Projekt Pilot ZUŠ Podpora činnosti základního uměleckého školství při zavádění nového kurikula do praxe registrační číslo : CZ.1.07/4.1.00/06.0010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tvorba ŠVP podle RVP ZUV 2011
Advertisements

Evaluace v mateřské škole
KONFERENCE ASOCIACE ŘEDITELŮ GYMNÁZIÍ ČR - PŘEROV.
„NAŠE CESTA K VLASTNÍMU HODNOCENÍ“ Základní umělecká škola J.B.Foerstera JIČÍN.
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Výukový program SmartMusic Studio, nástroj moderního vyučování hudby na ZUŠ SmartMusic Studio v dokumentech Školního vzdělávacího programu.
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
1 Evropská asociace pro testování a hodnocení jazykových dovedností
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
ŠVP na gymnáziích: od mírné skepse k chuti pokračovat Zkušenosti z projektu Pilot G/GP Lucie Slejšková Výzkumný ústav pedagogický v Praze.
Systém kurikulárních dokumentů
1. TVORBA STUDIJNÍHO ZAMĚŘENÍ Studijní zaměření vzniká buď ze vzdělávacího zaměření popsaného v RVP ZUV Nebo si je škola vytvoří podle svých podmínek Studijní.
Evaluace ŠVP Ing. Libuše Burešová Únor 2011, Litvínov - Hamr.
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Taneční a pohybová výchova
LUBOŠ LISNER ČELADNÁ LUBOŠ LISNER
Projekt „Učíme digitálně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.3.00/ Profil Škola 21.
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
RVP ZUV: VZDĚLÁVACÍ OBSAH UM. OBORŮ
VLASTNÍ HODNOCENÍ Z POHLEDU SLOUČENÉ ZŠ A MŠ
Rámcový vzdělávací program pro základní umělecké vzdělávání
Výchovné a vzdělávací strategie
InspIS ŠVP pro ZV, SV.
 Pro hodnocení není žádný jednoznačný předpis či návod, žádná kuchařka.  Existují principy, metody, formy a prostředky a také specifické podmínky školy.
Vlastní hodnocení školy ► evaluace = lat. valere – přeneseno do angličtiny= self-evaluation ► Scrivena, 1991 = „proces určování podstaty, hodnoty a ceny.
Inspekční hodnocení ŠVP víceletá gymnázia podle RVP ZV (víceletá gymnázia podle RVP G čtyřletá gymnázia podle RVP G) Mgr. Zdenka Spalová, Karlovarský inspektorát.
Studijní zaměření Studijní zaměření vzniká buď ze vzdělávacího obsahu popsaného v RVP ZUV. Nebo si je škola vytvoří podle svých podmínek. Studijní zaměření.
Hodnocení průběhu a výsledků pedagogického procesu ve škole změny vyplývající z RVP RNDr. Jiří Kuhn Gymnázium Nymburk.
„Umět a znát, abychom si v životě věděli rady“
Každá (základní) škola má mít přehled o svých vzdělávacích výsledcích.
Školní hodnocení  všechny hodnotící procesy a jejich projevy, které bezprostředně ovlivňují školní výuku nebo o ní vypovídají (široké pojetí)  systematický.
Časté otázky a chyby související s tvorbou studijního zaměření Mgr. Jiří Taufer, Ph.D.
Vlastní hodnocení školy
PROJEKT ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VÝUKY V ELEKTROTECHNICKÝCH OBORECH Realizátor projektu: Střední škola technická Žďár nad Sázavou od Vyšší odborná.
Zahájení tvorby ŠVP co nás čeká co je základem kurikulární reformy základní přístup sestavení pracovních týmů časový harmonogram.
Výzkumný ústav pedagogický v Praze PhDr. Jaroslav Jeřábek, CSc. Rámcové vzdělávací programy jako cesta zkvalitňování vzdělávání v ČR.
Vzdělávání žáků s mentálním postižením
Střední škola umělecká a řemeslná PROJEKT EVA. 10 oblastí hodnocení: 1.Cíle a jejich dosahování, ŠVP, základní dokumenty 2.Vnitřní pravidla života ve.
Klíčové kompetence, výchovné a vzdělávací strategie Náměty a zkušenosti, jak pracovat s KK a VVS.
Mgr. Lucie Holacká, Národní institut pro další vzdělávání
Organizační struktura
Projektová výuka. Úspěch projektu je závislý na dobrém naplánování a dobrém řízení v poměru 8:2.
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
Základní škola, Nemyčeves, okres Jičín. Abychom mohli uplatňovat plánované výchovné a vzdělávací strategie, bylo zapotřebí propracovat didaktický postup.
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Rámcové a školní vzdělávací programy
Hodnocení žáků. Zpráva OECD o hodnocení vzdělávání Česká republika 2012: Převládá sumativní hodnocení Velký důraz na známky Žáci jsou často zkoušeni ústně.
1 Učební osnovy v ŠVP Oborová setkání VÚP Praha. 2 Zásadní rozdíl na začátek  v RVP jsou stanoveny vzdělávací obory  v ŠVP vznikají na základě vzdělávacích.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
1 Evaluace a hodnocení EvaluaceAutoevaluace ©. 2 EVALUACE /Autoevaluace EVALUACE vyjadřuje souhrnně teorii, metodologii a praxi veškerého hodnocení nejrůznějších.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Název projektu: PODPORA – PRAXE – PROFESE CZ.1.07/2.1.00/ Zahájení projektu: Ukončení projektu: PODPORA – PRAXE – PROFESE.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
„Podpora činnosti základního uměleckého školství při realizaci výuky podle Rámcového vzdělávacího programu pro umělecké obory základního uměleckého vzdělávání“
Kurikulum G Mgr. Lucie Hučínová-Slejšková, PhDr. Stanislava Krčková.
Testování žáků (státní) – dosavadní zkušenosti
Setkání v cyklu Střední školy a zřizovatel
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů
Projekt Impuls / Seminář
Projekt Impuls / Seminář
Pilot ZUŠ „Podpora činnosti základního uměleckého školství
Gymnázium T. G. Masaryka, Litvínov
První zkušenosti s evaluací
KMT/DIZ1 Příprava na vyučování Příprava na vyučovací hodinu
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
monitorovacích indikátorů a kvality realizace SPL MAS
Transkript prezentace:

Projekt Pilot ZUŠ Podpora činnosti základního uměleckého školství při zavádění nového kurikula do praxe registrační číslo : CZ.1.07/4.1.00/06.0010

Co bylo obsahem projektu? ZUŠ jsou nedílnou součástí vzdělávacího systému ČR a jako u jiných typů škol bylo i zde nutné vytvořit strukturu nových kurikulárních dokumentů odpovídajících požadavkům evropské dimenze ve vzdělávání.

Co bylo cílem projektu? Vytvořit zásadní kurikulární dokument umožňující požadovanou proměnu škol a modernizaci výuky - Rámcový vzdělávací program pro základní umělecké vzdělávání (RVP ZUV) Vytvořit Manuál pro tvorbu ŠVP a metodické příspěvky podporující tvorbu ŠVP Provést monitoring tvorby ŠVP na pilotních školách Proškolit a připravit lektory „světlonoše“ pro následnou podporu tvorby ŠVP v jednotlivých krajích ČR

Jaké bylo zadání na podobu reformy? Umožnit maximální liberalizaci vzdělávacího procesu, podpořit autonomii, specializaci a profilaci jednotlivých škol Definovat a standardizovat vzdělávací obsah uměleckých oborů Posílit vědomí učitelů k zaměření na klíčové kompetence Provázat kurikulární dokumenty v navazujícím vzdělávání v uměleckých školách

Identifikace předností ZUV (SWOT) komplexnost a systematičnost vzdělávání odborné zajištění výuky a kvalita výsledků dostupnost uměleckého vzdělávání naplnění principu celoživotního vzdělávání individuální přístup k žákovi kulturní život v regionu, kultivace rodičů tradice uměleckého vzdělávání

Identifikace nedostatků ZUV neexistence učebních dokumentů pro některé předměty nereálně nastavené učební plány a rigidní osnovy nevariabilní a příliš teoreticky pojatá výuka hudební teorie nedostatečná flexibilita ve vnímání nových uměleckých disciplin zkreslené hodnocení významu a smyslu uměleckých soutěží

Jaké jsou dosavadní výsledky? Vytvořen Rámcový vzdělávací program pro ZUV Vytvořen Manuál pro tvorbu ŠVP Distribuováno Metodické DVD všem učitelům v ČR Proškoleni „světlonoši“ v jednotlivých krajích Zpracovány odborné a studijní materiály Z terénu nepřišli žádné zásadní negativní reakce!

