Apoštol Pavel.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kde vzít energie k nadpřirozenému? Viktor Baláž, Vyškov,
Advertisements

Společenství - Co je církev. Církev není budova ani nějaké místo.
BIBLICKÝ RŮŽENEC radostná tajemství
Život a působení apoštola Pavla „Nevíte, že při běhu na závodišti všichni závodníci sice běží, ale cenu že získá jenom jeden? Běžte tak, abyste jí dosáhli!“
Dáša Pospíšilová, EBED AC Vyškov, 3. února 2013
Integrita bezúhonnost
O Ježíši Kristu a Božím království
Jedinečný Ježíš Velikost člověka se dá určit podle toho, co za sebou zanechal a zda přivedl druhé k tomu, aby uvažovali nově, a dal impuls, který ho přetrval...
Jak používat duchovní dary Jirka Pospíšil, EBED, KC Vyškov,
JERUZALÉM.
Buďme bdělí v modlitbách Pokud se nemodlíš, nejsi křesťan! Clendennen.
OTČE Centrum pro katechezi Olomouc, Modlitba Páně při mši svaté „Když jsme byli pokřtěni, nepřijali jsme ducha otroctví, abychom se znovu báli,
Být lidmi, kteří přináší změnu!. Duch svatý působí změny  Izajáš 32:15 Až bude na nás vylit z výše duch, poušť se stane sadem a sad bude mít cenu lesa.
Sv. Pavel – misionář a teolog 1. První dojmy 2. „Viděl jsem Pána“ 3. Dva věky světa 4. Starý a nový Adam 5. Bůh na kůlu hanby 6. Úvahy o „zmrtvýchvstání“
 1 Janův 2:12 Píšu vám, děti, že jsou vám odpuštěny hříchy pro jeho jméno.13 Píšu vám, otcové, že jste poznali toho, který je od počátku. Píšu vám, mládenci,
Následuj zbožnost 1. Timoteovi 6, 3 – 12 ….Ty však se tomu jako Boží člověk vyhýbej? Následuj spravedlnost, zbožnost, víru, lásku, trpělivost, mírnost………
Křesťanství vznik a podstata.
Každý člověk se někdy v životě ocitne jakoby na pokraji propasti… K vrcholným dovednostem křesťanského života patří porozumění tomu, jak se kříž, na kterém.
Abrahamův život víry Řím 4:1-4 Abrahamův život Povolání Gn 12;1-3 Smlouva Gn 15;1-6 Znamení smlouvy Gn 17;1-5,10 ZákonMojžíš.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci,  Je plné radosti = jásavý chvalozpěv. Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Honza Kuklínek Římanům 7k – Smrt vyřeší skoro všechno Kdo je v Kristu, je nové stvoření. Co je staré, pominulo, hle, je tu nové! 2 Korintským 5:17.
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
LISTY SVATÉHO PAVLA Motivační pomůcka CESTY KATECHEZE č. 1/2009.
Prostředky Boží milosti Herľany Prostředky milosti „Ke Kristu nikdo nemůže přijít, pokud ho Otec nepřitáhne.... Nicméně Otec tak nechce.
Jirka Pospíšil, KC Vyškov, Síla přesvědčení.
Hledání ztracené pravdy 1.Pravda Boží – zjevená v Písmu...já jsem cesta, PRAVDA i život. 2.Pravda jako skutečný stav věcí (pozemských)
Věřím v CÍRKEV.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z Ducha.
Věřím v Boha, Syna.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal.
Centrum pro katechezi v Olomouci  Jeho modlitba vede k naprostému sebedarování svému Otci.  V něm je modlitba plně zjevena a plně uskutečněna.
Ježíšův den Podle plakátu La giornata di Gesu, příloha časopisu Dossier Catechista, Elledici, Torino. Obrazy: Guerrino Pera.
Vypracoval: Jakub Moravec
Ikonostas Otevřená kniha o Božím díle spásy. Ikonostas je tvořen ikonami, které připomínají Boží dílo v dějinách spásy. Ukázky z tzv. svátkové řady:
Milost přijímám od druhého přijímám od druhého můžeme ji druhým předávat můžeme ji druhým předávat spasení je zdarma - vstup dveřmi spasení je zdarma -
Víra přivádějící k úžasu
Syropalestina.
1. Tebe, Boha otce věků, | Pána všeho chválíme. | Plna jesti všecka země | převelebně slávy tvé. | Vesmír vzdává chválu tobě, | cherubín a serafín | slavně.
Rysy Ježíšovy modlitby Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Vliv rodiny na víru a život. 2. Timoteovi 1,5 Připomínám si tvou upřímnou víru, kterou měla už tvá babička Lóis a tvá matka Euniké, a kterou máš, jak.
Věřím v ŽIVOT VĚČNÝ. 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z.
Věřím v Svatých obcování
1 Korintským 12:1-7 Pokud jde o duchovní dary, bratři, nechci, abyste zůstali v nevědomosti. 2 Víte, že jste ještě jako pohané chodili k němým modlám,
Věřím v Boha, Otce.... Věřím v Boha, Otce... Věřím v Boha, Otce... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista,
1. Já jdu tam do Boží země, kde vládne jas, já jdu tam do Boží země, kde vládne jas, kde je na věky mír.
Letnice Jóel 3:1 I stane se potom: Vyleji svého ducha na každé tělo. Vaši synové i vaše dcery budou prorokovat, vaši starci budou mít sny, vaši jinoši.
Je mentorování biblický koncept ?  Výraz není v Písmu  Výraz pochází z řecké mytologie : Odysseus svěřil výchovu a životní přípravu svého syna Telemacha.
VELIKONOCE, LETNICE, PRVOTNÍ CÍRKEV
Lukášovo evangelium. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův spolupracovník - lékař - jeho popis Kristových uzdravení (např. 4:38-40, 5:15-25, 6:17-19, 7:11-15,
Galatským. Autor a datum vzniku Pavel - po Jeruzalemském sněmu - v roce 49 po Kr. - jeden z nejstarších listů NZ.
Skutky apoštolské. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův osobní lékař - spolupracovník na díle evangelia - očitý svědek některých událostí - 3 x v Písmu.
Ikonostas Otevřená kniha o Božím díle spásy. Ikonostas je tvořen ikonami, které připomínají Boží dílo v dějinách spásy.
Matoušovo evangelium.
DÁŠA POSPÍŠILOVÁ, SPASENÍ SKRZE SKUTKY??? DÁŠA POSPÍŠILOVÁ, NEJEN VÍRA, ALE I SKUTEK…
Galatským 5:22-23 Ovocem Ducha je však láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, mírnost, sebeovládání.
Vyznání víry - OTEC Křesťanské vyznání víry
Víry dny 2015 Praha V síle Ducha svatého. víry dny 2015 Praha Čím si musí být evangelizující jisty?
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
BIBLE = KNIHY STARÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON
MENE TEKEL UFARSIN 3. POSLOUPNOST 1.Bůh 2.Rodina 3.Církev 4.Zaměstnání 5.Národ 6.Obnova společnosti.
K ŘESŤANSTVÍ. M APA KŘESŤANSTVÍ VE SVĚTĚ Monoteistické náboženství Vznik v 1. – 2. st. n. l. Soustředěno kolem života Ježíše z Nazaretu Vzniklo z židovství.
Židovství Judaismus. Toto náboženství pochází z Izraele Teologie judaismu slouží jako základ mnoha jiných náboženství včetně dvou nejrozšířenějších, křesťanství.
Zázrak komunikace s Bohem
Ježíš.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
MŠE SVATÁ. Doxologie, obřady svatého přijímání
Římské císařství - dominát
BIBLICKÝ RŮŽENEC radostná tajemství
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Římské císařství - dominát
KSV/LVM Liturgie – vzor modlitby (lex credendi a lex orandi)
Evangelium osvobozeno od židovské administrativy a centralismu a politického sakralismu (11,19-12,24)
Transkript prezentace:

