Integrovaný plán rozvoje města Náchod - problémová zóna u nemocnice na období 2007 - 2013 1. Jednání Řídícího výboru Náchod, 3. 12. 2008.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Statutární město Ostrava
Advertisements

SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Integrovaný plán rozvoje města Český Těšín „Revitalizace významně postižené městské části SVIBICE“ DOBRÝ DEN!
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Regenerace sídliště Rochlice
PF02-14 Podprogram na podporu obnovy venkova pro rok 2014
STATUTÁRNÍ MĚSTO JIHLAVA V BRNĚ, DNE KONFERENCE PĚTILETKA ROP JIHOVÝCHOD A JAK DÁL PO ROCE 2013 INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA.
Integrovaný operační program (IOP) Dotační možnosti na zajištění bytů pro sociálně ohrožené skupiny obyvatel Dotační možnosti na zajištění bytů pro sociálně.
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA STRAKONICE (= IPRM)
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Program semináře: 1)Úvod, obecné informace o JPD 2 a výzvách (Ing. Kateřina Vágnerová) 2)Informace o Prioritě 2 JPD 2 (Ing. Martin Škréta) 3)Elektronická.
Integrovaný operační program (IOP) INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM a INTERGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚST IOP Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské nám. 6.
Možnosti strukturálních fondů EU – Služby v oblasti bezpečnosti, prevence a řešení rizik Hradec Králové, Ing. Miloš Ciniburk zástupce ředitele.
Integrovaný plán rozvoje města (IPRM) Integrovaný plán rozvoje města („IPRM“) Sekce regionální politiky a cestovního ruchu Integrovaný plán rozvoje města.
Integrovaný plán rozvoje města Náchod - problémová zóna u nemocnice na období Jednání Řídícího výboru Náchod,
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Integrovaný plán rozvoje města Náchod na období Jednání Řídícího výboru Náchod,
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA STRAKONICE (= IPRM)
Integrovaný plán rozvoje města Náchoda na období Jednání Řídícího výboru Náchod,
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Veřejné projednání Vstupní informace  Objednatel IPRM zóny: Město Náchod  Zpracovatel IPRM zóny: Centrum evropského projektování a.s., Hradec.
Integrovaný plán rozvoje města Kutná Hora 21. srpna 2007.
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
OP ŽP Anna Limrová Samostatný odbor OP ŽP.
Volnočasové projekty a EU financování
Integrovaný plán rozvoje města Liberec – Regenerace sídliště Rochlice Ing. Martin Čech – manažer IPRM 
Integrovaný operační program (IOP) Ing. arch. Kamila Matoušková, CSc. INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚST v IOP Ing. arch. Kamila Matoušková, CSc. ředitelka.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Praha Statutární město Ústí nad Labem zvažuje možnost vypracování dvou Integrovaných plánů rozvoje města, a to pro následující městské zóny:
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice Jednání Pracovní skupiny
Oddělení Evaluační jednotky SF Předběžné hodnocení programových dokumentů: Ex-ante evaluace NRP/NSRF - zpracováno: –Ex-ante hodnocení NRP –Pracovní.
Ostrava Pilotní projekty v IOP „Integrovaný přístup k řešení romské problematiky v sociálně vyloučených lokalitách“
1 INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA Děčín – Staré Město Připravte se na výzvu!
Program semináře: 1)Úvod, obecné informace o JPD 2 a výzvách (Mgr. Jakub Benda) 2)Změny ve 4. Výzvě (Mgr. Jakub Benda) 3)Informace o Prioritě 1 (Ing. Johana.
IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice Seminář k 1. výzvě Města Náchoda pro podporovanou aktivitu 5.2b Regenerace bytových domů
MĚSTA 2020 aneb od strategie k projektům
Příprava programového období Ministerstvo pro místní rozvoj.
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA. Seznámení s IPRM do IOP.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Vyhodnocení realizace IPRM v IOP PRAHA.
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
Závěrečná zpráva o realizaci IPRM PRAHA.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚST v IOP INTEGROVANÝ PLÁN.
IPRM Kladno-Kročehlavy Aktuální stav realizace IPRM
Integrovaný plán rozvoje města Hodonín Seminář pro žadatele
Daniel Braun Konference „Moravskoslezsko “, Ostrava Příprava budoucího programového období
Seminář pro žadatele k Výzvě IROP (2017) – Bezpečnost dopravy a cyklostezky v regionu MAS Moravská cesta 21. Března 2017, Příkazy.
Místní plán inkluze + OP VVV
Interní postupy MAS Brdy
Další výzvy ve Specifickém cíli 3.3 IROP Regulační plány
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM Prioritní oblast 5– Národní podpora územního rozvoje Oblast intervence 5.2 Zlepšení prostředí v problémových sídlištích.
odbor politiky bydlení
16., 21. a , 9:00 Krajský úřad Ústeckého kraje
Integrovaný plán rozvoje města Opava pro Integrovaný operační program
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ 11. jednání Řídicího výboru IPRÚ
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ 13. jednání Řídicího výboru IPRÚ
Regenerace sídlišť Regenerace sídlišť Úprava veřejných prostranství
Výzva č. 3 MAS Nad Prahou – IROP – Místa setkávání a řešení krizí
Transkript prezentace:

