OKD – partner rozvoje Karvinska

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Statutární město Ostrava
Advertisements

Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu VĚCNÝ ZÁMĚR NOVELY HORNÍHO ZÁKONA Rada vlády pro energetickou a surovinovou strategii Praha,
Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Spolupráce s mikroregiony
Další profesní vzdělávání, realizované prostřednictvím úřadu práce
Financování rozvojových projektů obcí a měst: hlavní motor meziobecní spolupráce v ČR Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D. Katedra práva a veřejné správy,
Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
Reporting udržitelného rozvoje - nový pohled na těžební činnost.
Aktivity města v oblasti ovzduší Ing. Petr Kajnar 4. prosince 2012 Statutární město Ostrava
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
SPOLEČNĚ PRO REGION Podpora odborného školství v Letohradě.
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7
Projekt PŘÍPRAVA+ v Moravskoslezském kraji Závěrečná konference CLARION CONGRESS HOTEL 29. února 2012 Mgr. Martin Kovalský vedoucí monitoringu trhu práce.
Středočeský kraj Česká republika
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
Sociální podnikání v ČR Prosinec Sociální podnikání Inovativní přístup k podnikání s pozitivním dopadem na společnost Společensky prospěšné podnikání.
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Integrace romské komunity v Moravskoslezském.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
DESATERO PROBLÉMŮ JILEMNICE 7. DUBNA 2011 Tato akce je součástí projektu „Jilemnice – město zeleně“ spolufinancovaného z Revolvingového fondu Ministerstva.
Evropské seskupení pro územní spolupráci TRITIA – vývoj spolupráce čtyř regionů Mgr. Petr Ksenič Ostrava, 18. října 2011.
Ing. Šárka Horáková, statutární město Karviná
Zdeňka Kasalová Podpora cestovního ruchu ze strany Kraje Vysočina Zdeňka Kasalová Krajský úřad Kraje Vysočina odbor kultury, památkové péče a cestovního.
Co je třeba udělat pro vznik o.p.s. Hradecký venkov se sídlem v Nechanicích :
Vysoká škola sociálně-správní, Havířov Rekvalifikace jako nástroj politiky zaměstnanosti České republiky Vypracovala: Věra Pepřicová Vedoucí práce: Ing.
Ostrava | Projekt Energeticky nezávislý kraj analýza silných a slabých stránek.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
1 Dotační řízení 2015 Středočeské fondy. 2 1.Základní informace pro žadatele 2.Struktura dotačních titulů Tematické zadání Rozpočty Středočeských.
PRAHA PRO AFRIKU Projekt podpory rozvoje města a venkova v Etiopii.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky EIA Cesta k environmentálnímu stavitelství (průběh)
Projekt podpory technického vzdělávání B. Wojnar.
Statutární město Ostrava
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
VZDĚLÁVÁNÍ ÚČASTNÍKŮ KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍCH OBVODECH HL. MĚSTA PRAHY.
Aktuální informace k výzvám a k postupu kraje Ing. Tomáš Vašica Aktuální informace k výzvám a k postupu kraje.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
OKD, a.s. TĚŽEBNÍ SPOLEČNOST versus VEŘEJNOST Petra Mašínová ředitelka PR a komunikace OKD, a.s.
Program podpory regionů Společenská odpovědnost v ČSOB a Poštovní spořitelně.
Národní program počítačové gramotnosti Petr Heinzl koordinátor NPPG.
POSOUZENÍ VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Podklady k posouzení vlivu akce z hlediska vlivu na životní prostředí (EIA) dle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování.
KONFERENCE „MÍRA REGULACE V ÚZEMNÍCH PLÁNECH VE STŘEDOEVROPSKÉM PROSTORU“ ČESKÝ TĚŠÍN 8. A ING. ARCH. PETR GAJDUŠEK.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
MAS Šluknovsko MAS Šluknovsko Hlavní motto SPL : „Šluknovsko návštěvníkům i sobě !“
NÁSTROJE LOKÁLNÍHO a REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
MUDr. Helena Šebáková RNDr. Pavel Jiříček , Na Bělidle 7, Moravská Ostrava,
Studie dopadů ukončení těžby lomu ČSA zpracovaná pro HSRM v roce 2015.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Ústí nad Labem Dvořákova 1609/18 Ústí nad Labem-centrum Ústí nad Labem
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
GRANTY A DOTACE KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE VYPSANÉ V ROCE 2009  Cestovní ruch  Kultura a památková péče  Obce a mikroregiony  Sociální oblast  Školství.
1 Aktivní politika zaměstnanosti a agenturní zaměstnávání.
Spolupráce středních škol a firem v Pardubickém kraji Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství a kultury oddělení organizační a vzdělávání.
Veřejná služba 2017.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Výzva OP VVV 02_16_032 Budování kapacit pro rozvoj škol II.
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
NNO partner pro rozvoj kraje
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Transkript prezentace:

