Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Darek Matwikow Jan Jelínek

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Darek Matwikow Jan Jelínek"— Transkript prezentace:

1 Darek Matwikow Jan Jelínek
Hlavní město Praha Darek Matwikow Jan Jelínek

2 Poloha Leží ve středu Čech na řece Vltavě, uvnitř Středočeského kraje, jehož je správním centrem.

3 Základní informace Rozloha: 496 km2 (nejmenší kraj ČR)
Počet Obyvatel: (stav ke , druhý nejlidnatější kraj ČR) Pr. nadmořská výška: 235 m n. m. Administrativní dělení: Praha má 57 samosprávných městských částí

4 Obyvatelstvo Přestože přirozená měna obyvatelstva nabývá záporných hodnot, dochází v Praze k celkovému přírůstku obyvatel, a to díky výrazně kladné migraci.

5

6 Hospodářství Většina pracujících je zaměstnána v terciární sféře.
Hlavní město Praha patří tradičně k nejdůležitějším hospodářským centrům ČR. Vedle význačného filmového průmyslu a zřejmě nejvýznačnějšího odvětví, turistiky, se zde nachází i mnoho závodů zpracovatelského průmyslu.

7 tržby zpracovatelského průmyslu za rok 2002 (v milionech Kč)

8 Hrubý domácí produkt v pražském kraji obnášel roku 2002 kolem 620 miliard Kč (tzn. 25,7 % celkového HDP v tržních cenách; v přepočtu na jednoho obyvatele to činí 226 % celorepublikového průměru).

9 Průměrná měsíční mzda se pohybuje kolem Kč, což je vysoko nad celorepublikovým průměrem, který činí přibližně Kč (v Moravskoslezském kraji tj. cca Kč).

10 Praha má nejnižší nezaměstnanost v ČR – 3,25 %, celorepublikový průměr činí 8,88 % a pro porovnání v Moravskoslezském kraji to je 14,23 % (k ).

11 Historie kolem r. 870 – založení Pražského hradu
1085 – Praha se stává královským městem, sídlo prvního českého krále Vratislava I. 1784 – dochází ke spojení dosud čtyř samostatných pražských měst (Hradčany, Malá Strana, Staré Město, Nové Město) 1918 – vyhlášení samostatnosti Československa, Praha hlavním městem nového státu 1. leden 1993 – rozdělení federace, Praha hlavním městem samostatné České republiky

12 Památky Hlavní město České republiky je naší nejvýznamnější městskou památkovou rezervací. Od roku 1992 je historické jádro Prahy o rozloze 866 hektarů zapsáno do Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

13 Pražský hrad

14 Karlův most

15 Staroměstská radnice s orlojem

16 Prašná brána

17 Židovské město

18 Malostranské mostecké věže

19 Petřínská rozhledna

20 Životní prostředí Na území Prahy se nachází jedna CHKO a 89 maloplošných chráněných území.

21 Zdroje Wikipedie Pražská informační služba Český statistický úřad


Stáhnout ppt "Darek Matwikow Jan Jelínek"

Podobné prezentace


Reklamy Google