ENERGETICKÁ A SUROVINOVÁ BEZPEČNOST ČESKÉ REPUBLIKY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 Vliv ekonomické krize na spotřebu energie a na energetické trhy Ing. Ladislav Pelcl, VUPEK-ECONOMY, s.r.o. Hornická společnost podkrušnohorské oblasti.
Advertisements

XXIV. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ
1  Ministry of Industry and Trade 2006 Energetika ČR ve vazbě na energetickou politiku EU Ing. Zbyšek Sochor Ředitel sekce energetiky Ministerstvo průmyslu.
Přichází zlatý věk plynu? Karel Dyba velvyslanec ČR při OECD Prezentace na IEC Ostrava 2011 na základě poznatků MEA (IEA)
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
ZAJIŠTĚNÍ ENERGETICKÉ ENERGETICKÉ BEZPEČNOSTI ČR V OBLASTI DODÁVEK ROPY „součást přednáškového cyklu „ENERGETICKÁ BEZPEČNOST ČESKÉ REPUBLIKY“ Dr. Libor.
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
I VANA K ARÁSKOVÁ MÁ SE EVROPA BÁT ČÍNSKÝCH ENERGETICKÝCH POTŘEB?
Současný stav aktualizace SEK v návaznosti na činnost tzv. Pačesovy komise Ing. Drahomír Šelong Most, 20. listopad 2008.
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Užitečnost BPS Ing. Jiří Zima, obchodní manažer
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Energetická (ne)bezpečnost. Spotřeba energie (od 17. století, podle zdrojů) „Fotosyntetický limit“ se uplatňoval po naprostou většinu historie. Dnešní.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
XXII. Seminář energetiků
Obchod se zemním plynem Výzvy a rizika Vratislav Ludvík.
Zpráva pracovní komise pro teplárenství Scénáře vývoje teplárenství Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu Oldřich Vojíř předseda pracovní komise.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
Obnovitelné a Alternativní zdroje energie
Současný stav ve využívání biomasy v Jihočeském kraji a v České republice Ing. Aleš B u f k a III. Krajské fórum na podporu Akčního plánu EU Biomasa ECČB.
Možnosti rozvoje alternativních paliv v dopravě v České republice Praha
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
 Ministry of Industry and Trade 2007 Základní předpoklady a úloha státu pro zajištění bezpečnosti a dostupnosti energie ČR ve vazbě na Státní energetickou.
1 Kvalita prověřená časem. 2 PŘEDPOKLÁDANÝ VÝVOJ OCELÁŘSTVÍ V MSK Jan Lasota člen představenstva a náměstek výrobního ředitele.
Názory průmyslových odběratelů na situaci v české energetice Roman Blažíček Lasselsberger a.s. © LASSELSBERGER, a.s.
Aktualizace Státní energetické koncepce
Použití CNG v dopravě Svaz dopravy 5. března 2009 Ing. Jan Zaplatílek.
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
ministr průmyslu a obchodu
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
1 Vliv „balíčku“ EU na bezpečnost a dostupnost elektřiny a tepla v ČR, úloha jaderné energetiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Ing. Josef Votruba Poděbrady.
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Česká elektřina pro CE region Jak zapadá výroba elektřiny v ČR do energetické politiky EU Ladislav.
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
Zásoby surovin Řešení pro budoucnost A. Rybárová 4.A.
Energetická bezpečnost ČR v kontextu 3. Energetického balíčku EU Pohled MŽP na energetickou bezpečnost ČR Vladimír Vlk 27. března 2008, Poděbrady.
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
Environmentální aspekty bezpečnosti a dostupnosti energie v ČR a EU Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická
BUDOUCNOST ČESKÉ ENERGETIKY V EVROPĚ
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
OS Tram Olomouc Využití zásobníků energie v MHD II. část aneb Jak jsme na tom dnes v ČR.
Energetická politika Dopravní politika Hospodářská politika a integrace - Šumperk.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
ZEMNÍ PLYN – SOUČÁST ENERGETICKÉHO MIXU ING. PAVEL JANEČEK.
Energetická politika Mgr. Oldřich Hájek. Specifika energetické politiky Hybridní povaha politiky Hybridní povaha politiky Ve smlouvě o EU i o EHS není.
Uhelný průmysl v Evropě nová publikace EURACOAL Dr. Renata Eisenvortová Manažer evropských záležitostí Czech Coal a.s. Člen výkonného výboru EURACOAL Těžební.
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
Energetická (ne)bezpečnost
Surovinová politika ČR z pohledu Severočeských dolů Chomutov
Ropné hmotné rezervy očima laika , PETROLsummit, PRAHA
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Transkript prezentace:

