Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

EU peníze školám Základní škola , Znojmo, Mládeže

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "EU peníze školám Základní škola , Znojmo, Mládeže"— Transkript prezentace:

1 EU peníze školám Základní škola , Znojmo, Mládeže
VY_32_ZAZNAM_ICT1.17 Základní škola , Znojmo, Mládeže EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo III/2 Zpracoval Petr Faltus ICT 1 Název produktu Návody Grafika v textu Číslo produktu 17 Použito

2 Součástí textového dokumentu mohou být i obrázky
Součástí textového dokumentu mohou být i obrázky. Ukážeme si postup pro jejich tvorbu u Microsoft Word, ale uvedené postupy můžeme použít i v prostředí Microsoft Excel či PowerPoint.

3 Vše potřebné pro vytvoření obrázku najdeme v pásu karet Vložení na kartě Ilustrace. Vkládat můžete buď tvary, které Word nabízí (kruh, čtverec, čára, šipka a další), fotografii vytvořenou digitálním fotoaparátem nebo třeba libovolný obrázek uložený v počítači.

4

5 Na pásu karet Vložení klikněte na kartu Ilustrace a dále na nástroj Tvary. Tím zobrazíte nabídku tohoto nástroje. Klikněte na tvar, který chcete vložit. Poté přesuňte ukazatel na místo, kam chcete tvar vložit a tahem myší jej vložte do dokumentu. Výsledný tvar se vloží do dokumentu a kolem tvaru se zobrazí body. Současně se na pravé straně objeví pás karet Nástroje kreslení / Formát.

6

7 Barevné body po odvodu tvaru a současně i karta Nástroje kreslení / Formát jsou zobrazeny pouze tehdy, když na daný tvar kliknete. Po kliknutí mimo tvar se tyto body skryjí a současně také karta Nástroje kreslení / Formát. Chcete-li je znovu zobrazit, na daný tvar znovu klikněte.

8 Vložený tvar má kolem sebe několik bodů různých barev a ty umožňují změnu velikosti a otočení. Modré body slouží ke změně velikosti a proporcí tvaru. Zatažením za některý z modrých kroužků v rozích upravíte výšku i šířku současně, zatažením za některý z modrých čtverečků změníte pouze výšku nebo šířku. Zelený kroužek slouží k otočení tvaru.

9 Další možností změny velikosti je kliknutí pravým tlačítkem do tvaru a volba příkazu Formát automatického tvaru z místní nabídky. V zobrazeném okně klikněte na záložku Velikost a do editačních polí zapište požadovanou velikost daného tvaru. Chcete-li zachovat poměr stran ujistěte se, že je zaškrtnuta položka Zachovat poměr výšky a šířky.

10

11 Chcete-li změnit výplň nebo styl hraničních čar daného tvaru, klikněte opět pravým tlačítkem na tvar a vyberte z místní nabídky Formát automatického tvaru. Zde klikněte na záložku Barvy a čáry. Chcete-li změnit barvu výplně, klikněte ve Výplni na položku Barva a vyberte předdefinovanou, popř. jinou barvu z nabídky Další barvy. V položce Efekty výplně můžete využít ještě dalších možností.

12

13 Pro změnu hraničních čar postupujte podobným způsobem
Pro změnu hraničních čar postupujte podobným způsobem. Na kartě Barvy a čáry můžete pod položkou Čára měnit barvu čáry, její styl a také její tloušťku.

14

15 Stejným způsobem také postupujte při vkládání dalších objektů do dokumentu jako jsou např. obrázky, kliparty, smartArty popř. grafy.

16

17 Zdroj: Časopis Počítač pro každého 4/2011


Stáhnout ppt "EU peníze školám Základní škola , Znojmo, Mládeže"

Podobné prezentace


Reklamy Google