Doc. Ing. Hana Bartošová, CSc. Ing. Mgr. Jan Bartoš

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Sociální politika III Strukturální fondy EU.
PROGRAMY PODPORY VÝSTAVBY ZE STRANY EVROPSKÉ UNIE Autor: Jiří Vaněk Vyučující: Ing. Martin Čásenský, CSc. Management podniku 2013/2014 České vysoké učení.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost mýty a příležitosti Ing. Markéta Novotná Praha.
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Chci čerpat evropské fondy i v dalších letech Praha září, 2010 Radomír Špok Institut pro evropskou politiku
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Evropský sociální fond v ČR
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Programové období Benefit Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 Datum:
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Operační programy pro ČR
PRAVIDLA Desatero OP LZZ.
1 Inovace 2007 Týden výzkumu, vývoje a inovací Operační programy na období Doc. Ing. Karel Šperlink, CSc.prosinec 2007.
Fondy EU.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013.
Volnočasové projekty a EU financování
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
Operační programy Praha OP Praha Adaptabilita OP Praha Konkurenceschopnost.
Strukturální politika
Řízení a koordinace politiky soudržnosti v České republice v období Ostravice Hotel Montér Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
IX. Konference Finance pro města a obce Libor Lukáš hejtman Zlínského kraje zástupce AKČR pro Regionální operační programy Využití Regionálních.
VŠFS Kombinované studium Letní semestr 2011 Most.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech Ing. Zdeněk Vašák RP MMR NUTS.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
Členství ČR v EU II. Regionální politika EU března 2010.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
FONDY EU Programové období
Proč jsem si vybrala toto téma?
FONDY EU Předvstupní podpora Programové období 2000 – 2006 a její plnění v ČR.
1 Region á ln í operačn í program regionu soudržnosti Středn í Morava 2007 – 2013 (ROP)
Politika hospodářské a sociální soudržnosti Praha listopad, 2013 Radomír Špok Institut pro evropskou politiku
Politika hospodářské a sociální soudržnosti Praha listopad, 2011 Radomír Špok Institut pro evropskou politiku
FONDY EU Programové období
Členství ČR v EU I. Regionální politika EU a postavení ČR.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Členství ČR v EU I. Regionální politika EU a postavení ČR.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Operační program Praha - Adaptabilita odbor fondů EU, Magistrát hl. m. Prahy Operační program Praha - Adaptabilita Možnosti čerpání z ESF v.
Mgr. et Mgr. Jan Bodnár Odbor evropských fondů Oddělení projektového řízení Integrovaný operační program, možnosti čerpání finančních zdrojů pro oblast.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Strukturální politika Fondy. Cíle strukturální politiky Stírání strukturálních rozdílů - mezi odvětvími - Mezi regiony Dokážete určit, který region (stát)
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Strukturální politika
Podpora podnikání ze SF
Možnosti spolufinancování vědecké a výzkumné činnosti ČHMÚ
Transkript prezentace:

Doc. Ing. Hana Bartošová, CSc. Ing. Mgr. Jan Bartoš FONDY EVROPSKÉ UNIE Přednášky 12- 13 Doc. Ing. Hana Bartošová, CSc. Ing. Mgr. Jan Bartoš

Co jsou fondy EU? Hlavní nástroj realizace evropské politiky hospodářské a sociální soudržnosti (HSS) Financované z peněz daňových poplatníků všech členských států EU Cílem je snižování rozdílů mezi úrovní rozvoje regionů a členských států EU a míry zaostávání nejvíce znevýhodněných regionů V období 2007-2013 může ČR čerpat až 26,69 mld. € Spolufinancování projektů – EU financuje max. 85% způsobilých výdajů (132,83 mld. Kč z národních zdrojů)

CO JE POLITIKA SOUDRŽNOSTI? POLITIKA HOSPODÁŘSKÉ A SOCIÁLNÍ SOUDRŽNOSTI (PHSS) Usiluje o vyvážený rozvoj evropských regionů a odstraňování rozdílů v oblasti sociální a hospodářské úrovně NÁSTROJE PRO NAPLŇOVÁNÍ TÉTO POLITIKY: Strukturální fondy (SF) Fond soudržnosti Prostředky evropské investiční banky

Strukturální fondy CÍLEM SF JE ODSTRAŇOVAT NEGATIVNÍ DOPADY STRUKTURÁLNÍCH ZMĚN (úpadek průmyslových odvětví, dlouhodobá nezaměstnanost osob, zaostalost regionů) EVROPSKÝ FOND REGIONÁLNÍHO ROZVOJE (ERDF) EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND (ESF) EVROPSKÝ ZEMĚDĚLSKÝ ORIENTAČNÍ A ZÁRUČNÍ FOND (EAGGF) FINANČNÍ NÁSTROJ NA PODPORU RYBOLOVU (FIFG) ČERPÁNÍ PROSTŘEDKŮ PROBÍHÁ V SEDMILETÝCH CYKLECH OD 1. 1. 2007 PROBÍHÁ PROGRAMOVACÍ OBDOBÍ 2007-2013

