Nestátní zdravotnické zařízení a Optometrista

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Advertisements

Mgr. Emílie Trakalová Novela vyhláška č. 432/2001 Sb. Milín, 30. listopadu - 2. prosince 2011.
Zdravotnická zařízení na území města Ostravy
„Malá novela“ zákona č. 95/2004 Sb
Nová zelená úsporám 2013 možnosti využití výrobků f. DAFE-PLAST.
Organizace a řízení výstavbových projektů v praxi
Oddělení zdravotní péče Moravskoslezský kraj Krajský úřad
VEŘEJNÁ PODPORA CO LZE A CO NELZE hledání optimálních možností financování zdravotnictví Praha, 24. dubna 2008.
Zákon č. 266/1994 o dráhách zákon upravuje
Dokumentace k zajištění BOZP
Specializační vzdělávání na lékařských fakultách Pavel Dlouhý.
MÉĎA – MINI ŠKOLKA NEMOCNICE TGM HODONÍN,p.o.
P r á v n í n o r m y Vyhláška č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení  Zákon č. 258/2000 Sb. ve znění.
Individuální projekt Pardubického kraje na sociální služby.
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství Právní předpisy upravující činnosti zdravotnických a pedagogických pracovníků.
Zdravotnictví V odvětví zdravotnictví v ČR je zaměstnáno pracovníků a výdaje státního rozpočtu do tohoto odvětví představuji asi 9% HDP. Po roce.
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
Mgr. Ing. Drago Sukalovský, starosta města Kuřimi
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
Získání oprávnění k poskytování zdravotních služeb
Hygiena a bezpečnost při práci
Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP.
Integrovaný operační program Oblast intervence - Služby v oblasti veřejného zdraví.
2. Právní předpisy k zajištění BOZP
Lékárny v současném systému zdravotní péče RNDr. Božena Macešková, CSc
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
VY_32_INOVACE_TMM21160BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Postup po získání oprávnění k poskytování zdravotních služeb.
Legislativa.
Řízení zdravotnictví z pohledu kraje – zdravotnické právo
20 let soukromého zdravotnictví v České republice Bratislava, MUDr. Pavel Chrz.
Dokumentace k zajištění BOZP
Správa na úseku zdravotnictví. Předpisy Listina základních práva a svobod zák. č. 2/1993 Sb. Listina základních práva a svobod zák. č. 2/1993 Sb. zákon.
Materiálně-technický standard v sociálních službách Eva Capicarová.
ZÁKONNÁ POJIŠTĚNÍ - teorie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
PYROTECHNIKA. NV č. 208/2010 Sb., o technických požadavcích na pyrotechnické výrobky a jejich uvádění na trh druhy a kategorie pyrotechnických výrobků.
Zhodnocení II. zahraniční stáže Mgr. Petra Trtíková vedoucí zdravotního úseku.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
[ 1 ] RNDr. Olga Hanzlíčková © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv RNDr. Olga Hanzlíčková vedoucí sekce dozoru Státní ústav pro kontrolu léčiv.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Zdravotnická dokumentace SHRNUTÍ. Zákonný rámec Zákon č.372/2011 Sb. - Zákon o zdravotnických službách – ruší mj. Zákon 20/1962 Sb., - „O zdraví lidu“,
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje Setkání s poskytovateli sociálních služeb v Ústeckém kraji.
Institut veřejné služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů.
Zdravotnictví a nová legislativa Alena Riegerová vedoucí odboru zdravotnictví KÚ LK.
Právní aspekty provozování nestátního zdravotnického zařízení.
Zdravotní péče v ČR,.
Erika Jirgesová (asistentka)
Živnostenský zákon Podnikání.
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje
Osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy a osvědčení dopravce
Hygienické požadavky na dětskou skupinu
Plán legislativních prací vlády na rok Legislativní činnost Ministerstva zdravotnictví Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Právní aspekty výkonu Fyzioterapie
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Prostředí čekárny a ordinace Vyhláška č. 92/2012 Sb.
Podání žádosti o dotaci na rok 2017
Administrativa ve zdravotnictví
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
Zkušenosti a poznatky o praxích a výuce ve zdravotnických oborech Zdeněk Hon
Výrobny a mikrozdroje Ing. Martin Kříž
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
Registr spaloven odpadů
Podpora implementace dětských skupin CZ /0.0/0.0/15_009/
Kontrola prací s cytostatiky
Správa na úseku zdravotnictví
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Lékařská fakulta MU v Brně Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů základní legislativa pa.
Odbor obecní živnostenský úřad
Postup po získání oprávnění k poskytování zdravotních služeb
Transkript prezentace:

Nestátní zdravotnické zařízení a Optometrista Bc. Daniel Mrva

Co to je NZZ Zdravotnické zařízení poskytující zdravotní péči veřejnosti dle zákona 160/1992

Kdy a proč uvažovat o NZZ? Chci legálně aplikovat kontaktní čočky Chci dělat refrakci Chci poskytovat Diagnostické služby Chci spolupracovat se Zdravotními pojišťovnami a využívat jejich prostředků

Optometrista = vyšetřovna NE ORDINACE!!!

