Život v komunitě: změna není jen v bydlení Steven M. Eidelman Život v komunitě 1. – 2. 11. 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální služby SOZ.
Představení nových objektů pro poskytování sociálních služeb
Hristo Trajkovski – VerbaVoice GmbH Komunikační podpora pro neslyšící a nedoslýchavé lidi Přepis na mobilu – Přepis mluvené řeči – Živé.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Zákon o sociálních službách
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
DENNÍ STACIONÁŘ OLGA.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Základní informace o projektu Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Přechod z ústavní do komunitní služby
Jak řešíme zaměstnávání OZP a náhradní plnění u nás Kateřina Grusová Kateřina Grusová Městský úřad Jilemnice Městský úřad Jilemnice.
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.11
Psychopedie zabývá se klienty s mentální retardací, poruchami duševními (pervazivní vývojové poruchy, SPU a poruchy chování, schizofrenií, afektivními.
Ing. Stanislava Správková
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
SOCIÁLNĚ TERAPEUTICKÉ DÍLNY MPSV
Zhodnocení naplnění 2. Komunitního plánu sociálních služeb města Olomouce v letech Zdislav Doleček Olomouc.
Proč „komunitní knihovna“ Knihovnická dílna Zlata Houšková.
Jak může město podpořit proces transformace ústavů sociální péče leden 2014.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Deinstitucionalizace... Deinstitucionalizace pobytových sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením Závěrečná konference k individuálnímu projektu.
PODPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Podpora procesu transformace pobytových sociálních služeb v MSK Úvodní konference k projektu Sanatoria Klimkovice.
Záměrem Moravskoslezského kraje je provést systémovou změnu v poskytování sociálních služeb Závěrečná konference k projektu „Podpora transformace pobytových.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Domov Trmice Za Humny 580 Gorkého 889
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Domov pro osoby se zdravotním postižením v Horním Benešově
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Podpora transformace v.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Domov pro seniory Chotěboř. Z historie  Město Chotěboř již několik let uvažuje o výstavbě zařízení pro seniory.  Původní záměr výstavby domu s pečovatelskou.
Transformace sociálních služeb z pohledu obce Jméno: Mgr. Alena Krušinová Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
 Poslání sociální služby Chráněné bydlení VH, p.s.s.  Cíle služby  Cílová skupina uživatelů  Objekty Chráněného bydlení VH, p.s.s.  Poslání sociální.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Konference Transformace a deinstitucionalizace soc. služeb – od 9.00 do hodin druhého dne Hradec Králové Individuální projekt odboru.
Nové Zámky – poskytovatel sociálních služeb, příspěvková organizace.
Kritéria sociálních služeb komunitního charakteru a kritéria transformace a deinstitucionalizace Seminář pro žadatele k 49. výzvě v IROP, Praha
Čtyřlístek – centrum pro osoby se zdravotním postižením Ostrava je příspěvkovou organizací statutárního města Ostravy, zřízenou k Poskytujeme.
Zkušenosti s transformací sociálních služeb v Maďarsku Miklós Szentkatolnay Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha.
Lidé s mentálním postižením jako cílová skupina sociálních služeb.
Vliv podpory na uživatele Bc. Zuzana Thürlová Transformace sociálních služeb: Příležitost pro lidi 4. Prosince 2012, Brno.
Cestou proměny 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora transformace sociálních služeb"
Datum: Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Transformace – a jak dál? Podpora procesu transformace pobytových sociálních služeb.
Ostrava, * Koncepce podpory transformace pobytových sociálních služeb v jiné typy sociálních služeb poskytovaných v přirozené komunitě uživatele.
Deinstitucionalizace ústavní péče očima ochránce 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora.
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
Ministerstvo práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, Praha 2 Transformace a deinstitucionalizace Karel Vít Konference.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
Deinstitucionalizace: co naznačuje mezinárodní výzkum?
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Znaky a vodítka deinstitucionalizace a Kritéria komunitních služeb
Mgr. Jan Vrbický, vedoucí oddělení koncepce sociálních služeb, MPSV
DISKRIMINACE Z POHLEDU PEČUJÍCÍ RODINY
Úloha kraje v síťování sociálních služeb
Ing. Stanislava Správková
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Projekt Evaluace sociálních služeb v Moravskoslezském kraji
Transkript prezentace:

Život v komunitě: změna není jen v bydlení Steven M. Eidelman Život v komunitě 1. –

