Význam a výskyt sacharidů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Glukóza C H O Dýchání a přeměny glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Advertisements

M O N O S A C H A R I DY.
29.1 Cukry a jiné příbuzné látky
Sacharosa Mgr. Lenka Fasorová.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
PaedDr. Jiřina Ustohalová
SACHARIDY Jsou organické sloučeniny, které obsahují atomy uhlíku, kyslíku a vodíku.
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_15 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
SACHARIDY.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Sacharidy - cukry nejrozšířenější přírodní látky
Cukry (sacharidy, glycidy) - Jsou to nejrozšířenější organické látky, tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi. Funkce: zásobní látky v organismu.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH07/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PŘÍRODNÍ LÁTKY Autor:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se vznikem a tříděním sacharidů,
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Sacharidy.
Cukry Sacharidy, glycidy.
VY_32_INOVACE_05_PVP_246_Hol
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_119_Cukry AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9.,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
SACHARIDY = CUKRY.
Sloučeniny v organismech
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
CHEMIE 9. ROČNÍK SACHARIDY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
SACHARIDY II.
SACHARIDY CUKRY RZ
Glukosa a její vznik.
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Sacharidy glycidy karbohydráty, uhlohydráty, uhlovodany
Sacharidy Mgr. Lenka Fasorová.
Monosacharidy Hexosy Fischerovy vzorce D - galaktosa D - glukosa 2 4
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Příjemce podpory – škola:
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Sacharidy (z latiny saccharrum =„cukr“) Škrob Celulosa Glukosa Glykogen.
Ch_051_Sacharidy - monosacharidy Ch_051_Přírodní látky_Sacharidy - monosacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 20 Cukry TEMA: Chemie - cukry.
SACHARIDY - nejrozšířenější přírodní látky přítomné ve všech rostlinných a živočišných buňkách - jejich molekuly se skládají z atomů C,H a O.
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Ing. Minářová Pavlína Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
CUKRY = SACHARIDY.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
Sacharidy - monosacharidy Ch_051_Přírodní látky_Sacharidy - monosacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
CHEMIE - Disacharidy Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
CHEMIE - Polysacharidy
Chemie 9. třída Vytvořil : Mgr. Tomáš Kordula
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
POLYSACHARIDY Glykany
Buňka  organismy Látkové složení.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
CHEMIE - Vlastnosti sacharidů
Sacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
POLYSACHARIDY SLOŽENÍ BIOLOGICKÁ FUNKCE ROZDĚLENÍ ZÁSTUPCI.
PRÍRODNÉ LÁTKY CUKRY TUKY BIELKOVINY.
Název vzdělávacího materiálu Cukry
KVÍZ - SACHARIDY.
Transkript prezentace:

Význam a výskyt sacharidů aneb Nejen složité kostry

SACHARIDY Přírodní látky většinou rostlinného původu Víte jak v přírodě vznikají sacharidy? Pokusme se podle obrázku sestavit jednoduchou rovnici fotosyntézy. CO2 + 6 H2O + energie = C6H12O6 + 6 O2

Dělení sacharidů MONOSACHARIDY OLIGOSACHARIDY POLYSACHARIDY

Monosacharidy Glukosa Fruktosa Ribosa Deoxyribosa

Glukosa hroznový cukr vlastnosti: bílá krystalická ve vodě rozpustná látka sladké chuti. význam: významný zdroj energie pro organismy, podílí se na stavbě většiny významných oligosacharidů i polysacharidů. Používá se v lékařství, k výrobě mnoha organických sloučenin a při přípravě cukrovinek. výskyt: v ovoci, medu, v rostlinných šťávách a v krvi. V patologických případech v moči Roztok glukosy-infuse

Fruktosa Ovocný cukr nejsladší ze všech sacharidů. význam: jeji molekuly se podílejí na stavbě oligosacharidů sacharosy a polysacharidu inulinu. Používá se především jako sladidlo při onemocnění cukrovkou. výskyt: společně s glukosou se vyskytují v medu a ovoci.

