Stát – co to je? Výchova k občanství základní znaky státu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Advertisements

OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U Ústava a ústavní pořádek Mgr. Marie Mikulcová.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR: MGR. JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_01_VEŘEJNÝ.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
Co je právní řád a jeho historie Kdo může v ČR vydávat právní akty Právní odvětví ČR Soudy.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Občanská společnost, participace občanů na politickém životě Demokratický právní stát.
Ústavní základy legislativy JUDr. Jan Kněžínek, Ph.D.
PARLAMENT ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
 Název školy: ZŠ Pr ů honice, Školní 191, p ř ísp ě vková organizace  Název a č íslo materiálu: VY_32_INOVACE_D6_44  Autor: Zde ň ka Matoušová  Období:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice - Spořilov AUTOR: Hana Navrátilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_VÝCHOVA K OBČANSTVÍ _18.MOC SOUDNÍ TEMA: MOC SOUDNÍ ČÍSLO PROJEKTU:
Soudy a soudní řízení VY_32_INOVACE_03-56 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Občanská výchova Tematický okruh: Stát a právo.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Zdeněk Brabec DATUM VYTVOŘENÍ: únor 2013 NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_9. ročník VZDĚLÁVACÍ.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Jana Volková Název: VY_32_INOVACE_01_OV9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Ústava ČR Anotace:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_JAKO_OBCAN_05.
VY_32_INOVACE_08/3/8 Náměty pro výuku výchovy k občanství v 6. – 9. ročníku Právo v ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
PRÁVNÍ INSTITUCE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_B_19_PRÁVNÍ INSTITUCE Téma: OBČANSKÁ.
VY_32_INOVACE_Fi_III_19 Název Státní zřízení a formy vlády Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro.
Výchova k občanství Právní základy státu - znaky státu.
4. Ústavní pořádek ČR a jeho základní ustanovení
Zákon o obcích 128/2000 Sb. + znění pozdějších předpisů
Česká republika Naše vlast
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
TEST 7. POLITOLOGIE
Matouš Bořkovec, ZŠ Mikoláše Alše
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
MOC VÝKONNÁ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Anotace Objasnit důvody vzniku státu. Seznámit žáky se znaky státu, popsat různé historické typy států. Výukový materiál.
Ústavní pořádek ČR a jeho základní ustanovení
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Zákonodárná moc Klepněte a vložte poznámky. PRÁVO.
Moc zákonodárná, moc výkonná, moc soudní
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Anotace Žák se seznámí s problematikou teorie státu Autor
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Název projektu: Moderní škola
Moc ve státě VY_32_INOVACE_03-44 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
ANOTACE POLOŽIT ŽÁKŮM NĚKTERÉ OTÁZKY Z OBLASTI PRÁVNÍHO VĚDOMÍ
Volby v ČR Název školy: ZŠ Salvátor
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
DUM - Digitální Učební Materiál
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Název projektu: Moderní škola
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Klasifikace normativních právních aktů
Moc zákonodárná, moc výkonná, moc soudní
EVROPSKÁ UNIE Hlavní orgány (11)
Základy práva I Program: I. Pojem ústavního práva
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_VO.9.A.02 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.02_typy_a_formy_statu.
Anotace Vysvětlit rozdělení státní moci v ČR, objasnit moc zákonodárnou, moc výkonnou a moc soudní. Výukový materiál.
Systém soudnictví Právní ochrana.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
SPRÁVNÍ ODBOR MĚSTSKÉHO ÚŘADU NOVÝ BOR
Věcné učení Vláda, parlament, politické strany
6. ÚSTAVNÍ PRÁVO 1. M ON.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost (Výchova k občanství)
SPRÁVNÍ PRÁVO.
STÁTNÍ ZŘÍZENÍ (FORMY VLÁDY)
Transkript prezentace:

Stát – co to je? Výchova k občanství základní znaky státu Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Výchova k občanství Stát – co to je? základní znaky státu Stát je organizované společenství lidí žijících na určitém ohraničeném území. Vymezuje pravidla platná pro všechny, pečuje o všestranný rozvoj a stará se o pořádek a bezpečnost. státní moc ohraničené území občané práva a povinnosti státní občanství nabývání státního občanství ČR: narozením osvojením nalezením na území ČR určením otcovství prohlášením udělením

Formy státu demokratický – účast všech členů na rozhodování Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Výchova k občanství Formy státu demokratický – účast všech členů na rozhodování autokratický – samovláda jednotlivce nebo skupiny kdo moc vykonává: FORMY STÁTU republika – v čele volený zástupce monarchie – v čele monarcha (doživotní dědičný titul) teokracie – v čele vládce, jehož moc je odvozena z boží vůle kdo stojí v čele: Ústava = základní a zároveň nejvyšší zákon státu. Součástí ústavního pořádku ČR je Listina základních práv a svobod.

státní zastupitelství Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Výchova k občanství Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Dělení moci ve státě Moc výkonná uplatnění schválených zákonů v běžném životě (nařízení, vyhlášky) Moc soudní dodržování zákonů a právních předpisů Moc zákonodárná tvorba a schvalování zákonů Parlament ČR policie Poslanecká sněmovna ČR prezident zajišťuje pořádek a bezpečnost vyšetřuje trestné činy Senát ČR nejvyšší představitel státu reprezentuje naši zemi dolní komora Parlamentu ČR volíme stranu poslanec – osoba starší 21 let, volen na 4 roky počet poslanců - 200 horní komora volíme konkrétního kandidáta senátor – osoba starší 40 let, volen na 6 let počet senátorů - 81 soudy rozhodují o právech a povinnostech, o vině a nevině okresní, krajské, vrchní, Nejvyšší soud, Nejvyšší správní soud, Ústavní soud vláda zabezpečuje a řídí chod státu skládá se z: předsedy (= premiér), místopředsedů a jednotlivých ministrů (jmenováni prezidentem) ministři řídí jednotlivá ministerstva státní zastupitelství podává žalobu soudu jménem státu (prostřednictvím státního zástupce)