Všeobecný systém preferencí (GSP) od

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Propojení systémů ECS a EMCS
Advertisements

Spotřební daň na pohonné hmoty - zachovat nebo snížit?
PŘÍSTUP CHORVATSKA A TURECKA DO SPOLEČNÉHO TRANZITU
Revize Nového přístupu
Zkušenosti s prokazováním původu elektřiny z druhotných a obnovitelných zdrojů elektřiny Ladislav Havel © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Smíšená pracovní skupina pro e-Customs
Nová směrnice o energetické účinnosti
REACH ÚČINNOST – Ministerstvo životního prostředí
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 13. května 2013.
Celní kodex unie SPS,
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 2042/2003 ze dne 20. listopadu 2003.
Základní nařízení komise (ES) 1592/2002
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 1702/2003 ze dne 24. září 2003.
Novela zákona č. 38/1994 Sb. (zákon č. 220/2009 Sb.)
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května IFA. 1. Příjmové daně 2. Věcný záměr nového zákona o daních z příjmů 3. Nový zákon o daních z příjmů (NZDP)
Čl. 290 SFEU: akty v přenesené pravomoci
Volný pohyb zboží.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 5. května 2014.
platnost a účinnost celního kodexu unie a souvisejících předpisů
Regionální veřejná podpora Nařízení Komise 1628/2006 ze dne 24. Října další z tzv. blokových výjimek -podle tohoto nařízení lze postupovat od
Podpora podnikání a investic a EU v následujícím období Ing. Ondřej Votruba | ředitel Divize Investic Brno, 24. duben 2013.
Smíšená pracovní skupina Praha,
Celní správa České republiky
Systém Společenství pro boj s nezákonným nehlášeným a neregulovaným rybolovem (rybolov IUU)  Nařízení Rady (ES) č. 1005/2008 (nařízení IUU)  Nařízení.
Kontrola zboží dvojího použití - nové aspekty Ing. Svatopluk Leitgeb 10. listopadu 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
EMAS III Změny v akreditaci a ověřování Ing. Radim Frolík.
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
POUŽITÍ REŽIMŮ 42 a 63 Celní správa České republiky Ing. Jiří Štrupl
Základní registr obyvatel
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
Registrace podle EMAS III
Celní správa České republiky
Celní řízení při Vývozu potravin
VZÁJEMNÁ INFORMOVANOST V RÁMCI KONTROL PO PROPUŠTĚNÍ ZBOŽÍ.
Nařízení č. 1221/2009 EMAS III Revize nařízení č. 761/2001 Pavel Růžička Seminář „Co nového v normách k environmentálnímu managementu? “ MŽP,
1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE NA MPO Výzkum a vývoj na MPO.
Lenka Jelínková Harantová Odbor 21 G Ř C Fáze 4 NCTS – praktické zkušenosti
1 VŠFS KSM MEI Společný rozpočet EU Společný rozpočet EU Osnova: 1. Obecná charakteristika společného rozpočtu EU 2. Příjmy společného rozpočtu.
Celní správa České republiky
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
OBLAST UDĚLOVÁNÍ LICENCÍ. Žádost právnické osoby pro každou smlouvu, jejímž předmětem je obchod s VM podle § 2 odst.1 nebo. Žádosti a dokumentace § 14.
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
PŘEDNÁŠKA Č. 4 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ.
Zkušenosti se zákonem o podpoře výroby elektřiny z OZE z pohledu provozovatelů OZE Jan Motlík předseda Asociace pro využití obnovitelných zdrojů energie.
NATURA 2000 Právní rámec v ČR Prameny právní úpravy Část čtvrtá zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, v platném znění Vloženo.
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Vazby ČR a EU na světovou ekonomiku
Výjimka pro malé a střední podnikatele Úprava je obsažena v Nařízení Komise č. 70/2001 V roce byla provedena novelizace Nařízením Komise 364/2004.
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
Společná obchodní politika EU
Mezinárodní regionální integrační seskupení v oblasti obchodu
OBLAST VYDÁVÁNÍ POVOLENÍ. Povolování obchodu s vojenským materiálem upravuje § 6 až 13 zákona č. 38/1994 Sb. § 6 - vydává se právnické osobě se sídlem.
PŘEDNÁŠKA Č. 3 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA ES - ZÁKLAD PRÁVNÍ ÚPRAVY MO.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
PROBLEMATIKA PŮVODU ZBOŽÍ
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
Celní správa České republiky ZMĚNY V PROVÁDĚCÍCH PŘEDPISECH – CELNÍ HODNOTA (Stručný přehled k IA a DA k UCC)
PŘEDNÁŠKA Č. 4 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA ES - ZÁKLAD PRÁVNÍ ÚPRAVY MO.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Workshop – ČASP, PK – Ing.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 NAŘÍZENÍ RADY č. 259/93 (Zákonný rámec) Ton Post / Kees van.
Správní řízení ve věci oprávnění k poskytování zdravotních služeb
Celní právo.
Rozpočet Evropské unie
Společná obchodní politika
Paragrafované znění II
SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ
Paragrafované znění II
Nový fytosanitární režim EU
Transkript prezentace:

Všeobecný systém preferencí (GSP) od 1. 1. 2011

Všeobecný systém preferencí (GSP) Dne 1. ledna 2011 vstoupila v platnost novela prováděcího předpisu k celnímu kodexu Společenství (nařízení Komise (EHS) č. 2454/1993) novelizující pravidla původu systému všeobecných preferencí (dále jen „GSP“) poskytovaných na dovoz zboží pocházejícího z rozvojových nebo nejméně rozvinutých zemí. Záměrem reformy preferenčních pravidel původu bylo vytvořit a zavést nová, zejména jednodušší a hlavně z pohledu technologií a výrobních procesů aktuálnější pravidla původu.

