Jolana Těšinová Litomyšl 17. července 2012

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Role odborné společnosti při sledování a zvyšování kvality
Advertisements

Pohled kraje na nepřetržitou péči MUDr
Nakládání s částmi lidského těla, Ochrana lidského těla po smrti
„Malá novela“ zákona č. 95/2004 Sb
„Malá novela“ zákona č. 96/2004 Sb
PRÁVA ČLOVĚKA PŘEVZATÉHO DO ZDRAVOTNICKÉHO ZAŘÍZENÍ BEZ JEHO SOUHLASU © Vladimír Plecitý, 2012.
Sociální správa - prosinec
Novinky ve zdravotnickém právu?
VEŘEJNÁ PODPORA CO LZE A CO NELZE hledání optimálních možností financování zdravotnictví Praha, 24. dubna 2008.
Právní problematika pitvy
Právní odpovědnost studenta medicíny
Odrazový můstek reformy zdravotnictví v oblasti zdravotních služeb
Etické principy Mgr. Marie Hronová.
POSTAVENÍ REVIZNÍHO LÉKAŘE V SOUČASNÉM SYSTÉMU VEŘEJNÉHO ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ (zpracováno podle Calta,J.: Co ovlivňuje postavení RL v ČR, 5. Slovensko.česká.
Rozhodčí soud pro zdravotnictví Externí přezkum nároků z veřejného zdravotního pojištění JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. České zdravotnické fórum Centrum.
Ochrana osobních údajů při poskytování informací
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství Právní předpisy upravující činnosti zdravotnických a pedagogických pracovníků.
Změny v síti. Transparentnost? Kartel zdravotních pojišťoven? Konference ČLK JUDr. Jan Mach ředitel právní kanceláře ČLK.
Právní hledisko dětské paliativní péče
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_HRUBA_15.
MUDr.Dana Kuklová, CSc. Státní zdravotní ústav Praha
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
Reforma zdravotnictví ČSSD Zdravotnický systém potřebuje postupné úpravy a změny, tedy evoluční způsob reformy. Pravicové strany se v posledních letech.
Financování celoživotního vzdělávání zdravotnických pracovníků
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
Nelegální migranti v ČR a přístup ke zdravotní péči
Všeobecná deklarace lidských práv
Vznik přípravného výboru pro „komoru nelékařských zdravotnických povolání“ Tisková konference Praha
Legislativa.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Tomáš Friedel. Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Řízení zdravotnictví z pohledu kraje – zdravotnické právo
Kvalita péče v českých psychiatrických léčebnách z hlediska práv pacientů LUCIE RYBOVÁ 22 dubna, 2009.
20 let soukromého zdravotnictví v České republice Bratislava, MUDr. Pavel Chrz.
Kvalita v českém zdravotnictví
Věda a výzkum ● Výzkum populací (epidemiologický) ● Výzkum na člověku (klinický)  Terapeutický  Neterapeutický ● Výzkum na lidských tkáních ● Výzkum.
1 #. 2 KLINICKÁ BIOCHEMIE © Biochemický ústav LF MU (V.P.) 2010.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 9. prosince 2015.
Právní aspekty života LGBT lidí v České republice Mgr. Martina Štěpánková, PROUD Seminář pro sociální pracovníky „LGBT lidé a sociální práce“, Jihlava,
Individuální projekty MZ Globální granty Porada hlavních sester ČR Lékařský dům.
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
Etika a realita Jana Vojtíšková Ústav všeobecného lékařství 1. LF UK Praha Praktická lékařka Praha.
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
Paragraf Fišerové – dopady na pacienty, pojišťovny a poskytovatele zdravotní péče.
Zdravotnické reformní zákony Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Ústav veřejného zdravotnictví a medicínského práva Právní aspekty poskytování zdravotní péče MUDr. Mgr. Jolana Těšinová 1. LF UK v Praze.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
MUDr. Jan Bruthans, CSc, FESC Centrum kardiovaskulární prevence 1.LF UK a TN Praha Zdravotnická komise KDU-ČSL.
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
Sociální politika Definice Objekty sociální politiky Předmět sociální politiky Úrovně sociální politiky osobní rozsah věcný rozsah.
Domněnka Pavla Pěnkavy Na počátku:  jak se identifikovat  jak se sdružovat  jak na sobě pracovat  jak se posilovat  jak se chránit  jak se prezentovat.
MUDr. Marek Slabý předseda AZZS ČR. Zdravotnická záchranná služba je zdravotní službou dle zákona č. 372/2011 Sb. o zdravotních službách, v jejímž rámci.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2015
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2017
Informace ze sociální oblasti
REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ
ABECEDA MEDICÍNSKÉHO PRÁVA
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Plán legislativních prací vlády na rok Legislativní činnost Ministerstva zdravotnictví Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Zdravotní péče, odborné činnosti, zdravotní služby
Povinnosti a práva zdravotnických pracovníků
Human-computer interfaces, „vzdálené“ léčebné zákroky a aplikovatelné právo Právo biotechnologií Přednáška č Mgr. Alžběta Krausová
BLEP061p Řízení ekonom. a právo
Máme se bát biosimilars?
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
Listina základních práv a svobod Lidská práva
Výuka veřejného zdravotnictví na 1. LF UK Praha
Lékařská fakulta MU v Brně Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů základní legislativa pa.
Transkript prezentace:

Jolana Těšinová Litomyšl 17. července 2012 Právní (bez)vědomí českého zdravotnictví Letní škola lékařské etiky Fóra Českých EK Jolana Těšinová Litomyšl 17. července 2012

Historické mezníky ve vnímání práva ve zdravotnictví Zákon o péči o zdraví lidu (1966) Etický kodex Práva pacientů CEK MZ (1992) Etický kodex ČLK (1996) Úmluva o lidských právech a biomedicíně (2001) Historické mezníky ve vnímání práva ve zdravotnictví

Primát ochrany života nahrazen primátem vůle pacienta. Úmluva na ochranu lidských práv a důstojnosti lidské bytosti v souvislosti s aplikací biologie a medicíny Úmluva o lidských právech a biomedicíně (96/2001 Sb. m. s.) Primát ochrany života nahrazen primátem vůle pacienta.

…od medicíny mlčení k informovanému souhlasu … Součást právního řádu ČR (1. 10. 2001) Formální změna Novela zákona o péči o zdraví lidu (2007) - informovaný souhlas a jeho rozsah …od medicíny mlčení k informovanému souhlasu … Úmluva o lidských právech a biomedicíně a její vliv

Vnímání práva ve zdravotnictví Nevychází ze znalosti základních medicínsko-právních principů - vnímání autonomie pacienta Násilná cesta „shora“ prostřednictvím právní úpravy - informovaný souhlas Medicínské právo = soudní spory Vnímání práva ve zdravotnictví

Vývoj v zahraničí Apelační soud v New Yorku (1914) Každý člověk, který je dospělý a je zdravé mysli, má právo určit, co se bude dít s jeho tělem. Německý Spolkový soudní dvůr (1958) Hranice svého oprávnění lékař překračuje v případech, kdy se jeho činnost dostává do střetu s právem pacienta o sobě rozhodovat. Vývoj v zahraničí

Zákon o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování - č. 372/2011 Sb. Zákon o specifických zdravotních službách - č. 373/2011 Sb. účinnost od 1. 4. 2012

Zdravotnická reforma Kazuistický popis … Nepřehledný zákon … Neudrží myšlenku … … násilné procitnutí z právního bezvědomí … Zdravotnická reforma

Zdravotnický pracovník a zákon Formální přístup Přehlížení práva

Zdravotnický pracovník a zákon

LEGISLATIVA LÉKAŘ POSKYTOVATEL PACIENT KOMUNIKACE

Právo ve zdravotnictví … jako trvalá součást vzdělávání lékařů i nelékařů na všech úrovních, pregraduální specializační celoživotní Právo ve zdravotnictví

Děkuji za pozornost. MUDr. Mgr. Jolana Těšinová Ústav veřejného zdravotnictví a medicínského práva 1.LF UK jolana.tesinova@health.cz