„Kde vlastně začínají všeobecná lidská práva?“ V malém měřítku, blízko našich domovů - na místech, která jsou tak blízko a tak malá, že je nenajdeme na žádné mapě světa. Přesto ale pro každého z nás znamenají celý svět – je to čtvrť, kde bydlíme, škola, kterou navštěvujeme, továrna, statek nebo kancelář, kde pracujeme. A právě na těchto místech se my všichni - muži, ženy i děti - snažíme hledat stejnou spravedlnost, rovné příležitosti a důstojnost pro každého bez jakékoli diskriminace. Nebude-li smysl všech těchto práv naplněn na této úrovni, bude jen stěží naplněn kdekoli jinde. Pokud se jako občané společně nezasadíme o obranu těchto práv blízko svých domovů, nedočkáme se pokroku ani v širším světovém měřítku.“ Eleanor Rooseveltová 27.března 1958 „Ve tvých rukou: Příručka pro činnost Společenství vydaná k desátému výročí Všeobecné deklarace lidských práv "

Z preambule Úmluvy o právech osob se zdravotním postižením „Znovu potvrzujíce všestrannost, nedělitelnost a vzájemnou závislost všech lidských práv a základních svobod a potřebu zaručit osobám se zdravotním postižením plné užívání těchto práv a svobod bez diskriminace“ Instituce = diskriminace Segregace = diskriminace Nemožnost volby = diskriminace

Úmluva OSN podporuje život v rámci společenství, ale ve vztahu k institucím byla pouhým kompromisem. Z preambule Úmluvy OSN o právech osob se zdravotním postižením: •„(l) uznávajíce význam, jaký má pro osoby se zdravotním postižením osobní nezávislost a samostatnost, včetně svobody volby“ •Člověk umístěný v pobytovém ústavním zařízení není součástí společenství. •Národy si nemohou dovolit tříúrovňové systémy - instituce, staré komunity a moderní komunity. –Taková je naše dnešní situace.

Kde se můžeme poučit? •Jsou Nový Zéland, Kanada a Anglie v něčem tak jedinečné, že by je jiné země nemohly napodobit? •Nový Zéland má přibližně 4,1 miliónu obyvatel a počet obyvatel Anglie se blíží padesáti miliónům •Znamená to, že všichni lidé se zdravotním postižením na Novém Zélandu a v Anglii mají neomezený přístup ke své komunitě? •V 10 státech USA s počtem obyvatel 22,1 miliónu neexistují žádné instituce •Téměř žádnou instituci nenajdeme ani v Kanadě, která má přibližně obyvatel.

Pokud správně chápu dospělé s mentálním postižením, které znám, měli by politici, organizace a odborníci: –zajistit přechod od služeb založených na zařízeních a programech ke službám navrhovaným a řízeným individuálně –vypracovat politiky a programy na podporu rodin •Rodiny v jejich kultuře však mají zájem o podporu Jaký je význam Úmluvy pro osoby s mentálním postižením?

Co je to instituce? Instituce již ze své podstaty upírají osobám se zdravotním postižením přístup k širší společnosti. „Instituce je místo, kde jsou lidé označení jako osoby s postižením izolováni, oddělováni nebo nuceni žít pohromadě. Instituce je také jakékoli místo, kde lidé nemají nebo dokonce nesmějí mít vládu nad svým životem a nad svým každodenním rozhodováním. Instituce není definována pouze svou velikostí.“ (ECCL Accessed 27/08/10)

Příklady institucí bez ohledu na velikost •Dětské domovy, státní i soukromé instituce, pečovatelské domy, ubytovny a „školy“ pro osoby s mentálním postižením •Chráněné dílny, oddělené školy a další kolektivní zařízení •Jakékoli uspořádání, které slouží k vyčlenění osob z jejich komunity

Uzavření je pouhým prostředkem. Cílem je, aby každý člověk mohl vést důstojný život v komunitě Cílem je svoboda a možnost zažít život v komunitě.

Uzavření je pouhým prostředkem, nikoli cílem. •Hlavní úkoly jsou politické i programové •Rozhodnutí uzavřít instituce je politické –Ve hře je nechuť ke změnám –Ve hře je strach –Ve hře jsou pracovní místa –Ve hře je ekonomický dopad na místní komunity –Nejde v něm o nejlepší řešení pro osoby s mentálním postižením

Uzavření je pouhým prostředkem, nikoli cílem. •Deinstitucionalizace se setkává s odporem ze strany : –některých rodin lidí v institucích –některých odborových organizací –zaměstnanců těchto zařízení –volených úředníků - zařízení = pracovní místa –místních obchodníků - zařízení odebírají jejich zboží a služby

Deinstitucionalizaci si můžeme představit jako obdélník Pomoc lidem opustit pobytové instituce Budování kapacity komunity pro všechny Prevence institucionalizace a ukončení přijímání do institucí Podpora rodin

