Setkání PZS v oblasti paliativní péče

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Advertisements

Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
JEDNÁNÍ MONITOROVACÍ SKUPINY projektu Podpora procesů v soc. službách dne
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Projekt: Místní akční plán rozvoje vzdělávání na území ORP Bystřice pod Hostýnem Informace o projektu.. Projekt „Místní akční plán rozvoje vzdělávání na.
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
Srpen 2013 Společné setkání Komunitní plánování v Děčíně Projekt „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně, CZ.1.04/3.1.03/ Listopad.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
Podpora metodických a koordinačních jednání terénních sociálních pracovníků v Litvínově 05/2011 Kateřina Dosoudilová.
2. setkání pracovních skupin „Sociální věci a zdravotnictví“
Projekt “Zajištění místní a typové dostupnosti sociálních služeb”. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Psychiatrické nemocnice a jejich role MUDr. Jaromír Mašek Psychiatrická nemocnice Havlíčkův Brod
1.VYHLÁŠENÍ RESORTNÍCH BEZPEČNOSTNÍCH CÍLŮ MZ na období červen 2011– duben PODEPSÁNÍ PROHLÁŠENÍ WHO „Čistá péče je bezpečnější“
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Hlavní město Praha Protidrogová politika hl. m. Prahy Krajské oddělení protidrogové prevence PRM MHMP Mgr. Nina Janyšková.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Vize propojení zdravotního a sociálního pojištění RNDr. Jiří Schlanger náměstek pro informatiku a mezinárodní věci.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Plán činnosti ministerstva zdravotnictví Praha,
SCLLD LAG Podralsko Zpracování SCLLD bylo podpořeno z Operačního programu Technická pomoc Registrační číslo projektu: CZ.1.08/3.2.00/ Strategie.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Datové tržiště zaměřené na faktory ovlivňující vzdělávání dospělých a rozvoj lidských zdrojů s ohledem na trhu práce.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
MUDr. Milan Kubek Prezident ČLK. Smysl a cíl Hledání pokud možno spravedlivého kompromisu mezi „neomezenými“ možnostmi lékařské vědy a omezenými finančními.
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
Kontrolní činnost ve zdravotnictví
Dokument KAP MSK - obsah
Mgr. Jiří Starý Odbor strategického rozvoje
Plánování rozvoje sociálních služeb Ústecký kraj
Seminář Evaluace poskytovatelů „Zajištění vybraných služeb sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z.
Principi efektivního řízení zdravotnického zařízení
Bezpečnost pacientů v EU a ČR
„IOP – šance pro váš rozvoj“
Analýza kvality života aneb proč, jak a pro koho …
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky 2018 – Mgr. Hana Bodnarová.
Hlavní město praha a integrace cizinců
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA ČESKÁ LÍPA
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
DEKRET ROZVOJE A STABILITY ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Dvacet zdravých vět
Základní informace o poskytovateli
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Struktura zdravotní péče v ČR, státní a nestátní zdravotnická zařízení
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Příprava programového období 2014–2020
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Brno, 5. prosince 2011.
Informace o změnách metodiky dotačního řízení Konference primární prevence rizikového chování Praha, Matouš Korbel.
Vzdělávací projekt v prostředí příspěvkové organizace kraje
Paliativní a hospicová péče v Libereckém kraji
METODICKÁ PODPORA ŘÍZENÍ KVALITY V ÚZEMNÍCH SAMOSPRÁVNÝCH CELCÍCH
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
A co dál - aneb jak spolupracovat a komunikovat spolu i bez projektů
Struktura zdravotní péče v ČR, státní a nestátní zdravotnická zařízení
INFORMACE TAJEMNÍKA PROFESNÍCH UNIÍ
Ing. Stanislava Správková
Standardy činností sociální práce ve veřejné správě příspěvek Hradec Králové Praha Systémová podpora sociální práce v obcích reg. č. CZ /0.0/0.0/15_017/ ,
PROCES STANDARDIZACE SOCIÁLNÍ PRÁCE V LOVOSICÍCH
Diakonie ČCE – hospic CITADELA
Model intenzivní podpory
Základní Listina Projekt: „Aktualizace procesu komunitního plánování sociálních služeb v ORP Šternberk“, reg. číslo CZ /0.0/0.0/16_063/
Model intenzivní podpory
Klíčové aktivity projektu
IPs APIV_B Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Projekt „Plánování sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Model intenzivní podpory
Model intenzivní podpory
(Zasedací místnost MAS Království – Jestřebí hory, o.p.s., Úpice)
Příspěvek k činnosti v PSNDP
Transkript prezentace:

Setkání PZS v oblasti paliativní péče Informativní setkání k paliativní péči, KÚ JčK, 26.11.2018

Koncepce paliativní péče v Jihočeském kraji na období do roku 2023 Schválena Zastupitelstvem Jihočeského kraje dne 6.9.2018 Uveřejněna na webových stránkách Jihočeského kraje Odkaz: https://www.kraj- jihocesky.cz/2509/koncepce_paliativni_pece_v_jihoceske m_kraji_na_obdobi_do_roku_2023.htm

Chápání paliativní péče z pohledu JčK Věstník MZ ČR Částka 13/2017 Metodický pokyn MZ ČR k poskytování mobilní specializované paliativní péče vymezení pojmů paliativní péče obecná a specializovaná síť poskytovatelů s rozlišením formy a typu paliativní péče  paliativní péče ambulantní  paliativní péče ve vlastním sociálním prostředí pacienta  paliativní péče lůžková

Síť poskytovatelů s rozlišením formy a typu paliativní péče Forma zdravotní péče Typ paliativní péče obecná (80-90%) specializovaná (10-20%) ambulantní primární registrující lékař VPL, PLDD, včetně návštěvní služby specializovaná ošetřující ambulantní specialista ambulantní specialista v oboru paliativní medicína, včetně návštěvní služby lůžková zdravotničtí pracovníci v rámci vlastní odbornosti, PZSS, lůžkové zařízení hospicového typu s oprávněním v jiném oboru než je paliativní medicína lůžková péče v oboru paliativní medicína, konziliární služba lékaře v oboru paliativní medicína a multidisciplinárního týmu vlastní sociální prostředí registrující lékař VPL, PLDD, agentura domácí péče, návštěvní služba ambulantním specialistou MSPP neboli paliativní péče v oboru paliativní medicína a všeobecná sestra, odborným garantem je lékař oboru paliativní medicína

Popis současného stavu Forma Poskytovatel zdravotních služeb Počet PZS/lůžek Ambulantní ambulance VPL 314 PZS ambulance paliativní medicíny 4 PZS Lůžková poskytovatelé lůžkové péče 11 PZS Nemocnice Jindřichův Hradec, a.s. 2 lůžka Hospic sv. Jana Neumanna, o.p.s. 30 lůžek Vlastní sociální prostředí Home care 44 PZS MSPP 4 PZS, zajištěním zdravotních služeb se blíží charakteru MSPP

Počet poskytovatelů v oboru VS ve vlastním sociálním prostředí

Pokrytí kraje MSPP (DH)

SWOT analýza

vysoké hodnocení rizik v rámci koncepce vyšlo jako velmi vysoké, kraj koncepci zpracoval, ujal se koordinační role, role a zodpovědnost dalších partnerů – poskytovatelů služeb, zdravotních pojišťoven, přístupu krajem založených organizací, dalších osob a organizací, nutno proces koordinovat, hlídat, vyhodnocovat a naplňovat Rizika

Výtah z opatření v rámci programové části Priorita 1: Lidské zdroje Priorita 2: Ekonomika Priorita 3: Kvalita služeb Priorita 4: Infrastruktura

Priorita 1: Lidské zdroje Strategický cíl priority Cílem priority je vytvořit vhodné podmínky pro práci erudovaných pracovníků, kontinuálně reagující na rozvoj medicíny a sociálních služeb v kontextu celospolečenského vývoje. Opatření 1.1 Cílem je vznik a podpora týmů paliativní péče a vytváření vhodných motivů, které by vedly ke stabilizaci kvalitních pracovníků. Opatření 1.2 Cílem je vytvoření fungujících mezioborových mobilních a konziliárních týmů paliativní péče. Opatření 1.3 Cílem je podporovat vytváření vhodných pracovních podmínek, které by se měly stát jedním z motivujících faktorů stabilizace zaměstnanců a zkvalitnění jejich práce.