KOHEZNÍ FOND (FOND SOUDRŽNOSTI) Mimo strukturální fondy i když cílem je posilování hospodářské a sociální soudržnosti (koheze) EU Orientace na území celého státu Nezaměřuje se na regionální politiku Spolufinancuje velké projekty v oblasti životního prostředí a transevropských dopravních sítí (HNP nepřesahuje 90% průměru EU

Principy regionální a strukturální politiky ADICIONALITA – cílem není nahrazovat prostředky národních rozpočtů, ale doplňovat. míra národního spolufinancování PROGRAMOVÁNÍ – programové dokumenty schvalované EU. Programy se realizují prostřednictvím projektů KONCENTRACE – realizace předem stanovených cílů, ne velký počet akcí s menším významem PARTNERSTVÍ – VERTIKÁLNÍ (mezi EK a národními, regionálními a místními orgány) HORIZONTÁLNÍ (partneři v rámci členského státu nebo regionu)

Principy regionální a strukturální politiky DOPLŇKOVÉ SUBSIDIARITY – pravomoci k plnění cílů jsou delegovány na nejnižší možný stupeň správy SOLIDARITY – vyspělejší státy přispívají do společného rozpočtu MONITOROVÁNÍ A EVALUACE – dodržování předepsaných postupů a pravidel hodnocení věcnosti, efektivity

Strategické dokumenty politiky HSS STRATEGICKÉ OBECNÉ ZÁSADY SPOLEČENSTVÍ (SOZS) Hlavní priority politiky HSS v období 2007-2013 (nejvyšší strategický dokument na evropské úrovni) Cíle politiky HSS: Cíl Konvergence Cíl Regionální konkurenceschopnosti a zaměstnanosti Cíl Evropská územní spolupráce

Strategické dokumenty politiky HSS NÁRODNÍ ROZVOJOVÝ PLÁN (NRP) Hlavní rozvojové problémy země (NRP definuje každý členský stát) NÁRODNÍ STRATEGICKÝ REFERENČNÍ RÁMEC (NSRR) Vymezuje podobu realizace politiky HSS na území členského státu (český NSRR popisuje strategické cíle, způsob řízení a koordinace politiky HSS v ČR, systém finančních toků fondů EU v ČR a operační programy

Operační programy PRIORITY se rozpracovávají v OPERAČNÍCH PROGRAMECH OPERAČNÍ PROGRAMY (OP) jsou tematicky a regionálně vymezené a specifikují cíle, kterých chtějí žadatelé pomocí realizovaných projektů dosáhnout TEMATICKÉ (SEKTOROVÉ) REGIONÁLNÍ OP PRAHA EVROPSKÉ ÚZEMNÍ SPOLUPRÁCE V období 2007-2013 je v ČR využíváno 26 OP

Jak jsou op (projekty) zařazeny do soustavy strategických dokumentů? STRATEGICKÉ OBECNÉ ZÁSADY SPOLEČENSTVÍ NÁRODNÍ STRATEGICKÝ REFERENČNÍ RÁMEC OPERAČNÍ PROGRAM XY PRIORITNÍ OSA 1 OBLAST PODPORY 1.1 PROGRAMOVÁ ROVINA PROJEKTOVÁ ROVINA PROJEKTY

Kdo může žádat o peníze? Projekt musí být předložen řídicímu orgánu operačního programu. Řídicími orgány operačních programů jsou u tematicky zaměřených OP resortní ministerstva; u územně vymezených OP Regionální rady regionů soudržnosti – k přijímaní dotací z EF VÝZVY k předkládání projektů v rámci prioritních os a oblastí podpory

Jak se rozdělují prostředky? Projekty mohou předkládat obce, kraje, ministerstva, podnikatelé, vlastníci dopravní infrastruktury, neziskové organizace, školy, výzkumná centra a další. PROSTŘEDKY JSOU ROZDĚLENY DO TŘÍ FONDŮ: Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF) Evropského sociálního fondu Fondu soudržnosti (FS)

Jak se rozdělují prostředky? Projekty spolufinancované z fondů EU jsou realizovány: Tematické operační programy Regionální operační programy Operační programy Praha Evropská územní spolupráce

Operační programy a cíle regionální politiky CÍL: KONVERGENCE Podpora HSR méně vyspělých regionů a členských států. TEMATICKÉ OP Doprava Životní prostředí Podnikání a inovace Výzkum a vývoj pro inovace Lidské zdroje a zaměstnanost Vzdělávání pro konkurenceschopnost Integrovaný OP Technická pomoc REGIONÁLNÍ OP ROP NUTS II Severozápad ROP NUTS II Moravskoslezko ROP NUTS II Jihovýchod ROP NUTS II Severovýchod ROP NUTS II Střední Morava ROP NUTS II Jihozápad ROP NUTS II Střední Čechy

