1 Stavební kameny Národního akční plánu pro energii z obnovitelných zdrojů Euroenergy, spol. s r. o. 6. 9. 2010 1.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Správní řízení při ukládání pokut za porušení zákonů
Advertisements

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu. Proč držet bioplyn pod kontrolou?!
Integrace obnovitelných zdrojů do elektrizační soustavy ČR Kulatý stůl AEM,
Investiční program ČEPS, a.s., do roku 2023
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Nová směrnice o energetické účinnosti
Program EKO – ENERGIE Výzva III Ing. Andrea Dostálová Datum: Přednášející:
Ing. René Neděla poradce předsedkyně Energetický regulační úřad
Budoucnost odpadového hospodářství z pohledu Ministerstva životního prostředí XII. Celostátní finanční konference “Pokles ekonomiky a dopad na hospodaření.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
Monitorovací výbor Rámce podpory Společenství RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května IFA. 1. Příjmové daně 2. Věcný záměr nového zákona o daních z příjmů 3. Nový zákon o daních z příjmů (NZDP)
BIOPLYN v ČR STAV A PŘEDSTAVENÍ POTENCIÁLU ROZVOJE
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Stavební zákon a územní plánování
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
MALÉ VODNÍ ELEKTRÁRNY Sekce podporovaných zdrojů Energetický regulační úřad
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Činnost územního inspektorátu pro Zlínský kraj
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Činnost územního inspektorátu.
Kontroly provedené v roce 2013 Hradec Králové Nechanice Borohrádek Hronov Vrchlabí Janské Lázně Smiřice Libáň Brumov Náchod Trutnov Rtyně v Podkrkonoší.
1 Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie Seminář AEM, , Praha Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Pracovní skupina Dopravní politika Dopravní sektorové strategie 2. fáze.
Ochrana kritické infrastruktury
PŘETRVÁVÁ KRIZE VE STAVEBNICTVÍ? 1 Přetrvává krize ve stavebnictví? Praha, Žofín, 7. října 2014 Ing. Jiří Koliba náměstek ministra pro stavebnictví.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Využívání druhotných zdrojů energie
Legislativní záměry v oblasti e-Governmentu Mgr. Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Ing. Jaroslav Krupka předseda podvýboru pro VS a IS.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE NA MPO Výzkum a vývoj na MPO.
Informace z Monitorovacího výboru OPPI dne 9. února 2007.
DOPADY NEKOORDINOVANÉHO ROZVOJE FOTOVOLTAIKY 2. listopadu 2009 Praha, Centrum energetického poradenství PRE Tisková beseda ČSRES.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Valná hromada Svazu dopravy - Ekologická daňová reforma v ČR Ekologická daňová reforma (EDR) v ČR JUDr. Jan Dusík, MSc. I. náměstek ministra ředitel.
Ing. Zdeněk Kondler, ředitel územního inspektorátu XXI. Seminář energetiků – Jelenovská ledna 2011.
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Jak dál s daní z nemovitostí? Odbor legislativy majetkových daní a poplatků Alena Holmes.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
Systém kontrolní činnosti SEI
Systém kontrolní činnosti SEI
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Digitální Česko – veřejná konzultace Ing. Jan Duben ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 20. listopadu 2012, Praha Pohled hospodářských a sociálních.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Hospodářský registr Ing. Jiří Pavlíček Konference ISSS 2006 Hradec Králové, 4. dubna 2006.
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Ing. Zdeněk Danielovský Poradce náměstka ministra Záměry MPO, novelizace EZ a POZE SVSE – 3. diskusní seminář, Jaké jsou možnosti snížení ceny.
Vodohospodářské aktuality
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
Speciální izolace BJ13.
Transkript prezentace:

1 Stavební kameny Národního akční plánu pro energii z obnovitelných zdrojů Euroenergy, spol. s r. o

Stavební kameny NAP © Euroenergy, spol. s r.o. 2 Obsah  Úvod  Stavební kameny NAP  Opatření NAP  Usnesení vlády k NAP  Příklad výstavby liniového vedení - porovnání časové náročnosti  Závěr