ENERGETICKÁ A SUROVINOVÁ BEZPEČNOST ČESKÉ REPUBLIKY Martin Říman, ministr průmyslu a obchodu

ENERGETICKÁ A SUROVINOVÁ BEZPEČNOST energetická bezpečnost = zajištění stabilních dodávek surovin a elektrické energie za přijatelné ceny občanům, firmám a státu energetická bezpečnost = politická nezávislost? zajištění energetické a surovinové bezpečnosti: maximální diverzifikace zdrojů úspory lepší složení energetického mixu otázka nákladů na energetickou bezpečnost - na jakou cenovou hladinu jsme při při zajišťování „bezpečných“ zdrojů energie a surovin ochotni jít?

DOVOZ A VÝVOZ SUROVIN A ENERGIE (2005) + 2 297 mil. m3 zemního plynu - 637 tis. tun černého uhlí - 10152 GWH elektřiny + 9 914 GWh elektřiny + 1,5 mil. tun černého uhlí těžba 49,1 mil. tun hnědého uhlí - 525 tis. tun černého uhlí těžba 13,2 mil. tun černého uhlí těžba uranu - 4 468 GWh elektřiny - 174 tis. tun hnědého uhlí + 2,5 mil. tun ropy - 1,7 mil. tun černého uhlí - 862 tis. tun hnědého uhlí - 10 152 GWH elektřiny + 7 000 mil. m3 zemního plynu + 5,5 mil. tun ropy - 6 102 GWH elektřiny - 1,9 mil. tun černého uhlí

ENERGETICKÁ BILANCE ČR (2005) (v PJ)

ENERGETICKÉ A SUROVINOVÉ POTŘEBY ČR spotřeba elektrické energie postupně vzrůstá: 1993 – 47 765 GWh 2005 – 57 664 GWh postupně vzrůstá také spotřeba ropy: 1993 – dovezeno 6 094 tis. tun 2005 – dovezeno 7 736 tis. tun výrazně vzrostla spotřeba zemního plynu: 1990 – dovezeno 6 566 mil. m3 2005 – dovezeno 9 358 mil. m3 spotřeba uhlí klesá: spotřeba černého uhlí 1990 – 9,9 mil. tun x 2005 – 9 mil. tun spotřeba hnědého uhlí 1990 – 71 mil. tun x 2005 – 49 mil. tun

VÝROBA ELEKTRICKÉ ENERGIE V ČR soběstačnost – cca 25 % produkce se vyváží 2005 – výroba 76 GWh, spotřeba 57,5 GWh více než 90 % celkové produkce z uhelných a jaderných elektráren podle některých odhadů lze vyrovnání výroby a spotřeby očekávat v letech 2009-2012 vzhledem k energetické situaci v sousedních státech nebude možné potřebné množství energie dovézt je zapotřebí rozhodnout, jak situaci řešit - řešení má navrhnout „Pačesova komise“ ustavená vládou

PŘEDPOKLÁDANÝ VÝVOJ NABÍDKY A POPTÁVKY (v TWh)

ZDROJE ELEKTRICKÉ ENERGIE V ČR údaje za rok 2005 (v GWh)

MOŽNOSTI ŘEŠENÍ NEDOSTATKU ELEKTŘINY pokračování programu rekonstrukce a zvýšení výkonu hnědouhelných elektráren (retrofity) eventuálně výstavba dalších energetických zdrojů energetické úspory – nelze přeceňovat, s růstem HDP roste i spotřeba elektřiny obnovitelné zdroje energie – jako doplněk, nelze očekávat, že pomocí OZE pokryjeme rostoucí spotřebu výstavba plynových elektráren – zvýšení energetické závislosti na Rusku

SPOTŘEBA ELEKTRICKÉ ENERGIE V ČR (v GWh)

DOVOZ ROPY A VÝROBA ROPNÝCH PRODUKTŮ 69 % z Ruské federace 25 % z Ázerbajdžánu vlastní produkce 4 % celkový dovoz 2005: 7 923 tis. tun hrubé dodávky ropných produktů na trh (spotřeba + zásoby) v 2005: 9 564 tis. tun s RF uzavřen v 1994 rámcový protokol o dodávkách ropy na 7-10 mil. tun ročně

DOVOZ ROPY DO ČESKÉ REPUBLIKY (v tis. tun)

