ROZPOČET HL. M. PRAHY PRO ROK 2013 29. 11. 2012. Rozpočet: vnější okolnosti hrají proti nám Rozpočet hl. m. Prahy pro rok 2013 Nutnost hledání vnitřních.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Dan Jiránek primátor Statutárního města Kladna.
Advertisements

1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
SPORT V ČESKÉ REPUBLICE OD ROKU 2012
Sem vložte LOGO klienta. Doprava v Praze tak trochu jinak Tunel Blanka z jiného pohledu.
Solární systémy pro aktivní topení
PF02-14 Podprogram na podporu obnovy venkova pro rok 2014
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Občanské vybavení a služby Program rozvoje venkova ČR OSA III.
CELKOVÉ NÁKLADY STAVBY
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
STATUTÁRNÍ MĚSTO JIHLAVA V BRNĚ, DNE KONFERENCE PĚTILETKA ROP JIHOVÝCHOD A JAK DÁL PO ROCE 2013 INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA.
Návrh rozpočtu vlastního hl. m. Prahy na rok 2012 Dotační vztahy k MČ HMP 2012 Rozpočtový výhled do roku 2017 V Praze
Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.
Českomoravská záruční a rozvojová banka a evropské peníze.
Zdravotnictví po „velkém třesku“ Zdraví, zdravotnictví a evropské fondy Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České.
1. Ochrana kulturního dědictví Obnova a rozvoj vesnic Občanské vybavení a služby Investice do lesů 2.
ŠKOLSTVÍ V ÚJEZDĚ NAD LESY. MATEŘSKÉ A ZÁKLADNÍ ŠKOLY V Újezdě nad Lesy.
KONCEPCE ŠKOLSTVÍ ÚJEZD NAD LESY MATEŘSKÉ A ZÁKLADNÍ ŠKOLY V Újezdě nad Lesy.
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
11 Základní data návrhu rozpočtu vlastního hl. m. Prahy na rok 2011 doc. MUDr. Bohuslav Svoboda, CSc. primátor hl. m. Prahy Praha
Region Jihozápad bude mít v letech k dispozici téměř 18 miliard korun na podporu investičních projektů Dostupnost center -
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
21. dubna 2008 Výbor pro strategii a rozvoj STRATEGICKÝ PLÁN OBCE LIBČANY.
Jednání RHMP, Evropský sociální fond Evropský fond pro regionální rozvoj Praha a fondy EU Praha a fondy EU 7. výzva OPPK Ing. Milan Richter.
Zdeňka Kasalová Podpora cestovního ruchu ze strany Kraje Vysočina Zdeňka Kasalová Krajský úřad Kraje Vysočina odbor kultury, památkové péče a cestovního.
JJ Mois Année IX. Celostátní finanční konference “Finance pro města a obce z evropských fondů v letech “ IX. Celostátní finanční konference.
Financování výkonu státní správy územních samosprávných celků
1 Finanční situace Dopravního podniku hlavního města Prahy Praha, leden 2009.
Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Volnočasové projekty a EU financování
Návrh rozpočtu vlastního hlavního města Prahy na rok 2010 Praha
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Ekonomický pokles a hospodaření českých obcí a měst Ekonomický pokles a hospodaření českých obcí a měst Ing. Ivan Černý předseda Finanční komise SMO ČR.
Ruská federace x WTO a OECD
Centrum Služeb Budějovická Tisková konference,
Sněm Rady vysokých škol1 Rozpočet vysokých škol v roce 2008.
Předsednictvo Rady vysokých škol1 Ekonomické informace.
Rozpočtový vývoj roku 2011 Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok
Rozpočty obcí a krajů v roce 2009 v návaznosti na aktuální ekonomický vývoj Ministerstvo financí ČR Praha červen 2009 Jan Zikl ředitel odboru financování.
1 R ozpočet města Police nad Metují na rok Rozpočet 2015 Rozpočet je navrhován jako schodkový s celkovými příjmy, výdaji a financováním ve výši.
Vodní hospodářství (2014–2016) Aleš Kendík náměstek pro řízení sekce vodního hospodářství
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Cestovní ruch.
Hospodaření rozpočtů územních samosprávných celků za rok 2005 Mgr. Oldřich Hájek.
1 R ozpočet města Police nad Metují na rok Rozpočet 2016 Rozpočet je navrhován jako schodkový s celkovými příjmy, výdaji a financováním ve výši.
Ministerstvo financí České republiky Jednání pracovní komise k RUD 31. března 2016 Ministerstvo financí Březen 2016.
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok Východiska pro sestavení návrhu rozpočtu JMK na rok 2015  Návrh zákona o státním rozpočtu České republiky.
Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – financování 11 Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a.
Hospodaření nepodnikateských organizací 1 Finance a řízení - rozpočty.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok  RJMK dne projednala návrh rozpočtu JMK na rok 2016 a doporučila ZJMK ke schválení.  Rozpočet.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
ITI Pražské metropolitní oblasti. ITI - nový nástroj Evropské komise - Výchozími dokumenty jsou Strategie EU 2020 a návrhy nařízení Evropské komise -
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok Východiska pro sestavení návrhu rozpočtu JMK na rok 2016  Návrh zákona o státním rozpočtu České republiky.
Rozpočet hl. m. Prahy 2017 (Tisková konference dne ) prof. Ing. Eva Kislingerová, CSc. náměstkyně primátorky hl. m. Prahy
Financování výstavby a modernizace dopravní infrastruktury v ČR
Hospodaření obcí v roce 2016
Evropský sociální fond
Financování dopravní infrastruktury z rozpočtu SFDI v roce 2017
Ing. Zbyněk Hořelica, ředitel SFDI
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok 2015
Ekonomický vývoj Pardubického kraje a návrh rozpočtu 2012
Dotace Olomouckého kraje v roce 2017
Zhodnocení období 2005 – 2008 v oblasti školství a sportu
Porada ekonomů PO dne Informace oddělení rozpočtu a financování
Návrh rozpočtu kraje na rok 2018 a návrh střednědobého výhledu rozpočtu kraje na léta 2019 – 2021 úvodní slovo Ing. Jaroslav Kania
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Porada ekonomů PO dne Informace oddělení rozpočtu a financování OE
Transkript prezentace:

