Kosmetické prostředky RAPEX MUDr. Dagmar Jírová, CSc

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Legislativa na ochranu kojení v ČR
Advertisements

1 Volný pohyb zboží – praktické poznatky s aplikací nař í zen í o vzájemném uznávání Informační místo ProCoP Ministerstvo průmyslu a obchodu
VYBRANÉ KOMPETENCE CELNÍCH ORGÁNŮ V OBLASTI CHEMICKÝCH LÁTEK A SMĚSÍ
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv PADĚLKY A NELEGÁLNÍ LÉKY
Obecná bezpečnost a označování výrobků, dohled nad vnitřním trhem
Revize Nového přístupu
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Výroční konference SCOV v Praze Pavel Vaněk, ITC Zlín
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Působnost České obchodní inspekce v oblasti ochrany spotřebitele
Oznámení uvedení kosmetického prostředku na trh Evropského společenství („notifikace“ kosmetického prostředku) Ing. Miroslav Kapoun
Dokumentace k zajištění BOZP
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
AU UK - školení zaměstnanců z BOZP
Aktuální úkoly celní správy v oblasti práva duševního vlastnictví
Nové právní předpisy v oblasti rostlinolékařského vzdělávání Seminář MZe
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Označování poplachových systémů EZS značkou CE
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Ministerstvo průmyslu a obchodu Prezentace k nařízení 764/2008 o vzájemném uznávání
Vzájemné uznávání výrobků v neharmonizované sféře
Stavební výrobky a aplikace Nařízení 764/2008 Požadavky na použití neharmonizovaných stavebních výrobků ve stavbách na vnitřním trhu EU Ministerstvo průmyslu.
Národní referenční centrum pro kosmetiku MUDr.Dagmar Jírová,CSc.
Systém kontrol realizovaných u příjemců Ing. Lukáš Brabenec 25. září 2013.
Označení CE Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ministerstvo zdravotnictví České republiky
Ing. Jaroslav Prachař Dětská obuv a značka kvality CZECH MADE.
Kontrola zboží dvojího použití - nové aspekty Ing. Svatopluk Leitgeb 10. listopadu 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Osvědčeno pro stavbu Svaz zkušeben pro výstavbu. Jsou stavby skutečně bezpečné? Svaz zkušeben pro výstavbu.
Výrobce a prodejce v EU – praxe v oblasti ochrany spotřebitele Ing. Zbyněk Jančík
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Vztah mezi výrobcem a uživatelem diagnostických zdravotnických prostředků in vitroIVD MD) ve světle zabezpečování kvality Vztah mezi výrobcem a uživatelem.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Oznamovací povinnost správních orgánů podle nařízení 764/2008 ProCoP setkání
© Přemysl Frýda, KST Praha 1/12 Závažný nežádoucí účinek / reakce ISO 9001, certified.
2. Právní předpisy k zajištění BOZP
Nařízení vlády č. 453/2004 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na diagnostické zdravotnické prostředky in vitro (transpozice Direktivy 98/79/EC)
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Účinná kontrola kvality pohonných hmot © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ochrana před neionizujícím zářením PŽP II Teze přednášky Podzim 2009.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
1 Seminář – Dětská obuv Český normalizační institut Czech Standards Institute Dětská obuv a technické normy Eva Štejfová Český normalizační institut.
Praha 28. dubna 2015 Kontrolní činnost České obchodní inspekce v oblasti výkupu odpadů Mgr. Michael Maxa Česká obchodní inspekce.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
O CHRANA SPOTŘEBITELE V EU – ČÁST 1 Prezentace 2015.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků I Ústí nad Labem 2/2009 Ing. Jaromír Vachta.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Cross-compliance v oblasti výroby a skladování krmiv a s tím souvisejících.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
[ 1 ] RNDr. Olga Hanzlíčková © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv RNDr. Olga Hanzlíčková vedoucí sekce dozoru Státní ústav pro kontrolu léčiv.
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
BOZP 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Ústí nad Labem 4/2009 Ing. Jaromír Vachta
Ing. Lenka Bombera Piskačová
O technických požadavcích na výrobky a o …… A. Grošpic
Posuzování shody stavebních výrobků
EKOLOGICKÁ ÚJMA.
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Obecná bezpečnost vybraných druhů potravin
Působnost Státní úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) při ověřování nových postupů, při klinickém hodnocení (KH) požadavky na žádost oprávněná úřední.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Transkript prezentace:

Kosmetické prostředky RAPEX MUDr. Dagmar Jírová, CSc Kosmetické prostředky RAPEX MUDr. Dagmar Jírová, CSc. NRC pro kosmetiku Státní zdravotní ústav Praha

