Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Průvodce po zajímavých místech Anglie, Skotska a Walesu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Průvodce po zajímavých místech Anglie, Skotska a Walesu"— Transkript prezentace:

1 Průvodce po zajímavých místech Anglie, Skotska a Walesu
Velká Británie Průvodce po zajímavých místech Anglie, Skotska a Walesu

2 Historie Velké Británie
První lidé přišli do Británie již v době ledové z Evropy. V polovině 1. stol. n. l. obsadili území Anglie a Walesu Římané a přinesli s sebou křesťanství a latinu. V průběhu 8. a 9. století byla Anglie pod nadvládou Vikingů. První zasedání parlamentu se sešlo v polovině 13. Století za vlády Edwarda I. Územní spory s Francií vyústily ve stoletou válku ( ), ale anglické vojsko bylo nakonec vypuzeno z francouzského území. Anglie, Skotsko a Wales byly formálně sloučeny do Království Velké Británie v roce 1707.

3 ANGLIE Nejzajímavější místa Anglie

4 Londýn Nejznámějším místem Anglie je bezpochyby hlavní město – Londýn a jeho typickým znakem Big Ben.

5 Windsor Většina Evropanů si pod tímto názvem vybaví honosné sídlo královské rodiny. Windsor však zdaleka není jen gigantickou kamennou stavbou. Město Windsor leží asi 50 km západně od Londýna a je jedním z největších atrakcí Anglie. Turisté budou ohromeni nádherným královským nádražím (Windsor Royal Railwaystation), kde je k vidění královnina lokomotiva, kterou užívá při zvláštních příležitostech ještě dnes.

6 Cambridge Universitní město a neúnavný soupeř Oxfordu. Vyplatí se investovat 20 pencí do oficiálního průvodce. Rozhodně nesmíte vynechat koleje - King's College Chapel (vstup zdarma),Trinity College, Queen's College a Christ's College. Jako místo odpočinku se výborně hodí zahrady a louky lemující řeku Backs.

7 Stonehenge Kamenný kruh na Salisburské planině pochází z doby bronzové (2000 let př. n. l.) a zřejmě se jedná o obřadní místo prastarých Keltů. Jak dokázali v té době a s primitivními nástroji a znalostmi vybudovat tento gigantický objekt je dodnes opředeno tajemstvím. Návštěvu tohoto mytického místa si nenechá ujít žádný dobrodruh.

8 SKOTSKO

9 Skotsko Skotsko zabírá sever Velké Británie, členitý povrch Skotska tvoří čtyři oblasti: Kaledonské hory, jsou od nejrozsáhlejšího pohoří Grampiany odděleny Kaledonským průplavem se známým jezerem Loch Ness. Nad jižním koncem průplavu se tyčí nejvyšší hora Velké Británie Ben Nevis (1343 n. m.) domorodci zvaná Velká Skála. Ve středním Skotsku se nachází nížina, která na jihu přechází do Jihoskotské vysočiny. Když se řekne Skotsko, každý si vybaví místní kopce plné ovcí a kamenných staveb. Skotsko má také jednu z nejznámějších kulturních dědictví Velké Británie, jsou jím tradiční soutěže skotských farmářů a dělníků v disciplínách jako je řezání dřeva, brod hlubokým bahnem nebo z televizních novin i u nás známé chytání sýra kutálejícího se z kopce.

10 Fotografie ze Skotska

11

12

13

14 WALES

15 Wales Narozdíl od většiny území spojeného království je Wales hornatou oblastí. U pobřeží Irského moře se nacházejí zejména Angličany oblíbené lázně. Vnitřní Wales vyplňují Kambridské hory jejíchž nejvyšší hora Snowdon (1085 n. m.) leží na severozápadě. Ve Walesu také pramení druhá nejdelší řeka Británie Severn, která se vlévá do hluboce zaříznutého Bristolského zálivu.

16 Cardiff Hlavní město Walesu. Kromě katedrály obnovené po II. světové válce a hradu (prohlídka stojí 3.25 liber) je zajímavým místem návštěvy National Muzeum of Wales - Civil Centre. Toto muzeum založené roku 1907 schraňuje nejenom historické sbírky (hlavně předměty z dob Keltů), ale i francouzské impresionisty (Monet) a díla Boticelliho a Rembrandta

17 Vypracovala: Petra Burianová


Stáhnout ppt "Průvodce po zajímavých místech Anglie, Skotska a Walesu"

Podobné prezentace


Reklamy Google