Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.1.Bal.09_Slovo_a_věta Datum:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.1.Bal.09_Slovo_a_věta Datum:"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.1.Bal.09_Slovo_a_věta Datum: Ročník: první Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk Název: Slovo a věta Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: UČÍME SE S RADOSTÍ Anotace: Výukový materiál je určen pro žáky prvního ročníku a slouží k procvičování slova a věty. Žáci určují počet slov ve větě a počet vět v textu. Vyhledávají hranice slov ve větě a oddělují od sebe jednotlivá slova. K příslušné otázce nacházejí vhodnou odpověď.

2 V S L O O A Ě A V T Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Balejová.

3 Spočítej slova ve větách. Počet slov napiš do rámečku.
Zítra pojedeme na výlet do Prahy. Těšíme se na letní prázdniny. Babička a dědeček k nám přijedou v pondělí. Nejraději cestuji vlakem. Eva zapomněla napsat úkol. Naše kočka Micka má plnou misku mléka.

4 Odděl od sebe jednotlivá slova ve větách svislou čarou.
Ludvíkmámodrékalhoty. Lenkanesetěžkoutašku. Babičkapletečervenoučepici. Maminkaatatínekjdouspoludokina. Nastoleležísešitapastelky. Janasivečerrádavposteličte.

5 Najdi a podtrhni ve větě slovo, které je na obrázku.
Vítek dostal k narozeninám pastelky. Míč vyletěl vysoko přes branku. Moje zimní bunda visí ve skříni. Ve váze příjemně voněly květiny. Krásný motýl si sedl Haně na ruku. V pokoji na stole je lampa a rádio.

6 Přečti si pozorně věty a potom odpověz na otázky
doplněním správného čísla. Honzík jede sám vlakem k babičce do Berouna. Na nádraží ho vyprovodila maminka. Honzík jí vesele mává z vlaku. Cestu dobře zná. Celou dobu se dívá z okna. V Berouně již na něho čeká babička. Kolik vět jsi přečetl? Kolik slov má druhá věta? Kolikátá věta má nejmenší počet slov? Kolik slov to je? Kolikátá věta má největší počet slov? Kolik slov to je?

7 Věty mohou také končit otazníkem nebo vykřičníkem.
Přečti věty se správnou intonací. Spoj čarou věty, které k sobě patří. Kolik je jedna a jedna? Nepůjdu, jsem nemocný! Půjdeš se mnou do kina? Neruš mě! Kde jsi našla tolik hub? To bys měl vědět! Kdy přestaneš číst? Mám jenom jednu babičku. Máš ještě prarodiče? Nejvíc jich bylo v lese za chatou. Proč je tu taková zima? Tak zavři okno!

8 Zdroje: Uveřejněné odkazy [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: kalhoty školní taška čepice otec maminka pastelky kniha vlak dědeček babička usměvavé slunce květiny míč bunda motýl lampa kluk houba okno © Mgr. Pavla Balejová 2013


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.1.Bal.09_Slovo_a_věta Datum:"

Podobné prezentace


Reklamy Google