Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Domov pro seniory Chotěboř. Z historie  Město Chotěboř již několik let uvažuje o výstavbě zařízení pro seniory.  Původní záměr výstavby domu s pečovatelskou.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Domov pro seniory Chotěboř. Z historie  Město Chotěboř již několik let uvažuje o výstavbě zařízení pro seniory.  Původní záměr výstavby domu s pečovatelskou."— Transkript prezentace:

1 Domov pro seniory Chotěboř

2 Z historie  Město Chotěboř již několik let uvažuje o výstavbě zařízení pro seniory.  Původní záměr výstavby domu s pečovatelskou službou byl změněn na výstavbu zařízení pro seniory s komplexem služeb.  Pečovatelská služba má v Chotěboři dlouhou tradici, služby poskytuje již od roku 1978. V Domě s pečovatelskou službou poskytuje služby 41 klientům v 39 bytech. Celkem zajišťuje služby 169 klientům.  V Chotěboři chybí navazující sociální služby na pečovatelskou službu.

3 Záměr výstavby  Zajistit komplex sociálních služeb prioritně určených pro seniory, koncentrovaných na jednom místě a dostupných pro obyvatele Chotěboře a ORP Chotěboř.  Vybudovat zařízení, které bude skýtat ideální prostředí všem navrhovaným cílovým skupinám a bude co nejméně provozně náročné pro pracovníky.  Záměr výstavby je konzultován s Krajem Vysočina a MPSV. Kraj Vysočina výstavbu zařízení plně podporuje a navrhované služby zahrnul do Krajské sítě poskytovatelů sociálních služeb Kraje Vysočina.

4 Jaké jsou důvody výstavby?  Demografický vývoj obyvatelstva  Velká spádová oblast  Dlouhé čekací doby na umístění v okolních domovech pro seniory (1 – 2 roky)

5 S jakými službami se počítá?  Pečovatelská služba  Denní stacionář  Odlehčovací služba  Domov se zvláštním režimem  Domov pro seniory  Doplňkové služby kuchyň, prádelna.  Provoz služeb zajistí až 98 pracovních úvazků.

6 Pečovatelská služba  Zachování pečovatelské služby ve stávajícím rozsahu. Posílení terénních úkonů pečovatelské služby, tak aby klienti mohli co nejdéle za pomocí podpory zůstávat ve svém domácím prostředí.  Dům s pečovatelskou službou přestává být samostatnou službou, ale po novu je to kombinace dvou služeb: komunitního ubytování seniorů (nízkonákladové byty) a terénní pečovatelské služby s výhodou úspory nákladů koncentrací klientů na jednom místě. Zatím se uvažuje přemístit do nového objektu pouze sídlo a zázemí pečovatelské služby, s novou ubytovací kapacitou se nyní nepočítá.

7 Denní stacionář  Služba s kapacitou 10 osob. Denní stacionář je ambulantní služba prioritně určená klientům, kteří jsou do určité míry soběstační, ale jejich zdravotní stav jim nedovoluje zůstávat ve svém domácím prostředí bez podpory blízkých nebo terénních služeb.

8 Odlehčovací služba  Služba s kapacitou 4 lůžka.  Odlehčovací služba je pobytová služba, kam může být umístěný klient, o kterého se stará rodina za pravděpodobné podpory terénních služeb. Odlehčovací služby nabízí „odlehčení“ pečujícím rodinám na období maximálně 3 měsíců.

9 Domov se zvláštním režimem  Oddělení pro 60 klientů.  V domově se zvláštním režimem se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu chronického duševního onemocnění nebo závislosti na návykových látkách a osobám se stařeckou, Alzheimerovou demencí a ostatními typy demencí, které mají sníženou soběstačnost z důvodu těchto onemocnění, jejichž situace vyžaduje pravidelnou pomoc jiné fyzické osoby. Režim v těchto zařízeních při poskytování sociálních služeb je přizpůsoben specifickým potřebám těchto osob.  Tyto klienty je nezbytné aktivizovat během dne. Klienti tráví minimální čas na pokojích, během dne jsou více ve společných prostorách. Klienti preferují ubytování alespoň po dvou, sami se na pokoji bojí a mají sníženou potřebu soukromí. Ideální je větší společenská místnost s možností plynulého přechodu do vnějších prostor (park).

10 Domov pro seniory  Oddělení pro 60 klientů.  Tato služba poskytuje služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž situace vyžaduje pravidelnou pomoc jiné fyzické osoby.  V domovech pro seniory by měli být umístěni klienti, kteří pobírají příspěvek III. a IV. stupně. Jedná se tedy o klienty, kteří tráví převážnou část dne na pokojích. Zde se tedy doporučují (oproti domovu se zvláštním režimem) větší byty. V posledních letech roste zájem o ubytování v jednolůžkových pokojích, případně v dvoulůžkových pro manželské páry z důvodu většího soukromí.

11 Architektonická studie  Autor studie Ing.arch. Jiří Marek  Studie vychází z konzultací a návštěv domovů pro seniory v Havlíčkově Brodě, Hlinsku, Ždírci a Skutči.  Studie byla konzultována s ředitelem domova důchodců Drachtinka v Hlinsku.  Studie je model, který ukazuje možnou variantu vzhledu a uspořádání zařízení, které bude poskytovat zázemí navrhovaným sociálním službám. Samotný vzhled budovy může být ve výsledku jiný.

12

13

14

15

16 Zpracovala: Mgr. Markéta Krejčíková


Stáhnout ppt "Domov pro seniory Chotěboř. Z historie  Město Chotěboř již několik let uvažuje o výstavbě zařízení pro seniory.  Původní záměr výstavby domu s pečovatelskou."

Podobné prezentace


Reklamy Google