MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Česká republika není čistým plátcem do fondů EU MMR ČR 18. 12. 2007 Seznámení se stavem čerpání za období.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
Advertisements

Programové období , 20. mezinárodní sympozium INOVACE JUDr
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
ZKUŠENOSTI S VYUŽÍVÁNÍM PŘEDVSTUPNÍ POMOCI EU PHARE / ISPA Ministerstvo financí Centrum pro zahraniční pomoc Ing. Ludmila LEFNEROVÁ.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Program semináře: 1)Úvod, obecné informace o JPD 2 a výzvách (Ing. Kateřina Vágnerová) 2)Informace o Prioritě 2 JPD 2 (Ing. Martin Škréta) 3)Elektronická.
Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem - Aplikovaný výzkum prof. Jiřina Jílková Biomedicínský výzkum Ústí nad Labem, 23. května
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
Monitorovací výbor Rámce podpory Společenství RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Evropské fondy a Česká republika v období 2007–2013: náš pohled Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti Praha,
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
30. září 2014 Vodňany EVROPSKÁ ÚZEMNÍ SPOLUPRÁCE
FINANCOVÁNÍ DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY: Jaký je aktuální stav a perspektiva dalších let? , Praha Pavel ŠVAGR.
Programové období Benefit Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 Datum:
Fondy přeshraniční spolupráce Rychnov n. Kněžnou
Operační program Rozvoj lidských zdrojů 1 OPERAČNÍ PROGRAM ROZVOJ LIDSKÝCH ZDROJŮ MPSV - Odbor řízení pomoci z ESF Konference k ESF – Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Maršálkovský úřad Opolského vojvodství 1 Zkušenosti s IS INTERREG III A a výzvy OPPS Zkušenosti s IS INTERREG III A a výzvy OPPS Piotr.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI Jan Král Výroční konference Regionálního operačního programu Severozápad ROP.
Moravskoslezský kraj: Tradice, rozvoj, kvalita
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka „Stav financování vodohospodářských.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Programové období Financování programů kofinancovaných ze SF EU a veřejných rozpočtů České republiky.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
Vyjednání Národního strategického referenčního rámce a operačních programů na období 2007 – 2013 Jiří Čunek 1. místopředseda vlády a ministr pro místní.
NNO a fondy EU Plzeň 23. a Operační programy přeshraniční spolupráce Cíle 3 – Evropská územní spolupráce období Ing. Vladimír Šourek.
Europejskie Ugrupowanie Współpracy Terytorialnej TRITIA.
RPS/CSF Technická pomoc RPS Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
1 VŠFS KSM MEI Společný rozpočet EU Společný rozpočet EU Osnova: 1. Obecná charakteristika společného rozpočtu EU 2. Příjmy společného rozpočtu.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Datum,místo. Národní program Phare část II Zaměření programu:  podpora podnikatelské infrastruktury (MMR) 
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Řízení a koordinace politiky soudržnosti v České republice v období Ostravice Hotel Montér Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Zpracovala: Bc. Jana Bartošková Datum: 25. října 2010.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech Ing. Zdeněk Vašák RP MMR NUTS.
RPS/CSF Průběh realizace RPS Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor evropských fondů.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
O kolik přijdeme, pane Nečasi? Aktuální čerpání peněz z fondů EU Praha,
RPS/CSF Technická pomoc RPS Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Seminář k ukončování projektů Fondu soudržnosti 19. března 2008 Dokladování udržitelnosti projektů v Závěrečných zprávách Fond soudržnosti sektor životního.
OPPS ČR-PR Operační program přeshraniční spolupráce Česká republika-Polská republika Seminář pro žadatele Zpracovala: Jana Bartošková.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
FONDY EU Předvstupní podpora Programové období 2000 – 2006 a její plnění v ČR.
Stav realizace ESF programů v gesci Ministerstva práce a sociálních věcí k Tisková konference 5. února 2007.
FONDY EU Programové období
ZPŮSOBY FINANCOVÁNÍ A ZPOPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Regionální konference Zlínského kraje Univerzita Tomáše Bati, Zlín, Příprava operačního programu přeshraniční spolupráce Cíle 3 – Evropská.
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
TŘINÁCTÉ ZASEDÁNÍ Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území Barokní refektář Dominikánského kláštera u sv. Jiljí Jilská 7a, Praha 1.
Kohezní politika v ČR Kohezní politika v ČR JUDr. Olga Letáčková ředitelka úseku řízení kohezní politiky Poslanecká sněmovna PČR 24. dubna 2014, Praha.
Integrovaný regionální operační program – obecný úvod, hodnocení Pardubice Ing. Markéta Kupcová Centrum pro regionální rozvoj České republiky.
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok 2015
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Dotace obcím na zpracování územních plánů pro rok 2017
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Transkript prezentace:

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Česká republika není čistým plátcem do fondů EU MMR ČR Seznámení se stavem čerpání za období 2004–2006 a připraveností ČR na období 2007–2013

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY

Vývoj čisté pozice České republiky vůči rozpočtu Evropské unie od 1. Čistá pozice je chápána pouze jako „účetní“ srovnání reálných finančních toků mezi rozpočtem EU a ČR. Nebere v úvahu reálné využití prostředků. Nejedná se navíc o tok mezi rozpočtem EU a rozpočtem ČR, protože ne všechny prostředky, které ČR získá, jsou příjmem státního rozpočtu. Do čisté pozice vůči rozpočtu EU nejsou započítávány další platby ČR (např. do Evropské investiční banky nebo do rezervního fondu pro uhlí a ocel). Do čisté pozice jsou na straně příjmů započítávány: Předvstupní nástroje, Prostředky na zemědělství, Strukturální akce (SF, FS), Vnitřní politiky, Kompenzace. Čistá pozice České republiky vůči rozpočtu EU se od okamžiku přistoupení do EU (tj. 1. května 2004) vyvíjí příznivě - ČR byla doposud v každém roce v kladné pozici „čistého příjemce“, tzn. odvody do rozpočtu EU byly každý rok nižší než příjmy poukázané do České republiky. V roce 2004 tvořily významnou část příjmů zejména předvstupní nástroje (Phare, ISPA, Sapard) a finanční prostředky strukturálních akcí (SF a CF). Od roku 2005 význam předvstupních nástrojů poklesl na úkor zemědělské politiky, která se stala nejvýznamnější položkou příjmů z rozpočtu EU. Vysoký podíl zaujímají nadále strukturální akce, tj. čerpání ze strukturálních fondů a Fondu soudržnosti, u nichž lze předpokládat (vzhledem k finančním objemům nového programovacího období 2007–2013), že budou tvořit významnou část příjmů z rozpočtu EU i v letech následujících do

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Stav jednotlivých OP/JPD/Iniciativ k

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Fond soudržnosti Realizace projektů ex-ISPA a projektů Fondu soudržnosti 2004–2006  v sektorech dopravy(13 projektů)  životního prostředí(38 projektů)  z toho projektů technické asistence(9 projektů) K vyčerpáno z celkové alokace ISPA/FS 45%.  za rok 2006 bylo vyčerpáno 170 mil. EUR  v roce 2007 dosud 102 mil. EUR  tzn. za poslední 2 roky celkem 272 mil. EUR Čerpání prostředků projektů z Fondu soudržnosti na projekty z programového období 2004–2006 bude pokračovat do konce roku 2010.

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Období 2004–2006  alokace (přislíbené prostředky z EU) 55 mil. EUR  celá částka alokována (rozdělena) na projekty  pravidlo N+2 (pravidlo, které podmiňuje vyčerpání alokace rozdělené do let v průběhu dvou let, tzn. že prostředky pro rok 2004 musí být nárokovány a vůči EK finančně vypořádány do konce roku 2006, v opačném případě hrozí vrácení EK) splněno ve všech programech, v průběhu obou let realizace (pro alokaci 2004 i 2005)  prostředky budou všechny vyčerpány, nehrozí vrácení EK  díky velkým kurzovním rozdílům dokonce došlo k přezávazkování (rozdíl bude hrazen ze státního rozpočtu) Období 2007–2013  stejně jako v minulém období 5 programů – ČR-Polsko, Slovensko-ČR, Rakousko-ČR, Bavorsko-ČR, Sasko-ČR  všechny programové dokumenty předloženy EK (zatím schválen dne program ČR-PL, za tento program nese MMR největší odpovědnost – pouze v tomto programu vystupujeme jako Řídící orgán)  schválení ostatních programů v nejbližší době  monitorovací výbory by měly být svolány v průběhu ledna a února  předpokládané vyhlášení ostatních programů a otevření výzev se předpokládá v únoru 2008 (pro ČR-PL dokonce )  ČR tak může díky programům přeshraniční spolupráce získat z EU 351,59 mil. EUR Přeshraniční spolupráce

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Činnosti Ministerstva pro místní rozvoj ČR  SF vyjednávání  SF realizace  SF čerpání prostředků  Kohezní politika EU  Regionální rozvoj  Územní plánování  Stavební zákon  Cestovní ruch  Bytová politika  Veřejné zakázky a koncese  Veřejné dražby  Horská služba

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Jiří Vačkář 1. Náměstek pro regionální politiku a cestovní ruch a Daniel Toušek Náměstek pro evropské záležitosti Děkujeme za pozornost!