Akreditační standardy SAK ČR pro nemocnice - I

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora personálních procesů v HR Vema Jaroslav Šmarda
Advertisements

Stodůlky 1977 a 2007 foto Václav Vančura, 1977 foto Jan Vančura, 2007.
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
M A N A G E M E N T 3 Akad. rok 2009/2010, Letní semestr
Kontroly a revize elektrických zařízení v elektroenergetice – 2. část
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Dokumentace k zajištění BOZP
13. Koordinace projektů Realizace změn Koordinace projektů
Útvar krizového řízení
Darja Hrabánková Navrátilová
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Akreditační standardy pro primární péči Bohumil Seifert Setkání auditorů
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
P r á v n í n o r m y Vyhláška č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení  Zákon č. 258/2000 Sb. ve znění.
Příprava koncepce kvality zdravotnických zařízení –aktuální stav
Zábavná matematika.
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Lenka Fialová Martina Procházková Ondřej Soukup Martin Valenta Cyril Vojáček 1.
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Rozvojový plán statutárního města České Budějovice v oblasti sociálních služeb na období Ing. Martina Kučerová.
TRUHLÁŘ II.ročník Výrobní zařízení Střední škola stavební Teplice
Kvalita a bezpečnost zdravotních služeb -současná priorita MZ
MUDr.Dana Kuklová, CSc. Státní zdravotní ústav Praha
Praktická příprava k akreditaci podle JCI ve Fakultní nemocnici v Motole Anna Skalická, Kateřina Vašatová, Fakultní nemocnice v Motole, Praha.
Řešení elektronického docházkového systému Vema
DĚLENÍ ČÍSLEM 7 HLAVOLAM DOPLŇOVAČKA PROCVIČOVÁNÍ
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
Organizační členění ÚO
1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Oprogram Vkonkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovace výuky veterinárních studijních programů v oblasti bezpečnosti.
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Integrovaný operační program Oblast intervence - Služby v oblasti veřejného zdraví.
Projekt EPP-ED Riziko při poskytování zdravotní péče – politika WHO
Přednost početních operací
Konference prezidia ČAS Karlovy Vary
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
Koncepce ošetřovatelství
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Daniel Jirkovský Ústav ošetřovatelství UK 2. LF a FN Motol
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
Zásady SLP, ČSN EN ISO 15189:2003 SLP – správná laboratorní práce
Sledování nežádoucích událostí v ČR
Lékařské přístroje, klinický provoz
Návrh struktury personálního spisu
Dokumentace k zajištění BOZP
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Příjem pacienta na lůžkové oddělení a jeho bezpečí
Ústav teorie a praxe ošetřovatelství 1.LF UK Mgr. Pavla Kordulová
Název opory – Řízení BOZP, instituce BOZP, jejich místo, úloha a pravomoci Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro.
AKČNÍ PLÁN KVALITY A BEZPEČNOSTI ZDRAVOTNÍ PÉČE NA OBDOBÍ 2010–2012.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Identifikace pacientů v MOÚ J. Kocourková, H. Vorlíčková, Masarykův onkologický ústav, Brno.
SIKP – Státní informační a komunikační politika Prezentace – aplikace vybraných zákonů ve společnosti NeXA, s.r.o. Eva Štíbrová Zdeňka Strousková Radka.
Biomedicíncký výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích 2012 Perspektivy elektronizace ve zdravotnictví v ČR 12. dubna 2012.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Akreditační standardy SAK ČR pro nemocnice - I
Systém managementu jakosti
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Snížení administrativní zátěže
Finanční kontrola v příspěvkových organizacích kraje
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 2
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
farmakovigilanční audit
Transkript prezentace:

Akreditační standardy SAK ČR pro nemocnice - I Akreditační standardy SAK ČR pro nemocnice - I. Řízení kvality a bezpečí VI. Podmínky poskytované péče VII. Management VIII. Personalistika IX. Řízení informací MUDr. František Vlček

I. Standardy řízení kvality a bezpečí Obecně se jedná o zcela přepracovanou kapitolu Zcela nové požadavky: Auditní činnost Sběr dat Sledování nežádoucích událostí

Standardy řízení kvality a bezpečí V nemocnici je zaveden program zvyšování kvality a bezpečí poskytovaných služeb.

Standardy řízení kvality a bezpečí 2. Program zvyšování kvality a bezpečí poskytovaných služeb je plánován a je rozšířen do celé nemocnice.

Standardy řízení kvality a bezpečí 3. V nemocnici probíhá interní auditní činnost, tato činnost je plánovaná a dokumentovaná a provádějí ji k tomu pověřené a kvalifikované osoby.

Standardy řízení kvality a bezpečí 4. V nemocnici probíhá sběr dat o kvalitě a bezpečí poskytovaných služeb.

Standardy řízení kvality a bezpečí 5. V nemocnici je zaveden účinný proces sledování mimořádných/nežádoucích událostí Mimořádnou, resp. nežádoucí událostí se rozumí poškození pacienta, nebo riziko tohoto poškození, způsobené činností zdravotnických a nezdravotnických pracovníků nemocnice, nikoli onemocněním nebo poraněním pacienta.

