Nejprve si Přečtěte pozorně text

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Londýn.
Advertisements

PRÁZDNINY Pozorně si přečtěte povídku a najděte 5 věcí, které se nemohly stát.
PŘÍDAVNÁ JMÉNA. PŘÍDAVNÁ JMÉNA PŘIDÁVAJÍ se k podstatným jménům, proto jsou PŘÍDAVNÁ. Na přídavná jména se ptáme otázkami JAKÝ? KTERÝ? ČÍ? PŘIDÁVAJÍ.
Spojují věty nebo slova. Označujeme je číslem 8.
CH Chvojka- tak se říkalo větvičce z jedle anebo její uříznuté špičce. Za časů našich prababiček visela u stropu nad kuchyňským stolem. Byla ozdobena.
Alena ráda jezdí vlakem. Vždycky říká, že je to daleko lepší, než cestovat autobusem. Ve vlaku může člověk zažít hodně zajímavých věcí pak je na co vzpomínat.
Procvičovací cvičení – věta a souvětí
Pozorně si přečtěte povídku
 Předložky se spojují s podstatnými jmény.  Označujeme je číslem 7.  Píšeme je odděleně, ale čteme je dohromady.
METODICKÝ LIST MEDARDOVÁ-Žáci si čtou pohádku z tabule, doporučuji předem natisknout text a rozdat ho každému do lavice. NAJDĚTE V TEXTU..- úkolem je.
METODICKÝ LIST UBREČENÁ- žáci čtou text z tabule, doporučuji také předem vytisknout text a rozdat ho každému do lavice. NAJDĚTE V TEXTU- žáci mají za.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace O Vojtovi Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP.
METODICKÝ LIST Žáci si přečtou text- společně, po jednotlivcích, samostatně… Doporučuji text vytisknout předem každému. Žáci zaškrtávají v textu slova,
RYBÁŘ Velkým městem protéká řeka. Jmenuje se Bělá. Proč Bělá? To proto, že je plná zelených ryb. Ryby v řece plavou, skáčou a potápějí se, jak je to.
POUŤ Jana bydlí v malé vesnici, kde se většinou nic mimořádného neděje. Dnes je ale všechno jinak. Je sobota a přijela pouť. Maringotky zaparkovaly.
METODICKÝ LIST Předem natiskneme a rozdáme text pohádky. Žáci čtou z tabule nebo z listu. Do textu jsou vložena slova, která tam nepatří a nedávají smysl.
Metodický list Učitel postupuje podle pokynů v prezentaci. Některé úkoly je možné použít k písemné práci., použít jako pracovní list. Je na uvážení učitele.
ZÁJMENA Zájmena nahrazují podstatná nebo přídavná jména. Zájmena používáme místo podstatných nebo přídavných jmen. Zájmena používáme za jména, proto to.
SPORTOVÁNÍ Pavel byl docela obyčejný kluk. Vyrůstal u svých rodičů se třemi dalšími sourozenci, a když mu bylo pět let, začal chodit do školy. Ve škole.
PROCVIČOVÁNÍ SLOVNÍCH DRUHŮ Spojte slovesa s podstatnými jmény ZPÍVAT SKLÍZET PSÁT VOLAT ZALÉVAT  MOBIL  ZAHRADA  KAREL GOT  POZNÁMKA  BRAMBORY.
Podstatná jména Pád podstatných jmen. Podstatná jména Pád podstatných jmen.
Ve středu jsem se svými spolužáky a s učiteli vyrazil na přátelskou návštěvu do Polska. Cesta trvala asi 4 hodiny a vedla do.
Elektronická učebnice - I
METODICKÝ LIST OZVĚNA- žáci čtou motivační básničku, na kterou navazuje další úkol. V něm žákům připomeneme, že ozvěna opakuje vždy konec slov. Můžeme.
Matematické zajímavosti
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Olympijské hry jsou vždycky velkou událostí na celém světě. Slyšíme o nich v rozhlase, vidíme záběry v televizi, čteme o všem, co se každý den událo v.
Adaptační kurz
SLOVESA Slovesa nám vyjadřují DĚJ. Co mohou dělat osoby, zvířata a věci. Ptáme se na ně otázkou: „CO DĚLÁ….?“ Označujeme je číslem 5. U sloves určujeme.
ŠKOLNÍ VÝLET C1.A.
 POZORNĚ SI PŘEČTĚTE NÁSLEDUJÍCÍ TEXT  Hlavní město České republiky Praha patří mezi nejkrásnější města světa. Proto jsou její ulice stále plné domácích.
Doprovod: Mgr. Martina Dvořáčková Mgr. Radka Dolíhalová
Přečtěte si text a najděte 5 věcí, které se nemohly stát NÁVŠTĚVA.
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Rodina
Č ástice stojí v ě tšinou na za č átku v ě ty. Vyjad ř ují p ř ání, zvolání nebo výzvu. Ozna č ujeme je č íslem 9. ČÁSTICE.
PŘEČTI SLOVA POZPÁTKU URČI SLOVNÍ DRUH A SPRÁVNĚ ROZDĚL
MODRÉMOŘEPÍSEKSŮLN ÁMOŘNÍKSI BOTYZUL. DONOCISIDLOUHOZPÍV ALDRUHÝDENPAKDLOU ZEZÍVAL. ROZLUŠTÍTE DVĚ TAJEMNÉ TABULE? URČETE SLOVNÍ DRUHY.
Jenda jezdí moc rád k tetě a strýčkovi na návštěvu do malé vesnice, která se jmenuje Lhota. Je to nedaleko od jeho domova. Pěšky tam ale dojít nejde,
Pozorně si přečtěte text
Zoologická zahrada je místo, které můžeme navštívit v každou roční dobu, každý všední den, v sobotu i v neděli. Pokaždé tam je na co se dívat. Martin.
Opakování slovních druhů. Opakování slovních druhů.
CIRKUS PŘEČTĚTE SI POZORNĚ POVÍDKU. Ráno na zelené louce za městem ještě nic nebylo. Rostla tam jen tráva, kterou nikdo nesekal. Když ale šel Jirka.
CITOSLOVCE Vyjadřují city, nálady, výzvy nebo hlasy a zvuky lidí, zvířat a věcí. Označujeme je číslem 10.
Rodina.
39.1 Předložky NAD Z PO ZA KOLEM NA V K VEDLE PRO OD BEZ U PŘED PŘES O
Hodnota peněz Kde mohou děti přijít k penězům? - kapesné - odměna od rodičů nebo prarodičů.
DUM I. / 13. pohlednice Bc. Zdeněk Klíma. Pohlednice.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
ANOTACE Materiál je určen pro žáky 3. a 4. ročníku. Patří do vzdělávací oblasti Jazyk a jazyková komunikace. Žáci procvičují pádové otázky a doplňují.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA NEDOMICE, okres Mělník
RODINA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Čekalová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Metodický list: Slovní druhy – 2. část
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Opakujeme druhy slov Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dušan Goš. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VY_32_INOVACE_20_04_procvičování podstatných jmen
Sada 2 Jazyková komunikace MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.1.Bal.09_Slovo_a_věta Datum:
Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_12_INOVACE_16_ Vánoční prázdniny
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_CJ8_02
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police n. M.,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
LVK Sobota ráno Karolína Siřínková
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.1.Bal.04_Čtení_s_porozuměním.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Transkript prezentace:

Nejprve si Přečtěte pozorně text Výlet na kolech Nejprve si Přečtěte pozorně text

Naše rodina ráda cestuje Naše rodina ráda cestuje. Jezdíme na výlety do přírody, navštěvujeme hrady a zámky, muzea a různé výstavy. Je nás pět: máma, táta, já a Honza, můj mladší bratr. Ten nejraději jezdí vlakem, ale líbí se mu i v autě. To se vždycky dívá z okna a vykřikuje: „Jé, podívejte se, zajíc.“ A za chvíli zase: „Tamhle jsou bažanti a u lesa se pasou klokani.“ Je s ním legrace, někdy vidí to, co ani vidět nemůže. Jednou v srpnu byla hezká neděle a tatínek navrhl, že si tentokrát všichni vyjedeme na kolech. Já dostal nové horské kolo k vánocům, Honzík má malé kolo po mně a tatínek s maminkou mají svá stará kola, která dobře jezdí. Vyjeli jsme brzy ráno, když byl ještě chládek. Nebe bylo bez mraků a dobře jsme tušili, že bude teplý slunný den.

„ To je krásně,!“ řekla babička, právě když jsme šlapali do velkého kopce. „ To vůbec není krásně, pořád šlapeme do kopce a mě už bolí nohy,“ povídal Honzík skoro s pláčem. Za chvíli jsme odbočili a lesní cestu, sesedli z kola a sedli jsme si do trávy. Maminka rozbalila svačinu, která nám všem chutnala. Po odpočinku jsme zase nasedli do auta a pokračovali v cestě. Chtěli jsme dojet k babičce, která má chaloupku v malé vesnici. To se nám nakonec povedlo. Byli jsme tak unavení, že jsme po obědě u babičky usnuli. Dlouho jsem spát ale nemohli, čekala nás zpáteční cesta domů. Brzy jsme začali přemýšlet, kam se na kolech podíváme příští neděli.

ODPOVĚZTE NA OTÁZKY: Jezdí Honza raději vlakem nebo autem? Kdo dostal nové kolo k vánocům? Který den vyrazili na kola? Znáte nějaké hrady nebo zámky? Honzík v neděli

Co se v povídce nemohlo stát? Kolik bylo členů rodiny? Co nemohl Honzík vidět u lesa? Opravdu s nimi babička jela na kolech? Kam nasedli po odpočinku?

Najděte v textu slova začínající na: hr- hrady ko- kolech, kolo, kola, kopce

METODICKÝ LIST Učitel postupuje dle pokynů v prezentaci, doporučuji předem vytisknout text. Žáci čtou z tabule, poté plní úkoly z listu, kontrola opět z tabule. Je na uvážení učitele, jakou formu zvolí.

Citace: Text: Text: Dyslexie, Marie Černá, Iva Strnadová, nakl. Fragment 2006, str. 58 Úkoly: Dyslexie, Marie Černá, Iva Strnadová, nakl. Fragment 2006, str. 60 Obrázky dle pořadí v DUM: Dostupný z http://www.webyshopping.sk/obchod_homedir/data/876/obrazky/transeo411Llight.blue.jpg dne 18.11. 2012 Dostupný z http://www.zamky-hrady.cz/1/img/lednice_let.jpg dne 18.11. 2012 Dostupný z http://turistickyatlas.cz/galery/krivoklat.jpg dne 18.11. 2012 Dostupný z http://www.dalli.cz/files/detske-obrazky/babicka600.jpg dne 18.11. 2012 Dostupný z http://kennebecestuary.org/wp-content/uploads/2012/04/Family-Biking.jpg dne 18.11. 2012