Anglie / anglický podzim

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Poznávací zájezd A n g l i e s cestovní kanceláří.
Advertisements

Mehmet Ali Gökçeoğlu je majitelem impozantního oplocení. Není z kamene nebo železných komponentů jako je to běžné a typické. Před osmi roky nahradil dobře.
Zajímavá místa ve Spojeném království Velké Británie a Severního Irska
Spojené království Anglie a severního Irska
Na jih A n g l i e s cestovní kanceláří. Londýn I.
Podívejte se, jaké to jsou.
Příroda a okolí Spišské Nové Vsi
Velká Británie Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Anglie Vojta Krejčí.
Mýma o č ima PAVEL DVOŘÁK student tercie Anglie 2006 / zájezd.
Výlet do Anglie Josef Chrpa 2007 – Student Septimy.
Hlavní atrakce zájezdu: Projížďka v jeepney, ve vyzdobeném autobusu připomínající americký Jeep. Procházka v nejstarší čínské čtvti na světě. Bezstarostná.
Příroda a podnebí Kanady
Evropská nej... Jakub Drahokoupil.
Průvodce po zajímavých místech Anglie, Skotska a Walesu
Atlantic Road (Atlanterhavsveien – v norštině) je velkolepá možnost jak se z kontinentu skokem dostat na ostrov Averøy fantastickou cestou přes moře po.
GÁBINA UHLÍŘOVÁ studentka septimy Skotsko / prázdniny.
Kam s ním? Stromovka Když jsme přišli do Stromovky, hned na prvním rohu byl koš, což je v pořádku. Šli jsme však po vedlejší, dlouhé cestě, která odpadkovými.
Nejlákavější kulturní památka
JAKUB ŠVEC STUDENT SEXTY
PRAHA Praha 2006  Taková malá fotečka z Václaváku.  Nejsme na ní sice všichni, je tam jen pár lidiček který seděli pod sochou Sv.Václava.
MALTA Rozhodl jsem se pro začátek Maltu, kde jsem strávil skoro měsíc, stručně popsat, protože předpokládám, že tato velmoc, kvůli svým drobným rozměrům,
PRAHA Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Uvádí zájezd cestovní kancelář
Sluneční hodiny Zajímavost
Atlantic Road (Atlanterhavsveien – v norštině) je velkolepá trasa jak se z kontinentu skokem z ostrova dostat na ostrov Averøy, fantastickou cestou přes.
Masarykovo gymnázium.
ANGLIE Termín: – Místo pobytu: Torquay Cena: Kč (doprava, ubytování v rodinách, strava, výuka v jazykové škole pojištění). V.
SLOVENSKO Martin Schwarz.
MÍSTO,KDE ŽIJI JE VSETÍN
Ohlédnutí za třetí třídou. Kdopak to ťuká na dveře? No jo, měsíc září je tady. Máme novou třídu, v prvním patře. Tady půjde učení samo.
ULURU symbol Austrálie.
Darek Matwikow Jan Jelínek
spojené s pevninou dvěma mosty.
Mýma očima Roman Lavička student kvarty školní studentský pobyt Anglie 2005.
Wales a hlavní město Cardiff.
(Atlantic Road, v norštině Atlanterhavsveien) je velkolepá trasa skákající z kontinentu na ostrovy a opět z ostrova na ostrov, silnice se fantasticky kroutí.
STŘELNÁ zdroj: strelna.cz zdroj: strelna.cz
Vsetín Vsetín je město, ve kterém žiji. Na Vsetínu se mi líbí, že je to malé město a všichni se tu v podstatě skoro známe. Město je obehnané lesy a kopcovitými.
Velká Británie Valentýna Martínková.
Velká Británie vlajka Velké Británie znak Velké Británie.
Velká Británie ® ☻ Vlajka ☻ Znak.
Litva vlajka znak Hlavní město: Vilnius
Madeira Eliška Nováková.
RISKUJ!.
Vsetín Město ve kterém žiji
TURECKO Bodrum je turecké přístavní město v blízkosti řeckého ostrova Kós. Žije zde asi obyvatel.
TURISTICKÉ OBLASTI JIHOMORAVSKÉHO KRAJE C Z.1.07/1.4.00/ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; C Z.1.07/1.4.00/
Velká Británie Tereza Pavličková. Warwick castle  Hrad Warwick je památkově chráněný středověký hrad ve Warwicku  Hrad byl velmi krásný ale krajina.
Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Exkurze Praha 16. –
Výlet Akademie třetího věku, Totem RDC obor Historie místopis, pod vedením lektora pana Jiřího Oudese, začal na Dešenickém nádraží.
Chorvatská republika Základní údaje: Poloha: Poloha: pobřeží Jadranského moře, východní okraje Alp a Panónská nížina na východě.
DO PODĚBRAD Akademie třetího věku o.s. Totem Plzeň, obor Historie a místopis a naše první zastavení v Nymburce u domu s nevšedním a krásným reliéfem.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 17. Přírodní rezervace Název sady: Základy ekologie pro střední školy.
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/19_Západní Evropa Téma: Státy západní Evropy.
Anglie ZŠ Bor, ZŠ Nebušice Vytvořila: Veronika Třísková.
Anglie Natálie Kováčiková Anna Valíčková. Proč jsme vůbec jeli do Anglie? Do Anglie jsme cestovali díky projektu Čtení a cizí jazyky zajímavě Potkali.
ADÉLKA KUTILOVÁ studentka sekundy
Velká Británie.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Jiří Svoboda
Halloween a dušičky – proč slavíme odlišně ?
Jonáš Junek & Vlastimil Urban
Název školy. Plavská škola Autor. Mgr. Marcela Hádková Název
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Istrie - poloostrov tří zemí
7 divů RUSKA IV Audio Tchaikovsky – La bella durmiente (libre)
Dánsko Vlajka znak.
VÁNOCE v BRNĚ 2017.
Srdečně Vás zveme na 11. ročník pochodu Okolo Bohdanče, který tentokrát bude na sv. Václava září.
Španělsko Turza lubor 4.a.
Transkript prezentace:

