Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Kateřina Valachová Kancelář veřejného ochránce práv
Zákon o sociálních službách
Nástroje na podporu bydlení v ČR Ekonomika bydlení a technické infrastruktury.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Integrovaný operační program (IOP) Dotační možnosti na zajištění bytů pro sociálně ohrožené skupiny obyvatel Dotační možnosti na zajištění bytů pro sociálně.
Státní podpora v oblasti bydlení – jak dál ? Obsah: - Stav bydlení v ČR - Role MMR a SFRB - Připravované změny - Výsledné efekty změn Tisková konference.
Radim Vysloužil Michal Babák. PŘÍSPĚVEK NA PÉČI - sociální dávka určená osobám závislým na pomoci druhých osob a to zejm. z důvodu nepříznivého zdravotního.
Základní informace o projektu Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
POPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ
Příležitost dělá(t) zaměstnance
1 Dotace MPSV jako zdroj financování zaměstnanců v sociálních službách Praha, květen 2014 Mgr. Antonín Shejbal Odbor sociálních služeb.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
KONCEPCE BYTOVÉ POLITIKY DO ROKU 2020 MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ červen 2011.
Pracovní skupina III Osoby v krizi a osoby ohrožené sociálním vyloučením.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
ODBOR POLITIKY BYDLENÍ
Sociální reforma 2011 Státní sociální podpora  Rodičovský příspěvek  Příspěvek na bydlení  Posuzování zdravotního stavu dětí  Sankce za neplnění povinné.
Státní fond rozvoje bydlení Konference o sociálním / dostupném / bydlení Jednací sál Senátu Parlamentu ČR JUDr. Ing. Eva Helclová Programy a.
1. Povinnosti KÚ jsou uvedené v § 93 písm. b) a c) ZSS, KÚ zajišťují metodickou, koordinační roli vůči činnostem sociální práce na úřadech obcí s rozšířenou.
Sociální bydlení z pohledu investiční podpory
Povodně a finanční pomoc Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Tisková konference
1. Dle analýz ČSÚ vychází, že nízkopříjmové skupiny mají vyšší nájemné než střední a vysoko-příjmové domácnosti až o Kč Počet osob s PnB –
MAS a podpora sociálního podnikání Sociální podnikání a sociální bydlení Konference MAS
Klíčová otázka č. 4 Jak uskutečňovat komplexní sociální, zdravotní a další služby lidem bez domova? Představení „balíčku služeb“ – co vše je třeba (tj.
Sociální bydlení v kontextu „Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období “ 09/2012 Jan Snopek, analytik pro.
Ostrava Pilotní projekty v IOP „Integrovaný přístup k řešení romské problematiky v sociálně vyloučených lokalitách“
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Zkušenosti z činnosti PIS programu PANEL OK ČKAIT Plzeň Ing. Václav Klíma.
PODPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální zabezpečení Sociální služby
Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Bydlení českých seniorů a nedořešené problémy Ing. Milan T a r a b a předseda Sdružení nájemníků ČR.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR ODBOR POLITIKY BYDLENÍ Podpora výstavby podporovaných bytů.
Rozpočty obcí a krajů v roce 2009 v návaznosti na aktuální ekonomický vývoj Ministerstvo financí ČR Praha červen 2009 Jan Zikl ředitel odboru financování.
Mgr. Zuzana Jentschke - Stőcklová náměstkyně ministryně Sekce pro sociální a rodinnou politiku 10. dubna 2014.
Sociální bydlení v České republice: koncepce a zákon
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Dávky SSP, pomoci v hmotné nouzi a příspěvek na péči.
Státní bytová politika Ing. David Slavata, Ph.D Ekonomika bydlení.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
1 PRIORITY SEKCE NÁMĚSTKYNĚ MINISTRA PRO SOCIÁLNÍ A RODINNOU POLITIKU.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Gender a (sociální) bydlení Linda Sokačová Platforma pro sociální bydlení Alternativa 50+, o.p.s.
Platforma pro sociální bydlení: Prevence ztráty bydlení a potřeby lidí bez domova 27. leden 2015 Jan Milota.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Zákon o sociálním bydlení pohledem obcí a menších měst Ing. Radim Sršeň, Ph.D., 1. místopředseda.
Podpora sociálních služeb, komunitního života a sociálního bydlení
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Národní dotační programy
Sociální pomoc Mirka Wildmannová.
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013 Oblast intervence 3
16., 21. a , 9:00 Krajský úřad Ústeckého kraje
Integrovaný plán rozvoje města Opava pro Integrovaný operační program
POTRAVINOVÉ A MATERIÁLNÍ POMOCI
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Sociální pomoc Mirka Wildmannová.
Sociální bydlení v České republice Petr Krčál.
Helena Chodounská Ukazatele potřebnosti sociálních služeb
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Transkript prezentace:

Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012

Koncepce bydlení ČR do roku 2020 Východiska •Bydlení je privátním statkem; •Zajištění bydlení je odpovědností jednotlivce; •Bydlení v širších souvislostech je sdílenou odpovědností společnosti; •Role státu nastupuje tam, kde jednotlivec nedokáže z objektivních důvodů svoji odpovědnost naplnit; •Stát musí působit : –preventivně –motivačně –efektivně

Problémové oblasti •Zanedbanost bytových domů a jejich energetická náročnost; •Vysoké zatížení domácností výdaji na bydlení; •Nižší dostupnost některých forem bydlení; •Omezené finanční zdroje na realizaci bytové politiky;

Principy návrhové části koncepce •Ekonomická přiměřenost; •Udržitelnost veřejných i soukromých financí; •Odpovědnost státu za vytváření podmínek, které jednotlivcům umožní naplnění práva na bydlení.

Vize státu v oblasti bydlení

Zvýšení dostupnosti bydlení pro cílovou skupinu •Analýza stávajícího legislativního prostředí v oblasti péče o sociálně ohrožené skupiny obyvatel s cílem zvýšení dostupnosti podpory bydlení v této oblasti zejména pro NNO •Odpovědnost - MPSV, MMR, SFRB, Zmocněnec vlády pro LP •Termín plnění –

Zvýšení dostupnosti bydlení pro cílovou skupinu •V zákoně o sociální práci legislativně upravit speciální nástroj sociální práce, který bude účinně řešit problém bydlení osobo ohrožených ztrátou bydlení a osob bez domova •Odpovědnost - MPSV, MMR •Termín plnění –

Zvýšení dostupnosti bydlení pro cílovou skupinu •Analýza a případná revize sociálních dávek v oblasti bydlení, analýza možného převodu finančních prostředků určených na příspěvek a doplatek na bydlení spolu se zakotvením komplexní kompetence obcí v otázkách bydlení •Odpovědnost - MPSV, MMR •Termín plnění –

Zvýšení dostupnosti bydlení pro cílovou skupinu •Návrh legislativní úpravy „osob v bytové nouzi“ •Odpovědnost - MPSV •Termín plnění –

Zvýšení dostupnosti bydlení pro cílovou skupinu •Návrh komplexního řešení sociálního bydlení s využitím tzv. institutu bytové nouze. Bytovou nouzi je nutno definovat prostřednictvím sociální situace, resp. událostí, ve které se oprávněné osoby nacházejí, a to ve spojení s neuspokojenou bytovou potřebou. •Odpovědnost - MPSV, MMR •Termín plnění –

Financování investiční podpory

Program Podpora bydlení 2012 •Výzva na předkládání žádostí o dotaci: ; •V rámci programu Podpora bydlení na čtyři podprogramy – cca 400 mil. Kč

Podpora výstavby podporovaných bytů •Cíl: vznik bytů sloužících k poskytování sociálního bydlení pro osoby, které mají ztížený přístup k bydlení v důsledku zvláštních potřeb vyplývajících z jejich nepříznivé sociální situace - věk, zdravotní stav nebo sociální okolnosti jejich života („cílová skupina“); •Příjemce dotace: fyzická osoba podnikající nebo právnická osoba (včetně obcí)

Pečovatelský byt •Cíl: zajištění sociálního bydlení pro osoby z cílové skupiny tak, aby došlo k získání nebo prodloužení jejich soběstačnosti a nezávislosti, a současně umožnění efektivního poskytování terénních služeb sociální péče; •Cílová skupina: osoby v nepříznivé sociální situaci, jejichž snížená soběstačnost je způsobená: –věkem – jedná se o seniory ve věku 70 let a více - nebo –zdravotním stavem, kdy je osoba závislá na pomoci jiné fyzické osoby podle zákona o sociálních službách; •Výše dotace 600 tis. na 1 bytovou jednotku.

Vstupní byt •Cíl: zajištění sociálního bydlení pro osoby z cílové skupiny tak, aby jim byl umožněn přístup k nájemnímu bydlení; •Cílová skupina: •A) Osoba v nepříznivé sociální situaci, která je příjemcem opakované dávky v hmotné nouzi nebo která prokáže, že má nízké příjmy; •B) Osoba, která kromě nízkých příjmů podle odstavce A) doloží, že: –doposud žila nebo žije v sociálně vyloučené romské lokalitě, nebosociálně vyloučené romské lokalitě –její rodině hrozí nebo již bylo provedeno odebrání dítěte do ústavní výchovy z důvodu nevyhovujícího bydlení nebo z důvodu jeho ztráty, nebo –žije v jiné tíživé sociální situaci (příklady uvedeny ve znění podprogramu) •Výše dotace : 550 tis. na 1 bytovou jednotku; •Podprogram umožňuje mimo pořízení výstavbou i nákup vstupního bytu.

Děkuji Vám za pozornost Ministerstvo pro místní rozvoj ČR odbor politiky bydlení