Integrovaný plán rozvoje města Náchod - problémová zóna u nemocnice na období Jednání Řídícího výboru Náchod,

Obsah jedn á n í  Úvod  Stručné seznámení s problematikou IPRM  Podmínky IPRM - IOP  Shrnutí dosavadních prací na IPRM Náchod  Partneři a komunikace s veřejností  Struktura strategie (vize, cíle, opatření, aktivity)  Časový harmonogram  Finanční plán  Indikátory  Způsob výběru projektů  Závěr

Vstupní informace Objednatelem IPRM: Město Náchod Zhotovitel IPRM: Centrum evropského projektování a.s., Hradec Králové na základě smlouvy o dílo ze dne Harmonogram zpracování: Září – Říjen – přípravná fáze Listopad – Prosinec – zpracování dokumentu Do předložení žádosti a dokumentu IPRM na ŘO

Definice IPRM  IPRM = Integrovaný plán rozvoje města  IPRM se rozumí soubor vzájemně obsahově a časově provázaných akcí, které jsou realizovány ve vymezeném území a směřují k dosažení společného cíle či cílů města.

Metodické postupy  Metodický pokyn MMR k hlavním zásadám pro přípravu, hodnocení a schvalování IPRM (usnesení vlády ČR ze dne )  Příručka pro předkladatele IPRM v IOP verze 03 z  Příručka pro žadatelé a příjemce pro oblast intervence 5.2. IOP

Proč zpracovávat IPRM  Podmínka zpracování pro čerpání finanční podpory z oblasti 5.2. Integrovaného operačního programu (IOP) pro města nad 20 tis. obyvatel.  Požadavek IPRM vychází z formulace Strategických obecných zásad Společenství  Pozitivní zkušenosti s integrovaným přístupem k plánování urbánního rozvoje v předchozích programovacích obdobích EU  V ČR „novinka“ v současném programovacím období 2007 – 2013

Podmínky IPRM v IOP  Zónový IPRM, tj. zaměřený na určitou problémovou část území města Výběr zóny:  Geograficky souvislá plocha  Deprivované území s koncentrací negativních jevů  Ve městě nad 20 tis. obyvatel (vyjma Prahy)  Obytná zóna s min. 500 byty  Nesmí být shodné ani se z části překrývat s územím, kde byla nebo bude poskytována jiná podpora zs SF nebo národních dotací Problematická zóna u nemocnice -Sídliště SUN a jeho okolí

Podporované aktivity v IOP 5.2. IPRM musí zahrnovat aktivity spolufinancované z oblasti intervence 5.2. IOP: a) Revitalizace veřejných prostranství b) Regenerace bytových domů IPRM může také zahrnovat c) Pilotní projekty – zaměřené na řešení rómských komunit ohrožených sociálním vyloučením – výběr měst byl proveden MPSV (Náchod NE)

Aktivity z jiných OP  IPRM v IOP může odděleně mimo celkový finanční objem obsahovat projekty ve vybrané zóně města, které jsou financovatelné z jiných OP nebo jiných oblastí intervence IOP a jsou důležité pro komplexní řešení problémů v dané zóně – tzv. projekty „pod čarou“  Tyto projekty můžou získat bonifikace v daných OP

Vstupní kritéria  Vybraná zóna musí splňovat alespoň 3 kritéria uvedená v čl. 47 nařízení Komise č. 1828/2006, v nichž musí prokázat nepříznivé hodnoty v porovnání s referenčními údaji za celé město viz tabulka ve vašich podkladových materiálech Vytipovaná zóna u nemocnice splňuje tyto kritéria:  b) vysoká míra dlouhodobé nezaměstnanosti,  c) neuspokojivý demografický vývoj,  g) nízká míra hospodářské aktivity,