Anglie - 2005 / anglický podzim MÝMA OČIMA Anglie - 2005 / anglický podzim Tak jsme absolvovali v Anglii třetí roční období. Po hezkém jaru a mimořádně vydařeném létu tu byl podzim… Celý anglický podzim je plný příprav na vánoční svátky. Vánoce se začaly připravovat hned od začátku podzimu, bez ohledu na to, že z pohledu slavení je před nimi ještě velmi populární Halloween (31.10.) a Guy Fawkes` Night (5.11.). Mám pocit, že Britové svátky prostě milují a musí mít alespoň jeden měsíčně, aby se něco dělo. A když náhodou v kalendáři zrovna žádný svátek není, tak se musí slavit alespoň něco z dějin. A dějiny, ty má celá Velká Británie úžasné. Vlastně spíš jednotlivé její části: Anglie, Skotsko, Wales a Irsko. Stojí určitě za to, alespoň kousek z nich poznat. student sexty Josef Chrpa

Wales Při našem cestování po Ostrově jsme na podzim navštívili jižní a střední Wales (Cymru). Samozřejmě také hrdý Cardif, hlavní město Walesu. Uprostřed města se tyčí docela pěkný Cardifský hrad a samo město je poměrně živá metropole. Okolí Cardifu ale není nic moc. Ani moře zde není bůhví jaké. Ale již o pár desítek kilometrů dál na západ v oblasti Swansea je to o poznání lepší. Poloostrov, pro který je přístavní město Swansea branou, je dokonce chráněnou přírodní rezervací, a do velké části se vůbec autem nesmí. Ještě dál na západ jsou pak rozlehlé pláže s udivujícím rozdílem mezi přílivem a odlivem. Ten rozdíl jsou někdy i stovky metrů. Vůbec celá Velká Británie je těmito velkými rozdíly mezi přílivem a odlivem známa. Navštívili jsme kraj kouzelníka Merlina v západní části Walesu. Krajinu vskutku tajuplnou a zádumčivě krásnou. Projeli jsme se historickým vláčkem v národním parku Brecon Beacons National Park se zastávkou u Pontsticill Reservoir.

