Služby pro rodiny v ČR výzvy a perspektivy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

FARNÍ CHARITA Karlovy Vary
Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
Další zdroje příjmů pro ICM. Hlavní důvody realizace Analýzy nestátního neziskového sektoru  Efektivní komunikace s neziskovými organizacemi – uvnitř.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Středisko náhradní rodinné péče o. s. Závěry zahraničního výzkumu Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
Finanční možností svépomocných skupin
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Název projektu:Učení pro život Reg. číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo šablony:V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí.
N ORMÁLNÍ JE NEKOU Ř IT Ž ALOUDÍKOVÁ, I., H RUBÁ, D. P D F A LF MU BRNO Výchova ke zdravému životnímu stylu a nekuřáctví na I.stupni ZŠ.
Konference UNIV 2K 1. a Ing. Petr Richter ředitel školy VOŠ, SPŠ a OA Čáslav Přemysla Otakara II. 938 VOŠ, SPŠ a OA Čáslav.
Ing. Vojt ě ch Miler Zkušenosti a zhodnocení projektu Regionálního centra podpory sociálního podnikání.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Krátké představení vyhlášených výzev oblasti podpory 3. 1 a 3
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Oddělení ústavní a ochranné výchovy - Činnost resortu vnitra v oblasti práce s rizikovými a ohroženými dětmi a mladými lidmi. - Pohled na téma v kontextu.
Dobrovolnictví v české společnosti
Vznik  jeden z výstupů projektu „Vytvoření střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Prostějově“  realizace byla zahájena  v pěti.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
STATUTÁRNÍ MĚSTO CHOMUTOV Ing. Jarmila Mravcová Cesta časem k Úřadu 21. století Národní konference kvality ve veřejné správě Brno 19. – 21. únor 2013.
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
 Škola: St ř ední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitn ě ní výuky prost ř ednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Transformace systému práce s ohroženými dětmi a rodinami Tisková konference MPSV a MŠMT 30. dubna 2009.
Celorepublikové sdružení uživatel ů psychiatrické pé č e.
AGENTURA V ROCE Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách  schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor.
Hlavním cílem DZ je možnost aktivního zapojení d ě tí a mládeže do zlepšování života ve m ě st ě Litom ěř ice a okolí. Dalšími p ř ínosy jsou: ZZázemí.
Partnerství u projektů financovaných z Globálních grantů Sociální inkluze v kontextu přípravy na nové programovací období – zkušenosti, problémy a překážky.
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí KOORDINACE SLUŽEB V PÉČI O KLIENTA V RT.
2014 / 2015 Hospodaření Kateřina Hrdličková - Matýsek Fiscus.
Zm ě ny postoj ů frekventant ů kurz ů k osobám se specifickými pot ř ebami Petra Bendová Olomouc 15. kv ě tna 2008.
Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny
P ř íle ž itosti a rizika procesu transformace Ostrava
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Analýzy v projektu „Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji“
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Andrea Brožová Doubková
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
„Šance pro děti v ohrožení na Vysočině.“ Příspěvek na konferenci Třebíč, dne 14.října 2014.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Reforma systému péče o ohrožené děti 25. listopadu 2011 Miloslav Macela Odbor 21 rodiny a dávkových systémů MPSV.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
SPONDEA, o.p.s. Brno Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Spolupráce OSPOD s intervenčními centry Spolupráce OSPOD s intervenčními centry-
Konference Transformace a deinstitucionalizace soc. služeb – od 9.00 do hodin druhého dne Hradec Králové Individuální projekt odboru.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
Koordina č ní skupina Rodiny, d ě ti a mládež Zámek "Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v D ěč ín ě " CZ.1.04/3.1.03/ “ 3. Komunitní.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
IP Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Jihlava 25. listopadu 2014.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_0801_ŽIVOTNÍ Ú. Téma: Pojem _ŽIVOTNÍ ÚROVEŇ Číslo projektu:
Standardizace orgánů sociálně-právní ochrany PhDr. Miloslav Macela Odbor rodiny a ochrany práv dětí.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
MUDr. František Schneiberg
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
KA 1 Podpora a rozvoj služeb v oblasti SPOD
OSPOD NOVÝ BOR A SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Mgr. Balážová Dana OSPOD Nový Bor
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Úloha kraje v síťování sociálních služeb
Týmová spolupráce v zájmu dítěte pohledem pracovníka OSPOD Mgr
Aktuální dotační příležitosti IROP
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
Mezioborový přístup v SP východiska, podmínky, metody
Konference je financována Nadací Sirius
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
náhradní rodinné péče II setkání zástupců KÚ OSPOD a NNO
Andrea Brožová Doubková
Transkript prezentace:

Služby pro rodiny v ČR výzvy a perspektivy PhDr. Hana Pazlarová, Ph.D. Katedra sociální práce FF UK v Praze

Obsah příspěvku Výsledky šetření služeb pro rodiny v ČR. Výzvy a perspektivy v oblasti služeb. Příklady inovativního přístupu. Současnost a perspektiva sociální péče ve společnosti 21.století, 2.-3.9.2010, Litomyšl

Pravidelná šetření služeb pro rodiny v letech 2006-2010 2006 – služby poskytované nestátními neziskovými organizacemi ve vybraných krajích 2007 – služby z pohledu orgánů sociálně právní ochrany ve všech krajích 2008 – služby pro žadatele o náhradní rodinou péči a pěstouny 2009 – metodika hodnocení situace ohrožené rodiny 2010 – plánování služeb pro rodiny ve vybraných krajích Současnost a perspektiva sociální péče ve společnosti 21.století, 2.-3.9.2010, Litomyšl

