Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_20_04_procvičování podstatných jmen

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_20_04_procvičování podstatných jmen"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_20_04_procvičování podstatných jmen
Č E S K Ý J A Z Y K VY_32_INOVACE_20_04_procvičování podstatných jmen

2 Popis prezentace 1. a 2. snímek – správné tvary podle vzorů
3. snímek – správné tvary podstatných jmen s tajenkou 4. snímek – barevné doplňování rodů podstatných jmen

3 Napiš správně podle vzoru: buchta (2) – dvě buchty
Mrak (4) Věc (3) Okno (4) Kolo (2) Vidlička (2) Postel (5) Prase (4) Dort (3) Brouk (2) Ucho (2) Zajíc (5) Auto (8) Třída (3) Hodina (2) Žák (10) Noha (6)

4 Dej podstatné jméno v závorkách do správných tvarů.
Z (dálka) bylo slyšet tiché (hlas). V (potok) se míhají (pstruh). (Veverka) rády louskají (oříšek). Pod (strom) jsme našli krásné (hřib). Honza byl v (cíl) první. Slunce zmizelo za (kopec). V (klec) spí dva (lev). Jirka odešel bez (pozdrav). Jezdím rád k (babička) a (děda).

5 V brázdě hopká ………….. (3. písmeno) Sedm dní je ……….. (4. písmeno)
Doplň do vět správné podstatné jméno. V závorce máš pořadí písmene, které tvoří tajenku. Slovo v tajence urči (rod, číslo, vzor). V brázdě hopká ………….. (3. písmeno) Sedm dní je ……….. (4. písmeno) Máma, táta a dítě tvoří ………. (3. písmeno) Čtu zajímavou ………… (2. písmeno) Ve škole nás učí …………. (3. písmeno) Na obličeji mám …………. (2. písmeno) Oříšky louskají …………… (6. písmeno) Olina má nové ………….. (2. písmeno) (učitel, zajíc, oči, šaty, veverky, knihu, týden, rodinu)

6 Podtrhni ve větách podstatná jména rodu středního červeně, rodu ženského zeleně, rodu mužského životného modře a rodu mužského neživotného žlutě. Na zámku Sychrov jsme viděli krásné exponáty. Soňa dostala k vánocům nový svetr, tričko a šálu. Jana a Pavel pojedou v sobotu na výlet. V zoologické zahradě jsme viděli papoušky, zebry a medvědy. Maminka upekla buchty s povidly, tvarohem a mákem. Rodiče pojedou na dovolenou. Polož ten sešit na stůl. Na zahradě vykvetly narcisy, tulipány a sedmikrásky.

7 Seznam informačních zdrojů
Microsoft PowerPoint_vložení_tvary Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Nováková.


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_20_04_procvičování podstatných jmen"

Podobné prezentace


Reklamy Google