GSP - právní předpis novely Novela prováděcího předpisu k celnímu kodexu Společenství byla provedena: Nařízením Komise (EU) č. 1063/2010 (publikováno v Úředním věstníku EU L 307 ze dne 23.11.2010) ze dne 18. listopadu 2010, kterým se mění nařízení (EHS) č. 2454/93, kterým se provádí Nařízení Rady č. 2913/92, kterým se vydává celní kodex Společenství (dále jen „Nařízení“). Dle nařízení jsou pravidla původu GSP nyní upravena články 67 až 97w a přílohy č. 13a-13d, 16 – 18 a 21. Nařízení se uplatňuje od 1. ledna 2011. Uplatňování některých ustanovení je odloženo až na 1. ledna 2017. Týká se to nahrazených čl. 68 až 71, 90 až 97i a 97j odst. 2 + adekvátní přílohy, a čl. 1 odst. 8 a 9 tohoto nařízení (může dojít k posunutí uplatnění na 1. ledna 2020).

GSP - změny pravidel původu V pravidlech původu zboží došlo k následujícím významným změnám: Hodnotová tolerance Původně byla 10% ceny produktu ze závodu, s výjimkou produktů kapitol 50 až 63 harmonizovaného systému (dále jen „HS“). Nyní: 15 % hmotnosti produktu u produktů kapitol 2 a 4 až 24 HS, s výjimkou zpracovaných produktů rybolovu kapitoly 16 HS; 15 % ceny produktu ze závodu u ostatních produktů, s výjimkou produktů kapitol 50 až 63 HS, u kterých se použijí přípustné odchylky uvedené v poznámkách 6 a 7 přílohy 13a.

GSP - změny pravidel původu Kód harmonizovaného systému Rozdílné podmínky původu pro NRZ a RZ v příloze 13a) u některých druhů zboží – např. Kód harmonizovaného systému Popis zboží Způsobilá operace (opracování nebo zpracování prováděné na nepůvodních materiálech, které uděluje status původu) (1) (2) (3) Kapitola 69 Keramické výrobky (a) NRZ Výroba z materiálů kteréhokoli čísla, kromě materiálů stejného čísla jako produkt nebo výroba, v níž hodnota všech použitých materiálů nepřesahuje 70 % ceny produktu ze závodu (b) Ostatní zvýhodněné země Výroba z materiálů kteréhokoli čísla, kromě materiálů stejného čísla jako produkt nebo výroba, v níž hodnota všech použitých materiálů nepřesahuje 50 % ceny produktu ze závodu

GSP - změny pravidel původu Kumulace – nové možnosti kumulace Kumulace s Norskem, Švýcarskem a Tureckem Umožňuje, aby při kumulaci bylo možné využít turecké materiály jako původní nebo provádět zpracovatelské operace v TR. Materiály kapitol 1 až 24 HS jsou z této kumulace vyňaty. Musí být v Úředním věstníku Evropské unie v řadě C zveřejněn datum, kdy byly splněny podmínky. Rozšířená kumulace Na žádost orgánů kterékoli zvýhodněné země může Komise udělit rozšířenou kumulaci mezi zvýhodněnou zemí a partnerskou zemí, se kterou má EU dohodu o oblasti volného obchodu. Materiály kapitol 1 až 24 HS jsou z rozšířené kumulace vyňaty. Musí být zveřejněno v Úředním věstníku Evropské unie v řadě C.

GSP - změny pravidel původu Regionální kumulace Kumulace byla rozšířena o čtvrté regionální sdružení. Sdružení IV: Argentina, Brazílie, Paraguay a Uruguay (Sdružení volného obchodu - MERCOSUR) Materiály vyňaté - seznam v příloze 13d nařízení. Rozdílné podmínky původu u některých druhů zboží v příloze 13a) pro NRZ a RZ. Každá země uplatní podmínky původu, která pro ni platí v obchodních vztazích s EU. Na žádost orgánů zvýhodněné země sdružení I nebo sdružení III může Komise udělit regionální kumulaci mezi zeměmi těchto sdružení. Musí být zveřejněno v Úředním věstníku Evropské unie v řadě C.

GSP – odložené změny pravidel původu Změny odložené na 1. leden 2017 (může dojít k posunu na 1. leden 2020) Zavedení systému registrovaných vývozců zvýhodněných zemí: registrovaný vývozce – nutný pro zásilky nad 6 000 EURO; vytvoření elektronické databáze registrovaných vývozců – dostupné pro celní orgány i veřejnost; prokazování původu zboží pouze formou tzv. „Deklarace o původu“ - příloha 13d nařízení (obdoba jako prohlášení na faktuře); Před zavedením systému registrovaných vývozců budou nadále používány stávající důkazy původu (FORM.A, prohlášení na faktuře a EUR.1). Zavedením systému registrovaných vývozců v platnost skončí dle nařízení používání těchto důkazů původu.