Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jak řešíme zaměstnávání OZP a náhradní plnění u nás Kateřina Grusová Kateřina Grusová Městský úřad Jilemnice Městský úřad Jilemnice.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jak řešíme zaměstnávání OZP a náhradní plnění u nás Kateřina Grusová Kateřina Grusová Městský úřad Jilemnice Městský úřad Jilemnice."— Transkript prezentace:

1 Jak řešíme zaměstnávání OZP a náhradní plnění u nás Kateřina Grusová Kateřina Grusová Městský úřad Jilemnice Městský úřad Jilemnice

2 Druhy bariér   Fyzické bariéry jsou omezení v prostředí, ve kterém osoby s handicapem žijí a v němž se běžně pohybují. Fyzické překážky velmi komplikují každodenní život těchto lidí.   Psychické bariéry jsou zejména v komunikaci s lidmi bez handicapu.

3 Znáte někoho zdravotně postiženého, nějakou osobnost zdravotně postiženou?

4   Ing. arch. Daniela Filipiová, senátorka a bývalá ministryně zdravotnictví   Daniela Bláhová, UNIE ROSKA   Václav Krása, předseda Národní rady pro osoby se zdravotním postižením

5 Pracuji na Městském úřadě v Jilemnici na odboru sociálních věcí. Náplní mé práce je pomáhat osobám se zdravotním postižením či osobám v hmotné nouzi. Příklad z praxe

6 Jak náš MÚ řeší zaměstnávání OZP a náhradní plnění MÚ zaměstnává celkem 88,75 osob (povinný podíl 4 ZP), 3 TZP a 1,93 OZP. Povinný podíl máme tedy splněn, náhradní plnění jsme v roce 2008 a 2009 nevyužili. Nebylo potřeba, ale v předchozích letech se náhradní plnění využívalo. Zdravotně postižené osoby jsou zaměstnány na různorodých pozicích např. kurýrní služba, úředník atd.

7 Příklad: Kurýrní služba Kurýrní služba, mně osobně příjde jako ideální řešení pro zaměstnání zp. Ušetříme poštovné a zároveň plníme povinný podíl. Proč nedat šanci zp, kteří hledají zaměstnání. A mi zase hledáme zp, kteří by nám splnili povinný podíl.

8 Něco málo o mně: ve 14 letech autonehoda v autobuse Obchodní škola a Obchodní akademie v Jánských Lázních, Metropolitní univerzita Praha, bakalářský obor Veřejná správa Metropolitní univerzita Praha, magisterský obor Evropská studia a veřejná správa, kterou právě dokončuji Beads 4U, s. r. o. Městský úřad Jilemnice

9 Na úřadě pracuji od konce roku 2008. Starám se o osoby v hmotné nouzi a o osoby se zdravotním postižením. Podílím se na komunitním plánování, jsem členem skupiny pro seniory a zdravotně postižené, dále spolupracuji na bezbariérových trasách v našem městě. Také vypomáhám s odstraňováním bariér v naší městské nemocnici.

10   V dnešní době je trendem zaměstnávat zdravotně postižené. Bohužel se zaměstnávání a tedy začleňování zdravotně postižených nedaří, tak jak by mělo.   Pokud chce zdravotně postižený pracovat, má jen pár možností jak si najít zaměstnání.   Bohužel úřady práce nevěnují těmto osobám zvýšenou pozornost, tak jak by měli. Není to jejich vina, protože v takovém počtu uchazečů o zaměstnání se není čemu divit.   Tím pádem nedokáží zdravotně postiženým sehnat adekvátní pracovní místo.

11 Když se zdravotně postiženému naskytne práce je to většinou v chráněné dílně. I když by kvalifikačně měli na mnohem lepší pracovní pozici. Chráněné dílny by měli zaměstnávat zdravotně postižené, kteří nejsou schopni pracovat ve "zdravé" firmě a jejich postižením jim nedovoluje úplnou integraci do společnosti.

12 Dle mé vize je potřeba kontaktovat firmy a přesvědčit je o tom, že zaměstnáváním zdravotně postižených nic neztratí ba naopak spíše získají Pokud budou zdravotně postižení zaměstnáváni ve „zdravých“ firmách jde dle mého názoru o skutečné začlenění do společnosti, jde o správnou integraci zdravotně postižených.

13 Pokud se firmám či společnostem správně vysvětlí, že nejlepším splněním povinného podílu je zaměstnání zdravotně postižených. Získají nejen úlevy na daních a různé příspěvky ale i plnohodnotnou pracovní sílu. V dnešní době je pro společnosti/firmy výhodnější nakupování od chráněných dílen, či tzv. „přefakturace“. Toto je třeba vyvrátit a přesvědčit je o opaku.

14 Děkuji za pozornost. Kontakty: Městský úřad Jilemnice Masarykovo nám. 82 Tel.: 481 565 111 481 565 320


Stáhnout ppt "Jak řešíme zaměstnávání OZP a náhradní plnění u nás Kateřina Grusová Kateřina Grusová Městský úřad Jilemnice Městský úřad Jilemnice."

Podobné prezentace


Reklamy Google