Průběh přípravy IPRM Září – Říjen Září – Říjen  Výběr zóny  Zjišťování vstupních kritérií  Jednání s vlastníky domů – zjištění požadavků  Projednání v Osadním výboru – požadavky v zóně  – jednání PS Listopad  Analytické práce na IPRM  Návrh struktury strategie (vize, cíle, opatření, aktivity)  Jednání s architektem – zpracovatelem studie sídliště SUN  Partneři  Ustavení ŘV – příprava jednání

Partneři IPRM  V rámci přípravy, zpracování a realizace IPRM má město povinnost respektovat princip partnerství  Partnerské subjekty mohou být zapojeny v těchto fázích:  Zpracování socioekonomické analýzy a SWOT  Výběr zóny  Definování aktivit IPRM  Výběr dílčích projektů IPRM  Možné aktivity partnerů:  účast v Řídícím výboru a pracovních skupinách  veřejná projednání  připomínkování dokumentu  zapojení do výběru projektů apod.

Partneři IPRM Partneři IPRM Náchod – problémová zóna u nemocnice:  Základní škola T. G. Masaryka v Náchodě  Technické služby Náchod, s.r.o  Stavební bytové družstvo Náchod  Správa budov Náchod, s.r.o.  Krajská hospodářská komora Královéhradeckého kraje, Jednatelství Náchod  Sportovní zařízení města Náchoda  Klub SUN Náchod, občanské sdružení - Mateřské centrum Hopsáček  Městské středisko sociálních služeb MARIE  Domov důchodců Náchod  Společnost vozíčkářů a zdravotně postižených

Komunikace s veřejností  V průběhu přípravy a realizace IPRM je nutno průběžně informovat veřejnost - zejména o:  výběru zóny  zamýšlených cílech a aktivitách,  postupu prací na IPRM,  realizaci IPRM  výběru projektů atd.  Možné formy oslovení veřejnosti :  webové stránky města  lokální média  informační tiskoviny vydávané městem  veřejná projednávání.

Struktura strategie VIZE Hlavní cíl Specifický cíl A Opatření A Aktivity 1….X Specifický cíl B Opatření B Aktivity 1….X Specifický cíl C Opatření C Aktivity 1….X

Vize a hlavní cíl - návrh  Vize (cílový stav, kterého má být dosaženo) Lokalita u nemocnice pěkným a atraktivním místem pro spokojený život obyvatel.  Hlavní cíl (konkretizuje a formuluje zaměření vize) Sídliště SUN a jeho okolí kvalitním místem pro bydlení, s rekonstruovanými a zateplenými domy, s pěkným, čistým a udržovaným venkovním prostředím, s dostatkem zeleně, hřišti a oddychovou zónou, s vyřešeným dopravním systémem s dostatkem parkovacích míst.

Specifické cíle - návrh  Specifické cíle charakterizují a konkretizují očekávaný cílový stav, kterého bude dosaženo realizací jednotlivých stanovených opatření IPRM.  Specifický cíl A Zkvalitnit a humanizovat veřejná prostranství sídliště SUN a okolí modernizací technické infrastruktury, vybudováním funkčně využitelných volnočasových a oddychových zón, zkvalitněním a rozšířením veřejné zeleně, vyřešením dopravní dostupnosti a posílením parkovacích kapacit a řešením bezpečnosti dopravy chodců a cyklistů.  Specifický cíl B Zkvalitnit bytový fond lokality u nemocnice rekonstrukcí a modernizací bytových domů a jejich technického vybavení, snížením energetické náročnosti domů a estetického zhodnocení sídlištního komplexu.  Specifický cíl C Eliminovat negativní ekologické dopady nevhodné a zastaralé technické infrastruktury a zvýšit energetickou efektivitu tepelného hospodaření.

Opatření a aktivity - návrh Opatření A) Revitalizace veřejných prostranství Aktivita A.1) Zkvalitnění veřejných prostranství sídliště SUN Podaktivity: - Zkvalitnění dopravní obslužnosti - Vyřešení systému dopravy v klidu a dopravní infrastruktury pro pěší a cyklisty - Výstavba a rekonstrukce technické infrastruktury a vybavení - Revitalizace rekreačních a sportovních ploch a rozšíření veřejné zeleně Opatření B) Regenerace bytových domů Aktivita B.1) Zateplení bytových domů sídliště SUN Aktivita B.2) Rekonstrukce a modernizace bytových domů a jejich technického vybavení Aktivita b.3) Rekonstrukce a modernizace společných prostor bytových domů, lodžií a balkónů Opatření C) Modernizace sportovních zařízení Aktivita c.1) Rekonstrukce technické infrastruktury zimního stadionu (projekt pod čarou – OP ŽP)