Legislativa - kosmetika Směrnice 76/768/EHS zapracována : zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví vyhláška č.26/2001 Sb.o kosmetických prostředcích (vyhl.444/2004Sb., vyhl.126/2005Sb.) Související předpisy : zákon 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele zákon 102/2001 Sb., o obecné bezpečnosti výrobků

Zákon č. 258/2000 Sb. Vyhl. č.26/2001Sb. Definice požadavků na kosmetické prostředky složení – značení na obalu – podmínky na výrobu zhodnocení bezpečnosti - důkaz deklarované funkce podmínky uvedení na trh Zajištění dozoru nad KP na trhu orgány ochrany veřejného zdraví - OOVZ plnění požadavků na vlastnosti KP, značení obalu, dokumentaci, výrobu, poskytování informací spotřebiteli

Zákon 102/2001 Sb., o obecné bezpečnosti výrobků § 1 (2) Tento zákon se pro posouzení bezpečnosti nebo výrobku nebo pro omezení rizik ..... použije tehdy, jestliže požadavky .... nestanoví příslušná ustanovení zvláštního právního předpisu ....

Zákon 102/2001 Sb., o obecné bezpečnosti výrobků 1. Bezpečnost všech výrobků : uváděných na trh : výrobce/dovozce do oběhu : distributor 2. Řeší oblasti, které neřeší specifický předpis Výrobky regulované, ale i neregulované sféry RAPEX : systém poskytnutí rychlé informace o nebezpečných výrobcích mezi členskými státy spolupráce orgánů dozoru členských států

Zákon č.258/2000 Sb. Dozor nad bezpečností pro zdraví § 80, odst.4,5 (Safeguard clause:76/768/EHS,čl.12) Pokud materiál nebo výrobek představuje hrozbu pro zdraví , přestože je v  souladu s právem ES , může MZ: • zakázat používání, uvádění na trh (podmínky) • uvědomí členské státy a Komisi Rapex (z.102/2001 Sb.) • vyhlášením v televizním a rozhlasovém vysílání • zveřejní na desce MZ a úředních deskách KHS

Zákon č.102/2001 Sb., z.277/2003 Sb. o obecné bezpečnosti výrobků §9 RAPEX systém pro rychlou výměnu informací ES v situacích vážného rizika pro zdraví a bezpečnost spotřebitelů V ČR zajišťuje Ministerstvo průmyslu a obchodu Nevztahuje se na potraviny a krmiva, léčiva, ZP Kontaktní místa : ČOI, celní orgány, MZ kosmetika : SZU - NRC pro kosmetiku

Zákon č.102/2001 Sb., z.277/2003 Sb. o obecné bezpečnosti výrobků §5 Oznamovací povinnost vážného rizika • Orgány dozoru (OOVZ)  kontaktní místo (MZ)  MPO  centrála RAPEX ES  ostatní státy ES zakáží uvádět na trh, do oběhu, nařídí stažení výrobků informují VDD o povinnosti hlásit nebezpečné výrobky, rozhodují o hlášení do Rapexu • Výrobce, dovozce, distributor  orgán dozoru spolupracovat s OOVZ, stáhnout z trhu/oběhu, zpětně převzít od spotřebitele (dohledatelnost !!), event. zničit  

Zákon č.102/2001 Sb., z.277/2003 Sb. o obecné bezpečnosti výrobků Výrobek (§2) Jakákoliv movitá věc … určená k nabídce spotřebiteli nebo lze rozumně předvídat, že bude spotřebitelem užívána, včetně věci poskytnuté v rámci služby…. úplatně nebo bezúplatně ….nová, použitá nebo upravená. (i výrobky původně pro profi použití zapůjčené spotřebiteli k domácímu použití - přístroje)

Zákon č.102/2001 Sb., z.277/2003 Sb. o obecné bezpečnosti výrobků Bezpečný výrobek (§3), odst.1 výrobek, který za běžných nebo rozumně předvídatelných podmínek užití nepředstavuje po dobu stanovenou výrobcem nebo po dobu obvyklé použitelnosti nebezpečí nebo jeho užití představuje …. pouze minimální nebezpečí. Sledují se : vlastnosti výrobku, vliv na další výrobky, způsob předvádění, rizika pro ohrožené spotřebitele (děti, osoby s omezeným pohybem a orientací)

Zákon č.102/2001 Sb., z.277/2003 Sb. o obecné bezpečnosti výrobků Bezpečný výrobek (§3), odst.2 splňuje požadavky specifického předpisu pokud pro výrobek (parametr) neexistuje předpis, pak požadavkům evropských, národních, technických norem doporučení Komise stavu vědeckých a technických poznatků známých v době jeho uvedení na trh rozumnému očekávání spotřebitele (bezpečnost)

Zákon č.102/2001 Sb., z.277/2003 Sb. o obecné bezpečnosti výrobků Nebezpečný výrobek (§3) Nevyhovuje požadavku na bezpečný výrobek. Pokud představuje vážné riziko  RAPEX Nekvalitní bez dopadu na zdraví = není nebezpečný Vážné riziko (§5) Riziko, jehož účinky jsou bezprostřední nebo ... sice nejsou bezprostřední, ale vážným způsobem mohou ohrozit bezpečnost a vyžadují rychlý zásah.

