Spisová služba Ivana Šmídová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ivan Langer stínový ministr vnitřních věcí červen 2006
Advertisements

Spisová služba – páteřní systém eGovernmentu v úřadu
Spisová služba pro organizace zřízené Olomouckým krajem
Uzavírání veřejnoprávních smluv
Úvod k legislativě eGovernmentu
Spisová služba u veřejnoprávních původců
Nakládání s písemnými dokumenty a datovými zprávami a skartační řízení
Státní okresní archiv Chrudim
Odbor právní a Krajský živnostenský úřad
§ 19 – 19a zákona č. 71/1967 Sb., o správním řízení (správní řád)
Elektronický podpis.
Dokumentace k zajištění BOZP
Nástroje územního plánování
Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica, Bc. Jana Třísková, DiS.
Datové schránky a konverze dokumentů
Centrální elektronická podatelna a úřední deska Městský rok informatiky.
Mgr. David Mlíčko odbor veřejného investování
Vytváření spisových řádů (Spisový řád – nástroj pro fungování úřadu)
EGovernement a projekt Datové schránky Registry orgánů státní moci CzechPoint Projekt Datové schránky Další komponenty Portál veřejné správy Elektronický.
Metodická činnost Ministerstva vnitra
Komplexní péče o dokumenty Michal Rada Iniciativa informatiky pro občany Prezentace pro konferenci Data & Dokumenty 2010.
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
Přenesená působnost Přenesená působnost svěřená právními předpisy a)obci správní území – území obce b)pověřenému obecnímu úřadu správní území –území obcí.
Krajský úřad Vysočina, ul. Žižkova 57, Jihlava
EVIDENCE OBYVATEL. Archivnictví  Archivnictví je upraveno zákonem č. 499/2004 Sb., o archivnictví a spisové službě. Archivnictví je řízeno vnitřní státní.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Stanou se klasické archivy kbelíky, či odpadkovými koši?
Vaše jistota na trhu IT Důvěryhodné ukládání elektronických dokumentů (legislativní pohled) David Zimandl, ICZ a.s Brno.
Spisová služba Lite Mgr. Tomáš Lechner.
Novely právních norem a jiné … PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL
Otázky a odpovědi k zákonu č. 300/2008 Sb. Zpracoval: Mgr. René Pleva Datum:
Návrh zákona o elektronických úkonech, osobních číslech a autorizované konverzi dokumentů Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Vladimír Smejkal Legislativní.
ISSS 2003, Hradec Králové1 Elektronická podatelna Mgr. Tomáš Lechner, Triada, spol. s r. o.
Semináře k problematice e-podatelen Kraje v ČR 18. září 2006 – 23. listopadu 2006.
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
Právo na informace Tereza Danielisová,
PRÁVO NA INFORMACE O ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Archivnictví a spisová služba
NOVELY PRÁVNÍCH NOREM a jiné … PORADA ORP
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
Vydávání výstupů z informačních systémů veřejné správy
Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský.
E-Podatelna v praxi Vysočina, krajský úřad Odbor informatiky Petr Pavlinec
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
MÍSTNÍ SPRÁVA II. ..
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Zajištění připravenosti veřejné správy na aplikaci SŘ Informace na internetových stránkách MV Informace na internetových stránkách MV Možnost pokládat.
Zjednodušení orientace na portálech veřejné správy Jaroslav Svoboda - Ministerstvo vnitra ČR Iva Zelenková - Ministerstvo informatiky ČR Konference ISSS,
Elektronické podatelny právo a praxe ISSS Hradec Králové Jan Hobza
Spisová služba a správní řád Mgr. Tomáš Lechner ISSS 2006, Hradec Králové2 Obsah prezentace b Přehled související legislativy b Příjem podání.
Územní samospráva Obce
N_SD/c-pVPH TB č. 10 Správa dokumentů v mezioborových souvislostech – 2. část.
Evidence obyvatel Zderaz – Metodické školení.
Působnost Ministerstva spravedlnosti a správa státního zastupitelství JUDr. Jaroslav Picha.
Problematika exekucí ve veřejnoprávních smlouvách Ing. Michal Obrusník.
Spisová služba – základní pojmy
Zákon 179/2010 Sb., kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony Změny v oblasti uveřejňování.
Spisová služba je upravena Zákonem. č. 499/2004 Sb
ERMS - eSSL.
PVS - Elektronická podání a Úřední desky
Archivní správa sídlo: Ministerstvo vnitra, Milady Horákové 133, Praha 6 1. Oddělení řízení, metodiky a kontroly archivů a spisové služby 2. Oddělení řízení,
Elektronické skartační řízení z pohledu menších původců
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Systém kontroly ÚSC Šumperk
Digitální dokumenty a elektronické systémy spisových služeb
Finanční kontrola v příspěvkových organizacích kraje
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Kontroly výkonu přenesené působnosti v oblasti editace dat RÚIAN
Transkript prezentace:

Spisová služba Ivana Šmídová 564 602 253 724 650 178 smidova.i@kr-vysocina.cz

jakýkoliv záznam Co je to dokument v analogové nebo digitální podobě, který vznikl z činnosti původce

Co je výkon spisové služby Zajištění odborné správy dokumentů došlých a vytvořených z činnosti organizace (tzv. původce), která zahrnuje: řádný příjem, evidence, rozdělování, oběh, vyřizování, vyhotovování, podepisování, odesílání, ukládání a vyřazování dokumentů ve skartačním řízení.

Nová právní úprava Zákon č. 499/2004 Sb., o archivnictví a spisové službě Vyhláška č. 646/2004 Sb., o podrobnostech výkonu spisové služby Metodický návod odboru archivní správy MV ČR k vyhlášce č. 646/2004 Sb.

Kdo je povinen vykonávat SSL Povinnost vykonávat spisovou službu mají „určení původci“ stanovení v § 63 odst. 2 zákona. Jsou povinni zpracovat vlastní předpis pro výkon SSL obsahující spisový řád, skartační řád, spisový a skartační plán.

Určenými původci jsou Obce s pověřeným obecním úřadem a obce se stavebním nebo matričním úřadem Školy Zdravotnická zařízení Organizační složky a PO založené nebo zřízené ÚSC, pokud vykonávají veřejnou správu nebo zaměstnávají více jak 25 zaměstnanců

Obce, které nejsou určenými původci Jsou povinny zajistit přiměřený výkon spisové služby, tj. příjem dokumentů, jejich evidenci v podacím deníku, vyřizování, podepisování a odesílání. Vyřízené dokumenty ukládat způsobem, který umožní zpracování skartačního návrhu pro vyřazení.

Způsob výkonu SSL Spisovou službu lze vykonávat písemnou formou nebo elektronickou formou. Při zajištění pomocí SW je nezbytné prověřit, zda splňuje podmínky výkonu SSL dle zákona, zejména náležitosti podacího deníku, sledování oběhu, možnosti tisku rejstříků atd.

Státní oblastní archivy Vykonávají kontrolu nad výkonem spisové služby Nabízejí součinnost, spolupráci a metodickou pomoc pro nastavení výkonu spisové služby v souladu se zákonem

SOA v kraji Vysočina Havlíčkův Brod, Kyjovská 1125, tel. 569 429 742 Jihlava, Friztova 19, tel. 567 301 963 Pelhřimov, Pražská 127, tel. 565 323 626 Třebíč, Na Potoce 2123, tel. 568 845 760 Žďár nad Sázavou, U Malého lesa 4, pp 146, tel. 566 621 723

Právní úprava v oblasti e-podpisu a e-podatelen Zákon č. 500/2004 Sb., správní řád Zákon č. 634/2004 Sb. o správních poplatcích Zákon č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím

Právní úprava v oblasti e-podpisu a e-podatelen Zákon č. 227/2000 Sb., o e-podpisu NV č. 495/2004 k provedení zákona o e-podpisu Vyhláška č. 496/2004 Sb., o e-podatelnách Zákon č. 365/2000 Sb. o ISVS

Příjem e-podání Pro příjem dokumentů v digitální podobě je orgán veřejné moci povinen zřídit elektronickou podatelnu v souladu s vyhláškou č. 496/2004 Sb.

E-podání dle správního řádu Není-li správní orgán schopen zajistit příjímání podání v elektronické podobě, uzavře obec, jejíž je tento správní orgán součástí s obcí s rozšířenou působností, v jejímž správním obvodu má sídlo, veřejnoprávní smlouvu o provozování e-podatelny (§ 37 odst. 7).

Povinnosti při zřízení e-podatelny Vydat vnitřní předpis upravující postupy dle vyhlášky č. 496/2004 Sb., bezpečnost informačního systému a ochranu dat před ztrátou, změnou a neoprávněným přístupem. Vybavit zaměstnance oprávněné činit právní úkony kvalifikovanými certifikáty. Zveřejnit informace o e-podatelně dle NV č. 495/2004 Sb.

Závěr Zásady vedení spisové služby Řádný příjem Jednotná metodika evidence a oběhu Vyřizování a podepisování oprávněnou osobou Ukládání a pravidelní vyřazování