Vánoční zvyky a tradice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vánoce v Řecku.
Advertisements

BARBORKA, JABLKO, ŠUPINA
Aneb Šťastné a Veselé Vít Jaška 6.C
Vánoce a nový rok autor:Václav Čížek
ŠTEDRÝ DEN ZVYKY A POVĚRY DĚTI RÁNO JEDLY CHLÉB S MEDEM, ABY BYLY SLADKÉ(HODNÉ) CELÝ ROK VAŘILA SE POLÉVKA ŠTĚDRAČKA, ABY BYLO VŽDY V CHALUPĚ DOSTATEK.
Vánoce.
Vypracoval: Michal Klaus

Vánoce v Irsku Ondra Machala.
Vytvořeno: Michalem Málkem
Štědrý den 24. prosince Štěpán 26. prosince Silvestr 31. prosince
Vánoce Do křesťanského kalendáře byly tyto svátky zařazeny roku 336. Symbolem Vánoc se staly od 16. st. jesličky (betlém), od 19. st. v městském a později.
Robin Drahoš Martin Fousek
Vánoce v Německu vypracoval- radek Nedbal 9.b
Vánoce v Rusku.
Oprava chybné prezentace
Ruské Vánoce.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství
Vánoce v Japonsku.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
LIDOVÝ SVÁTEK TŘÍ KRÁLŮ
Svátky a tradice v Kanadě
NAD BETLÉMEM JASNÁ HVĚZDA,TO PŘEKRÁSNÉ ZNAMENÍ,PŘÍCHOD SVĚTLA,LÁSKY,ŠTĚSTÍ,NOSITELE NADĚJÍ.
Vypracoval Matěj Leher
Vypracovali Filip Joska a Zdenda Pham
Vánoční zvyky v Maďarsku
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Hvězdný pozdrav sněžných vloček , mnoho dárků pod stromeček, hodně štěstí, kupu lásky   a příští rok žádné vrásky.
Svátky 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Oheň v krbu tiše praská, v našich srdcích klid a láska, z oblohy se sype sníh, vločky tančí v závějích…
Pohádkové Vánoce přejeme vám Vánoce jako z pohádek,
Vytvořili: D. Musílek a V. Veselý, 9.A
Prvouka 3.ročník ZŠ „DOMOV-RODINA-TRADICE -VÁNOCE“
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
NÁZEV ŠKOLY:MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 AUTOR: Mgr. Bc. Alena Machulková NÁZEV: VY_32_INOVACE_8/08_Vánoce TEMA: Vánoce ČÍSLO PROJEKTU:
Dárky V tomto ročním období je populární dávání vánočních dárků. Dárky jsou většinou zabalené v červené, zelené barvě nebo ve slavnostním balicím papíru.
Téma Svátky v roce Téma Svátky v roce Název DUM Prosinec - Vánoce Popis Zvyky, Štědrý den pranostiky Ročník třída Autor Bc. Hana Štěpková Číslo.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jarmila Nováková ČísloVY_32_Inovace_3331 NázevVánoce Téma hodinyVánoce PředmětPrvouka Ročník/y/3.
Název školy:ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:Mgr. Pavla Kešeláková Název:VY_52_INOVACE_PR Téma:Štědrý večer - Lidové zvyky a tradice Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
 MATERIÁL JE URČENÝ PRO ŽÁKY 4. ROČNÍKU, PRO VÝUKU VĚCNÉHO UČENÍ  PREZENTACE NA INTERAKTIVNÍ TABULI  POMŮCKY: INTERAKTIVNÍ PERO, FIXY NA INTERAKTIVNÍ.
Vypracovali: Martin Madaj a Lukáš Dostál
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA, HLUŠICE AUTOR: MGR. PETRA PETRÁČKOVÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_02_VÁNOČNÍ.
Kdy se vlastn ě slaví? Španělé mají 24. prosince pouze štědrovečerní večeři, u které se sejde celá rodina a jsou všichni pospolu. Většinou se na stříbrném.
VÁNOCE- FRANCIE.  Vánoční čas nastává ve Francie během adventu. Jedná se o 4 neděle, které předcházejí Vánocům. Jak praví tradice, každou neděli se na.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Vánoce kolem světa Veronika Lehotová 9.B 2017.
Slavíme Vánoce Na Vánoce se připravujeme už od počátku prosince. Tento předvánoční čas nazýváme advent. Ten začíná většinou poslední listopadovou neděli.
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník třída Autor
Filipíny Vytvořila: Natálie Schulzová 6.A.
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření prosinec 2012
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Krásné vánoční svátky.
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_III.Vu_VÁNOČNÍ.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Autor : Pavel Pechr Třída : 6.A
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Rok v jeho proměnách a slavnostech
FOLKLÓR JIHOMORAVSKÉHO KRAJE
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
Prvouka pro 2. tř. Vánoce III/2 19.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Začíná adventní čas roku 2008
PŘEDVÁNOČNĺ NÁLADA ADVENT :28:39.
Riskuj-Vánoce
Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ /1
AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_15 Prosinec a tradice
Transkript prezentace:

