Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

(pavel.simoncik@eru.cz) Připravované změny vyhlášky o kvalitě dodávek elektřiny a vyhlášky o Pravidlech trhu s elektřinou a další požadavky na „lokální“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "(pavel.simoncik@eru.cz) Připravované změny vyhlášky o kvalitě dodávek elektřiny a vyhlášky o Pravidlech trhu s elektřinou a další požadavky na „lokální“"— Transkript prezentace:

1 (pavel.simoncik@eru.cz)
Připravované změny vyhlášky o kvalitě dodávek elektřiny a vyhlášky o Pravidlech trhu s elektřinou a další požadavky na „lokální“ provozovatele distribučních soustav. Ing. Pavel Šimončík Semináři k V. Výzvě Smart Grids, Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost

2 Obsah: - Návrh novely vyhláška o kvalitě dodávek elektřiny - Návrh novely vyhláška o Pravidlech trhu s elektřinou

3 Vyhláška o kvalitě dodávek elektřiny (vztahy mezi PDS)
Návrh ze dne ( ) Návrh do VKP* Zavedení nových definic (pojem nadřazená soustava pro řešení vztahů mezi přenosovou soustavou, (regionálními) distribučními soustavami a (lokálními) distribučními soustavami. Řešení poskytování náhrad v důsledku událostí v nadřazené soustavě a následné finanční vyrovnání. Základní koncept zůstává částečně zachován: Definice pro nadřazenou a podřazenou soustavu se nezavádí. Je řešeno pouze popisem situace. Zavádí se definice krátkodobého přerušení. Základní koncept zůstává zachován, tj. náhradu poskytuje provozovatel té soustavy, do které je zákazník/výrobce elektřiny připojen, nicméně náklady mu pak poskytne provozovatel té soustavy, ve které došlo k porušení standardu, které způsobilo porušení standardu v jeho soustavě. * veřejný konzultační proces (plán přelom srpen a září)

4 Návrh ze dne (20. 6. 2019) Návrh do VKP
Vyhláška o kvalitě dodávek elektřiny (uplatňování náhrad za nedodržení standardu) Návrh ze dne ( ) Návrh do VKP Přepracování postupů a lhůt pro poskytnutí náhrad za porušení standardu. Dodržování smluvní logiky (souslednosti) při uplatňování náhrad. Základní koncept zůstává zachován: náhrady na žádost zákazníka/výrobce, náhrady s automatickým principem výplaty, nové termíny pro uplatnění náhrady a vyplacení náhrady mezi účastníky trhu). Pouze změna v odložené účinnosti pro náhrady s automatickým principem výplaty – návrh od r Základní koncept zůstává zachován, tj. PDS/obchodník - zákazník/výrobce komunikují na základě smluvních vztahů.

5 Vyhláška o kvalitě dodávek elektřiny (finanční kompenzace)
Návrh ze dne ( ) Návrh do VKP Globální navýšení náhrad u (téměř) všech standardů. Základní koncept zůstává zachován: navýšení finanční kompenzace, zrušení slev ze služby distribuční soustavy a zavedení fixní částky (standard ukončení přerušení a standard plánovaného omezení), naopak zavedena sleva ze služby distribuční soustavy u standardu kvality napětí (50% z ceny zajišťování distribuce elektřiny pod dobu trvání snížené kvality).

6 Vyhláška o kvalitě dodávek elektřiny (nové standardy)
Návrh ze dne ( ) Návrh do VKP Zavedení nových distribučních i dodavatelských standardů a rušení stávajících Základní koncept zůstává zachován: Standard pro vyřízení žádosti na změnu distribuční sazby (dodavatel i distributor) Návrh na zrušení standardu pro dodržení schůzky se zákazníkem.

7 Návrh ze dne (20. 6. 2019) Návrh do VKP
Vyhláška o kvalitě dodávek elektřiny (vykazování kvality dodávek elektřiny) Návrh ze dne ( ) Návrh do VKP Změna pravidel pro vykazování kvality dodávek elektřiny (obchodník i distributor) Zavedení nového ukazatele pro vykazování kvality (MAIFI) Základní koncept zůstává zachován u PDS, u obchodníků se přitvrzuje: PDS (nerozlišuje se mezi regionálními a lokálními) budou vykazovat ERÚ souhrnnou zprávu o dosažené úrovni kvality distribuce elektřiny (ne jen na žádost ERÚ). U obchodníků byl původní koncept vztažen na > Nový návrh je vztažen obchodníky, kteří dodávají zákazníkům (tj. dotkne se všech obchodníků s min. 1 zákazníkem). Základní koncept zůstává zachován, ovšem s rozdílem, že vykazovat budou pouze PDS s > zákazníky.

8 Vyhláška o kvalitě dodávek elektřiny (další změny)
Doplnění mírně upravených (v logice vyhlášky) kategorií přerušení do Přílohy č. 4, které byly doteď pouze v PPDS. Formuláře na náhrady se mění na obsahové náležitosti žádosti (Přílohy č. 1 – č. 3).

9 Návrh ze dne (20. 6. 2019) Návrh do VKP*
Vyhláška o Pravidlech trhu s elektřinou (změny v oblasti působení na krátkodobých trzích a v oblasti zajišťování regulační energie) Návrh ze dne ( ) Návrh do VKP* Zavedení nové platformy pro nákup regulační energie. Uzavření vyrovnávacího trhu s regulační energií. Základní koncept zůstává zachován. Nově dochází: k upřesnění obchodování na krátkodobých trzích s elektřinou (denní a vnitrodenní trh) – z důvodu jednotného propojování krátkodobých trhů v rámci EU, k upřesnění postupu pro předkládání údajů z dvoustranných obchodů a vypořádání energie ve stavech nouze, k upřesnění postupu pro poskytování N-PpS provozovatelem DS. * veřejný konzultační proces (plán přelom srpen a září)

10 Vyhláška o Pravidlech trhu s elektřinou (další)
Návrh ze dne již neobsahoval Návrh do VKP Upřesnění procesu pozastavení změny dodavatele stávajícím dodavatelem při probíhající změně dodavatele elektřiny. Zavedení nového paragrafového znění postupu pro podání žádosti o poskytnutí služby PS a DS u nově vzniklého předávacího místa mezi PS a DS a mezi DS navzájem. Upřesnění doby sjednávání RK účastníky trhu u DS připojené k PS a u DS připojené k jiné DS. Upřesnění vykazování ostatní spotřeby provozovatele LDS a vykazování ztrát. Změna dodavatele (žádost o ukončení a pozastavení nebo zastavení procesu změny dodavatele). Změna poskytnutí služby PS a DS u nově vzniklého předávacího místa. Změna postupu sjednávání RK. Změna přílohy č. 11 – výkaz o měsíční spotřebě elektřiny v LDS

11 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "(pavel.simoncik@eru.cz) Připravované změny vyhlášky o kvalitě dodávek elektřiny a vyhlášky o Pravidlech trhu s elektřinou a další požadavky na „lokální“"

Podobné prezentace


Reklamy Google