Cíle šetření Zjištění stavu a nabídky služeb pro rodiny, kapacit, překážek, možností a limitů spolupráce. Komplexní pohled na služby pro rodiny z pohledu všech účastníků Současnost a perspektiva sociální péče ve společnosti 21.století, 2.-3.9.2010, Litomyšl

Jak to vidí NNO? Organizace se zaměřují na cílové skupiny,se kterými se pracuje relativně snadno (neklinické rodiny),nebo tam kde situace vyvolává přirozenou potřebu pomáhat (rodiny s postiženým dítětem) Služby náročné na materiální a profesionální zázemí jsou pro nestátní subjekty často příliš náročné. Současnost a perspektiva sociální péče ve společnosti 21.století, 2.-3.9.2010, Litomyšl

Organizace cítí zřetelnou potřebu rozšíření některých služeb, nejvíce sociálně aktivizačních služeb pro rodinu. Současnost a perspektiva sociální péče ve společnosti 21.století, 2.-3.9.2010, Litomyšl

Jak to vidí OSPOD? Problém s kvalifikací pracovníků Administrativní zátěž Velký počet klientů Nedostatečná lokální spolupráce Spolupráce spíš s „tradičními“ partnery Náhradní rodinná péče na okraji zájmu Zájmy ohrožených rodin se nedostatečně promítají do komunitního plánování Současnost a perspektiva sociální péče ve společnosti 21.století, 2.-3.9.2010, Litomyšl

Shrnutí Sociální pracovnice OSPOD mají příliš vysoké počty případů a nemají dostatečné kapacity k efektivní práci s ohroženými rodinami. Postrádají dostatečnou nabídku místně dostupných služeb. NNO jsou v poskytování služeb pružnější, ale nemají (většinou) kapacity na rozvoj a dlouhodobé udržení náročnějších služeb. Současnost a perspektiva sociální péče ve společnosti 21.století, 2.-3.9.2010, Litomyšl

Co s tím? Výkonný orgán zodpovědný za agendu rodiny vč. sledování stavu práv dětí. Změna systému financování služeb pro rodiny a děti – peníze za dítětem, motivace obcí. Taxativní vymezení max. počtu klientů na pracovnici OSPOD. Deinstitucionalizace služeb. Transformace některých pobytových zařízení. Podpora rozvoje terénních a ambulantních služeb. Současnost a perspektiva sociální péče ve společnosti 21.století, 2.-3.9.2010, Litomyšl

Příklady inovativních přístupů Rozšiřování terénních a ambulantních služeb Transformace služeb Nové metody práce Současnost a perspektiva sociální péče ve společnosti 21.století, 2.-3.9.2010, Litomyšl

Rozšiřování terénních a ambulantních služeb Sociálně aktivizační služby pro rodiny v Karlovarském, Zlínském a Jihomoravském kraji připravované SOS Dětskými vesničkami na rok 2011 Nový model služeb pro ohrožené rodiny jako prevence institucionální péče. Současnost a perspektiva sociální péče ve společnosti 21.století, 2.-3.9.2010, Litomyšl

Transformace služeb Vznik Centra pro rodinu při dětském domově v Novém Strašecí v roce 2009. Poskytování terénních služeb rodinám dětí v DD o.s. Člověk hledá člověka s cílem návratu dětí do rodinného prostředí. Současnost a perspektiva sociální péče ve společnosti 21.století, 2.-3.9.2010, Litomyšl

Nové metody práce Rodinné konference Model z Nového Zélandu, dnes rozšířený v Evropě (Holandsko, Velká Británie, Slovensko, Srbsko) Forma zplnomocnění rodiny pro řešení problémů pomocí vlastních zdrojů. Profesionálové jsou facilitátory procesu. Role rodiny je výraznější něž u případových konferencí. Současnost a perspektiva sociální péče ve společnosti 21.století, 2.-3.9.2010, Litomyšl

Průběh rodinné konference Rodinný koordinátor připraví všechny účastníky na průběh konference. Na úvod všichni účastníci informují o svém pohledu na situaci (rodina i profesionálové) Privátní rodinná fáze – rodina diskutuje o možnostech řešení a navrhuje plán Rodinným koordinátor shrnuje výstupy pro všechny účastníky i s jejich rolí v celém plánu Současnost a perspektiva sociální péče ve společnosti 21.století, 2.-3.9.2010, Litomyšl

Zkušenosti z Holandska Rodiny mají průměrně 3 různé problémy = multiproblémové rodiny. Průměrně se rodinné konference účastní 13 osob (min. 3, max. 50 osob) a je stanoveno 18 úkolů. Při využití rodinných konferencí méně dětí odchází do péče mimo rodinu a setrvávají v ní kratší dobu. Rodiny i profesionálové hodnotí přínos konferencí pozitivně. Dobré zkušenosti s využitím u rodin odlišného etnického původu – inspirace pro práci s romskými rodinami. Současnost a perspektiva sociální péče ve společnosti 21.století, 2.-3.9.2010, Litomyšl

Kontakt: hana.pazlarova@ff.cuni.cz Děkuji za pozornost! Kontakt: hana.pazlarova@ff.cuni.cz