Zákon o obecné bezpečnosti výrobků povinnosti osob (§5) Výrobce / dovozce je povinen : (5)....prověřovat bezpečnost svých výrobků (6)....pokud zjistí, že jeho výrobek je nebezpečný, upozornit spotřebitele, stáhnout z trhu / oběhu (7)....umožnit spotřebiteli vrácení výrobku, úhradu, zničení výrobku (8)....oznámit svůj nebezpečný výrobek orgánu dozoru, spolupracovat s orgánem dozoru (9)....poskytnout údaje - specifikaci výrobku

Zákon o obecné bezpečnosti výrobků povinnosti osob (§5) Distributor : (4) … nesmí distribuovat výrobky, o nichž na základě informací /znalostí může předpokládat, že nejsou bezpečné (info OOVZ, spotřebitelů, výrobce…) (10)…. účastní činností souvisejících se zajištěním bezpečnosti výrobků ...Udržuje a poskytuje písemné informace nezbytné pro dohledání původu výrobku a spolupracuje při akcích prováděných výrobci, orgány dozoru ....

Zákon o obecné bezpečnosti výrobků povinnosti osob OOVZ oprávněny vůči VDD/všem osobám: vyžadovat informace odebírat vzorek a podrobovat jej kontrole posuzovat, zda výrobek obsahuje upozornění na rizika informovat osoby vystavené riziku po dobu kontroly zakázat uvádění na trh/do oběhu nařídit stažení/zničení nebezpečných výrobků

Zákon č.102/2001 Sb., z.277/2003 Sb. o obecné bezpečnosti výrobků Obsah oznámení. Údaje pro identifikaci výrobku Popis rizika Informace pro dohledání výrobku Popis opatření přijatých k zábraně rizika

Druhy oznámení – dle naléhavosti situace RAPEX Směrnice 2001/95/EC Druhy oznámení – dle naléhavosti situace Čl.12. - vysoké riziko, vyžaduje rychlou akci Vážné riziko, očekává se opatření na úrovni ES a/nebo politický dopad a/nebo oznámení veřejnosti Čl.11. – nízké riziko Nebezpečné výrobky bez vážného rizika, opatření na národní úrovni Výměna informací mezi ČS, předcházení vážnému riziku a distribuci nebezpečných výrobků

Termíny oznámení a reakcí členských států RAPEX Směrnice 2001/95/EC Termíny oznámení a reakcí členských států Čl.12. - vysoké riziko nebo vyžaduje rychlou akci Pro rychlý zásah oznámit do 3 dnů od zjištění. Vážné riziko - oznámit max.10 dnů od zjištění a přijetí opatření Reakce ČS max. do 20 dnů Čl.11. – nízké riziko Oznámit max.15 dní od zjištění a přijetí opatření Reakce ČS max. do 45 dní (obecně pravidlem)

Návod pro oznámení nebezpečných výrobků (čl.5(3) Sm. 2001/95/ES) Kriteria pro vyhodnocení úrovně rizika Tab.A : ODHAD RIZIKA - vážnost důsledků Závažnost rizika Pravděpodobnost poškození zdraví Tab.B :KLASIFIKACE RIZIKA pro cílové osoby Osoby z hlediska zvýšené zranitelnosti Poučení o riziku a ochranných opatřeních

Tab. A : ODHAD RIZIKA Závažnost rizika

Tab. A : ODHAD RIZIKA Pravděpodobnost poškození zdraví / úrovně bezpečnosti

Tab. B Klasifikace rizika: typ osob: zranitelní/velmi zranitelní

Tab. B Klasifikace rizika: Dospělí Znalost rizika a preventivní opatření Je nebezpečí zjevné ? Zabezpečil výrobce výrobek varovnými prvky a opatřil výrobek přiměřeným varováním ?

Hodnocení rizika pro účely zákona o obecné bezpečnosti výrobků Kombinace údajů Tabulky A : Odhad rizika Tabulky B : Klasifikace rizika

Povinnosti výrobce/dovozce/distributora ze zákona 102/2001 Sb. Odpovědnost za bezpečnost výrobků Aktivní identifikace nebezpečných výrobků Odhad a klasifikace rizika Spolupráce s orgány dozoru – poskytnutí údajů, stažení z oběhu … Monitoring distribuce výrobků ----- Dohledatelnost výrobků!------