Proč vyšetřovna a ne ordinace? Slovo Ordinace je zavádějící, úřady berou v potaz jen pro Lékaře a ne pro Optometristy Pro ordinaci jsou úplně jiné hygienické a provozní podmínky.

Zákony upravující registraci a činnosti NZZ 96/2004- zákon o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k vykonávání nelékařského zdrav. povolání- optometristy 424/2004- vyhláška o činnosti zdravotnických pracovníků 49/1993- vyhláška MZČR o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení 160/1992- zákon o zdravotní péči v NZZ 258/2000- zákon o ochraně veřejného zdraví 221/2010- vyhláška o infekčních onemocnění a hygienické požadavky na provoz ZZ 50/1976- Stavební zákon

Jak začít a co dělat? formulář- Žádost o registraci NZZ ( z webu Krajského úřadu) formulář- Žádost o vydání souhlasu s personálním a věcným vybavením ( z webu Kú.) registrace optometristy- Osvědčení výpis z rejstříků trestů- nesmí být starší 3 měsíců rozhodnutí z Krajské hygienické stanice- schválení provozního řádu ZZ vlastnický list(výpis z katastru nemovitostí), nebo nájemní smlouvu Stavební úřad- kolaudační rozhodnutí, že se jedná o ZZ- změna užívání Pojištění odpovědnosti za škodu

Provozní řád NZZ schvaluje příslušná hygienická stanice( odbor epidemiologie), na základě zákona 258/2000Sb a vyhl. 221/2010 o provozu ZZ v hlavičce údaje o provozovně- název( př. Vyšetřovna optometrie), o provozovateli, odborném zástupci a zaměstnancích, kteří budou v NZZ pracovat Všeobecný popis prostoru včetně rozměrů místnosti, počtu toalet( měly by být 2- jedna pro pac. a jedna pro personál), počtu umyvadel( ve vyšetřovně by mělo být jedno umyvadlo a jeden dřez pro tekutý odpad, pokud dřez není, pak napsat do PŘ, že tekutý odpad nevzniká. Druh vytápění, zda je zajištěn přívod pitné vody a odvod odpadních vod, a dostupnost telefonní linky. V PŘ musí být napsáno, že optometrista nepoužívá žádné nástroje, které vyžadují sterilizaci, a že neodebírá biologický odpad, a že nenarušuje integritu kůže.

Provozní řád NZZ schvaluje příslušná hygienická stanice( odbor epidemiologie), na základě zákona 258/2000Sb a vyhl. 221/2011 o provozu ZZ V NZZ se musí používat ochranný oděv, buď jednorázový( doporučuje se uvést), anebo klasický látkový oděv, ale v tomto případě musí být uzavřena smlouva s prádelnou, která má osvědčení na praní zdravotnického materiálu. Způsob úklidu a jaké desinfekční prostředky se k tomu používají (všechny povrchy by měly být omyvatelné). Musí být popsáno jak a čím se desinfikují ostatní pracovní plochy ( stoly apod.) a přístroje (opěrky pro čelo a bradu) Přístrojové vybavení pro zajištění objektivní a subjektivní refrakci, špaleta, fokometr atd. Časový rozvrh práce Pracovní postupy, které bude optometrista provádět ve ZZ Kdo a kdy vypracoval PŘ a kdo odpovídá za dodržování PŘ

Žádost o vydání souhlasu s personálním a věcným vybavením (příloha vlastní žádosti o registraci NZZ, podává se zároveň se Žádostí o registraci NZZ Personální vybavení- nutno uvést optometristu(y), kteří budou v NZZ pracovat a doložit jejich osvědčení o registraci Věcné vybavení- vychází se z vyhl. 49/1993Sb., z písmene K- oční ordinace. Protože vyšetřovna optometristů a požadavky na jejich věcné vybavení nejsou zatím v žádné vyhl. nejsou uvedeny, je posuzování individuální. Je potřeba uvést veškeré přístroje, které budou používány a k nim doložit prohlášení o shodě od výrobce nebo dodavatele.

Pojištění odpovědnosti za škodu (zákon 160/1992 § 16) Provozovatel NZZ je povinen před zahájením činnosti uzavřít s pojišťovnou vykonávající činnost na území ČR o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou občanům v souvislosti s poskytováním zdravotní péče. Toto pojištění musí trvat po celou dobu, po kterou provozovatel NZZ poskytuje zdravotní péči Pojištění lze sjednat téměř u jakékoliv pojišťovny. Pojištění se odvíjí od tabulek podle ordinace očního lékaře, protože termín optometrista se zatím v tabulkách pojišťoven nevyskytuje.

Děkuji Vám za pozornost Přeji Vám všem, kdo budete mít chuť se pustit do zařizování NZZ mnoho pevných nervů a dobré nálady. Děkuji Vám za pozornost