DOBRÝ DEN.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Připravovaná dokumentace
Advertisements

Praktické informace k programu Škola pro udržitelný život.
Institut pro integraci České republiky do Evropské unie Jak na projekt spolufinancovaný ze SF EU Mgr. Marek Havrda, MA.
Financování komunitních projektů Tento příspěvek vznikl při řešení grantu podpořeného Vzdělávací nadací Jana Husa Ing. Jana Krbová.
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
PLÁNOVÁNÍ A STRATEGIE Management a marketing
Evropský sociální fond
MONITOROVACÍ ZPRÁVA Tyto globální granty jsou spolufinancovány ESF a státním rozpočtem ČR.
Aktivita číslo 5 Návrh a zavedení systému centrální administrace a řízení projektů Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadě Plzeňského kraje.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
EKONOMICKÉ STUDIE A STRUKTURÁLNÍ FONDY EU Ing. Patrik Sieber KPE VŠE Praha
1 Způsob žádání o dotaci v rámci OP Lidské zdroje a zaměstnanost Prezentující Mgr. Petr Zavadil.
Škola pro udržitelný život 2010 Plánovací procesy ve škole a vzdělávání Jiří Kulich, Michal Veselý.
Výroční konference ROP Střední Morava Využití nového modelu administrace pro přípravu projektových záměrů z ROP Střední Morava OlomoucZlín
 SROP 3.3 = příprava na čerpání fin.zdrojů EU v programovém období – absorpční a administrativní kapacita Budování rozvojového partnerství za.
FÁZE A CYKLUS SUMP: Od myšlenky k praktickým řešením Petr Kurfürst, Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Praha, Kongresové centrum
Dotyková zařízení ve výuce​ KA4 Evaluace
PLÁNOVACÍ PROCESY, DRUHY PLÁNOVÁNÍ
1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
© GI, konzultační a vzdělávací skupina OLOMOUC Vyhodnocení a zefektivnění procesů plánování sociálních.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Strategické plánování v obcích (Víme, kam jdeme) Zlín
ČASTÉ CHYBY PŘI ZPRACOVÁNÍ ŽÁDOSTI O DOTACI 8. října 2013 Ing. Petra Salačová, OAP Ústí nad Labem 1.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Návrh projektu Ing. Pavel Růžička Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu.
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
Oprogram Vkonkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovace výuky veterinárních studijních programů v oblasti bezpečnosti.
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
Matematické metody v ekonomice a řízení II
Techniky projektového řízení
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
PROJEKTY PROJEKTY Bc. Michaela Kožíšková Bc. Michaela Kožíšková projektová manažerka Krajská knihovna Karlovy Vary Vsetín 24. –
1 „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací projektu z PRV“
407 – Vzdělávání pro 21. století Žadatel: Learning Society, občanské sdružení Kontaktní osoba: PhDr Lenka Emrová Mobil: e- mail :
Členství ČR v EU II. Logický rámec Projekt a důležitost plánování projekt: „Časově a věcně vymezený sled činností spolu se stanoveným rozpočtem“
CZ / /0045 Centrum podpory talentů České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Agentura VEREMA, RLC, SofCon, WAGO, BAEL.
Podnikatelský plán VEBER, Jaromír a kol. Management – základy, prosperita, globalizace. Praha: Management Press, 2002, ISBN , str. 464 –
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
Příprava projektu Komunitární program PROGRESS. Výzva 0&langId=enhttp://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=63.
Vzdělávací moduly  systém prakticky zaměřeného vzdělávání  postihuje široké spektrum dovedností potřebných k úspěšnému předkládání a řízení projektů.
EKO VY_32_INOVACE_EKO_12 MARKETINGOVÉ ŘÍZENÍ. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
Malý hospodářský dvůr Horšov Autor: Ing. Petr Libra
Euro Net. Projekt Euro Net OP PCS SK-CZ 2007 – 2013 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
CZ / /0012 Zavedení nových technologií a postupů do praxe Milan Havel ČVUT, SZZPLS Milan Havel, tel
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
 ELEKTRONICKÁ ŽÁDOST ELZA Speciální verze pro 2. kolo výzvy → ke stažení na webových stránkách Plzeňského kraje.
Projektový cyklus, analýza SWOT
Pražské analytické centrum inovací CZ / /0002 Kontaktní osoba Karel Volka ESF – JPD 3 Grantové.
Eva Dufková, Jan Matyáš VSRR, 3.ročník
Integrovaná rozvojová strategie cestovního ruchu Rožnovska JVM-RPIC, spol. s r.o. Ing. Jiří Kučera, Ing. Jakub Křižka
Struktura podnikatelského plánu
Důvody sestavování podnikatelského piánu Struktura podnikatelského plánu poskytuje podnikateli užitečný kontrolní prostředek pro zpracování informací.
Časté chyby v projektech Ing. Milan Kvapil Odborný referent odboru implementace programů ESF.
Podnikatelský plán Vzor a struktura.
PROCESNÍ MODELOVÁNÍ AGEND VEŘEJNÉ SPRÁVY Rámcový návrh projektu.
Téma 13: Finanční plánování
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 12. listopadu 2008Dr. Aleš Vlk Prioritní osa 2 Výzva.
PŘÍPRAVA PROJEKTŮ NA SŠ Autor: Jana Bartoňová.  Fondy EU  Programové období  OP VK  Zkušenosti s projekty v OPVK +dokumenty  Benefit7  Programové.
Zpracování žádosti na podporu sociálního podnikání do OPZ - příklad dobré praxe Vznik sociálního podniku Hustířanka služby s.r.o. Hradec Králové, 7.
Ekonomika malých a středních podniků
VZDĚLÁVACÍ PROGRAM NEZISKOVÉHO SEKTORU
Jak na transformaci aneb ‘Co jsme se naučili’
Ekonomika malých a středních podniků
Seminář pro žadatele o finanční podporu 6. a
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Osnova studie proveditelnosti a analýzy nákladů a přínosů 17. 3
Ekonomika malých a středních podniků
Transkript prezentace:

DOBRÝ DEN

Přihřívání polívčičky aneb jak to bude motivace-expozice-fixace KRITICKÉ MYŠLENÍ: EVOKACE-UVĚDOMĚNÍ-REFLEXE http://www.kritickemysleni.cz/klisty.php?co=klisty24_eur

projekt – návrh, plán, podávající povšechné zásadní řešení (nový ASCS) Co je to projekt ? projekt – návrh, plán, podávající povšechné zásadní řešení (nový ASCS)

Taky vyhyneme?  Projekt jako obraz reality (čištění zubů, nedělní oběd, stavba domu, výroba auta,, životní etapa, vystřelení spermatu do Vesmíru…) Kdy má smysl tvořit projekt? (je to relativně složitý systém a člověk se řídí racionální neznalostí) „Časově a věcně vymezený sled činností spolu se stanoveným rozpočtem“

Co jsme důležitého zjistili Kdo jsme (víme to?), jací jsme (kdo a co je uvnitř?) a kde jsme (kdo je vedle, nahoře, dole ? co je kolem?) Co vůbec chceme a proč (máme na to? stojí o to někdo?). Něco musí chybět ! Komu tím prospějeme (sobě! a taky jiným – čím víc tím líp) Jak na to půjdeme (fikaně a důkladně) Kde na to vezmeme (lidi, peníze, know-how, nervy, čas…)

Něco už víme – a jde do tuhého Už víme kdo jsme, jací jsme, co chceme a pro koho a jak bychom na to šli… Už jsme to i stručně sepsali (záměr) ale nemáme na to! Dá nám někdo? Ano, ale musíme se 1. vejít do jeho cílů (politika,altruizmus,zisk) 2. snažit, aby měl dojem, že nám ty peníze měl dát už dávno, jak jsme potřební (zdůvodnění projektu) 3. naučit a akceptovat jeho formální pravidla