Časový harmonogram  Efektivní nástroj pro organizaci, řízení a kontrolu realizace IPRM.  Pro dosažení synergického efektu (hlavní smysl IPRM) musí být zajištěna návaznost jednotlivých aktivit.  Harmonogram realizace IPRM musí být v souladu s programovým obdobím 2007 – 2013  IPRM Náchod – problémová zóna u nemocnice:  realizován v letech 2009 – 2015 (pravidlo n+2)  rozdělení aktivit na jednotlivé roky realizace  grafické znázornění časového harmonogramu – začátek a konec jednotlivých aktivit, vzájemná návaznost a překryv  určující je zejména náročnost aktivity a lhůty vyplývající z právních předpisů

Finanční plán  Finanční plán členěn podle a) opatření a b) aktivit.  Podkladem jsou projektové listy pravděpodobných předkladatelů projektů.  Nejméně 40% výdajů IPRM musí představovat projekty bytových domů (5.2b)  Opatření 5.2a) – dotace 85% způsobilých výdajů.  Opatření 5.2b) – dotace 40% způsobilých výdajů (dne MMR sdělí výsledek notifikace s EK, podpora de minimis není pravděpodobná).  Alokace IOP (MMR) na jednotlivé roky:  Realizace IPRM v letech 2009 až  Ve výše uvedených letech je nutné čerpat dotace dle pravidla N+3 a N+2 (dotace z roku 2007 vyčerpat do 2010, žádost o platbu je však nutné předložit do )  Včasná příprava podkladů k dílčím projektům (územní rozhodnutí, stavební povolení, Benefit7, zadávací řízení atd.) Celkem 12,5%10,2%13%14,8%15,8%16,5%17,2%100%

Očekávané výsledky - indikátory ŘO IOP (MMR) požaduje po předkladatelích IPRM (městech) následující výsledky IPRM (měřené cílovými hodnotami indikátorů: Počet regenerovaných bytů (součet za všechny projekty)  Počet regenerovaných bytů (součet za všechny projekty)  Plocha revitalizovaného území (vymezené zóny) v m 2 (5.2a)  Úspora spotřeby energie bytových domů před a po rekonstrukci (5.2b) alespoň o 20% (přílohou žádosti o dotaci musí být energetický audit),  Počet projektů zvyšujících atraktivitu města (projekt do OP ŽP)  Indikátory dopadu (3 kritéria dle čl. 47 nařízení EK č. 1828/2006) cílové hodnoty indikátorů jsou povinné a budou součástí smlouvy o poskytnutí dotace. Žadatelé o dotaci uvedou hodnoty za svůj projekt do formuláře Benefit7, cílové hodnoty indikátorů jsou povinné a budou součástí smlouvy o poskytnutí dotace.

Očekávané výsledky - indikátory Postup realizace a dosažení výsledků IPRM město dokládá:  Ročními monitorovacími zprávami o průběhu realizace IPRM – termín do za předcházející rok (vypracovává manažer, schvaluje ŘV a orgány města – rada města)  Monitorovací zprávy příjemců dotací – průběžně podle postupu projektu a podmínek ŘO IOP (MMR)

Způsob výběru projektů Je nutné dodržet následující postup:  Město vyzve potenciální předkladatele projektů formou veřejně výzvy, ta má své náležitosti (text a termíny schválí ŘV na návrh manažera IPRM).  Projektové záměry (Benefit7 + přílohy) přijímá manažer IPRM.  Kontrolu kritérií přijatelnosti a splnění formálních náležitostí provádí manažer IPRM. Je shoda na kritériích ?  Hodnocení kvality projektu provádí Výběrová komise (stejné složení jako PS) podle kritérií hodnotící tabulky. Je shoda na kritériích ?  Výsledkem hodnocení je seznam projektů s přidělenými body, který předkládá manažer IPRM ŘV. ŘV má rozhodovací pravomoc.  Manažer oznamuje výsledek výběru předkladatelům projektů, ti žádost o dotaci dopracují a předloží s povinnými přílohami CRR (po vyhlášení tzv. kontinuální výzvy MMR).

Závěr  Projednání a odsouhlasení návrhu IPRM Co bude následovat:  Zapracování výstupů ŘV  Dopracování dokumentu IPRM Dokončení IPRM do Schválení IPRM ZM Předložení ŘO do

Děkujeme za pozornost a účast Mgr. Kateřina Pourová Mgr. Šárka Bartošová