Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

POTRAVINOVÉ A MATERIÁLNÍ POMOCI

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "POTRAVINOVÉ A MATERIÁLNÍ POMOCI"— Transkript prezentace:

1 POTRAVINOVÉ A MATERIÁLNÍ POMOCI
OPERAČNÍ PROGRAM POTRAVINOVÉ A MATERIÁLNÍ POMOCI

2 Fond evropské pomoci nejchudším osobám (FEAD)
Navazuje na předchozí program potravinové pomoci (PEAD), který byl ukončen v roce 2013 Přispívá ke snížení počtu osob ohrožených chudobou a sociálním vyloučením a pomáhat jim s řešením základních potřeb Fond byl zřízen na základě Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 223/2014 Dle článku 5 odst. 13 uvedeného nařízení členské státy a příjemci vybírají potraviny nebo základní materiální pomoc na základě objektivních kritérií týkajících se potřeb nejchudších osob. Při výběru rovněž zohledňují klimatické a environmentální aspekty. Ve vhodných případech přihlíží při výběru typu potravin k jejich přínosu k vyváženému stravování nejchudších osob.

3 Operační program potravinové a materiální pomoci (OP PMP)
Financovaný z Fondu evropské pomoci nejchudším osobám Celková alokace 750 mil. Kč (pro období ) Podporuje osoby a domácnosti ohrožené chudobou a sociálním vyloučením Pomoc je nefinanční povahy - formou bezplatné distribuce potravin a základního materiálního zboží V rámci programu budou doprovodné aktivity přispívající k sociálnímu začleňování nejchudších osob Celorepubliková působnost – včetně Hl. m. Prahy

4 Specifický cíl I OP PMP „Potravinová pomoc dětem v hmotné nouzi - Obědy do škol“
Alokace: cca 400 mil Kč Realizátorem je kraj, před přípravou realizace osloví partnery – školy a další zařízení. ÚP poté potvrzuje ty, kteří mají nejméně 3 měsíce souvislý nárok na dávky v hmotné nouzi. Tento plošný klíč k výběru CS vyplynul z jednání s EK a z administrativních možností ŘO OP PMP. Čerpání zatím neprobíhá tak rychle, jak bylo očekáváno, zájem krajů i škol se však zvyšuje.

5 Specifický cíl I OP PMP „Potravinová pomoc dětem v hmotné nouzi - Obědy do škol“
Projekty se připravují na jeden školní rok; Pozitivní zkušenosti s docházkou dětí, jejich chováním, celkovou kondicí, zlepšením soustředění, sociálními kontakty; Převážně pozitivní zkušenosti s řízením projektových aktivit (ve srovnání s jinými programy a tituly) ŘO OP PMP postupně dle zkušeností zjednodušuje administraci.

6 Specifický cíl I „Potravinová pomoc dětem v hmotné nouzi - Obědy do škol“
2016/2017: 4 kraje (Vysočina, Jihomoravský, Liberecký, HMP); Realizátoři plánovali podpořit více než dětí; Celková částka cca 18 mil. Kč. 2017/2018: Žádost podalo 8 krajů (ke starým ještě Karlovarský, Královéhradecký, Moravskoslezský a Plzeňský); Možnost podpoření až dětí; Celková částka rozpočtů projektů 56 mil. Kč; Některé kraje přistoupí až v říjnu (projekty určené na II. pololetí).

7 Specifický cíl II a III „Potravinová a materiální pomoc pro osoby a domácnosti ve vážné sociální nouzi“ Alokace: cca 310 mil Kč 1. projekt (11/2015 – 04/2017) – cca 70 mil Kč. 2. projekt (11/2016 – 11/2018) – cca 236 mil. Kč. Druhy pomoci: potraviny, hygiena, drogerie, potřeby pro péči o děti, vybrané typy oděvů i domácích potřeb. Cílová skupina: sociálně slabé rodiny s dětmi, osoby bez domova, osoby či rodiny žijící v nevyhovujícím bydlení (azylové domy, ubytovny) a lidé ve vážné finanční tísni Realizátor projektů: O35 MPSV. Mj. zajišťuje nákup pomoci. Distribuci společně s doprovodnými opatřeními zajišťují partneři projektu (NNO, Potravinové banky, města).

8 Specifika OP PMP Uznatelné jsou pouze náklady na zajištění potravin a materiální pomoci + tzv. paušály; Paušály se počítají z celkové výše prostředků za odebranou pomoc, představují 5% na doprovodná opatření (pro partnery SC II a III) 5% na administrativní náklady a technické zajištění (všechny SC) Jednodušší administrace projektů Využití jednotkových nákladů (SC I)

9 Výhled OP PMP SC I – zájem na pokračování, předpokládáme stávající model každoročních výzev pro kraje; Možnost modifikací detailů postupu na základě každoročních zkušeností; Přes rostoucí zájem malá rychlost čerpání oproti původním očekáváním; Plánován přesun prostředků SC I do SC II a III; SC II a III – neplánujeme nové výzvy, nadále lze využít možnost prodloužení projektu a navýšení rozpočtu To umožní plynulou distribuci pomoci a zamezí duplikaci administrativních úkonů ze strany příjemce i partnerů.

10 Děkuji za pozornost robertjan.hrebicek@mpsv.cz


Stáhnout ppt "POTRAVINOVÉ A MATERIÁLNÍ POMOCI"

Podobné prezentace


Reklamy Google