Strukturální fondy jako zdroj financí pro komunální investice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OP VVV a OP Z Ing, Jan ŠILD, partner HOPE GROUP s.r.o.
Advertisements

Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Výroční konference ROP Střední Morava Využití nového modelu administrace pro přípravu projektových záměrů z ROP Střední Morava OlomoucZlín
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní.
Příprava nové dopravní politiky ČR
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Integrovaný plán rozvoje města Kutná Hora 21. srpna 2007.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
PRAVIDLA Desatero OP LZZ.
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013.
Volnočasové projekty a EU financování
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Operační program Životní prostředí
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Strukturální politika
INFORMACE O PŘEDBĚŽNÉ ALOKACI V OP Martin Fraško MAS Naděje o.p.s , MOST.
1 Fondy Evropské unie. 2 Stav čerpání z fondů EU ČR má k dispozici na programové období z fondů Evropské unie 26,7 miliardy eur. V přepočtu.
VŠFS Kombinované studium Letní semestr 2011 Most.
VaVpI – pracovní skupina 2 FINANCOVÁNÍ A METODIKA Schůzka , MŠMT MAKROSKOPICKÝ MODEL UDRŽITELNOSTI PROBLÉMOVÉ OKRUHY, KTERÉ BUDOU DÁLE ŘEŠENY.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Ostrava Pilotní projekty v IOP „Integrovaný přístup k řešení romské problematiky v sociálně vyloučených lokalitách“
Členství ČR v EU II. Regionální politika EU března 2010.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
FONDY EU Programové období
Regionální politika RP ČR.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
FONDY EU Programové období
Členství ČR v EU I. Regionální politika EU a postavení ČR.
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
© Berman Group. Ex-ante hodnocení NRP Presentace na jednání ŘKV 18. října 2005.
zelená linka: Dočerpání OPŽP & představení nového OPŽP Seminář OPŽP pro potenciální žadatele.
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
Evropské fondy a budoucnost obcí a měst Městská a územní dimenze politiky soudržnosti Oldřich Vlasák Místopředseda Evropského parlamentu Místopředseda.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Strategie a bariéry při využívání prostředků OPD2 a CEF k realizaci infrastrukturních projektů Mgr. Milan Feranec Ministerstvo dopravy ČR Fond soudržnosti.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Fondy EU programové období 2014 – 2020 Fakulta sportovních studií Projektový management ve sportu Mgr. Pavel Mrnuštík 1.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Operační program životní prostředí
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
oddělení absorpční kapacity Odboru strategického rozvoje kraje
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ LIBEREC – JABLONEC NAD NISOU
Transkript prezentace:

Strukturální fondy jako zdroj financí pro komunální investice Allowance, s.r.o. Jiří Novotný, dipl.ek.

Obecný úvod Financování z fondů EU Investiční (ERDF & FS) ROP + IOP OP ŽP OP D OP VaVpI OP PI Neinvestiční (ESF) OP VK OP LZZ Ostatní (EAFRD, FIFG, mezinárodní projekty) Program rozvoje venkova Operační program Rybářství Mezinárodní programy

Optimální využití fondů EU Rozpočtový výhled obce Zákonem definované povinnosti Pravidelné vlastní činnosti(i neinvestiční) Jednorázové aktivity Dlouhodobé víceleté aktivity Potřeby obce Nárazové požadavky vyvolané neočekávanými událostmi (povodně, sportovní události…) Dlouhodobé potřeby (vybavení úřadů, lidské zdroje, dopravní obslužnost)

Optimální využití fondů EU Strategie rozvoje obce Formalizace veškerých záměrů Zvážení skutečné potřebnosti projektu Přibližný odhad požadavků na finance, čas a lidské zdroje Plán činností po letech (akční plán) Přiřazení možností financování z fondů EU včetně časových možností Příprava dokumentací Zajištění partnerů

Sladění záměrů s prioritami fondů Úpravy a doplnění záměrů Úpravy zadání projektové dokumentace Doplnění projektů o doprovodné aktivity Využití jiných projektů Zahrnutí do nadřazeného projektu Vytvoření partnerského projektu Účast v mezinárodním projektu Dílčí realizace Rozdělení na podprojekty

Fondy EU 2007-2013 2 roky do konce období Pomalé čerpání v některých oblastech Problémy v neinvestičních projektech Nedostatečné čerpání investičních projektů Tlak na zjednodušení pravidel Přesuny alokací mezi prioritami programů Stále otevřené možnosti pro čerpání

Dostupné finanční prostředky - výběr Operační program Životní prostředí Prioritní osa 1: Zlepšování vodohospodářské infrastruktury a snižování rizika povodní Prioritní osa 2: Zlepšování kvality ovzduší a snižování emisí Prioritní osa 3: Udržitelné využívání zdrojů energie

Dostupné finanční prostředky - výběr Operační program Doprava Regionální operační programy Program rozvoje venkova Mezinárodní a nadnárodní programy

Výhled 2014-2020 Územní agenda EU 2020 – vybraná témata Základní dokument, východisko pro definici podpory jednotlivým zemím Velký důraz v oblasti životního prostředí Vyvážený územní rozvoj – podpora regionálních a lokálních center a venkovských oblastí Energetika a energetické úspory

Výhled 2014 – 2020 Objem financování oproti období 2007 – 2013 – rozdílné rozložení při přibližném zachování objemu Česká republika – důležité rozvodí v Evropě => zvýšená podpora investic do ŽP Větší objem prostředků do integrovaných projektů (viz IPRM & MAS) Výraznější podpora rozvoje venkova Snížení počtu operačních programů

Děkuji Vám za pozornost Jiří Novotný +420 724 543 774 Jiri.novotny@allowance.cz