Standardy řízení kvality a bezpečí 6. Nemocnice má zaveden systém sledování spokojenosti pacientů a účinný proces řešení stížností. 

Standardy řízení kvality a bezpečí 7. Nemocnice vytvoří pro všechny klinické obory metodiku výběru, tvorby a sledování standardních diagnostických, ošetřovatelských a dalších postupů, kterou systematicky modernizuje a doplňuje. Příklady dalších oblastí/činností vyžadujících zpracování postupů: rehabilitační ošetřování, péče o rizikové skupiny pacientů (děti, senioři), prevence stranové záměny, sledování bolesti, péče o pacienta s rizikem sebepoškození, zpracování standardů pro provádění méně častých výkonů (např. péče o pacienty s PEG na standardních odděleních) a další.

VI. Standardy podmínek poskytované péče Povinnosti „navíc“: Bezpečnostní audity – kontrolní činnost fyzického prostředí budov a zařízení nad rámec pravidelných revizí a kontrol (st. 46, navazuje na st. 3) Praktický nácvik činností v případě požáru nebo zakouření a dalších havarijních situací Identifikace personálu Evidence nehod a poranění

Vyhrazená technická zařízení, která podléhají revizím a prohlídkám (1/2) Plynová Medicinální a plynová zařízení a rozvody Elektrická - VN (trafo stanice, rozvody, přípojky) - NN - náhradní zdroje elektrické energie (st. 50) - přenosná elektrická zařízení - hromosvody

Vyhrazená technická zařízení, která podléhají revizím a prohlídkám (2/2) Výtahy a zdvihací zařízení Tlakové nádoby Zdravotnické prostředky (zák. 123/2000) – st. 51 Zdravotnické prostředky využívající ionizující záření Manipulační technika a regály

VII. Standardy managementu Obecně kapitola bez významných změn Zdrojem informací jsou především vnitřní předpisy (org. řád apod.) a rozhovory s vedením a s personálem, případně pacienty (dostupnost informace o spektru péče) Jeden často problematický standard – sledování oborové legislativy (č. 56)

Standardy managementu Standardy 52, 54, 55 Organizační řád, formy vedení a komunikace (pozor: platnost a aktuálnost) Spolupráce vrcholového managementu a středního managementu, plánování zdrojů atd. Poslání, cíle, strategie (pozor: znalost personálu)

Standardy managementu 53. Každé oddělení nemocnice má písemně zpracované spektrum péče poskytované pacientům.  

Standardy managementu 56. Vedení nemocnice má stanovenou metodiku zapracování změn v oborové legislativě do vnitřních předpisů organizace.  

VII. Standardy řízení lidských zdrojů Kapitola má nyní více standardů je logičtěji organizována (od plánu po realizaci) Vypuštěné standardy hodnocení pracovníků Nové standardy Požadavek na plnění legislativy (č. 58) Zapracování „Přísnější standardy“ Hodnocení kompetencí

Standardy řízení lidských zdrojů 57. Vedení nemocnice stanoví počet kvalifikovaného personálu nutného k zajištění odpovídající péče o pacienty a plán rozvíjení kvalifikace pro jednotlivé pracovníky.  

Standardy řízení lidských zdrojů 58. Zdravotnické zařízení vede pro každého pracovníka osobní spis, který obsahuje důležité informace o jeho dosažené kvalifikaci a další informace požadované zákonem a podzákonnými normami.  

Standardy řízení lidských zdrojů 59. Povinnosti každého pracovníka nemocnice jsou stanoveny v platné náplni práce.  

Standardy řízení lidských zdrojů 60. Všichni pracovníci jsou při nástupu zapracováni dle potřeb nemocnice a s ohledem na jejich specifickou pracovní náplň.  

Standardy řízení lidských zdrojů (kapitola Kontinuita zdravotní péče) 35. Nemocnice stanoví a realizuje postup pro zajištění kontinuity péče pacientům a pro zajištění koordinace činnosti zdravotnických pracovníků.  

Standardy řízení lidských zdrojů 61. Všichni pracovníci nemocnice, kteří poskytují zdravotní péči, mají aktuální spektrum svých kompetencí. Kompetence každého pracovníka jsou pravidelně hodnoceny   Pozn.: Vypuštěn standard „hodnocení“

Standardy řízení lidských zdrojů 62. Nemocnice má vypracován plán bezpečnosti a ochrany zdraví při práci pro všechna pracoviště, včetně stanoveného rozsahu osobních ochranných pomůcek.

Standardy řízení lidských zdrojů 63. Nemocnice sleduje vhodnou formou spokojenost zaměstnanců.

IX. Standardy pro sběr a zpracování informací Sdílení informací s orgány státní správy Zdravotnická dokumentace Předpis + platná legislativa Forma, včasnost, úplnost Kontrola (st. 67) Identifikace pacientů Důvěrnost informací Zabezpečení dat (elektronických i písemných) Přístupová práva (předpis) + poskytování informací pacientům a jejich blízkým