I v oblasti Walesu je mnoho památek na přítomnost římských legií, které se i v této oblasti utkávaly s Kelty. Krásné jsou vykopávky římských lázní a amfiteátru v oblasti Newportu. Myslím, že Wales určitě stojí za návštěvu. A navíc, když uslyšíte poměrně všudypřítomnou welštinu, která je na velkém vzestupu, pak vám angličtina bude připadat skvěle jednoduchá… 3

Guy Fawkes Night Velkým podzimním svátkem, kromě Halloweenu, je listopadový Guy Fawkes` Night (trochu by se dal přirovnat k našim Čarodějnicím). My ho absolvovali v areálu zámku Sherborn, krásném romantickém prostředí ze sedmnáctého století. Množství lidí bylo skoro neuvěřitelné. Totální zácpa aut při příjezdu i odjezdu ze slavnosti. U zámeckého jezera se konal velký "táborák" a grandiózní ohňostroj. Pochopitelně byly všude stánky s rozmanitým občerstvením, kolotoče a na různých místech hrála živá hudba, jen tak pro radost. Postupně, když odešly největší davy s malými dětmi, tak to byl docela hezký večer…

Nelsonova loď Zvláštní kapitolou podzimu 2005 byly oslavy dvěstěletého výročí bitvy u Trafalgaru. Vlastně oslavy admirála Nelsona. Neodolali jsme a jeli jsem se podívat na jeho vlajkovou loď Victory, která dodnes s velkou pompou a patřičně opečovávaná kotví v suchých docích v Portsmouth. Stálo to za to! Lidé v dobových krojích, nádherná loď a krásná atmosféra přístavu, který pamatuje slávu královského námořnictva. Navíc je v Portsmouth i skvělá moderní část přístavu, kde to opravdu ŽIJE! Při návštěvě Anglie vřele doporučuji!

Nelsonova loď

Katedrála v Salisbury A také bych nerad zapomněl na návštěvu Salisbury. Tohle město má několik skutečných lákadel. Mimo charakteristického centra, kde je vkusně spojena stará architektura s novou, je to především oblast katedrály a hlavně pak katedrála sama. Má nejvyšší věž v Anglii a zejména pak v sobě ukrývá jednu ze čtyř dochovaných kopií Magny Charty - neboli "Velké listiny svobod" z roku 1215. Její umístění, spolu s dalšími zajímavými dokumenty, je v jedné z částí katedrály a je velmi vkusné. Důstojné a decentní. Kupodivu, na rozdíl od mnoha méně významných památek, je tato až skoro nenápadná….Docela jsem rád, že jsem tuto listinu mohl vidět.

Podzimní procházky K podzimu v Anglii neodmyslitelně patří dlouhé procházky, zejména po mořském pobřeží. Asi nejslavnější je nejdelší anglická turistická trasa, která vede z Minehead u Bristolského zálivu až do South Haven Point... Je dlouhá 1000 km a prochází nádhernými scenériemi národního parku Exmoor při Bristolském zálivu, přes dramatické útesy Land´s End na nejjižnějším cípu Anglie, kolem malebných pláží v okolí anglické riviéry Torquay až do oblasti stovek milionů let starých útesů v oblasti Lyme Bay (Dorset). Pochopitelně jsme některé části této trasy absolvovali a byly to opravdu pěkné výlety. V části procházející útesy v oblasti Dorsetu se nám dokonce podařilo najít nádherné fosilie staré stovky milionů let. Když je hezké počasí, bývají jednotlivé úseky této trasy opravdu dosti frekventované. Turistika, je jedna z nejrozšířenějších aktivit, kterou Angličané (jinak spíš líní), provozují…

Oxford, Chester a golf Již jen letmo zmínka o Oxfordu - je opravdu jen symbolická. Co více dodat k jedné z nejslavnějších universit světa? Sama historie Oxfordské university stojí za samostatný příběh… Stejně úchvatné je pak, pro turisty z Čech asi méně známé, město při hranicích se severním Walesem, Chester. Historii má obdivuhodnou, vždyť jeho založení má na svědomí XX. Římská legie již v 1. století n.l. A zachovalé je skutečně neobyčejně. A na závěr spíš taková maličkost. Že golf má ve svém rodném listu napsané jako místo narození Skotsko - St.Andrews, je dost známé. Je to vskutku národní britský sport. Počasí mu zde velmi přeje, a tak patří k mimořádným zážitkům stát v listopadovém či prosincovém slunci na úžasně zastřiženém greenu a sledovat kutálející se golfový míček, který ty, co to umí - to já zatím na dlouho nejsem, úžasně poslouchá…Svět je hned celý hezčí…