Radujme se….v říjnu končíme! Jaký je další postup? Radujme se….v říjnu končíme! Realizační tým spolupracuje na úpravách návrhů změn školní dokumentace, Vyhlášky o ZUV a stávajících učebních plánů a osnov zpracovává aktualizaci Manuálu pro tvorbu ŠVP připravuje tisk a distribuci pracovního zápisníku pro všechny ZUŠ ČR připravuje Operativní konzultační středisko ŠVP a Operativní informační středisko ZUŠ Připravuje proškolování ČŠI Předává informace odborné veřejnosti prostřednictvím intranetu (newsletteru) Na září připravuje mediální kampaň pro laickou veřejnost

Problematické části v kapitolách ŠVP Jak správně napsat výchovné a vzdělávací strategie? Jak formulovat školní (ročníkové) výstupy? Jak má vypadat správná podoba učebního plánu? Jak nastavit kapitolu hodnocení? Na co si dávat pozor (zkušenosti z monitoringu)? 15 min.

Příklady zpracování problematických kapitol ŠVP

Jak správně napsat výchovné a vzdělávací strategie? musejí být zjistitelné a ověřitelné (konkrétní) musejí být pozorovatelné a hodnotitelné (kontrolovatelné) musejí být reálně aplikovatelné (splnitelné) musejí být společně sdílené (odsouhlasené)

Na co si dát pozor? Není nutné uvádět u VVS klíčové kompetence z RVP ZUV Otázkou „..a jak to děláme ?" si můžeme ověřit správnost formulací. Formulace VVS by měly být pokud možno jednoduché, srozumitelné a pro učitele zapamatovatelné /nejsou vhodná dlouhá souvětí/. Formulovány mohou být pouze na úrovni školy nebo oboru. Není nutné vypisovat názvy kompetencí a strategie „rozčleňovat“ k jednotlivým KK – zbytečně materiál nabývá na objemu a ztrácí se přehlednost. Mnohdy jsou psány jako společné pro více oborů, ale již nerespektují jejich odlišnosti (např. hudební obor „nemůže provádět výstavy“)

Jak formulovat školní výstupy? Zlaté pravidlo: „Když založíte předmět, musí mít svůj název a specifický obsah. Když má předmět svůj obsah, musíte mu přidělit potřebnou hodinovou dotaci. Když má předmět obsah i hodinovou dotaci, musíte ji přiřadit do odpovídajících ročníků“

Úrovně školních výstupů „Stárkova taxonomie“ 4 .Vyhodnotí posoudí, zdůvodní, samostatně vyřeší, obhájí … 3. Aplikuje zahraje, načrtne, zatančí, namaluje, navrhne, použije, vyřeší, uvede … 2. Rozumí vysvětlí, objasní, zdůvodní, vyjádří vlastními slovy ….. 1. Zná vyjmenuje, popíše, uvede, zopakuje, přiřadí, uspořádá, vybere …

Na co si dát pozor? Jde o výstup na konci roku Ujasnit si požadovanou úroveň („Stárkova“ taxonomie) Nastavujeme standard (ne minimum,co zvládnou všichni, ani naopak) Lze použít i témata z recepce a reflexe Formulujeme aktivní slovesa ve vidu dokonavém Kontrola otázka: Lze to u žáka pozorovat nebo hodnotit? Kontrolní otázka: Popisuje výstup skutečně dovednost a vědomost, kterou chceme, aby žák získal? Výstupy musí obsahovat nějakou „kvalitu“ Psát je s vědomím, že jde o vodítko pro učitele (aby mu to pomohlo při práci, když si je přečte) Rozlišit podstatné od nepodstatného

Jak nastavit podobu učebního plánu? Studijní zaměření Hra na klarinet Učební plán 1 2 3 4 5 6 7 I. II. III. IV. Hra na klarinet 1 Sborový zpěv 2 3 Komorní hra 2 Hudební nauka 1 Hudební nauka 1

