BI Jaroslava Klegová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
B USINESS INTELLIGENCE. C O JE BI? BI je sada procesů, aplikací a technologií, jejichž cílem je účinně a účelně podporovat rozhodovací procesy ve firmě.
Advertisements

VZDĚLÁVÁNÍ INFORMATIKY NA VYSOKÝCH ŠKOLÁCH & POTŘEBY PRAXE Mgr. Petr Suchánek, Ph.D. Ing. Dominik Vymětal, DrSc.
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Použití počítačů NÁZEV ŠKOLY2. ZŠ J. A. Komenského Milevsko, J. A. Komenského 1023, okres Písek ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.4.00/ ČÍSLO ŠABLONYIII/2.
Školení MS Excel 2007 pro začátečníky RNDr. Milan Zmátlo MěÚ Třebíč, listopad-prosinec 2010 Vzdělávání v eGON centru.
Pořízení dat Databázové funkce Řazení Filtrování Souhrny Kontingenční tabulky Kontingenční grafy.
Informace z ČŠI Jiří Machačný školní inspektor Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných LK ( )
PRŮZKUM TRHU základy. 1. Odběratelé (zákazníci) Dotazníky nejdůkladnější způsob zjišťování potřeb, názorů a zvyklostí zákazníků.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Využití informačních technologií při řízení obchodního řetězce Interspar © Ing. Jan Weiser.
Zdeňka Kučerová, Online marketing manager, REAL-CITY Principy vyhledávání nemovitostí.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Digitální technologie 9 Autor: Bc. Pavel Šiktanc Movie Maker uložení a sdílení filmů Co se všechno naučíme???
Výstupy projektu „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ Benchmarking sociálních služeb Mgr. Marián Svoboda AUGUR Consulting s.r.o.
Hromadná korespondence 1 Word Předmět: Informační a komunikační technologie Autor: Milan Franek.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Prostředí internetu Číslo DUM: III/2/VT/2/2/27 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
2OP484 Manažerská informatika 4Office doplňkySnímek 1 2OP484 Manažerská informatika 4 Office 365 Co nebylo ve skriptech
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Vladimír.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Téma 1. Charakteristika finančního řízení 1. Cíle finančního řízení 2. Hlavní oblasti finančního managementu 3. Finanční rozhodování podniku 4. Finanční.
JAN FABIANEK, CS-PROJECT spol. s r.o. Konference Centralizované zadávání veřejných zakázek Praha, VYUŽITÍ ČÍSELNÍKU NIPEZ.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
EKONOMIKA 3. ROČNÍK Plán učiva Ekonomika 1.TC Podnik; majetek podniku a hospodaření podniku Podnik Struktura majetku a zdrojů financování Dlouhodobý majetek.
Rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Rozhodčí soudy /RS/ stálé rozhodčí instituce -rozhodčí soudy (RS) Zřízeny podle právních předpisů státu, kde.
Dopravní modely v SUMP Jitka Ondráčková
Databáze © Mgr. Petr Loskot
PŘIHLÁŠENÍ K ELEKTRONICKÉ EVIDENCI TRŽEB
Microsoft Excel verze 2010 Mgr. Přemysl Kejzlar.
Věcné autority v roce 2016
Uživatelské dotazy když standardní nástroje nestačí
Business Intelligence
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Motivační a věrnostní programy jako nástroj budování loajality zákazníků Autor práce: skopalová.
EKONOMIKA 3. ROČNÍK Plán učiva Ekonomika
Bohumil Havel MoodleMoot.cz 2016
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Zkušenosti s implementací vybraných požadavků ISO 9001:2015
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE DIPLOMOVÁ PRÁCE
Tvorba jednoduché tabulky - rozvrh
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Řízení vztahů se zákazníky ve vybraném podnikatelském subjektu v oblasti.
Evaluace předmětů studenty (Anketky)
Rozhodování 1.
EU_12_sada1_19_Inf_Excel_1_Šeb
Téma 11: Finanční plánování
P2 MARKETINGOVÉ PROSTŘEDÍ
EU peníze školám Základní škola , Znojmo, Mládeže
Procvičení vzorců a funkcí v rámci jednoho i více listů
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Finanční matematika 4. (finanční gramotnost) Složené úrokování
Management Přednáška 7, 8: Plánování.
Marketingová komunikace ve vybrané společnosti
Databázové systémy, datové modelování
LIS – BI Jaroslava Klegová.
Pozemkové úpravy.
GDPR: ochrana osobních údajů
Skorkovský KPH Úvod PIS1(2) a RIOP Skorkovský KPH
Microsoft Dynamics NAV - Navision
Microsoft Office Access
Datové sklady a BI Řízení kvality v prostředí veřejné správy
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu:
Kooperace a kolaborace v online prostředí
Název: VY_32_INOVACE_ICT_7B_12B Škola:
Ing. Jiří Šilhán ECM.
Základní Listina Projekt: „Aktualizace procesu komunitního plánování sociálních služeb v ORP Šternberk“, reg. číslo CZ /0.0/0.0/16_063/
BI, e-commerce Ing. Jiří Šilhán.
Připravované změny vyhlášky o kvalitě dodávek elektřiny a vyhlášky o Pravidlech trhu s elektřinou a další požadavky na „lokální“
Transkript prezentace:

BI Jaroslava Klegová

Business Intelligence (BI) - definice BI je sada procesů, aplikací a technologií, jejichž cílem je účinně a účelně podporovat rozhodovací procesy ve firmě. Podporují analytické a plánovací činnosti podniků a organizací a jsou většinou postaveny na specifických tzv. OLAP technologiích a jejich modifikacích, tedy na principech multidimenzionálních pohledů na podniková data. Cílem systémů BI je poskytnout různým úrovním managementu podklady pro kvalifikované rozhodování.