OKD – partner rozvoje Karvinska .

Záměry OKD v lokalitě Karviná-Staré Město

OKD o svých záměrech otevřeně komunikuje se všemi zainteresovanými stranami V dobývacím prostoru Karviná – Doly I se pod lokalitou Karviná-Staré Město nachází více než 20 miliónů tun vytěžitelných zásob Plánovaná těžba by ovlivnila život lidí hlavně v Karviné-Starém Městě, částečně v dalších obcích Společnost OKD v roce 2011 předložila své záměry v rámci přípravy nového územního plánu města Karviná po roce 2015 Společnost OKD v březnu 2012 oficiálně předložila MŽP ČR záměr pokračovat v hornické činnosti v Dole Karviná, závodu ČSA do roku 2035, čímž zahájila legislativní proces vedoucí k možnému rozšíření těžby Společnost OKD zahájila jednání se zástupci firem v průmyslové zóně Karviná Nové Pole V březnu 2012 firma představila své záměry obyvatelům Karviné v rámci veřejného jednání

Společnost OKD musí dosáhnout dohody se všemi majiteli domů a pozemků Případné těžbě musí předcházet zpracování dokumentace k posouzení vlivů hornické činnosti na životní prostředí (tzv. proces EIA) a vydání souhlasného stanoviska MŽP ČR k záměru hornické činnosti. Dalším krokem je vyřešení střetů zájmů dle §33 tzv. horního zákona OKD musí uzavřít dohody se všemi majiteli domů a pozemků ohrožených těžbou. Teprve pak je možné podat na příslušný obvodní báňský úřad žádost o povolení hornické činnosti Vzhledem ke složitosti legislativních procedur nelze ani při pozitivním vývoji předpokládat začátek těžby před rokem 2016 Firma k projektu zřídila speciální internetové stránky www.karvina-staremesto.cz, kde se mohou zájemci seznámit se záměry OKD, aktuální situací a postupem, jak řešit případné majetkové nároky ve vztahu k firmě

Význam OKD pro region

Lidé jsou a budou klíčovým faktorem úspěchu OKD Společnost OKD je největším zaměstnavatelem v Moravskoslezském kraji, dává práci 18 000 lidí Průměrný plat horníků dosahoval v roce 2011 35 200 Kč (o 50 % více než průměr v regionu) Zaměstnanci mají nárok na řadu nadstandardních benefitů (penzijní a životní připojištění, příspěvky na dovolenou a Vánoce, volnočasové aktivity…) Společnost OKD spolupracuje se školami v regionu na přípravě kvalifikovaných pracovníků: impulz k obnovení hornického učňovského a maturitního školství (Karviná, Havířov) spolupráce s VŠB-TU Ostrava (podpora studentů, participace na výzkumných projektech) stipendia a další podpora studentů (praxe a letní brigády v OKD, jistota zaměstnání po ukončení studia)

12 % zaměstnaných obyvatel Karviné pracuje pro OKD PODÍL OKD NA ZAMĚSTNANOSTI NA KARVINSKU V okrese Karviná pracuje pro společnost OKD více než 8 % ekonomicky aktivních obyvatel, kteří mají zaměstnání Téměř 12 % zaměstnaných obyvatel Karviné pracuje pro společnost OKD, což představuje více než 3000 lidí Společnost OKD zaměstnává téměř 4 % ekonomicky aktivních obyvatel Moravskoslezského kraje *Počty zaměstnanců a agenturních pracovníků vyjádřené jako podíl z obyvatel, kteří měli zaměstnání (k 31.12.2011)