Části projektu podrobně Popis projektu - činnosti, výchozí situace, co zlepší, výstupy Cílová skupina (kdo, velikost, zájem? - analýza, oslovení, dotazník) Aktivity projektu a metody realizace - popis, realizátor, start projektu – příprava aktivit… Udržitelnost projektu – jak po skončení? Rizika – popis + řešení, studie proveditelnosti Partneři – role, důvod, zkušenosti s projekty Řízení projektu – metody řízení (tým/dodavatelsky) Publicita - tisková konference, web, letáky, propagační materiály a předměty Projektový tým – definice, role, zaměstnanci, externisti

Části projektu podrobně Zkušenosti žadatele a partnerů – předchozí spolupráce, zkušenosti s projekty, logické propojení Harmonogram – reálný, věrohodný, rozumný Rozpočet projektu – reálný – ceny + obsah, podrobný, úplný Multiplikační efekt a přidaná hodnota – co projekt zlepší, kam dopadne Vazba na strategické dokumenty – dokumenty EU, státu, kraje, oborové a další Výstupy z projektu – indikátory, počty Přílohy -nastudovat a připravit ihned po vyhlášení výzvy -na konci zkontrolovat

Jak vybrat projektový záměr

Od záměru k projektu

Chyby v projektování

Časté důvody zamítnutí projektu “Nezralý” návrh z důvodu nedostatku času Obsahová kvalita návrhu Neodpovídá cílům a obsahu výzvy/programu Příliš ambiciózní, nedůvěryhodný Není na současné úrovni znalostí Nejasný, nelogický, chaotický Nejasné cíle, metody, výsledky, náklady Implementace Slabý projektový tým, nezkušený koordinátor Nedostatečný management projektu, sestaveno metodou “cut and paste” Přehnané/nedostatečné náklady, nevyvážený rozpočet Dopad Nejasné vyhodnocení, nejasný management duševního vlastnictví

Projekt jako strategický plán Základní premisy – poslání, vize Situační analýzy (SWOT) Stanovení strategických cílů, linií a os Rozpracování a realizace strategie Kontrola strategie

Poslání, vize Stručné vyjádření představy, kam se chceme dostat Formulace by měla být srozumitelná, zapamatovatelná a měla by korespondovat s představami všech zainteresovaných skupin Pokrok je náš nejdůležitější výrobek (General Electric) Vytvořit nejbáječnější místo na světě (Disneyland) Přemisťování lidí a materiálu vertikálně i horizontálně na relativně krátké vzdálenosti (Otis Elevator co.) Poskytování sekundárního a celoživotního vzdělání v oblasti zemědělství a příbuzných oborech. Ve spolupráci s regionálními firmami a institucemi produkce odborníků vybavených moderními obecnými i odbornými znalostmi a uplatnitelných na trhu práce. (SŠZe Olomouc)

Analýzy - SWOT Vnitřní Negativa Pozitiva Vnější Strengths - přednosti Analýza vnějšího okolí, konkurenční analýza, analýza vnitřních zdrojů a… …a komplexní SWOT – schéma: Vnitřní Strengths - přednosti Weaknesses - nedostatky Pozitiva Negativa Threats – hrozby Opportunities - příležitosti Vnější

Určení strategií Úzce navazuje na vizi a SWOT analýzu V této fázi přichází ke slovu v případě projektů i CBA (cost-benefit) analýza, která má za cíl vyhodnotit náklady a zisky Stanovením cílů (čím podrobnější, tím lepší) plynoucích z vize a jejich konfrontací s výsledky SWOT analýzy určím odpovídající strategické cíle a stanovím linie a osy vedoucí k jejich dosažení

Rozpracování a realizace strategie Stěžejní krok pro úspěšný průběh projektu Čím podrobněji a adresněji se rozplánují činnosti, tím lépe Pomůcky – logframe, mindmap apod.