BEZPEČNÉ ZÁSOBOVÁNÍ ROPOU ropovod IKL významnou alternativou vůči dodávkám ropovodem Družba IKL je možné využít k zásobení celkové spotřeby ČR: alternativní zásobování rafinérií v Karlsruhe francouzským ropovodem SPSE uvolní kapacitu ropovodu TAL je zapotřebí dohodnout případné zvýšení dodávek ropovodem TAL pro krizové situace dodávky ropovodem Družba ekonomicky výhodné varianta IKL pouze v případě výpadku Družby otočení IKL nepřipadá z hlediska surovinové bezpečnosti ČR v úvahu dostatečné státní rezervy

EVROPSKÝ SYSTÉM ROPOVODŮ

BEZPEČNÉ ZÁSOBOVÁNÍ ZEMNÍM PLYNEM dovoz 9 358 mil. m3 zemního plynu v 2005 téměř 100 % závislost na dodávkách ze zahraničí: dovoz z Ruska 75 % dovoz z Norska 24 % (ruský zemní plyn, norský jen při výpadku) zbytek domácí produkce (Moravské naftové doly) hlavní dovozce RWE Transgas – 80 % domácího trhu do 2010 nesmí být RWE Transgas prodán třetí osobě po 2010 ztratí vláda vliv na vlastnictví (pravděpodobný zájem Gazpromu) absence státních rezerv – soukromé zásobníky

BEZPEČNÉ ZÁSOBOVÁNÍ UHLÍM v těžbě černého i hnědého uhlí je ČR soběstačná objem těžby a spotřeby: hnědé uhlí (2005) - 49,1 mil. tun/spotřeba 47,6 mil. tun - vývoz zanedbatelný černé uhlí (2005) - těžba 13,2 mil. tun/spotřeba 9 mil. tun - vývoz dlouhodobě 35-45 % produkce existují dostatečné strategické rezervy černého i hnědého uhlí problém tzv. ekologických limitů budoucí možnost využití černého uhlí pro výrobu pohonných hmot (při dalším růstu cen ropy)

JADERNÁ ENERGIE A TĚŽBA URANU dvě jaderné elektrárny (technicko-bezpečnostní životnost 60 let) celkové dodávky cca 24 tis. GWh dodávka jaderného paliva z USA a Ruska, od 2010 pouze z Ruska ČR jediným státem EU, kde se těží uran (Rožná) zvýšení cen uranu v posledních letech činí těžbu rentabilní Rusko a východoasijské státy plánují mohutnou výstavbu JE

OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE limitované možnosti využití OZE v ČR vyčerpaný potenciál vodní energie (max. + 20 %) v 2005 hrubá výroba elektřiny z OZE 3,8 % z celkové výroby (3 133 GWh, z toho 76 % vodní elektrárny a 18 % biomasa) v 2005 hrubá výroba tepla 45,5 mil. GJ (z toho 90 % biomasa) problémem je nedostatek biomasy využitelné k energetickým účelům zemědělský sektor není dosud schopen průmyslové produkce tzv. energetických bylin nebo dřevin

VÝROBA ELEKTŘINY Z OZE (2005)

VÝROBA TEPLA Z OZE (2005)

VYUŽITÍ OZE - BIOMASA z OZE má pro energetické potřeby ČR potenciál pouze biomasa v 2005 bylo k energetickým účelům využito nebo vyvezeno více než 5,5 mil. tun biomasy (z toho cca 50 % dřeva) při využití veškeré dostupné plochy půdy a lesa pro produkci biomasy je možné pokrýt max. 20 % celkové spotřeby primárních zdrojů ČR významný regionální potenciál má využití bioplynu (v nejbližších letech vybudování až 100 bioplynových stanic)

ENERGETICKÝ BALÍČEK EU EK navrhuje dosažení výrazného snížení emisí skleníkových plynů v EU alespoň o 20% do roku 2020 (ve srovnání s rokem 1990) EK navrhuje dosažení závazného cíle 20% podílu OZE na primárních energetických zdrojích do roku 2020 v EU27 dlouhodobý cílem ČR je dosáhnout 15-16% podílu energie z OZE na primárních energetických zdrojích do roku 2030 (Energetická vize ČR, MPO, 2005) EK zmiňuje současný 15% podíl jaderné energie na energetické skladbě EU s tím, že se jedná o významný bezuhlíkatý zdroj energie a že tento podíl by měl být v budoucnu zachován

SHRNUTÍ dosáhnout surovinové soběstačnosti České republiky je iluzorní cíl energetická a surovinová bezpečnost je možná obavy nejsou na místě je nutné rozvíjet zdroje, které máme a které umíme energetické saldo České republiky: – 671 772 TJ energetickým potřebám se bude věnovat tzv. Pačesova komise (Nezávislá odborná komise pro posouzení energetických potřeb České republiky v dlouhodobém horizontu)