SCHVALOVÁNÍ ÚČETNÍCH ZÁVĚREK VYBRANÝCH ORGANIZACÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zavedení vnitřního kontrolního systému v příspěvkových organizacích zřizovaných krajem Vysočina Pravidla kraje Vysočina.
Advertisements

SYSTÉM KONTROLY PŘI TĚŽBĚ DŘEVA Tisková konference
Ministerstvo financí ČR Odbor 54 – Ekonomické informace
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Možnosti a limity kontroly obcí
Plánování auditu 3. cvičení.
Aktuálně k prováděcí vyhlášce o schvalování účetních závěrek
Pracovní setkání s účetními obcí Zlínského kraje Schvalování účetních závěrek Zlín, 3. října 2013 Ing. Leona Kočařová Odbor ekonomický Krajského úřadu.
M A N A G E M E N T 3 Akad. rok 2009/2010, Letní semestr
Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
DEP 507. Co zvážit před zahájením výuky? Výběr metod výuky bude ovlivněn: věkem studentů vědomostmi z ekonomických předmětů z 1. ročníku (zejména z ekonomiky)
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOL A HODNOCENÍ ČŠI
Riziko a významnost v auditu
Page  1 YOUR LOGO STÁTNÍ Využití Centrálního systému účetních informací státu nejen pro kontrolní činnosti JUDr. David Bauer vedoucí oddělení Metodika.
Řízení rizik ve veřejné správě legislativní rámec
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
Finanční kontrola zákon 320/2001 Sb. prováděcí vyhláška 416/2004 Sb.
Odbor 28 - Účetnictví a audit Rámec základních legislativních změn Ministerstvo financí Odbor Účetnictví a audit Praha,
ÚČETNÍ SYSTÉM PODNIKU.
Zkušenosti s reformou účetnictví státu při kontrolách hospodaření INSTITUT CERTIFIKACE ÚČETNÍCH Ing. Tomáš Bartoš ATLAS AUDIT s.r.o.
ÚČETNICTVÍ STÁTU: ÚČETNÍ REFORMA V OBLASTI VEŘEJNÝCH FINANCÍ
Page  1 YOUR LOGO STÁTNÍ Stabilizace a rozvoj účetnictví veřejného sektoru RNDr. Ladislav Minčič, CSc., MBA 1. náměstek ministra financí.
Auditorské postupy Činnosti před uzavřením smlouvy
Audit seminář CGI duben 2014.
Zpráva auditora Zpráva auditora představuje vysoce koncentrovanou informaci pro uživatele účetních závěrek.
Audit systému jakosti Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D.
Statistika RF, výroční zpráva, kontrola plnění RF Vít RICHTER Národní knihovna ČR 23. dubna 2002 Brno.
Sekce 05 - Odbor Účetnictví a audit
Marie Borecká, Kristina Ficencová 6. kruh, 1. ročník VSRR
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
Účetní reforma v druhém roce
Finanční kontrola prováděcí vyhláška 416/2004Sb., aplikace v praxi
1 Zpráva o výsledcích finančních kontrol ve veřejné správě za rok 2006 – za Liberecký kraj a jím zřízené příspěvkové organizace.
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
„Dopady spuštění základních registrů na subjekty veřejné správy“
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Charakteristika správní vědy Přednáška SV č.1 M. Horáková.
Základy účetnictví 1. přednáška.
Ing Jiří Krump, UOOU, náměstek předsedy pro ekonomiku a provoz
Finanční kontrola prováděcí vyhláška 416/2004Sb., aplikace v praxi Kurz právního minima Jihlava 26. – Ing. Libuše Nivnická.
PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ PODNIKU PS 2014 / 2015 SPRÁVNÍ FUNKCE Ladislav Blažek.
HACCP.
Základy účetnictví 1. přednáška. Význam a funkce účetnictví Význam: Význam: poskytuje informace pro své uživatele Funkce: Funkce: - zobrazovat ekonomické.
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému státní správy České republiky Jeho význam, fungování a systém kontrol.
N_SD/c-pVPH TB č. 10 Správa dokumentů v mezioborových souvislostech – 2. část.
Page  1 YOUR LOGO STÁTNÍ Aktuálně k účetní reformě veřejných financí David Bauer a Michal Svoboda Praha, Ministerstvo vnitra 5. března 2013.
Kontrolní poznatky z výkonu veřejnosprávních kontrol OKP KrÚ JMK Pracovní schůzka s ekonomy neškolských PO –
INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T3 ING. JIŘÍ BARTA Operační program Vzdělávání.
Porada ředitelů a ekonomů příspěvkových organizací v sociální oblasti Téma: Reforma veřejných financí.
Informace o konkrétních nedostatcích zjištěných MF při kontrolách hospodaření PO v rámci přezkoumání hospodaření JMK Pracovní schůzka s ekonomy neškolských.
D OPADY ÚČETNÍ REFORMY VEŘEJNÝCH FINANCÍ V KONKRÉTNÍCH PODMÍNKÁCH VYBRANÉ ZÁKLADNÍ ŠKOLY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav.
Inventarizace majetku a závazků
Publikace vydané RVDA Martina Smetanová.
Financování a účetnictví základních škol
Podstata, význam a funkce účetnictví
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Nové pojetí zprávy auditora a dopady na činnost RVDA
Ministerstvo financí ČR
Podnikohospodářské techniky postupu
SCHVALOVÁNÍ ÚČETNÍCH ZÁVĚREK
IAS 1 Prezentace účetní závěrky
Výbor pro audit ing. Bohuslav Poduška, CIA, CRMA
Finanční účetnictví RADNICE
Systém kontroly ÚSC Šumperk
Finanční kontrola v příspěvkových organizacích kraje
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Kontroly výkonu přenesené působnosti v oblasti editace dat RÚIAN
Inventarizace majetku a závazků
PROCES INVESTIC NĚKTERÉ ASPEKTY U VEŘEJNÉ SPRÁVY.
Transkript prezentace:

SCHVALOVÁNÍ ÚČETNÍCH ZÁVĚREK VYBRANÝCH ORGANIZACÍ

PŘEDSTAVENÍ LEKTORA Danuše Prokůpková Statutární auditor č. oprávnění KAČR 0712 člen Výboru Auditorů KAČR pro Veřejný Sektor Činnosti auditorská a poradenská publikační a lektorská

společensko – ekonomického nástroje O CO JDE ? Zavedení nového instrumentu, v rámci pokračující reformy veřejných financí jako společensko – ekonomického nástroje k provádění specializované činnosti za účelem docílení předem stanoveného cíle

CÍL VYSTOUPENÍ Zprostředkovat účastníkům orientaci v nově zavedeném principu spojeném s rozvojem účetní reformy a zavedením nového institutu „schvalování účetních závěrek“ v organizacích veřejné správy a samosprávy.

SEMINÁŘ JE ZAMĚŘEN NA: Důvody, které vedly k novému principu Obsahovou a věcnou stránku procesu Organizaci celého procesu včetně formálních náležitostí a postupů a to se snahou o maximální určitost

OTÁZKY K ZODPOVĚZENÍ PROČ ? KDO ? CO ? JAK ? a KDY ?

MOTTO !!! Bez nadsázky lze účetní systém označit „páteří“ řídících a kontrolních systémů.