ROZPOČET HL. M. PRAHY PRO ROK

Rozpočet: vnější okolnosti hrají proti nám Rozpočet hl. m. Prahy pro rok 2013 Nutnost hledání vnitřních úspor - 5,8 % Zátěž historických investic Změna rozpočtového určení daní mil. Kč Snížení sdílených příjmů v důsledku recese - 1,5 mld. Kč Praha v důsledku nepříznivého ekonomického vývoje přijde v letech o cca 26 miliard korun, přesto dokázala naplnit pro rok 2013 své strategické priority.

Udrželi jsme vyrovnaný rozpočet • rozpočet je i přes propad ve sdílených daňových příjmech ve výši 2,2 mld. Kč vyrovnaný, stabilní a zajišťuje financování klíčových investičních projektů • výše úspory provozních výdajů činí 1,1 mld. Kč – jedná se o třetí úsporný rozpočet v řadě • upřednostnění hledání provozních úspor před zdražováním jízdného MHD, zvýšením daně z nemovitostí a zastavením strategických staveb • provozní úspora umožnila zachovat výstavbu tunelu Blanka v nezměněném termínu zahájení provozu na jaře 2014, beze změn pokračuje i výstavba metra A. • 760 mil. Kč z hazardu bude rozděleno mezi MČ a Prahu do oblastí sportu, školství, kultury, zdravotnictví a sociální oblasti Rozpočet hl. m. Prahy pro rok 2013

Rozpočet 2013 v kostce Finanční zdroje45,3 mld. Kč - z toho sdílené daně35,9 mld. Kč - z toho příjmy z hazardu 0,8 mld. Kč - z toho převody z r ,6 mld. Kč - z toho dotační vztahy k MČ 3,3 mld. Kč Dluhová služba 1,0 mld. Kč Běžné výdaje35,0 mld. Kč - z toho grantové programy 0,9 mld. Kč Kapitálové výdaje 9,3 mld. Kč - z toho strategické stavby 6,0 mld. Kč Rozpočet hl. m. Prahy pro rok 2013

Praha doplatí na nové rozdělení daní Rozpočet hl. m. Prahy pro rok 2013 • příjmy ze sdílených daních se v důsledku změn rozpočtového určení daní a ekonomické recese meziročně snížily o 5,8 procenta (- 2,2 miliardy Kč) • vedení města se rozhodlo nenavyšovat výpadek příjmů růstem cen jízdného MHD, ale nahradit jej provozní úsporou ve stejné výši

Odvody z hazardu poprvé plynou do rozpočtu města Rozpočet hl. m. Prahy pro rok mil. Kč z automatů 160 mil. Kč z loterií 760 mil. Kč pro Prahu a MČ 300 mil. pro MČ -50 % na sport - 50 % na školství, kulturu a soc. oblast 460 mil. na granty HMP mil. na sport -110 mil. na školství, kulturu a soc. oblast