Apoštol Pavel

Kde se setkáme se svatým Pavlem v NZ? Máme tři vrstvy kde čteme o Pavlovi: 1) v listech které on napsal; 2) ve Skutcích Apoštolských, v díle které popisuje rodící se církev, kde Pavel je jeden z protagonistů; 3) v 2Pt 3,14‑17 je jenom malá zmínka.

Jak Pavel vypadal?

Apoštol Pavel I. Život Pavla A. Chronologie života B. Kristovo zjevení na cestě do Damašku: obrácení nebo zjevení- povolání? C. člověk 3 kultur D. největší křesťanský misionář E. Pavlovy listy

I. Život apoštola Pavla: úvod Kdo je apoštol Pavel?

Tarso,j th/j Kiliki,aj Tarsus v Kilíkii “Já jsem Žid, narodil jsem se v Tarsu v Kilìkii…” (Skutky 22,3).

Kde leží Tarsus?

Muzeum o sv. Pavlovi, které slouží pro křesťanské bohoslužby

A. Pavlův život 5-10 d.C. narození 36 obrácení ke Kristu 40-58 misionářská aktivita 49 koncil v Jeruzalémě 58-63 vězěn v Césarei a v Římě 64 smrt v Římě za císaře Nerona

Pavel před obrácením: “obřezán jsem byl osmého dne, z rodu izraelského, z pokolení Benjamínova, Hebrej z Hebrejů, jde-li o zákon – farizeus, jde-li o horlivost – pronásledovatel církve, jde-li o spravedlnost podle zákona, byl jsem bez úhony” (F 3,5-6).

