Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Domov pro osoby se zdravotním postižením v Horním Benešově

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Domov pro osoby se zdravotním postižením v Horním Benešově"— Transkript prezentace:

1 Domov pro osoby se zdravotním postižením v Horním Benešově

2 Informace o domově v Horním Benešově
Kde je služba poskytována. Obecné informace o službě. Kdo v domově bydlí Jak uživatelé bydlí Dispoziční řešení domácností a zahrady Příprava uživatelů na „nový život“ Kdo o uživatelé pečuje Průběh dne

3 Kde je služba poskytována
Zřizovatel služby: Moravskoslezský kraj Poskytovatel: Zámek Dolní Životice, příspěvková organizace Místo poskytované sociální služby: DOZP Horní Benešov, ul. Svobody 592, 593, Horní Benešov

4 Obecné informace o službě
Služba je poskytována osobám od 19 - ti let věku se středním, těžkým a hlubokým mentálním a kombinovaným (tělesným) postižením, lidem částečně mobilním a imobilním.  Jedná se o pobytovou službu, kde je zajištěna 24 hodinová péče. Posláním služby je zabezpečit důstojný život uživatelům, přiblížit je co nejvíce běžnému způsobu života a rodinnému prostředí, rozvíjet jejich přirozené sociální vazby, umožnit jim prožít aktivní a důstojný život s kontakty na rodinu a veřejnost poskytováním individuálních služeb, podporujících jejich nezávislost a samostatnost. Podporovat jejich integraci a socializaci, dbát na respektování jejich osobnosti a lidské důstojnosti. V domově bydlí 18 osob v 5 domácnostech.

5 Kdo v domově bydlí V domově žije 18 osob (15 mužů ze stávajícího domova v Dolních Životicích a 3 ženy) převážně s vysokou mírou podpory. Domov je vybudován bezbariérově, pro osoby využívající kompenzační pomůcky (chodítka, invalidní vozíky, francouzské hole…) s 24-hodinovou asistencí v péči o sebe (hygiena, strava, domácnost, nakupování, rozhodování….)

6 Jak uživatelé bydlí Jedná se o dvě budovy se 14 jednolůžkovými a 2 dvoulůžkovými pokoji v následujícím řešení: Budova č. 1 (kapacita 8 osob) Domácnost v 1 NP: 4 osoby – 2 jednolůžkové a 1 dvoulůžkový pokoj Domácnost v 2 NP: 4 osoby – 4 jednolůžkové pokoje Budova č. 2 (kapacita 10 osob) Domácnost v 1 NP: 4 osoby – 4 jednolůžkové pokoje Domácnost v 2 NP: 3 osoby – 3 jednolůžkové pokoje Domácnost v 3 NP: 3 osoby – 1 jednolůžkový a 1 dvoulůžkový pokoj

7 Dispoziční řešení domácností a zahrady
V každém z pěti bytů je obývací pokoj s kuchyňským a jídelním koutem. Dále velká koupelna přizpůsobená uživatelům s omezenou schopností pohybu. Z obývacích pokojů a ložnic jsou přístupné zastřešené balkony a lodžie. V jedné z budov domova je uživatelům k dispozici aktivizační místnost. Budovy mají samostatný vstup se zádveřím. Uživatelé mohou používat výtahy, které jsou přizpůsobené k úrovni terénu. V zahradě jsou dva altány s lavičkami.

8 Příprava uživatelů na „nový život“ v Horním Benešově
Nácviky samostatnosti

9 Nakupování

10 Seznámení se s městem Horní Benešov

11 Využívání běžně dostupných služeb

12 Kdo o uživatelé pečuje Pracovníci v sociálních službách (klíčoví pracovníci) Pracovníci v sociálních službách (pečovatelé) Vedoucí služby, sociální pracovnice Denní službu zajišťují pracovníci v sociálních službách (klíčoví pracovníci), pracovníci v sociálních službách (pečovatelé), kteří se střídají ve směnách. V každé domácnosti je přes den uživatelům k dispozici 1 pracovník (klíčový pracovník nebo pečovatel). V nočních hodinách je služba zajištěna 1 pracovníkem v každé budově. Pracovník v sociálních službách (klíčový pracovník) – poskytuje uživatelům podporu v běžných činnostech (hygiena, strava, nákupy, doprovod k lékaři, atp.). Společně s uživatelem tvoří individuální plán uživatele. Pracovník v sociálních službách (pečovatel) – zajišťuje úklid domácnosti, praní prádla, žehlení, doprovody uživatelů, atp.

13 Průběh dne Ráno - po probuzení poskytují klíčoví pracovníci/pečovatelé podporu při ranní hygieně, snídani, dále se věnují uživatelům podle jejich přání a potřeb (nákupy, doprovody k lékařům, péče o domácnost, zájmy atp.). Oběd - návštěva restaurace nebo výběr z nabídky jídel od dodavatele, který uživatelům dováží obědy do domova. Odpoledne - pomáhají klíčoví pracovníci/pečovatelé uživatelům s vyplnění volného času (procházky, návštěva knihovny, společenské hry, práce s internetem, atp.). Večer – podpora při večerní hygieně, uložení uživatelů do lůžek podle jejich potřeb.

14 Děkujeme za pozornost Simona Vyhlídalová – vedoucí domova
Silvie Heisigová, DiS. - sociální pracovnice Kontakty: Mobil: Mobil:


Stáhnout ppt "Domov pro osoby se zdravotním postižením v Horním Benešově"

Podobné prezentace


Reklamy Google