Komunitní péče není místo •V deinstitucionalizaci jde většinou o nemovitosti. •Úroveň péče (tj. potřebný rozsah podpory) je většinou také spojována s nemovitostmi a nikoli s tím, jak lidé chtějí žít nebo s jejich potřebami. •Intenzita podpor* umožňuje plánování bez ohledu na potřeby nebo na místo, kde jsou podpory poskytovány. *

Důvodem institucionalizace je nedostatek zdrojů a alternativ –„Potřeba“ dlouhodobé institucionalizace: •je umělým konstruktem •není podložena výzkumem •neexistuje žádný výzkum, který by prokazoval výhodnost institucí oproti dobře provedenému zapojení do komunity.

Na institucích, denních programech nebo oddělených školách není nic zázračného •Zázraky a kouzla nechme kouzelníkům •Cihly a malta, kámen, dřevo, dlaždice, sklo a koberce nemohou dát životu smysl •Smysluplný život je založen na vztazích, na schopnosti prožívat život a na nestrukturovaných kontaktech s lidmi –Smysluplný život se nedá vést ve velkém hromadném zařízení, kde člověka obklopují pouze placení pečovatelé

Je potřeba propagovat začleňování do komunit •Je nutné klást důraz na prospěšnost, nikoli na cenu. –Hovořme o výsledcích, nikoli o nákladech –Zaměřme se na to, jak lidé žijí a přestaňme klást důraz na to, kolik nás jejich podpora stojí –Jakmile začneme diskutovat o ceně, pak na tom osoby s výrazným zdravotním postižením, jejichž podpora může být nákladnější, mohou jen prodělat. –Podstatné jsou náklady na celou skupinu, nikoliv náklady na jednotlivce. –V sázce je svoboda rodiny, svoboda komunity, svoboda jednotlivce.

Začali jsme o problému hovořit jinak •Nejde o „deinstitucionalizaci“ – ale o rozvoj kapacity komunit pro všechny •Nepoměr rozdělení prostředků mezi osoby žijící v institucích a osoby žijící doma s rodinou –Stejní lidé, ale různá podpora –Pobídky na nesprávných místech

Není to automatické •Je třeba vybudovat infrastrukturu. •Je třeba změnit stávající systém služeb a podpor. •Dokud budou existovat instituce, vlády se na ně budou obracet vždy nejdříve, aby... –opravily budovy –naplnily počet lůžek v důsledku tlaku na ústavní služby –zvýšily plat zaměstnanců –zvýšily počet zaměstnanců v důsledku skandálů

Působivé faktory omezující změnu •Současná generace vedoucích představitelů rozvíjí tytéž postupy a systémy, které vyžadují změnu, a vydává to za inovaci Walt Kelly, Pogo, Den země, 1970

•Poskytovatelé služeb dělají jen to, oč je požádáme. •A my je teď žádáme o změnu! •Debata a diskuse jsou dobrá věc, ale už není možné jet dál ve starých kolejích. •CRPD hovoří o právech osob se zdravotním postižením, nikoli o právech zařízení nebo institucí. Úkol pro nás

Osoby, které se živí prací v systémech, se dočkají výrazných změn •Při cestě vpřed je třeba je rozvíjet a podporovat •Nejsou našimi nepřáteli •Nepřáteli nejsou ani poskytovatelé služeb •Nepřítelem není ani stát •Nepřítelem je lhostejnost

Jak plníme slib, že všichni lidé bez ohledu na povahu svého postižení budou skutečně začleněni do komunity, budou se účastnit jejího života a budou v ní přijímáni?

Ideální plánovací nástroj pro začlenění do komunity • Reostat (stmívač) umožňuje nekonečné možnosti nastavení intenzity světla podle aktuální potřeby uživatele. • Obdobně lze nastavit i podporu podle individuálních potřeb bez ohledu na fyzické místo jejich naplnění. • Tento přístup se někdy nazývá plánování zaměřené na člověka.

Tato změna je ve vašich silách •Předpokládá tvrdou práci •Jsou k dispozici nástroje umožňující určit, co je důležité pro osoby se zdravotním postižením •Jakmile budete vědět, co je důležité pro lidi, budete moci nastavit služby tak, aby jim pomáhaly vést důstojný život

Děkuji vám za pozornost. Steven M. Eidelman University of Delaware Tel. 00+1* Národní centrum podpory transformace sociálních služeb 3P Consulting, s. r. o. Římská 12, Praha 2 Součást individuálního projektu MPSV Podpora transformace sociálních služeb.