Křesťanská iniciace pokřtěných dětí s odkazem na aktuálnost dekretu Quam singulari.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uvedení do křesťanského života
Advertisements

Praha, únor 2013 ThLIc. Ing. Marie Zimmermannová
Centrum pro katechezi, Prosíme Boha, aby se jeho láskyplný plán plně uskutečňoval na zemi, tak jak se to děje v nebi a aby se naše vůle sjednocovala.
Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : • Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí. • Nejdůležitější, a pro nás na prvním.
Co může být tohle? Dá se to nějak popsat? Co k tomu říct?
Aleš Opatrný KTF UK v Praze
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
V čase církve Vyrobilo centrum pro katechezi v Olomouci 2013.
Otče náš Centrum pro katechezi, 2014.
Morální teologie – etika následování. víra – hermeneutický klíč Bůh je zakoušen nikoliv v jevech mimo nás, nýbrž v událostech, tj. v porozumění a interpretaci.
Jaký smysl má takové setkání? - upevnit vztah s Bohem - nalézt inspiraci pro další dynamiku tohoto vztahu - týdenní program je zaměřen na rozvoj osobnosti.
Přijď Duchu svatý.
21. října A.D. 2006P. Mgr. Martin Šmíd1 Formace trvalých jáhnů Diecéze ostravsko opavská Zpracováno podle dokumentu: ZÁKLADNÍ NORMY PRO FORMACI STÁLÝCH.
OTČE Centrum pro katechezi Olomouc, Modlitba Páně při mši svaté „Když jsme byli pokřtěni, nepřijali jsme ducha otroctví, abychom se znovu báli,
Uvedení do křesťanského života
V ODA A JEJÍ ŽEHNÁNÍ Voda má pro život člověka mnoho významů, především umožňuje život a očišťuje.
Symboly v obřadech křesťanské iniciace
z pohledu pedagogiky a katechetiky
Katechetické centrum Olomouc, 2014
Připrava na přijetí svátosti BIŘMOVÁNÍ
Každý člověk se někdy v životě ocitne jakoby na pokraji propasti… K vrcholným dovednostem křesťanského života patří porozumění tomu, jak se kříž, na kterém.
UDÁLOSTI U HORY SINAJ Vyrobilo centrum pro katechezi v Olomouci 2013.
Kurzy Alfa – stručné představení
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Bůh jako dobrý Otec nás sytí svým slovem a eucharistickým tělem,
Centrum pro katechezi v Olomouci Křesťané přestávají být pronásledováni a křesťanství se naopak stává se privilegovaným náboženstvím. Křesťané přestávají.
naslouchání Bohu.  Je naslouchání Bohu. Ježíš často také při své modlitbě mlčí naslouchá Otci. – naslouchá Otci.
Řád mše svaté.
Řád mše svaté P. Mariusz Roszewski
Centrum pro katechezi v Olomouci 2014 Pozvání k účasti na liturgii.
Dominikánské misie Martin Rosenbaum. To jsou oni.
Copyright, 2005 Exodus Global Alliance Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí.
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Služebníci modlitby Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
2. ZDROJ JEŽÍŠOVY MODLITBY: LÁSKYPLNÝ VZTAH K OTCI. DVANÁCTILETÝ JEŽÍŠ V CHRÁMĚ.
Centrum pro katechezi Olomouc, Projev radosti a úcty Postoj člověka před Bohem Symbol pozornosti nebo změny Stání při liturgii je vyjádřením bdělosti,
MŠE SVATÁ. Vyznání víry, Přímluvy
Centrum pro katechezi Olomouc, = vnímání symbolů, atmosféry Božího domu, liturgického dění. Ukotvený zrak pomáhá soustředěnosti.
Délka trvání: 2 roky (4 semestry) Charakteristika kurzu: kombinace kontaktní výuky a samostudia.
Ikonostas Otevřená kniha o Božím díle spásy. Ikonostas je tvořen ikonami, které připomínají Boží dílo v dějinách spásy. Ukázky z tzv. svátkové řady:
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Každý vstup ke mši svaté je obřadním a slavnostním vstupem. Každé.
SVÁTOST OLTÁŘNÍ „Amen, amen, pravím vám, nebudete-li jíst tělo Syna člověka a pít jeho krev, nebudete mít v sobě život.“ (Jan 6, 53) Eucharistie je zdrojem.
Centrum pro katechezi v Olomouci 2014 Liturgie a společenství.
Centrum pro katechezi v Olomouci o období hlubokého duchovního života; o liturgie součástí života křesťana; o důraz na osobní vztah k Bohu individualismus.
Centrum pro katechezi v Olomouci 2014 Příprava na mši svatou.
TRADICE MODLITBY Vyrobilo centrum pro katechezi Olomouc, 2013.
Eucharistie - svátost jednoty
Papež František: Modlitba musí být smělá a neodbytná Centrum pro katechezi Olomouc, 2014Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
Vyrobilo centrum pro katechezi Olomouc Mojžíš se často a dlouho zdržuje při rozhovorech s Pánem. Jedná se o důvěrný vztah k věrnému Bohu. Při těchto.
MŠE SVATÁ. Příprava k bohoslužbě oběti
POSVĚŤ SE JMÉNO TVÉ Centrum pro katechezi Olomouc 2014.
vyjadřují skryté dění při liturgii. Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
Žalmy Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci 2013.
Centrum pro katechezi v Olomouci 2014 Liturgie – zdroj života.
VELIKONOCE, LETNICE, PRVOTNÍ CÍRKEV
Ikonostas Otevřená kniha o Božím díle spásy. Ikonostas je tvořen ikonami, které připomínají Boží dílo v dějinách spásy.
Centrum pro katechezi v Olomouci 2014 Foto:morguefile.com.
Příprava k přijetí svátosti biřmování
Prezentace Exkurze do Benediktbeiernu Salesiáni. Zakladatel Jan Bosco.
Křesťanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
Řád mše svaté.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
MŠE SVATÁ. Doxologie, obřady svatého přijímání
Případová konference v práci s rodinami a ohroženými dětmi
Ročník:  3. Vzdělávací obor:  Občanská nauka Tematický okruh:
Katechetika Petr Smolek.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
BAPTISTÉ Vytvořeno dne: Anotace:
TÉMA: ŽIVÝ SBOR ► Klíčový význam sboru jako místního společenství křesťanů v protestantském pojetí ► Základní úkol / poslání / funkce sboru (volně podle.
Smrt ukončuje život člověka. Smrt ukončuje život člověka.
Transkript prezentace:

Křesťanská iniciace pokřtěných dětí s odkazem na aktuálnost dekretu Quam singulari

Schéma procesu křesťanské iniciace

Jaká křesťanská iniciace? •(ú)plná iniciace (uvedení do křesťanského života cestou katechumenátu) •„postupná“ iniciace (svátosti časově odděleny a jejich pořadí zaměněno) •„dodatečná“ iniciace (práce s pokřtěnými, z nichž někteří přijali i obě další iniciační svátosti, ale k uvedení do víry a životní praxe dospělých křesťanů u nich nedošlo)

První sv. přijímání dětí v procesu křesťanské iniciace

„Postupná“ iniciace: typické znaky •Není výukou, ale nabídkou formačního prostředí, ve kterém je člověk doprovázen •Cesta, kterou musí jít on sám

Quam singulari • Kongregace svátostí z podnětu Pia X. •Účel dekretu: umožnit dětem časné přijímání Eucharistie •1928: Komentář k dekretu a nástin katechismu

Požadavky dekretu QS •První přijímání Eucharistie na počátku užívání rozumu (schopnost rozlišování; posuzuje otec a zpovědník) •Důraz je kladen na touhu dítěte po setkání s Ježíšem Kristem •Není třeba ani plné ani důkladné znalosti obsahu víry •Souvislost se křtem a biřmováním •Požadavky ke svátosti smíření (bez Desatera a zpovědního zrcadla)

Požadavky v dnešní době •Prostor pro svobodné dozrání touhy •Katecheze katechumenátního typu: propojení obsahu dějin spásy, liturgického slavení a zkušenosti dítěte •Zaměření na velikonoční tajemství (jádro obsahu víry) a na souvislost iniciačních svátostí a svátosti smíření s ním (jejich význam pro člověka) •Mystagogické katecheze

Požadavky v dnešní době •Úloha farnosti: představuje společenství církve; eucharistie jako svátost, která buduje společenství •Úloha rodiny: zapojení rodičů (modlitba, liturgie, Písmo svaté, diakonie)

Obtíže v uskutečňování požadavků •Otázky k diskusi: 1.Jak se v praxi tato obtíž projevuje a do jaké míry si ji katechetická obec uvědomuje? 2.Proč považujeme obtíž za aktuální? 3.Jak by se na ni mělo v praxi reagovat?

Děkuji Vám za pozornost