Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST"— Transkript prezentace:

1 ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Předmět MATERIÁLY    Obor: Instalatér Ročník: 1. Zpracoval: Ing. Jaroslav Dufka

2 ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Téma ÚvODNÍ HODINA Předmět: Materiály Obor: Instalatér Ročník: 1. Zpracoval: Ing. Jaroslav Dufka

3 Prohlášení Prohlašuji, že jsem tento výukový materiál vypracoval samostatně, a to na základě poznatků získaných praktickými zkušenostmi z pozice učitele ve Střední odborné škole Otrokovice, a za použití níže uvedených informačních zdrojů a literatury. Tento výukový materiál byl připravován se záměrem zkvalitnit a zefektivnit výuku minimálně v 1 vyučovací hodině. Ve Vsetíně dne Ing. Jaroslav Dufka

4 Úvodní hodina Témata: Učební osnova Kvalita Certifikát Hospodárnost
Ekologie Bezpečnost

5 Učební osnova Vlastnosti materiálů (7 hodin)
Opracování materiálů (9 hodin) Spoje na potrubí (7 hodin) Kovové materiály (5 hodin) Kovové výrobky (8 hodin) Koroze a protikorozní ochrana (4 hodin) Nekovové materiály a výrobky (7 hodin) Plasty a výrobky z plastů (9 hodin) Stavební materiály (5 hodin) Výpis materiálu (5 hodin)

6 Kvalita Kvalita výrobků je prvořadá, nikdo si nechce kupovat nekvalitní výrobek. Souhrn užitných vlastností výrobku se vyhodnocuje nezávislou komisí složenou z odborníků. Výrobky, které splňují přísné požadavky, dostávají různá ohodnocení. V ČR je jedním z nejvyšších ocenění udělení značky Czech made. Mimo toto se používá řada jiných ocenění kvality výrobků.

7

8 Certifikát Certifikáty jsou vydávány s platností určitou dobu, nemají trvalou platnost. Postupy získání certifikátů a další důležité informace o certifikátech, vydávaných společností První certifikační autorita, a.s., je možné najít v příslušném dokumentu Certifikační politika. Certifikáty se vydávají nejen na výrobky, ale také na poskytované práce nebo služby.

9

10 Hospodárnost Hospodárnost výroby patří k důležitým předpokladům vzniku cenově přijatelného výrobku. Při velkosériové a hromadné výrobě jsou nižší náklady na jeden vyrobený kus a může být nižší cena výrobku. Touto výrobou by však nemělo dojít ke snížení kvality výrobku. Hospodárnost zahrnuje náklady pořizovací a náklady provozní během doby, kdy výrobek slouží svému účelu a je správně používán. Při určitých nákladech se musí dosáhnout určitého zisku, aby se výroba vyplatila. Správně hospodařit musí soukromé i státní firmy a organizace. Proto se vždy při nákupu výrobku vybírá ten nejvhodnější, který bude nejlépe pro daný úkol využíván.

11 Ekologie Ekologie se v poslední době dostává do popředí v novinách, odborných časopisech atd. Výrobou, balením výrobků, přepravou nebo užíváním výrobků by nemělo docházet k poškozování přírody. Výrobky, které vznikají ekologickým způsobem výroby, a jejich užíváním ani likvidací nemůže docházet ke znečištění ovzduší, země nebo vody, mohou dostat ocenění Ekologicky šetrný výrobek. Ekologicky šetrný výrobek. Značku propůjčuje MŽP ČR, které pro ekologicky šetrné výrobky připravuje i směrnice k jejich hodnocení. Pro udělení značky jsou zavedena výběrová kritéria, která stanovují ekologické parametry výrobků jak při jejich provozu (např. emise, spotřeba energie, uvolňování chemických látek), tak během životního cyklu výrobku, ale posuzuje se i obal.

12 Výrobce musí o udělení značky Ekologicky šetrný výrobek sám požádat a zaplatit určitý poplatek. Pro udělení značky je podmínkou certifikace produktu nezávislou třetí stranou. Tuto značku používá asi 500 výrobků od více než 90 firem.

13 Bezpečnost Bezpečnost při práci je dána předpisy. V každém podniku může být jiná, protože vykonávané činnosti v různých firmách jsou odlišné. Je třeba vykonávat všechny práce tak, aby nedošlo ke zranění nebo škodám na majetku. Každý pracovník musí dodržovat bezpečnostní předpisy a používat předepsané ochranné pomůcky. Všechny předepsané ochranné pomůcky musí pracovníkovi poskytnout organizace, pro kterou pracovník vykonává práci.

14 Kontrolní otázky: 1. Jaký význam má kvalita výrobků ?
2. Co je certifikát ? 3. Jaký význam má hospodárnost ? 4. Co je ekologicky šetrný výrobek ? 5. Proč se musí dodržovat bezpečnost práce?

15 Zdroje Literatura: Internet:
CMEJRKOVÁ, S., DANEŠ, F., SVĚTLÁ, J. Jak napsat odborný text. 1. vydání. Praha: Leda, s. ISBN Internet: Odkazy ze dne


Stáhnout ppt "ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST"

Podobné prezentace


Reklamy Google