Vánoční zvyky a tradice

Maďarsko Podle starodávných zvyků na Vánoce v Maďarsku nemá být nikdo sám. Proto na Vánoce zvou občané Maďarska např. bezdomovce a tuláky, aby se mohli najíst s nimi.

Ve většině maďarských rodin začínají Vánoce upečením tradičního svatoštěpánského koláče, který se v první adventní neděli uloží na okraj stolu a musí tam vydržet až do Tří králů. Pod ubrus stolu se na začátku adventu uloží zrníčka obilí z poslední úrody a chomáček sena, symbolizující vděčnost dobrého hospodáře za dary země a přání dožít se napřesrok rovněž dobré úrody.

Na Štědrý den se dodržuje podle církevní tradice půst Na Štědrý den se dodržuje podle církevní tradice půst. Věřící člověk v tento den až do večere nejí vůbec nic, nebo jen málo. Samotná slavnostní večere je bez masa, s výjimkou rybího, a jíst se smí až po půlnoční mši. Večeře začíná hned po setmění nebo východem první hvězdy, kdy se rodina postaví ke stolu a pomodlí. Jak zazáří večernice, měla by hlava rodiny vystřelit do vzduchu z pušky, aby odehnala zlé duchy. V tu dobu už musí všechny chody ležet na stole. Hospodář se skleničkou nového vína v pravici pronese svůj přípitek. Tam, kde se dodržuje rituál, pokropí hospodyně všechno v domě svěcenou vodou.

V Maďarsku patří vánoční trhy téměř ke každému maďarskému městu. K hlavním symbolům trhů patří klasika s pečenou klobásou, jitrnicemi, kyselými okurkami, paprikou, s takzvaným pompošem, což je jakási „maďarská pizza“, svařeným vínem, ale hlavně dobrou náladou.

Hezkou rodinnou tradicí je krájení jablka Hezkou rodinnou tradicí je krájení jablka. Každý člen rodiny své jablko rozdělí a podělí se s ostatními, aby si vyjádřili vzájemnou podporu a to, že jeden s druhým budou vždy počítat. Celé jablíčko si ponechávají jen svobodná děvčata na vdávání. Podle původní tradice s ním mají vyjít na ulici, a kterého chlapce prvního uvidí, toho si vezmou za muže.

V Maďarsku se dárky rozdávají ještě před štědrovečerní večeří a po ní se drží tradiční hodinka klidu a rodinné pohody. Zvláště na venkově se v minulosti po rozbalení dárků a večeři chodily pod okna sousedů zpívat vánoční koledy. Dnes už není zvykem se vzájemně navštěvovat a večery se tráví obvykle u televize. Půlnoční mši však nevynechá téměř nikdo. Mše je pokládána nejen za církevní, ale především společenskou událost, na kterou se všichni těší.

Zpracovaly : Eva a Petra Andělovy Tereza Klofáčová 9.A Zdroje : http://madarsko.svetadily.cz/clanky/Vanoce-v-Madarsku