Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST"— Transkript prezentace:

1 ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Předmět MATERIÁLY    Obor: Instalatér Ročník: 1. Zpracoval: Ing. Jaroslav Dufka

2 ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Téma SLINUTÉ KARBIDY Předmět: Materiály Obor: Instalatér Ročník: 1. Zpracoval: Ing. Jaroslav Dufka

3 Prohlášení Prohlašuji, že jsem tento výukový materiál vypracoval samostatně, a to na základě poznatků získaných praktickými zkušenostmi z pozice učitele ve Střední odborné škole Otrokovice, a za použití níže uvedených informačních zdrojů a literatury. Tento výukový materiál byl připravován se záměrem zkvalitnit a zefektivnit výuku minimálně v 1 vyučovací hodině. Ve Vsetíně dne Ing. Jaroslav Dufka

4 Slinuté karbidy Témata: Pojem slinuté karbidy
Rozdělení slinutých karbidů Prášková metalurgie Výroba a výrobky

5 Pojem slinuté karbidy Slinuté karbidy (SK) jsou materiály určené pro výrobu obráběcích nástrojů. Slinuté karbidy jsou výrobky práškové metalurgie. Jejich základním materiálem jsou jemné částice tvrdých karbidů některých kovů, jako wolfram, titan nebo tantal. Nejpoužívanějším slinutým karbidem je karbid wolframu, který má chemický vzorec WC. Výroba SK probíhá spékáním (slinováním). Na obráběcí nástroje (vrtáky, soustružnické nože aj.) se připevňují SK pájením. Jedná se o břitové destičky ze slinutého karbidu, které slouží jako řezné hrany nástroje.

6 Rozdělení slinutých karbidů
Slinuté karbidy používané k výrobě řezných nástrojů se rozdělují podle chemického složení do dvou hlavních skupin. 1. Slinuté karbidy jednokarbidové soustavy WC-Co (karbid wolframu a kobaltové pojivo). Jsou určeny pro obrábění litiny, neželezných kovů a jejich slitin, plastických hmot apod. 2. Slinuté karbidy dvoukarbidové soustavy WC-TiC-Co (karbid wolframu a karbid titanu a kobaltové pojivo). Používají se pro obrábění všech druhů oceli. Do této skupiny patří ještě tzv. univerzální slinuté karbidy, které svým složením umožňují obrábění nejen běžných druhů oceli, ale i všech druhů litiny, těžkoobrobitelných ocelí a slitin.

7 Prášková metalurgie Prášková metalurgie je metoda výroby obrobků z prášků kovů, oxidů kovů nebo karbidů kovů a nekovových prášků. Běžně se používají směsi těchto materiálů. Hlavní výhody: využije se veškerý materiál, díly lze vyrábět jediným technologickým krokem a velmi vysoká výrobní přesnost. Nevýhodou je, že výroba se vyplácí až při značně vysokých sériích, protože stroje pro tuto výrobu jsou velmi drahé. Pomocí práškové metalurgie se vyrábějí nástroje na obrábění kovů a porézní díly jako filtry či olejem napouštěná ložiska.

8 Výroba a výrobky Výroba zahrnuje 3 procesy: výrobu prášku, výrobu prvotních výrobků a dodatečné opracování. Výroba prášku se provádí mletím ve mlýnech nebo nástřikem. V současné době se častěji vyrábějí prášky nástřikem, kdy se roztavený kov rozprašuje do nádoby s vodou. K rozprašování se používá vzduch nebo voda. Při rozprašování vzduchem vznikají velmi jemná kulatá zrnka. Při rozprašování vodou jsou zrnka méně kulatá, ale vyrobí se poréznější materiál.

9 Výroba a výrobky Lisování prášku jednostranné oboustranné všestranné
Výroba prvotních výrobků. Provádí se lisováním připravených prášků v matrici nebo spékáním (slinutím). Při spékání se materiál dost smrští. Při výrobě lisováním se prášek vtěsná do přesně vyformované matrice a stlačí se pomocí přesné protimatrice. Přitom velmi záleží na frakci prášku a na formě zrnek.

10 Výroba a výrobky Dodatečné opracování se provádí až po vylisování nebo spékání polotovaru. Následuje některá z těchto možností: - kalibrace (pokud je vyžadována vysoká přesnost) - dofrézování (u dílů, jež nelze vyrobit pouze lisováním) - kalení (provádí se stejně jako u oceli) - cementování (v uhlíkové atmosféře) - napařování (přehřátou párou) Cementování se provádí v případě, když je třeba zvýšit obsah uhlíku. Při napařování párou vzniká na stěnách zrnek tenká velmi tvrdá vrstva.

11 Výrobky ze slinutých karbidů

12 Výrobky ze slinutých karbidů

13 Kontrolní otázky: 1. Co zahrnuje pojem slinuté karbidy?
2. Co je základní surovinou pro slinuté karbidy? 3. Jaké jsou výrobky ze slinutých karbidů? 4. Které nástroje ze slinutých karbidů používají instalatéři?

14 Zdroje Literatura: Internet:
CMEJRKOVÁ, S., DANEŠ, F., SVĚTLÁ, J. Jak napsat odborný text. 1. vydání. Praha: Leda, s. ISBN Internet: Odkazy ze dne


Stáhnout ppt "ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST"

Podobné prezentace


Reklamy Google