Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Autor: PaedDr. Vaňková Marcela, Vaněk Tomáš Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_36_ Čínská lidová republika Téma: Zeměpis pro 2. stupeň ZŠ

2 Anotace: Prezentace slouží k výkladu o Čínské lidové republice.
Úvod: poloha, znak, vlajka, mapa Statistické a základní údaje Geografie Podnebí Obrázky - města

3 Čínská lidová republika

4 Čínská lidová republika

5 Čínská lidová republika
Hlavní město: Peking Rozloha: km2 (4. na světě) Nejvyšší bod: Mount Everest m n.m. Časové pásmo: + 8 Počet obyvatel: na světě (2006) (Census 2010) Jazyk: čínština Státní zřízení: lidově demokratická republika Měna: čínský juan

6 Čínská lidová republika
Čínská lidová republika je nejlidnatější stát světa. Velmi rychle rostoucí ekonomika, vojenská síla i progresivní diplomacie dávají vzrůst nové supervelmoci. Země je od roku 1949 vedena Komunistickou stranou Číny. Čínská lidová republika si dělá nárok i na ostrov Tchaj-wan a několik dalších menších území. byl k Čínské lidové republice připojen Hong Kong, dříve pod správou Velké Británie, pod podmínkou „jeden stát, dva systémy“; 20. prosince 1999 bylo se stejnými podmínkami připojeno Macao, dříve pod správou Portugalska.

7 Geografie - pevnina: Čínská lidová republika se nalézá ve východní Asii při západním pobřeží Tichého oceánu. Časový rozdíl je více než čtyři hodiny, v celém státě se však používá jednotný čas. ČLR přímo sousedí se 14 zeměmi. Má suchozemskou hranici o délce 22 800 km a (spolu s mnohem větším Ruskem) nejvíce sousedů ze všech států světa. Po směru hodinových ručiček jimi jsou Indie (délka hranice 3 380 km), Pákistán (523 km), Afghánistán (76 km), Tádžikistán (414 km), Kyrgyzstán (858 km), Kazachstán (1 533 km), Rusko (3 645 km), Mongolsko (4 677 km), Severní Korea (1 416 km), Vietnam (1 281 km), Laos (423 km), Myanmar (2 185 km), Bhútán (470 km) a Nepál (1 236 km). Dále moře odděluje Čínu od Jižní Koreje, Japonska, Čínské republiky na Tchaj-wanu, Filipín, Bruneje, Malajsie a Indonésie. ČLR vede spor o pozemní hranici s Indií, spor o hranici s Tádžikistánem, krátký úsek hranice s KLDR není určen. Pohraniční spory s Ruskem byly urovnány v roce 2004.

8 Geografie – moře, ostrovy:
Na východě a na jihu omývají čínské území moře. Po směru hodinových ručiček je to Pochajský záliv, který je považován za čínské kontinentální moře. Dále Žluté, Východočínské a Jihočínské moře, jež jsou okrajovými moři Tichého oceánu. V teritoriálních vodách Číny o celkové rozloze 4,73 milionu km² se nalézá na 5 400 ostrovů. Největší z nich o rozloze 36 000 km² je Tchaj-wan (ovládán je však Čínskou republikou), následovaný ostrovem Chaj-nan (34 000 km²). Nejvýchodnějšími čínskými ostrovy je souostroví Tiao-jü nacházející se severně od Tchaj-wanu, přičemž nejvýchodněji leží ostrov Čch'-wej, ostrovy jsou ovšem pod námořní kontrolou Japonska. Mnoho ostrovů, ostrůvků a skalních útesů, které se nalézají na jihu jsou označovány jako „ostrovy Jihočínského moře“, přičemž patří hlavně do čtyř větších souostroví: Tung-ša (Východní písky), Si-ša (Západní písky), Čung-ša (Střední písky) a Nan-ša (Jižní písky); o oblast se stále vedou rozsáhlé územní spory.

9 Podnebí Šanghaj leží ve východní oblasti střední Číny, má mírné zimy a vysoké množství srážek. V severovýchodní Číně bývají studené zimy a horká léta s přiměřeným množstvím srážek. Na jihovýchodě je vlhké subtropické podnebí. Na západě je podnebí velmi drsné. Lhasa má velmi studené zimy a málo srážek.

10 Čínská lidová republika

11 Citace:


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice"

Podobné prezentace


Reklamy Google