Priorita 2: Ekonomika Strategický cíl priority Cílem priority je s ohledem na poptávku a v rámci existujících disponibilních finančních možností veřejných rozpočtů budovat a rozvíjet v Jihočeském kraji domácí formu péče za pomoci MSPP (DH), ambulancí paliativní medicíny a konziliárních týmů, doplněnou odpovídající lůžkovou formou. Opatření 2.1 Cílem je zajistit efektivní nakládání s finančními prostředky určenými k financování paliativní péče v Jihočeském kraji. Opatření 2.2 Cílem je zajistit efektivní financování paliativní péče v Jihočeském kraji.

Priorita 3: Kvalita služeb Strategický cíl priority Cílem priority je dosáhnout strukturálně a rovnoměrně rozložené, dostupné, kvalitní a efektivní paliativní péče a zajistit bezpečné prostředí, jak pro pacienty, tak i pro personál. Opatření 3.1 Cílem je zajistit realizaci projektů, které se věnují poskytování paliativní péče. Opatření 3.2 Cílem je podpořit poskytování obecné paliativní péče v pobytových zařízeních sociálních služeb klientům s demencí, geriatrickou deteriorací či dalšími nevyléčitelnými diagnózami. Opatření 3.3 Cílem je zajištění široké dostupnosti, kvality a komplexnosti nabízených služeb paliativní péče v Jihočeském kraji. Opatření 3.4 Cílem je neustálé zvyšování kvality služeb vedoucích k uspokojování potřeb všech zainteresovaných stran.

Priorita 4: Infrastruktura Strategický cíl priority Cílem priority je posílit infrastrukturu pro poskytování paliativní péče a vytvořit podmínky pro širokou informační podporu s jednotnou databází propojující potřeby a nabídky v rámci zdravotních a sociálních služeb. Opatření 4.1 Cílem je zlepšit prostorové podmínky pro poskytování paliativní péče. Opatření 4.2 Cílem je vytvářet informační portfolio pro odbornou i laickou veřejnost.

Možnosti kraje Zdravotní oblast Sociální oblast Registrující orgán – KÚ – přenesená působnost Výběrová řízení – KÚ – přenesená působnost Dotační role – samostatná působnost Odpovědnost za rozvoj kraje – samostatná působnost Registrující orgán – KÚ – přenesená působnost Tvorba sítě –samostatná působnost Dotační role – samostatná působnost Odpovědnost za rozvoj kraje – samostatná působnost

Kraj Role kraje Zodpovědnost kraje Variabilita přijetím koncepce „zodpovídá“ za danou oblasti v rámci svých zákonných možností uplatňuje svůj vliv tam, kde je to pro splnění strategických cílů koncepce, pro její naplnění možné a nutné svou zodpovědnost vyjadřuje i finanční podporou deklaratorní koordinační donátorská vyjednávací kontrolní časová systémová stabilizační

Role krajského koordinátora v JčK Koordinace všech priorit, opatření a aktivit týkajících se nastavení systému péče a zajištění služeb pro nevyléčitelně nemocné v terminálním stadiu nemoci.

„Dostupná paliativní péče v Jihočeském kraji“ Vize „Dostupná paliativní péče v Jihočeském kraji“

DĚKUJI ZA POZORNOST Mgr. Petr Studenovský Mgr. Ivana Turková odbor zdravotnictví Krajský úřad Jihočeského kraje