Na co obecně hledá BI odpovědi? Kdo jsou naši nejlepší dodavatelé nebo nejlukrativnější zákazníci? Jací zákazníci pravděpodobně budou lukrativní, kdy a do jaké míry? Jaké jsou základní příčiny problémů s kvalitou produktu a jak je můžeme ekonomicky minimalizovat? Jaké faktory mají přímý vliv na naše hospodářské výsledky?

Realizace BI V rámci ERP, kdy se využívají předem připravené analytické moduly. Jako specializovaný software v rámci projektu s následujícími etapami.

Architektura BI řešení Zdrojové systémy Extract – Transport – Load Datawarhouse Datová kostka OLAP Report - Dashboard Kde je vhodné zavést DW? tam, kde je velké množství dat, tam, kde je složitá struktura dat, tam, kde se dá předpokládat, že poroste množství dat. Vybudování DW je záležitost finančně nákladná, proces trvá řadu měsíců. Datové sklady jsou budovány v bankách pojišťovnách, velkých podnicích, budují se postupně i v SME.

Dashboard Přínosem dashboardu je efektivita a rychlost, kterou je možné využít pro rozhodnutí.

BIG DATA Objem, Rychlost a Komplexnost dat, to jsou hlavní odlišnosti analýzy velkých dat.

Příklady použití Knihkupectví Amazon.com Vyhledávač Google Město Boston Formule 1

Zajímavé odkazy The global flow of people http://global-migration.info/ Corruption http://www.transparency.org/gcb2013/results Data Brno https://data.brno.cz/en/ Možné zdroje dat: http://databank.worldbank.org/data/reports.aspx?source=world-development-indicators http://www.reportportal.com/

Excel Základní nástroje Kontingenční tabulka Kontingenční graf Power Query Power Pivot Power View

Kontingenční tabulka Pivot tabel Sumarizace velkého objemu dat do jedné přehledné tabulky. Možnost dívat se na stejné informace různými pohledy. Podmínky: alespoň jeden sloupec má duplicitní hodnoty a alespoň jeden sloupec má numerické hodnoty.

Microsoft Dynamics NAV Účtované prodejní faktury Sloupce: kód země, kód prodejce Vložit Tabulku a následně Kontingenční Tabulku

Co s tabulkou? Filtr – Kód země Sloupec – Kód prodejce Řádek – Zákazník název (vybereme sloupec, kde jsou duplicitní hodnoty) Hodnoty – Částka (vybereme sloupec, který má numerické hodnoty) Filtry a řazení, Top 10, Slicer, Obnovení tabulky, Součet změnit na Počet, Design, Graf, Hodnoty ukázat jako procenta. Manažer získá přehled o tom, který obchodník má více účtovaných faktur a může na základě toho rozhodnout například o výši prémií.

Úkol (Auta.xlsx) Manažer potřebuje: Přehled o tom, jaké značky a barvy má nejvíce k dispozici. Ke značce připojit konkrétní model a filtrovat hodnoty dle města. Přidat kontingenční graf. Změnit design na jinou barvu. Vložit k.t. Řádek = značka, sloupec = barva, hodnota = cena (změnit na sumu na počet) Řádek přidat model, filtr přidat město (nebo slicer)

Power View - Doplněk Povolení doplňku: Soubor – Možnosti – Doplňky – Doplňky modelu COM. Přidání doplňku: Soubor – Možnosti- Přizpůsobit pás karet – Všechny příkazy – Přidat Power View do nové karty.

Power VIew - nástroje

POWER BI Microsoft Power BI je sada online služeb a funkcí, které uživatelům umožňují najít a vizualizovat data, sdílet poznatky a spolupracovat novými intuitivními způsoby. Uživatelé, kteří mají zájem využít tento nástroj v rámci online služby O365 mohou požádat o přidělení lincence prostřednictvím helpdesku. https://powerbi.com

Power BI - přihlášení https://powerbi.com Pro přihlášení použijte váš školní email (př. xklegova@mendelu.cz) a následně login do UIS).

POWER BI – přidání DAT

Power BI - kroky Datová sada (načíst data, získat data) Sestava (sestava vznikne uložením nějakého grafu, vizualizace z datové sady) Pracovní prostor (získám připnutím sestavy nebo její části) Sestavu můžete publikovat a tím ji zpřístupnit komukoliv.