Sacharidy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Advertisements

29.1 Cukry a jiné příbuzné látky
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Sacharosa Mgr. Lenka Fasorová.
Cukry I VY_32_INOVACE_CH1 – 18 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
SACHARIDY Jsou organické sloučeniny, které obsahují atomy uhlíku, kyslíku a vodíku.
Kyselost a zásaditost vodných roztoků
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH06/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PŘÍRODNÍ LÁTKY Autor:
„EU peníze středním školám“
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_15 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
SACHARIDY.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Monosacharidy Hexosy Fischerovy vzorce D - galaktosa D - glukosa 2 4
Bílkoviny.
Aldehydy a ketony.
Cukry (sacharidy, glycidy) - Jsou to nejrozšířenější organické látky, tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi. Funkce: zásobní látky v organismu.
Polysacharidy.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Opakování sacharidy, tuky, bílkoviny
Sacharidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH07/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PŘÍRODNÍ LÁTKY Autor:
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Sacharidy.
SACHARIDY. SACHARIDY - CUKRY jsou přírodní látky většinou rostlinného původu v molekulách jsou obsaženy atomy C, H, O obsahují jednu karbonylovou skupinu.
Cukry Sacharidy, glycidy.
chemické složení organismů
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_119_Cukry AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9.,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Síra.
Nenasycené uhlovodíky alkeny a alkyny
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Sloučeniny v organismech
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
CHEMIE 9. ROČNÍK SACHARIDY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
SACHARIDY CUKRY RZ
VY_52_INOVACE_ZBP1_5064VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Monosacharidy Hexosy Fischerovy vzorce D - galaktosa D - glukosa 2 4
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Příjemce podpory – škola:
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Sacharidy (z latiny saccharrum =„cukr“) Škrob Celulosa Glukosa Glykogen.
Ch_051_Sacharidy - monosacharidy Ch_051_Přírodní látky_Sacharidy - monosacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
SACHARIDY - nejrozšířenější přírodní látky přítomné ve všech rostlinných a živočišných buňkách - jejich molekuly se skládají z atomů C,H a O.
Ch_052_Sacharidy - disacharidy Ch_052_Přírodní látky_Sacharidy - disacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
CUKRY = SACHARIDY.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
CHEMIE - Disacharidy Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
Chemie 9. třída Vytvořil : Mgr. Tomáš Kordula
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
PRÍRODNÉ LÁTKY CUKRY TUKY BIELKOVINY.
Název vzdělávacího materiálu Cukry
KVÍZ - SACHARIDY.
Význam a výskyt sacharidů
Transkript prezentace:

Sacharidy

Sacharidy, glycidy, cukry 1 Sacharidy jsou většinou sladké přírodní látky rostlinného původu.

Zdroje sacharidů Úkol 1: Podle obrázků napiš hlavní zdroje sacharidů: 2 4 6 3 5 7 Úkol 1: Podle obrázků napiš hlavní zdroje sacharidů:

Kontrola úkolu 1 Zdroje sacharidů: 2 - ovoce, 3 - med, 4 - cukrová řepa, 5 - cukrová třtina, 6 - bavlna, 7 - hlízy brambor

Složení sacharidů Základní stavební jednotkou všech sacharidů jsou monosacharidy, které jsou nejjednoduššími cukry. Ve svých molekulách obsahují atomy uhlíku, vodíku a kyslíku. Jejich sumární vzorec je C6H12O6. Úkol 2a: Urči poměr vodíku a kyslíku v molekule monosacharidů: Která chemická látka má stejný poměr těchto atomů v molekule? Proč se jim říkalo dříve uhlohydráty? Úkol 2b: Vysvětli, proč kostka cukru po přilití koncentrované H2SO4 zčerná (viz obrázek dole):

Kontrola úkolu 2 2a/ Poměr vodíku a kyslíku v molekule cukru je 2 : 1. Stejný poměr atomů v molekule má voda. V každé molekule cukru je obsaženo 6 molekul vody a 6 atomů uhlíku – odtud název uhlohydráty. 2b/ Koncentrovaná kyselina sírová, která odnímá látkám vodu, odejme sacharidu vodík a kyslík v poměru 2 : 1 a ten zuhelnatí.

C6H12O6 Monosacharidy Molekula monosacharidů obsahuje zpravidla šest 8 9 Molekula monosacharidů obsahuje zpravidla šest atomů uhlíku a více skupin – OH a je vždy uzavřena do kruhu (viz obrázky 8 a 9). Názvy jednoduchých cukrů jsou zakončeny příponou - óza. Nedůležitějšími monosacharidy jsou glukóza a fruktóza.

Glukóza a fruktóza Glukóza (hroznový cukr) vzniká v rostlinách procesem zvaným fotosyntéza. Pro člověka je důležitým zdrojem energie. Fruktóza (ovocný cukr) má stejný sumární vzorec jako glukóza, liší se však vzorcem strukturním. Oba cukry jsou hlavními složkami medu (33% glukózy, 38% fruktózy).

Redukční účinky sacharidů b c d a/ roztok glukózy b/ Felingův roztok I c/ Felingův roztok II d/ Roztok vzniklý smícháním roztoků a + b + c K roztoku glukózy postupně přilijeme Felingův roztok I a II. Vzniklý roztok zahříváme asi na 70 0C. Pozoruj barevné změny. Tento pokus se používá k důkazu glukózy (video). Úkol 3: Vysvětli barevnou změnu po zahřátí reakční směsi:

Kontrola úkolu 3 Při reakci glukózy s Felingovým roztokem dochází k redukci Cu+II na Cu+I. Přitom vzniká oxid měďný, který má oranžovou až červenou barvu.

Kterým cukrem sladíme? Sacharóza se vyrábí z cukrové řepy nebo cukrové třtiny, maltóza vzniká klíčením ječmene (výroba piva), laktóza je obsažena v mléce savců. Skupinová práce: Lžičku sacharózy zahřívejte s několika kapkami vody a míchejte skleněnou tyčinkou až zhnědne. Úkol 4: Jak se nazývá vzniklá látka? K čemu se používá v potravinářství pod označením E150: Kterému nápoji dodává typickou barvu? 10 Sacharóza (cukr řepný, třtinový), patří spolu s maltózou (cukrem sladovým) a laktózou ( cukrem mléčným) do skupiny disacharidů, které vznikají kondenzací, tj. spojením dvou molekul jednoduchých cukrů za současného vzniku vody. 2C6H12O6 → C12H22O11 + H2O

Kontrola úkolu 4 Karamel Barvení uzenin Kofola, Coca cola

Seznam použitých obrázků: Obrázek 1: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sugar_2xmacro.jpg Obrázek 2: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:K%C3%BChlschifffahrt_DCP_1633.JPG Obrázek 3: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Volle_Honigglaeser_51a.jpg Obrázek 4: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Zuckerr%C3%BCbe.jpg Obrázek 5: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Saccharum_officinarum_yellow_canes.JPG Obrázek 6: Dostupný pod licencí public domain na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Feld_mit_reifer_Baumwolle.jpeg Obrázek 7: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Potatoes_bunch.jpg Obrázek 8: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Glucose.png Obrázek 9: Dostupný pod licencí public domain na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Beta-D-glucose-3D-vdW.png Obrázek 10: Dostupný pod licencí public domain na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sugarcubes.jpg Ostatní obrázky a videoklipy pochází z vlastních zdrojů, Mgr. Vaněk Vlastimil