Nastavení podoby učebního plánu Studijní zaměření Hra na klarinet Učební plán 1 2 3 4 5 6 7 I. II. III. IV. Hra na klarinet 1 volitelné předměty Kom. 2 Sbor z. 3 Hudební nauka 1

Nastavení podoby učebního plánu Studijní zaměření Hra na klarinet Učební plán 1 2 3 4 5 6 7 I. II. III. IV. Hra na klarinet 1 volitelné předměty Kom.h 2 Orch. 3 Hudební nauka 1 Nepovinný předmět Sbor 2 3 Poznámky k učebnímu plánu:

Na co si dát pozor! Do UP nezapisovat nuly Nelze použít interval (např. 1-2) bez poznámky K předmětům je přidělena souborná dotace (např. 3 hodiny) a nejsou vytvořeny výstupy ke každému z předmětů (především ve VO) Nelze započítat nepovinné předměty do celkové hodinové dotace určené RVP ZUV Volitelné předměty musejí být v alternaci – tzn. např. jeden ze dvou. Při součtu celkové hodinové dotace s kterýmkoliv z nich musí být dodrženo minimum z RVP ZUV

Jak nastavit kapitolu hodnocení?

Hodnocení žáků zásady a způsob hodnocení žáků oblasti vlastního hodnocení školy Proč hodnotíme žáky? Podle čeho hodnotíme? Jak hodnotíme?

Kapitolu je třeba rozdělit minimálně na dvě oblasti: Zásady Způsob

Funkce hodnocení: Motivační – chceme hodnocením „vybičovat“ žáky k lepším výkonům, posílit jim sebevědomí. Zde hraje nejdůležitější roli cit a empatie. Informativní – chceme, aby byl žák seznámen se skutečným stavem svých znalostí a dovedností, chceme o tom dát vědět rodičům, chceme podat zprávu o vzdělávání na naší škole zřizovateli atd. Zde hraje hlavní roli rozum a forma. Diagnostickou a prognostickou – díky hodnocení víme, kde jsme dobří, kde máme naopak rezervy a co s tím můžeme a budeme dělat. Zde hraje hlavní roli analýza.

Základní dva přístupy k hodnocení: Podle standardu (tzv.„sumativní“ hodnocení) - slouží někomu jinému. Jde o celkový přehled o dosahovaných výkonech (Vyhovuje / Nevyhovuje, Splnil/Nesplnil, atd. Jde o to, že se jedná o předem nastavené „sumy“ vědomostí, dovedností, které jsou jasně a měřitelně definovány (např. žák vyjmenuje stupnice do 4. křížků – má jedničku, žák, který vyjmenuje pouze dvě má dvojku atd.). Toto hodnocení patří k nejspravedlivějším neb maximálně zabraňuje protekci (vědomé i nevědomé) a eliminuje osobní vazby. Podle osobního maxima (tzv. „formativní“ hodnocení) - slouží žákovi jako zpětná vazba. Hodnotí se ve fázi, kdy lze ještě výkon zlepšit. Přihlíží se k osobním dispozicím žáka bez ohledu na „sumu“ zadané látky, kterou má obsáhnout. Žák má jedničku, protože dosáhl díky svému úsilí a zájmu o studium (navzdory svému genetickému vybavení) maximum. Z pohledu a ve srovnání s ostatními žáky ovšem nelze mluvit o zcela spravedlivém hodnocení.  

Podle čeho tedy hodnotit? Podle absolutní vztahové normy? (výkony žáků jsou posuzovány vzhledem k pevně dané normě) Podle relativní vztahové normy? (učitel posuzuje žáky mezi sebou)  Podle individuální vztahové normy? (zjišťujeme jaký pokrok udělal sám žák) např. splnění školních výstupů v daném ročníku

Možnosti způsobů hodnocení: Systematické pozorování (např. při žákovských koncertech, třídních přehrávkách atd.) Postupové zkoušky (včetně např. písemných testů ze znalostí teorie) Známkování (doplněné o slovní vyjádření) Sebehodnocení (názor žáka na vlastní práci zařadit jako součást našeho posuzování) ……………………………. …………………………