Stavební kameny NAP © Euroenergy, spol. s r.o. 3 Úvod  NAP vznikal ve skupině NAP, jedné z 6ti skupin projektu TEDEL (Transpozice evropských direktiv do energetické legislativy)  Zahájení činnosti skupiny: 16. prosince 2009  Celkem se uskutečnilo 15 jednání  Skupina měla až 15 členů  MPO, ERÚ, ČPU, ČSRES, TS ČR  EE - koordinátor  Ukončení činnosti skupiny: 18. června 2010

Stavební kameny NAP © Euroenergy, spol. s r.o. 4 Stavební kameny NAP

© Euroenergy, spol. s r.o. 5 Opatření NAP Název opatření Druh opatření Očekávané výsledky Cílová skupina Stávající / plánové Stav Zákon č. 180/2005 Sb. a nový zákon o podporovaných zdrojích energie Regulační, finanční Instalovaný výkon, vyrobená energie InvestořiStávající Návrh zákona v Legislativní radě vlády Zákon č. 406/2000 Sb. Regulační Snížení spotřeby Veřejná správa, osoby provádějící instalaci,… Plánované Novela v Legislativní radě vlády Zákon č. 458/2000 Sb. Regulační Instalovaný výkon Veřejná správa, investoři, plánovači Stávající / plánované Legislativní rada vlády Zákon č. 183/2006 Sb. Regulační Instalovaný výkon, vyrobená energie Veřejná správa, investoři, plánovači Stávající / plánované N/A Zákon č. 184/2006 Sb. RegulačníInstalovaný výkon Veřejná správa, investoři, plánovači Stávající / plánované N/A

Stavební kameny NAP © Euroenergy, spol. s r.o. 6 Opatření NAP Název opatření Druh opatření Očekávané výsledky Cílová skupina Stávající / plánové Stav Analýza současné legislativy a stanovení kritických míst prodlužujících schvalovací procesy v rámci územního a stavebního řízení Regulační Instalovaný výkon Veřejná správa, investoři, plánovači Stávající Součást usnesení vlády k NAP Implementace opatření pro zjednodušení schvalovacích procesů do stávající legislativy Regulační Instalovaný výkon Veřejná správa, investoři, plánovači PlánovanéN/A MPO – Speciální stavební úřad RegulačníInstalovaný výkon, vyrobená energie Veřejná správaPlánovanéN/A

Stavební kameny NAP © Euroenergy, spol. s r.o. 7 Usnesení vlády k NAP  Usnesení vlády č. 603 ze dne 25. srpna 2010  Vláda schválila NAP  Vláda ukládá ministru průmyslu a obchodu •Do 30. září 2010 vypracovat a předložit návrh nařízení vlády o NAP •Pravidelně vyhodnocovat plnění NAP •Vypracovat do 30. června 2011 analýzu schvalovacích procesů pro energetické stavby, stanovit jejich kritická místa a navrhnout řešení  Vláda ukládá ministrům průmyslu a obchodu, zemědělství, životního prostředí a pro místní rozvoj opětovně projednat návrh zákona o podporovaných zdrojích energie  Vláda ukládá členům vlády a předsedovi ERÚ zajistit naplňování NAP

Stavební kameny NAP © Euroenergy, spol. s r.o. 8 Příklad výstavby liniového vedení - porovnání časové náročnosti

Stavební kameny NAP © Euroenergy, spol. s r.o. 9 Příklad výstavby liniového vedení - porovnání časové náročnosti

Stavební kameny NAP © Euroenergy, spol. s r.o. 10 Závěr  Závěrem je nutné konstatovat, že společným koordinovaným úsilím lze splnit následující konstatování uvedené v NAP: Pro další rozvoj výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů je nutné zajistit zjednodušení a zkrácení schvalovacího procesu pro výstavbu zařízení elektrizační soustavy. Bez výše uvedeného opatření je naplnění cílů a mezicílů stanovených Národním akčním plánem pro výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů těžko realizovatelné.

Stavební kameny NAP © Euroenergy, spol. s r.o. 11 Děkuji Vám za pozornost Ing. Tomáš Jícha Euroenergy, spol. s r.o. Švédská Praha 5