CÍL: REGIONÁLNÍ KONKURENCESCHOPNOST A ZAMĚSTNANOST Podpora regionů, které nespadají po Konkurenceschopnost – v ČR hl.m.Praha Praha Konkurenceschopnost Praha Adaptabilita CÍL: EVROPSKÁ ÚZEMNÍ SPOLUPRÁCE Podpora přeshraniční, meziregionální a nadnárodní spolupráce regionů Přeshraniční spolupráce ČR – Bavorsko Polsko Rakousko Sasko Slovensko Meziregionální spolupráce (všechny státy EU, Norsko, Švýcarsko) Nadnárodní spolupráce (ČR, Rakousko, Polsko, SRN, Maďarsko, Slovensko, Slovinsko, část Itálie, nečlen část Ukrajiny)

Operační programy a cíle regionální politiky CÍL: REGIONÁLNÍ KONKURENCESCHOPNOST A ZAMĚSTNANOST Podpora regionů, které nespadají po Konkurenceschopnost – v ČR hl.m.Praha

Operační programy a cíle regionální politiky CÍL: EVROPSKÁ ÚZEMNÍ SPOLUPRÁCE Podpora přeshraniční, meziregionální a nadnárodní spolupráce regionů Přeshraniční spolupráce ČR – Bavorsko Polsko Rakousko Sasko Slovensko Meziregionální spolupráce (všechny státy EU, Norsko, Švýcarsko) Nadnárodní spolupráce (ČR, Rakousko, Polsko, SRN, Maďarsko, Slovensko, Slovinsko, část Itálie, nečlen část Ukrajiny)

Typy projektů Tvrdé (investiční) Měkké (neinvestiční) Budování infrastruktury Nákup, výstavba, rekonstrukce nemovitostí Zhodnocení pozemků Nákup technologií Pořízení patentů Vzdělávání (rekvalifikace, CVV) Zaměstnanost Sociální integrace Rovné příležitosti

Typové projekty Téma „Tvrdé“ řešení „Měkké“ řešení Vysoká nezaměstnanost Výstavba nových podnikatelských zón Brownfields Podpora inovačního podnikání a TR Rekvalifikační kurzy Tvorba nových pracovních míst Poradenské služby Znečišťování životního prostředí Výstavba čističky odpadních vod Technologie šetrné k ž. p. Školení v oblasti ekologie a udržitelného rozvoje Malá dopravní obslužnost Výstavba silnic Rozvoj MHD Rozšiřování kvalifikace osob v dopravě

Typové projekty Téma „Tvrdé“ řešení „Měkké“ řešení Neefektivní využívání energetic. zdrojů Slabé zastoupení malého a středního podnikání Malá provázanost mezi podnikatel. sférou a vzdělávac. institucemi Nedostatečné využití kapacit CR Malé využívání IT Malé povědomí o čerpání FP z EU

Projekty financované z fondů EU Rozvoj dopravy a dopravní infrastruktury Ochrana životního prostředí Rozvoj měst a obcí, přeshraniční spolupráce Rozvoj cestovního ruchu Rozvoj lidských zdrojů Výstavba a opravy silnic, železnic,dálnic,obchvatů, prostředky MHD, říční infrastruktura Budování čistíren OV, výsadba regenerační zeleně, dělený sběr odpadů, větrné elektrárny Regenerace domů, úpravy veřejných prostranství, zájmové aktivity, poskytování sociálních služeb Rozvoj kapacit ubytovacích zařízení, budování cyklostezek a cyklotras, prezentace turistických destinací Rekvalifikační kurzy, sociální služby, výuka cizích jazyků, inovace SP, CVV

Projekty financované z fondů EU Podpora podnikání, vědy a výzkumu Zlepšování kvality služeb VS a samosprávy Podpora VŠ a VaV, nákup výrobních technologií, podpora zakládání podniků Výstavba datových sítí, zavádění metod kvality, transparentnost VS

Případová studie – OP Praha - Adaptabilita JE určen na podporu neinvestičních projektů zaměřených na vzdělávání, sociální integraci, podporu zaměstnanosti a rozvoj lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji. Jaké projekty jsou financovány? Prioritní osa: PODPORA ROZVOJE ZNALOSTNÍ EKONOMIKY (kurzy, školení, vzdělávání a poradenství..) PODPORA VSTUPU NA TRH PRÁCE (poskytování sociálních služeb, podpora při hledání práce…) MODERNIZACE POČÁTEČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ (Rozvoj a inovace SP NA VŠ A VOŠ, výuka IT, cizích jazyků…) TECHNICKÁ POMOC (aktivity spojené s řízením projektů..)

Případová studie – OP Praha - Adaptabilita KDO MŮŽE ŽÁDAT O PODPORU? Podnikatelé, veřejná správa, organizace zřizované veřejnou správou (např. příspěvkové organizace), nestátní neziskové organizace, profesní a zájmová sdružení, školy aj.) KDO MÁ OP PRAHA ADAPTABILITA NA STAROSTI? Řídícím orgánem OPPA je hl. m. Praha, Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU. JAK JE OP PRAHA ADAPTABILITA FINANCOVÁN? Z ESF