B. Kristovo zjevení na cestě do Damašku Obrácení? Zjevení-povolání?

Skutky apoštolů 9,3-6 “Na cestě, když už byl blízko Damašku, zazářilo kolem něho náhle světlo z nebe. Padl na zem a uslyšel hlas: “Saule, Saule, proč mne pronásleduješ?” Saul řekl: “Kdo jsi Pane?” On odpověděl: “Já jsem Ježíš, kterého ty pronásleduješ. Vstaň, jdi do města a tam se dovíš, co máš dělat.”

Historická problematika textu: Skutky jsou dílem Lukáše a ne Pavla. Pavel když popisuje v listě Galatským své obrácení, tak užívá jiné termíny. Žádný kůň, žádný hlas z nebe, žádné oslepnutí, ale Milost která zjevuje Krista. Neomylnost Písma Svatého.

List Galatským 1,14-16 “Vynikal jsem ve věrnosti k židovství nad mnoho vrstevníků v našem lidu a nadmíru jsem horlil pro tradice našich otců. Ale ten, který mě vyvolil už v těle mé matky a povolal mě svou milostí, rozhodl se zjeviti mně svého Syna, abych radostnou zvěst o něm nesl všem národům.”

List Filipským 3,7-8 “Ale cokoliv mi bylo ziskem, to jsem pro Krista odepsal jako ztrátu. A vůbec všecko pokládám za ztrátu, neboť to, že jsem poznal Ježíše, svého Pána, je mi nade všecko. Pro něho jsem všecko ostatní odepsal a pokládám to za nic.”

C. Člověk tří kultur 1) žid od narození a v náboženství 2) Pavel se vyjadřuje řeckým jazykem a formou; 3) je římským občanem, začleněným do politicky- administrativní formy impéria.

S. Pavel byl zároveň žid, řek a C. Člověk 3 kultur S. Pavel byl zároveň žid, řek a říman.

D. Největší křesťanský misionář Skutky Apoštolské nám nabízejí uspořádané vyprávění misijní činnosti apoštola Pavla. Pavel je apoštol pohanů! (Řm 11,13)

A. Misijní cesty první od 46 do 49 druhá od 50 do 52 třetí od 54 do 58

První misijní cesta 46-49

Antiochie

Poslání v Duchu svatém (Sk 13,1-4) V Antiochii byli v církvi proroci a učitelé. Když konali bohoslužbu Pánu a postili se, řekl Duch svatý:“Oddělte mi Barnabáše a Saula k dílu, k němuž jsem je povolal.” A tak po modlitbách a postu na ně vložili ruce a vyslali je k dílu. Posláni tedy Duchem svatým odešli barnabáš a Saul do Seleukie a odtud se plavili na Kypr.

Antiochie syrská místo Petrova primátu

pohled od jeskyně na Antiochii

Seleukie – odtud Pavel odjížděl lodí

První misijní cesta 46-49

Antiochie Pisidská

stará římská cesta

První misijní cesta 46-49

Ikonie

Jeruzalémský koncil r.49

Jeruzalémský koncil r.49 Pavel, Petr, Jakub Problém křesťanů pocházejících z pohanství Zachovávání židovských předpisů? Obřízka?

Druhá misijní cesta 52-54

Třetí misijní cesta 54-58

Efez

toalety

Celsova knihovna

Meryem Anna – místo, kde pobývala Panna Maria (možná zde zemřela, kousek od Efesu)

Miléto

Cesta do Říma

Listy apoštola Pavla:

Autentické listy: Římanům 1 Korintským 2 Korintským Galatským Filipským (list z vězení) 1 Soluňanům Filemonovi (list z vězení)

Listy s menší pochybností autorství apoštola Pavla Efeským (list z vězení) Koloským (list z vězení) 2 Soluňanům

Listy s velkou pochybností autorství apoštola Pavla 1 Timoteovi 2 Timoteovi (list z vězení) Titovi

List Židům Není to dílo apoštola Pavla Není to list, ale propracované kázání

Apoštol Pavel v Římě:

hrob

Apoštol Pavel “Nestydím se za evangelium: je to moc Boží ke spasení pro každého, kdo věří. Vždyť se v něm zjevuje Boží spravedlnost, která je přijímána vírou a vede k víře” (Řm 1,16-17).

Tato powerpointová prezentace byla vytvořena pro realizaci kurzu Metodika práce s Biblí pro děti školního věku P-11 Název projektu: Doplňkové vzdělávání pro církevní organizace Registrač. číslo projektu: CZ.1.07/3.2.10/03.0029 Příjemce dotace: „Pastorační středisko o.p.s.“

Katechetické a pedagogické centrum Biskupství královéhradeckého, 2013 Určeno pouze pro výukové účely