Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt Evaluace sociálních služeb v Moravskoslezském kraji

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt Evaluace sociálních služeb v Moravskoslezském kraji"— Transkript prezentace:

1 Projekt Evaluace sociálních služeb v Moravskoslezském kraji
prezentace pro tazatele společnosti AUGUR Consulting

2 Impuls projektu Rostoucí potřeba finančních prostředků pro poskytování sociálních služeb Snižující se celkový objem finančních prostředků, které jsou sociálním službám alokovány Nutnost analýzy a potažmo efektivního rozdělování finančních prostředků mezi sociální služby To vše s ohledem na střednědobé plánování rozvoje sociálních služeb a nastavování sítě služeb v MSK

3 Cíl projektu Dlouhodobým záměrem projektu je regulace sítě sociálních služeb, kdy podporované budou pouze služby, které jsou efektivní, a reagují na skutečné potřeby občanů v daném území. Prostřednictvím výstupů projektu chceme dosáhnout optimalizace sociálních služeb z pohledu území, činností a nastavit transparentní systém hodnocení výkonnosti sociálních služeb, který povede k efektivnímu rozdělování finančních prostředků těmto službám. Cílem projektu je získat nástroj pro hodnocení výkonnosti sociální práce a nástroj pro optimalizaci služeb.

4 Cílová skupina Zadavatelé sociálních služeb
Chtějí pokrýt potřeby svých obyvatel a zároveň minimalizovat finanční prostředky, které do této oblasti alokují. Hledají tedy efektivní cestu plánování a poskytování sociálních služeb. Poskytovatelé sociálních služeb Chtějí pokrýt potřeby svých uživatelů. Hledají finanční prostředky na provoz a rozvoj svých služeb. K tomu, aby mohli služby kvalitně a efektivně řídit a rozvíjet potřebují znát podmínky a požadavky poskytovatele finančních prostředků.

5 skupina sociálních sužeb
Pracovní skupiny číslo skupiny skupina sociálních sužeb 1. azylové domy 6. pečovatelská služba noclehárny osobní asistence domy na půl cesty odlehčovací služby nízkoprahové denní centra 7. raná péče 2. podpora samostatného bydlení 8. sociální rehabilitace chráněné bydlení 9 domovy pro seniory 3. sociálně terapeutické dílny domovy se zvláštním režimem služby následné péče 10. domovy pro osoby se zdravotním postižením centra denní služeb 4. kontaktní centra týdenní stacionář služby následné péče pro uživatele návykových látek 11. krizová pomoc terapeutické komunity 12. odborné sociální poradenství terénní program pro uživatele návykových látek 13. sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi 5. denní stacionář nízkoprahová zařízení pro děti a mládež terénní programy

6 Klíčové aktivity Analýza služeb
Pracovní skupina specifikuje dotazníky pro každý druh služby (4/2014 – 5/2014) Dotazníky budou rozeslány poskytovatelům služeb (7/2014) Tazatelé budou všechny reg. služby navštěvovat a dotazníky sbírat (7/2014 – 8/2014) Augur zpracuje sesbíraná data, která budou pracovní skupině sloužit jako podklad pro klíčovou aktivitu č. 2 – Hodnocení výkonnosti sociálních služeb (9/2014)

7 Výstupy analýzy služeb
Vytipování míst sítě ve kterých se nachází více služeb stejného druhu se stejnou cílovou skupinou Mapa odkud klienti do služby přichází (Z této může vyplynout, že např. Ostrava dotuje azylové domy na úkor Karviné odkud přicházejí klienti nebo naopak Krnov dotuje dům s pečovatelskou službou na úkor Ostravy odkud přichází velká část klientů apod.) Mapa kde jsou služby poskytovány (Zde můžeme zjistit, že např. terénní služba z Frýdku-Místku poskytuje své služby také v Jablunkově a přitom stejný druh služby existuje v Českém Těšíně, což je do Jablunkova blíže) Mapa „migrace“ klientů - jak jsou klienti prostřednictvím služeb posouvání

8 Klíčové aktivity 2. Hodnocení výkonnosti sociálních služeb
Na základě zjištěných dat vydefinuje pracovní skupina potřeby, které daný druh služby naplňuje a specifikuje činnosti pro daný druh služby (10/2014 – 11/2014) Specifikované úkony (v rámci činností) rozdělí do skupin a určí předpokládanou časovou potřebnost pracovníků v přímé péči na danou činnost (11/2014 – 12/2014) Ve skupinách proběhnou diskusní fóra, na které budou pozváni všichni zástupci reg. služeb a kde se výstupy pracovní skupiny budou diskutovat (3/2014) Budou vytvořeny závěrečné zprávy pro každý druh/ resp. formu/ resp. cílovou skupinu pokud to bude účelné (4/ /2014)

9 Výstupy projektu Síť sociálních služeb bude optimalizována
Síť sociálních služeb bude regulována, budou podporovány pouze ty služby, které jsou efektivní, ekonomické a odpovídají skutečným potřebám občanů v daném území. Rozčleněním činností do skupin dle priorit, může zadavatel flexibilně reagovat na objem finančních prostředků plynoucích do oblasti sociálních služeb. Může být garantována podpora základní sociální podpory, pomoci a péče a v případě společenské objednávky bude dán jasný klíč k výběru dalších podporovaných činností. Financování sociálních služeb bude transparentní a umožní tak reagovat na předpokládané legislativní změny v oblasti financování služeb. Plánujeme sjednocení kritérií v rámci registrace sociálních služeb.

10 Role tazatelů na projektu
Prosíme Vás o důslednou spolupráci při sběru dotazníků Ovlivňujete tak nastavení sítě sociálních služeb na další období


Stáhnout ppt "Projekt Evaluace sociálních služeb v Moravskoslezském kraji"

Podobné prezentace


Reklamy Google