Ribosa a deoxyribosa Jsou stavebními kameny nukleových kyselin a biologicky významných nukleotidů Která z nich (ribosa nebo deoxyribosa) je složkou DNA? Je to deoxyribosa.

Oligosacharidy Nejvýznamější z nich disacharidy. Sacharosa-skládá se z glukosy a fruktosy Maltosa-skládá se ze 2 glukosových jednotek Laktosa-skládá se z glukosy a galaktosy

Sacharosa řepný cukr výrazně sladká chuť. využití: používá se jako běžné sladidlo v potravinářství; silným zahřátím přechází v karamel, který se používá jako potravinářské barvivo, např. při výrobě černého piva. Co je zvláštního na tomto obrázku?

Sacharosa Cukrová třtina Cukrová řepa výskyt: sacharosa je obsažena v množství až 20% v kořenech cukrové řepy, ve stéblech cukrové třtiny, ve sladkém ovoci a v dalších rostlinných šťávách. Cukrová třtina Cukrová řepa

Maltosa sladový cukr vzniká rozkladem škrobu účinkem kyselin nebo enzymů. výskyt: je obsažen v sladu, naklíčeném ječmenu - jedné ze surovin pro výrobu piva. Podle množství maltosy v mladém pivě se určuje stupňovitost piva.

Laktosa mléčný cukr výskyt: je obsažen v množství 3 až 5% v mléce savců. využití: uplatňuje se zejména při výrobě potravy pro kojence. vznik: vyrábí se ze syrovátky.

Polysacharidy Jsou to makromolekulární látky obecného složení (C6H10O5)n. Polysacharidy dělíme na zásobní: škrob glykogen inulin stavební: celulosa

Škrob Škrob patří biologicky a hospodářsky mezi nejdůležitější polysacharidy. bílá krystalická látka vytvářena rostlinami. využití: výroba dextrinu, lepidla, používá se ke škrobení prádla a v potravinářství.

Škrob výskyt: v rostlinách (brambory, zrna obilí, různé plody i listy rostlin a v potravinách, které se z nich zhotovují) jako rezervní látka.

Glykogen V játrech živočišný škrob význam: pro živočichy má podobný význam jako škrob pro rostliny, neboť plní funkci zásobní látky. výskyt: je uložen především v játrech (až 20%) a v srdečním svalu (1%). Při hladovění nebo tělesné námaze se glykogen z tkání odčerpává a jeho obsah klesá. Kde se nám ukládá glykogen? V játrech

Inulin Je to zásobní polysacharid, jehož makromolekula je sestavena z molekul fruktosy výskyt: obsažený v zelenině (např. artyčoku), pampeliškách a čekance. využití: používá se k výrobě fruktosy a jako přísada do pečiva pro diabetiky.

Celulosa Nejhojnější organická sloučenina. Vzorec je (C6H10O5)n, kde n může být až 10 000. Čistá celulosa je bavlna. Průmyslově se celulosa získává z buničiny. význam: je hlavním stavebním materiálem cévnatých rostlin, ale i bakterií, mořských rostlin a živočichů, tvoří podstatnou část blán rostlinných buněk. Rostlinná buňka-zeleně je vyznačená buněčná stěna

Celulosa využití: používá se pro výrobu speciálních papírů (zejm. filtračních) nebo je dále chemicky zpracovávána, např. při výrobě viskosních vláken, acetátových vláken, nitrocelulos. Filtrační papír

Sestavila Anna Dekanová, 4. ročník Ch-Bi, LS 2006 Literatura: Chemie pro čtyřletá gymnázia Aleš Mareček,Jaroslav Honza (nakladatelství Olomouc 2000) Přehled středoškolské chemie RNDr.Jiří Vacík a kol.(SPN 1995) Internetové stránky: http://www.fitnesscentra.cz/vyziva3_1.php http://www.sweb.cz/naturstoff/chemdir/sacharidy.html http://www.maturita.cz/referaty/referat.asp?id=3155 Adresy ze kterých byly staženy obrázky jsou uvedeny jako hypertextové odkazy u obrázků. Výše uvedené adresy byly dostupné dne 23.4.2006.