Garantujeme minimální dotaci městským částem • dotace pro městské části pro rok 2013 dosáhnou výše 3,3 miliardy Kč • každá MČ má i nadále garantovánu minimální částku dotace na 1 obyvatele ve výši 2400 Kč • v roce 2013 nedochází ke změně modelu dotačních vztahů, který byl většinově odsouhlasen starosty MČ •změna přerozdělované částky, její navázání na vývoj daňových příjmů a posílení o 200 mil. Kč •meziroční pokles dotačního objemu (o 4,5 %) v celkovém kontextu snížení daňových příjmů města (o 5,8 %) • dotační vztahy se budou na daňových příjmech města podílet stále více než v roce 2011 – o 9,2 % Rozpočet hl. m. Prahy pro rok 2013

Výdaje: přednost má doprava a školství Rozpočet hl. m. Prahy pro rok 2013 • úspory se netýkaly dotací do školství, MHD a veřejného osvětlení • nové mandatorní výdaje ve výši 2,3 mld. Kč – optické navýšení výdajů • na výdajové stránce kladen důraz na strategické investiční stavby • zvýšen tlak na efektivitu úřadu v souvislosti s růstem DPH v roce 2013 Praha veškeré ušetřené prostředky vkládá do strategických investic. Od roku 2011 ušetřila v provozu 3,2 miliardy Kč.

Sport, kultura a zdraví dostanou přidáno Rozpočet hl. m. Prahy pro rok ,3 mld. Kč na mandatorních výdajích Růst grantových výdajů Inflace kompenzace DPP Zvýšená dotace školství Nové mandatorní výdaje způsobily optický nárůst běžných výdajů. Praha dokázala i přes úspory nalézt prostředky na navýšení grantů v některých potřebných oblastech. Grantové výdaje v mil. Kč Sport (včetně investic)152,8350,0 Kultura (včetně partnerství)245,1305,0 Soc.-zdrav. a drogová prevence131,0158,0 Opravy kulturních památek 53,2 45,0 Volný čas dětí a mládeže 25,7 25,0 Školství, vzdělávání 13,0 Prevence kriminality 11,6 Životní prostředí 8,4

Největší položky: strategické stavby Rozpočet hl. m. Prahy pro rok Tunelový komplex Blanka: 4,69 mld. Kč2. Nové stanice metra A: 50 mil. Kč + EIB 3. Protipovodňová ochrana: 200 mil. Kč • zachován termín dokončení • úspora 2 mld. Kč v projektu • zahrnuje úseky Myslbekova – Špejchar – Pelc/Tyrolka • projekt pokračuje podle stanoveného harmonogramu • rozpočet zahrnuje prostředky na autobusový terminál Veleslavín (P+R) • rozpočet pro rok 2013 zahrnuje prostředky na dokončení plánovaných úseků protipovodňové ochrany (V. Chuchle, Troja, Maniny) 4. Čistírna odpadních vod: 150 mil. Kč • součástí kapitálových výdajů je i vyčlenění prostředků na přestavbu čistírny odpadních vod na Císařském ostrově v Praze - Troji 5. Další investiční priority pro rok mil. Kč investice do technické vybavenosti městských částí 268 mil. Kčvýstavba a rekonstrukce školských zařízení 130 mil. Kčpokračování stavby Jinočanské spojky

Zbude i na čistotu, opravu památek a pořádek V rozpočtu pro rok 2013 jsme dokázali najít prostředky i na takové projekty, jakými jsou: 95 mil. Kč budování protihlukových opatření 73 mil. Kč investice do areálů zeleně a parků 40 mil. Kč revitalizace pražských náplavek 20 mil. Kč oprava kostela sv. Mikuláše na Staroměstském nám. 19,2 mil. Kč projekty podpory podnikání v Praze 17,6 mil. Kč zlepšení dopravy zdravotně postižených 14,5 mil. Kč stěhování a vybavení nového DpS Eliška Rozpočet hl. m. Prahy pro rok 2013

Komentář primátora hl. m. Prahy k rozpočtu 2013 „Sestavení metropolitního rozpočtu nebylo snadné. Museli jsme v důsledku ekonomické recese hledat úspory na všech frontách. Přes všechny těžkosti je to rozpočet dobrý, stabilní, zahrnuje potřebné prostředky na pokračování strategických investic v metropoli.“ Děkujeme za pozornost!