Podpora obcí a spolupráce na jejich rozvoji

ÚHRADY OKD DO ROZPOČTŮ OBCÍ Firma odvádí každoročně více než 100 miliónů do rozpočtů měst a obcí v regionu ÚHRADY OKD DO ROZPOČTŮ OBCÍ Z úhrad za dobývací prostor a vytěžené uhlí odvedla společnost OKD do rozpočtu města Karviná v roce 2011 50,85 miliónů korun Do rozpočtů obcí a měst v MSK kraji odvedla firma v roce 2011 na poplatcích za dobývací prostory a vytěžené uhlí 113 miliónů korun

Dohody s obcemi jsou nezbytnou podmínkou činnosti OKD V roce 2011 darovala společnost OKD obcím na základě uzavřených dohod o zajištění ochrany nemovitostí a zájmů ve formě příspěvků na obnovu a rozvoj 71 miliónů korun Uzavření těchto dohod s městem nebo obcí, na jejímž katastrálním území probíhá těžba, je jednou z nezbytných podmínek pro to, aby společnost OKD mohla realizovat svou činnost Městu Karviná společnost OKD v roce 2011 darovala 39,4 miliónu korun

Společenská odpovědnost OKD

Nadace OKD a Sponzoring – další stamiliony do našeho regionu Druhá největší firemní nadace v ČR – založena v roce 2008 Za čtyři roky své existence podpořila 1080 projektů a rozdělila mezi projekty neziskových organizací a obcí 180 milionů Kč Společnost OKD se zavázala darovat nadaci každoročně 1 % hrubého zisku Nadace podporuje zdravotní a sociální projekty, kulturu a vzdělávání, zaměřuje se na rozvoj komunitního života a ochranu životního prostředí Zhruba 85 % prostředků každoročně směřuje do projektů v MS kraji SPONZORING Společnost OKD dlouhodobě podporuje extraligový házenkářský klub HCB OKD Karviná a druholigový fotbalový MFK OKD Karviná V oblasti kultury firma podporuje řadu kulturních akcí v Moravskoslezském kraji a na Karvinsku Sponzoring společnosti OKD přesáhl v roce 2011 částku 35 miliónů korun

NADACE OKD – PODPORA KARVINÉ Nadace OKD podpořila v Karviné více než sto projektů částkou přes 18 miliónů korun NADACE OKD – PODPORA KARVINÉ Nadace OKD podpořila od svého vzniku v roce 2008 107 projektů města Karviná nebo místních neziskových organizací Nadace OKD věnovala na podporu obecně prospěšných projektů v Karviné za čtyři roky své existence 18,5 miliónů korun milióny Kč

Rekultivace – OKD vrací krajině život O podobě konkrétního území, které prochází rekultivací, a jeho dalším využití rozhoduje společnost OKD vždy ve spolupráci s městy, obcemi a občanskou veřejností Na rekultivaci krajiny v Ostravsko-karvinském revíru směřovaly od roku 1991 3 miliardy Kč Náklady v oblasti důlních škod fyzických a právnických osob dosáhly 7 miliard Kč V roce 2011 bylo vynaloženo na rekultivace 257 miliónů korun (171 miliónů představovaly interní zdroje OKD, 86 miliónů prostředky z programu Revitalizace MSK kraje). V roce 2011 bylo ukončeno 8 větších rekultivačních akcí na rozloze přes 111 hektarů, zahájeny byly 4 větší projekty V roce 2011 bylo v realizaci 57 rekultivačních akcí

V roce 2011 směřovalo do Karviné z OKD více než 123 miliónů korun PROSTŘEDKY SMĚŘUJÍCÍ DO KARVINÉ – ROK 2011 milióny Kč

… děkuji vám za pozornost Spolehněme se na uhlí… … děkuji vám za pozornost