Kontrola strategie, revize pláááááááááán-realizace plán-realizace-plán-realizace-plán-realizace nebo plán-realizace, nový plán-nová realizace Neboli: Nikdy není dost času udělat něco pořádně napoprvé ale vždy je dost času vrátit se a udělat to znovu.

Pomůcky – přiložené programy setup logframe Program logframe for Windows 1.0 pro tvorbu logických rámců (demo verze) MM60-E-643_Pro Instalátor programu Mind Manager pro tvorbu myšlenkových map a struktury projektu (trial verze) Žádost o projekt ze SROP – návod jako PP prezentace

Pomůcky - CBA Cost-Benefit analýza (CBA, v české terminologii Analýza nákladů a užitků) je metoda, která umožňuje ohodnotit či posoudit realizaci projektu formou porovnání jeho užitků a nákladů. Od běžného finančního posouzení se liší zejména tím, že jsou zvažovány veškeré přímé i nepřímé zisky (přínosy) a ztráty (náklady) všech subjektů zainteresovaných do realizace zvažovaného projektu, tj. CBA analýza zodpovídá otázku, co komu realizace projektu přináší a naopak co komu realizace projektu bere. Při hodnocení projektu tedy není klíčovým faktorem zisk (firmy, obce nebo jiného investora), ale tzv. společenský užitek vypočítaný jako rozdíl nákladů a užitků projektu vzniklých realizací projektu a finanční investicí. http://www.ecba.cz/

Pomůcky - logframe základem rozpracování každého projektu je logframe popsání projektu na velmi malém prostoru základ pro řízení projektu nástroj pro: plánování realizaci a monitorování vyhodnocení obsahuje stanovení: čeho chceme dosáhnout (výstupy) očekávané výsledky (účel) jaké předpoklady musíme naplnit čtyři sloupce v každém logickém rámci http://team.cz/cz/products/rp/logframe.pdf http://www.vokac.cz/projekty-logframe.html#postup_logframe

Pomůcky - logframe

Pomůcky - logframe

Pomůcky – časový plán (příklad) Etapy/fáze projektu 2004 2005 I II III IV Schůzky s vládními úředníky a zástupci UP Zhodnocení zavedených kurzů v dané problematice na jiných univerzitách Vytvoření pracovní verze kurzů Analýza pracovní verze kurzů aktéry z environmentální oblasti (NNO, KÚ, MŽP ČR) Implementace výsledků analýzy a příprava konečné verze kurzů Příprava skript Vytištění skript Zhodnocení kurzů všemi účastníky

Pomůcky – myšlenková mapa

Pomůcky - rozpočet Nedílnou součástí projektu je podrobný rozpočet. Každý poskytovatel má svůj formulář, například: http://www.mzv.cz/servis/soubor.asp?id=18567 http://www.mkcr.cz/scripts/detail.php?id=476 http://www.strukturalni-fondy.cz/srop/rozpocet-projektu

Pomůcky - odkazy http://www.contros.cz/pm/skola/default.htm http://www.euromanagers.cz/www/download/zakladniprincipy.pdf Základní principy přípravy projektů v rámci strukturálních fondů http://www.contros.cz/pm/skola/default.htm škola projektového řízení http://www.vokac.cz/projekty-projektyteorie.html#analyza-sablona Podnikatelský projekt – kuchařka http://www.businessinfo.cz/cz/clanek/zdroje-financovani-z-eu/priprava-projektu-pro-vyuzivani/1000522/8878/#jak_sestavit_projekt Návod ze stránek mmr http://www.strukturalni-fondy.cz/ fondy EU obecně

NA SHLEDANOU Au revoir Selamat tinggal Hasta la vista Do videnia sa jo na ra До свидания Good bye Haera re La revedere Arrivederci caj-t´ien alvídá choda hafez Auf Wiedersehen šalom Hamba Kahle Kwaheri Adiós maˇaš - saláma