PROČ? Zainteresování orgánů vybraných organizací – účetních jednotek – naplnění jejich odpovědnosti za spolehlivost a správnost předkládaných dat Zvýšení validity předkládaných dat Využívání výstupů z finančního účetnictví k finančnímu řízení

KDO KOMU SCHVALUJE ÚZ ČÍ ÚČETNÍ ZÁVĚRKA KDO JI SCHVALUJE PF ČR ( již OSS) Z 503/2012 RADA PF CR (již zřizovatel MZ) OSS BEZ ZŘIZOVATELE NEJMÉNE 3 OSOBY POVĚŘENÉ VEDOUCÍM OSS OSS KTERÁ MÁ ZŘIZOVATELE ZŘIZOVATEL OSS (PLNÍCÍ FUNKCI ZŘIZOVATELE) NKÚ KOLEGIUM NKÚ STÁTNÍ PO ZŘIZOVATEL PO (PLNÍCÍ FUNKCI ZŘIZOVATELE) SZIF DOZORČÍ RADA SZIF SFŽP RADA SFŽP SFK RADA SFK SFPRČK RADA SFPRCK SFDI VÝBOR SFDI SFRB DOZORČÍ RADA SFRB

KDO KOMU SCHVALUJE ÚZ Zdroj: Zákon č. 239/2012 Sb. ČÍ ÚČETNÍ ZÁVĚRKA KDO JI SCHVALUJE OBEC ZASTUPITELSTVO OBCE OBECNÍ PO RADA OBCE (ZŘIZOVATELE) KRAJ ZASTUPITELSTVO KRAJE KRAJSKÁ PO RADA KRAJE (ZŘIZOVATELE) HL. M. PRAHA ZASTUPITELSTVO HL. M. PRAHY PO HL. M. PRAHY RADA HL. M. PRAHY RRRS VÝBOR RRRS DSO NEJMÉNĚ 3 ČLENNÝ ORGÁN Kompetence = vrcholové vedení, vrcholové orgány Zdroj: Zákon č. 239/2012 Sb.

Dodržování právní regulace účetnictví realizované prostřednictvím CO ??? SE SCHVALUJE Dodržování právní regulace účetnictví realizované prostřednictvím Zákona Vyhlášky Českých účetních standardů, včetně správné (odpovídající) dopadu na finanční pozici a odpovídající interpretace

PŘEHLED ÚČETNÍCH VÝKAZŮ Stav do 31.12.2009 Stav od 1.1.2010 Rozvaha Rozvaha – Příloha č. 1 Vyhl 410/2009 Sb.,§ 4 Výkaz zisků a ztráty – hospodářská činnost Výkaz zisků a ztráty – Příloha č. 2 Vyhl.410/2009 Sb., § 5 Příloha k účetní závěrce (formalizovaná) Příloha k účetní závěrce – Příloha č. 5 Vyhl.410/2009 Sb., § 8 a § 45 - vzor Finanční výkaz o plnění rozpočtu (Vyhláška č. 499/2009 Sb., ) Přehled o peněžních tocích – Příloha č. 3 Vyhl. 410/2009 Sb.,§ 43 Přehled o změnách vlastního kapitálu – Příloha č. 4 Vyhl. 410/2009 Sb., § 44

UŽIVATELÉ ÚČETNÍCH VÝKAZŮ VLÁDA A JEJÍ ORGÁNY – CSÚIS ŘÍDÍCÍ PRACOVNÍCI (ÚJ) KONTROLNÍ ORGÁNY ZŘIZOVATELÉ SCHVALOVACÍ ORGÁNY VĚŘITELÉ ZAMĚSTNANCI A JEJICH REPREZENTANTI BANKY A OSTATNÍ   VEŘEJNOST, resp. širší komunita v místě působení INVESTOŘI, ZAKLADATELÉ, OBCHODNÍ PARTNEŘI

věrný a poctivý obraz předmětu účetnictví CO Je cílem ?? Ujištění, pro všechny oprávněné uživatele že Účetní závěrka poskytuje věrný a poctivý obraz předmětu účetnictví obraz majetkové struktury, zdrojové struktury, finanční výkonnosti , peněžních toků účetní jednotky a dalších nezbytých doplňujících informací významných pro uživatele;

zajištění přípravy a předložení podkladů JAK? NA ZÁKLADĚ ODPOVĚDNÉ A ODPOVÍDAJÍCÍ PŘÍPRAVY spočívající mimo jiné v: zajištění přípravy a předložení podkladů pro efektivní posouzení úplnosti a průkaznosti účetnictví a vyhodnocení předvídatelných rizik a ztrát ve vztahu k věrnému a poctivému obrazu předmětu účetnictví a finanční situaci účetní jednotky.

