Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Spolupráce středních škol a firem v Pardubickém kraji Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství a kultury oddělení organizační a vzdělávání.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Spolupráce středních škol a firem v Pardubickém kraji Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství a kultury oddělení organizační a vzdělávání."— Transkript prezentace:

1 Spolupráce středních škol a firem v Pardubickém kraji Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství a kultury oddělení organizační a vzdělávání

2 2 Základní formy spolupráce: odborný výcvik ve firmě, zvláště žáků 3. ročníku odborná praxe ve firmě (možnost přípravy maturitní odborné práce) stáže učitelů ve firmě využití odborníka z firmy ve výuce účast odborníka z praxe v komisích při závěrečných zkouškách účast a prezentace firem na dnech otevřených dveřích škol účast odborníků z praxe v komisích na soutěžích organizace odborných soutěží poskytnutí stipendií, finančních prostředků na úhradu stravování nebo ubytování podíl na materiálně technickém vybavení škol

3 3 Spolupráce škol se zaměstnavateli v regionu Především zajištěním odborného výcviku ve firmách a účastí firem na dnech otevřených dveří středních škol. Na zajištění odborného výcviku se podílí velké množství malých, větších i velkých firem v regionu. Odborný výcvik především učebních oborů (2. a 3. ročníků) je zajišťován na provozních pracovištích firem. Výuka odborného výcviku je zajišťována smluvně s firmami, které mají požadované materiálně-technické zázemí. Výuka probíhá pod vedením instruktorů z jednotlivých firem a učitelů odborného výcviku. Často žáci zůstávají u firem, ve kterých probíhá OV, jako zaměstnanci.

4 4 Stipendia Od školního roku 2010/2011 pobírají žáci v 15 podporovaných oborech vzdělání na 17 středních školách prospěchová stipendia. Mezi podporované obory např. patří: Obráběč kovů, Strojní mechanik, Zedník, Tesař, Kominík, Vodař, Mechanik strojů a zařízení. Výše stipendia je odstupňována od 200 do 600 Kč podle hodnocení stupněm prospěchu v odborném výcviku a podle ročníku. Z rozpočtu Pardubického kraje bylo na výplatu prospěchových stipendií zasláno ve školním roce 2012/2013 celkem 1.090 tis. Kč. Počet přijatých žáků v podporovaných oborech se každoročně zvyšuje a prospěchové stipendium pobírá téměř 39 % žáků v podporovaných oborech vzdělání.

5 5 Projekt MŠMT V současné době se začal realizovat projekt Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, ve kterém je zapojen Pardubický kraj a 16 odborných škol. Projekt v celkové výši 163 milionů Kč je směrován na rozvoj a zkvalitnění přírodovědného a technického vzdělávání. Do projektu jsou zapojeny střední školy, základní školy a podnikatelské subjekty. Cílem je zvýšení zájmu žáků základních škol o přírodovědné a technické vzdělávání.

6 6 Děkuji za pozornost Ing. Jana Pernicová náměstkyně hejtmana Pardubického kraje


Stáhnout ppt "Spolupráce středních škol a firem v Pardubickém kraji Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství a kultury oddělení organizační a vzdělávání."

Podobné prezentace


Reklamy Google