Www.socialni-zaclenovani.cz Programy na podporu zaměstnanosti podporované strukturálními fondy EU.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora sociálního podnikání ze strukturálních fondů EU
Advertisements

Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Dotační možnosti pro obce a města
Podpora sociálního podnikání ze strukturálních fondů EU investiční podpora Výzva č. 8 Integrovaného operačního programu (IOP): investiční podpora neinvestiční.
Opatření 2.3 JPD 3 „Posilnění kapacit poskytovatelů sociálních služeb v hlavním městě Praha“ Globální grant.
1 Opatření 1.1 JPD3 Rozšíření a zvýšení adresnosti aktivní politiky zaměstnanosti Úřad práce hl.m. Prahy 19.října 2004.
Podpora sociální integrace příslušníků romských lokalit Výzva č. 55 pro obce k předkládání individuálních projektů Výzva č.19 pro předkládání grantových.
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7
Sociální podnikání v ČR Prosinec Sociální podnikání Inovativní přístup k podnikání s pozitivním dopadem na společnost Společensky prospěšné podnikání.
1 Způsob žádání o dotaci v rámci OP Lidské zdroje a zaměstnanost Prezentující Mgr. Petr Zavadil.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Krátké představení vyhlášených výzev oblasti podpory 3. 1 a 3
CENTRUM SOCIÁLNÍCH SLUŽEB PRUNÉŘOV. Investor: Město Kadaň, Mírové náměstí 1, Kadaň 43201, Ústecký kraj Projektant: Ing. Jiří Kučera, Mírové náměstí 117,
Evropský sociální fond v ČR
Příležitost dělá(t) zaměstnance
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
 schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor Úřadu vlády  zmocněnec vlády pro lidská práva  monitorovací výbor Vznik AGENTURY.
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (2007 – 2013)
Možnosti finanční podpory z EU 08/2011 Mgr. Barbora Šolková.
Podpora sociálního podnikání ve stávajícím období a příprava na období 2014+
Operační program Rozvoj lidských zdrojů (OP RLZ).
Tvorba projektu sociálního podnikání „Sociální podnikání jako efektivní nástroj snižování nezaměstnanosti“, CZ.1.07/3.2.05/ ATRACT CONSULTING.
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Jak se pozná sociální podnik
Krátké představení aktuálních výzev pro NNO zaměřených na podporu zaměstnanosti (3.3 a 2.1 OP LZZ) Seminář pro NNO Rumburk,
VÝHLED NA ROK 2009 Prioritní osa 1 – Počáteční vzdělávání Prioritní osa 3 – Oblast podpory 3.2 Podpora nabídky dalšího vzdělávání Pavlína Mikešová
AGENTURA V ROCE Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách  schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor.
Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Datum,místo. Národní program Phare část II Zaměření programu:  podpora podnikatelské infrastruktury (MMR) 
Zkušenosti ze spolupráce státního a neziskového sektoru při realizaci projektů financovaných z ESF Ing. Vladimír Kváča, Ph.D. Ministerstvo práce a sociálních.
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (2007 – 2013) Jihlava, 18. června 2007.
Tyto projekty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem státním rozpočtem České republiky 1 „Vzdělávejte se!“ Ing. Blanka Švorcová vedoucí Odboru.
MAS Šluknovsko MAS Šluknovsko Hlavní motto SPL : „Šluknovsko návštěvníkům i sobě !“
Ostrava Pilotní projekty v IOP „Integrovaný přístup k řešení romské problematiky v sociálně vyloučených lokalitách“
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Podpora integrace příslušníků sociálně vyloučených romských lokalit v Pardubickém kraji II Registrační číslo CZ.1.04./3.2.00/B
Zhodnocení realizace JPD 3, možnosti podpory z ESF v dalším období Konference Inovace ve vzdělávání – vzdělávání o inovacích Praha, Ing. Světlana.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
Informace o zahájení realizace operačních programů Cíle 1 OP RLZ - Aktuální stav MV RPS, 12. ledna 2005 Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor řízení.
Výzva č. 42 OP LZZ – Projekt Moravskoslezského kraje Rozvoj kompetencí strategického, procesního a projektového řízení a kvality Výzva č. 42 OP LZZ Zpracoval:
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Sociální zemědělství Nová možnost sociálního podnikání
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
PODPORA SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ V RÁMCI OPZ – VÝZVA Č. 03_15_015 Veronika Pokorná, MPSV Praha,
Individuální projekty MZ Globální granty Porada hlavních sester ČR Lékařský dům.
Když integraci, tak skrze práci Martin Navrátil, Gabriela Melková
PODPORA SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ V OP ZAMĚSTNANOST Mgr. Svatava Škantová vedoucí oddělení projektů sociálního podnikání 18. srpna 2015, Olomouc.
Operační program Praha - Adaptabilita odbor fondů EU, Magistrát hl. m. Prahy Operační program Praha - Adaptabilita Možnosti čerpání z ESF v.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
OP ZAMĚSTNANOST – PODPORA PROJEKTŮ V PRIORITNÍ OSE 2 SE ZAMĚŘENÍM NA SOCIÁLNĚ VYLOUČENÉ LOKALITY Ing. Helena Petroková
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Projektové poradenství Agentury pro sociální začleňování Petr Huptych, konzultant pro projekty EU.
Nová témata v SCLLD Mgr. Jiří Hrubý MAS Bobrava, z.s.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Sociální podnikání v Praze
Programový rámec: Operační program Zaměstnanost
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013 Oblast intervence 3
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Podpora sociálního podnikání v rámci CLLD (místní akční skupiny)
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Transkript prezentace:

Programy na podporu zaměstnanosti podporované strukturálními fondy EU

Úvodní slovo •Operační program lidské zdroje a zaměstnanost a trh práce – všechny projekty z operačního programu by měly směřovat k uplatnění na trhu práce •Uplatnění na trhu práce by měl být logický cíl práce neziskových organizací •Příklad Olomouckého kraje: ve střednědobém plánu sociálních služeb je formulován cíl „Sbližování sociálních služeb a služeb na podporu zaměstnanosti“ •Pracovní skupina „menšiny“ v rámci SPSS Moravskoslezského kraje klade na zaměstnanost rovněž veliký důraz •Programy na podporu zaměstnanosti vhodně doplňují programy na poskytování sociálních služeb •V této chvíli je na realizaci projektů v oblasti zaměstnanosti více prostředků než na poskytování sociálních služeb

Základní oblasti podpory •Prezentace nevyčerpává všechny možnosti, jak mohou neziskové organizace, obce a firmy získat podporu při tvorbě pracovních míst, zejména vynechává dotace poskytované Úřadem práce •Soustředí se výhradně na grantové projekty ze strukturálních fondů pro obce, neziskové organizace a firmy, zde jsou k dispozici dva základní typy podpory •1. Sociální ekonomika: OP LZZ 3.1., výzva 30; IOP 3.1.c – investiční podpora •2. Podporované zaměstnávání: OP LZZ 2.1., výzva 91 – posílení aktivních politik zaměstnanosti, OP LZZ 3.3., dosud nevyhlášená výzva, plánuje se v nejbližší době •Podpora sociální ekonomiky směřuje ke komplexní podpoře firmy, výzvy na podporu zaměstnanosti ke komplexní podpoře znevýhodněných osob

Sociální podnikání a jeho podpora •Sociální podnikání není ukotvené v právním řádu ČR •Obecně se jím myslí taková forma podnikání, která přijímá některé principy –Důraz je kladen ne na zisk, ale na tvorbu pracovních míst –Větší část zisku je reinvestována do rozvoje společnosti –Pracovníci participují na rozhodovacích procesech společnosti –Směřuje ke kultivaci lokálního prostředí, jedná se o podnikání blízké obci a regionu, vede k zaměstnanosti a místnímu rozvoji –Sociální firma si klade obecně prospěšný cíl, který si dává do stanov, např. Integrace příslušníků sociálně vyloučených romských lokalit •Tematická síť Tessea: •3P – Poeple, Planet, Profit:

Grantová podpora sociálního podnikání •Oprávnění žadatelé jsou OSVČ, podnikatelské právnické osoby, neziskové organizace •Cílové skupiny –osoby ohrožené sociálním vyloučením, nekryje se přesně u obou výzev •Výše podpory do euro (podpora De minimis) •Lze podávat oba projekty, investiční i neinvestiční (OPLZZ 3.1., IOP 3.1.c) nebo podávat jenom jeden z nich •Podpora ani v jednom z případů nesmí přesáhnout uvedenou výši •V rámci projektu se připravuje podnikatelský a finanční plán •Každá z výzev má jiná pravidla, investiční projekt je náročnější z hlediska přípravy, schvalování i udržitelnosti

Grantová podpora sociálního podnikání – OPLZZ, výzva 30 •Kontinuální výzva je v platnosti do •Aktivity projektu by měly směřovat k přímé podpoře zaměstnanců, k jejich vzdělávání a k udržení sociálního podniku •Veškeré informace k výzvě jsou k nalezení na •Příklad projektu z této výzvy gabor-aver-drom-s-r-o gabor-aver-drom-s-r-o

Grantová podpora sociálního podnikání – IOP 3.1.b •Výzva v platnosti do , je možné, že bude prodloužená •V rámci výzvy lze zakoupit vybavení nezbytné k provozu sociální firmy. Lze zakoupit rovněž objekt •Tato výzva předpokládá spolufinancování ve výši 20% nákladů •Udržitelnost projektu je 5 let •

Grantová podpora zaměstnávání z oblasti podpory OP LZZ 2.1 a 3.3. •Tyto výzvy nejsou kontinuální, ale vyhlašují se opakovaně •Oba projekty mají trochu odlišný pohled na cílovou skupinu •Výzvy směřují ke komplexní podpoře cílové skupiny při vstupu na trh práce, zahrnují poradenskou činnost, vzdělávání, rekvalifikační aktivity, pomoc při sestavování individuálních akčních plánů, pomoc při uplatnění na trhu práce, tvorbu pracovních míst •Příklad projektu •Výzva 91 (OPLZZ 2.1.) je v platnosti do , ale do konce programovacího období bude ještě znovu vyhlášená –Oprávnění žadatelé jsou zejména neziskové organizace a vzdělávací a poradenské instituce –Výše podpory do 6 mil. Kč – oblasti-12 •Výzva v oblasti podpory 3.3. bude vyhlášená patrně do konce května

Děkuji za pozornost Martin Navrátil