Struktura podkladů schvalovaná účetní závěrka, zpráva externího auditora o ověření účetní závěrky, případně další informace a zprávy vypracované auditorem, zpráva o výsledku finanční kontroly, případně další informace o závažných zjištěních při výkonu veřejnosprávní kontroly, jsou-li tyto dokumenty v souladu s jinými právními předpisy vypracovány, zprávy útvaru interního auditu o zjištěních z provedených auditů a roční zpráva interního auditu, je-li útvar interního auditu u účetní jednotky zřízen v souladu s jiným právním předpisem, účetní záznamy vztahující se k významným skutečnostem posuzovaných podle § 4, včetně inventarizační zprávy a další účetní záznamy a doplňující informace vyžádané schvalujícím orgánem.

KVALITA PODKLADŮ JEDNOZNAČNÁ INTERPRETACE účetnictví je vedeno úplně, průkazným způsobem, správně a v souladu s platnými předpisy a doporučeními, závažné hospodářské operace uskutečněné účetní jednotkou v průběhu roku byly správně zachyceny a prezentovány roční výkazy byly zpracovány dle platných pravidel se zaměřením na jejich kompletnost a správnost

SKUTEČNOSTI KE ZVÁŽENÍ Ve vztahu k organizačnímu zajištění Ve vztahu k personálnímu zajištění Ve vztahu k působnosti zákona (ů) a jednotlivých prováděcích vyhlášek Ve vztahu k technickému a technologickému zabezpečení Ve vztahu k ostatním (specifickým) podmínkám podle rozsahu činnosti a organizačně právního uspořádání

DOPORUČENÍ Vnitřní předpis obsahující Se vztahem na: Kompetence a odpovědnosti zainteresovaných orgánů v podmínkách kolektivního rozhodování Během sledovaného období V závěru schvalovacího procesu Se vztahem na: Obsahu a rozsahu předkládaných záznamů Lhůty a termíny pro předkládání dat a informací Podmínek pro schválení (neschválení) ÚZ Náhradní (navazující) postupy Se vztahem na protokol

VÝSTUP - PROTOKOL identifikaci schvalované účetní závěrky, datum rozhodování o schválení nebo neschválení účetní závěrky, identifikaci osob rozhodujících o schválení nebo neschválení účetní závěrky, výrok o schválení nebo neschválení účetní závěrky, popis dalších skutečností významných pro uživatele účetní závěrky, například identifikaci průkazných účetních záznamů

Kdy ?? Jednorázové schválení roční účetní závěrky Stanovení termínu vyhláškou (vnitřním předpisem) Průběžné hodnocení dosaženého stavu Dohled nad vedením účetnictví

PŘEDPOKLADY ODPOVÍDAJÍCÍHO PŘÍSTUPU Znalost obsahu a významu základních charakteristik české účetní legislativy, pro vedení účetnictví, obsah ÚZ pro posouzení věrného a poctivého obrazu Znalost aplikace účetních metod pro posouzení správnosti zpracování předkládaných dat pro posouzení možného vzniku rizik Porozumění ideovému základu, obsahu a vypovídací schopnosti účetní závěrky pro odpovídající interpretaci předkládaných výsledků

Schválení resp. neschválení účetní závěrky bude znamenat SHRNUTÍ- ZÁVĚR Schválení resp. neschválení účetní závěrky bude znamenat historický průlom do dosavadních vztahů uvnitř  samotných účetních jednotek, ale i mezi nimi. 23

Dotazy ??? Diskuze ???? Děkuji za pozornost.