Odbourávání organických kontaminantů ve vzdušinách použitím plazmatu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/ / ČERPADLA Autor: Vojtěch Rozsíval.
Advertisements

VÝZNAMNÉ NEKOVY. VODÍK značka H latinský název Hydrogenium 1 1 H (1p +, 1e - ) nejrozšířenější izotop tvoří dvouatomové molekuly H 2 Obr. 1: atom vodíku.
SUPMAT - Podpora vzd ě lávání pracovník ů center pokro č ilých stavebních materiál ů Registrační číslo CZ.1.07/2.3.00/ INFRAČERVENÁ SPEKTROSKOPIE.
Snímače teploty Pavel Kovařík Rozdělení snímačů teploty Elektrické Elektrické odporové kovové odporové kovové odporové polovodičové odporové polovodičové.
Změny v Dokumentaci o začlenění do kategorie činností se zvýšeným nebo s vysokým požárním nebezpečím kpt. Bc. Tomáš Hoffmann.
Vybrané snímače pro měření průtoku tekutiny Tomáš Konopáč.
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_05_ Dělící metody Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Integrovaná prevence v resortu MZe. IPPC – integrovaná prevence a omezování znečištění  IPPC = integrovaná povolení (IP) a integrovaný registr znečištění.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELI-2.4 NEBEZPEČNÝ ODPAD.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Vytápění Teplárny. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Vypracoval Daniel Beneš, Hana Lollková a Becca Křístková.
Vytápění Úprava vody. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Srovnání sodných a vápenatých sorbentů pro suché čištění spalin ze zařízení na energetické využití odpadu Boleslav Zach, Michael Pohořelý, Michal Šyc,
1 Obhajoba diplomové práce Sluneční záření a atmosféra Autor: Tomáš Miléř Vedoucí: Doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. Oponent: RNDr. Jan Hollan BRNO 2007Katedra.
VAR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_04_32.
ČISTÁ VODA. Čistota vody  pojem vyjadřující obsah cizích látek ve vodě  skutečně chemicky čistou vodu lze připravit pouze laboratorně  čistotu vody.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 7. Odpadní vody a čistírny odpadních vod Název sady: Základy ekologie.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
VZDUCH. Plynný obal Země se nazývá ATMOSFÉRA. Směs látek tvořících atmosféru je vzduch. SLOŽENÍ VZDUCHU: 21% kyslík 78% dusík 1% ostatní plyny (oxid uhličitý,
Uhlík C Carboneum Chemický prvek, který je základním stavebním kamenem
Senzory pro EZS.
Účinnost různých systémů ukládání elektrické energie
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Vedení elektrického proudu v látkách
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Stroje a zařízení – části a mechanismy strojů
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-02
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Výstupní zařízení počítače - tiskárny
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
EVALUACE v OP RLZ PaedDr. Jaromír Krejčí Mgr. Jana Ostrýtová MŠMT.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Testování vysokoteplotní sorpce CO2 v laboratorní fluidní aparatuře
Pásma požáru Požár a jeho rozvoj.
Znečištění ovzduší Obr. 1
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Krokový motor.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Management Přednáška 7, 8: Plánování.
VYPAŘOVÁNÍ SUBLIMACE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_32.
Vytápění Mechanické odvaděče kondenzátu
VY_32_INOVACE_CH.8A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.06_VZDUCH Název: Vzduch.
Název vzdělávacího materiálu Vzduch
6. Využívání a znečišťování vody Základy ekologie pro střední školy 1.
Přídavná zařízení.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
Výsledky měření ozonu pasivními dosimetry Ogawa
Zpráva ČR o implementaci směrnice 1999/13/ES o používání organických rozpouštědel. Radostovice
VÝVOJ PŘÍZEMNÍHO OZÓNU V LETNÍCH MĚSÍCÍCH NA JIŽNÍ MORAVĚ
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Technická specifika využití solární energie
nízkoteplotního plazmového výboje
ATMOSFÉRA - vzdušný obal Země.
Voda, vzduch Vodík, kyslík.
Základní pojmy.
Transkript prezentace:

Odbourávání organických kontaminantů ve vzdušinách použitím plazmatu Lubomír Prokeša, Pavel Sťahela, Radim Žebrákb Luboš Zápotockýb   a Ústav fyzikální elektroniky, Masarykova Univerzita, Kotlářská 2, Brno, Česká republika. b DEKONTA a.s., Dřetovice 109, Stehelčeves, Česká republika.

Organická rozpouštědla hrají důležitou roli v řadě průmyslových odvětví jako jsou strojírenství, stavebnictví, chemický , farmaceutický, potravinářský průmysl, gumárenský, obuvnický, textilní, dřevařský a nábytkářský průmysl. Ve větší míře se používají také v tiskárnách a čistírnách. Nejčastějšími aplikacemi jsou rozpuštění maziv, olejů a nátěrových hmot (laků a mořidel), ředění barev, pesticidů a epoxydových pryskyřic (včetně lepidel), čištění (zejm. pro tuky a minerální oleje) a odstraňování starých nátěrů. K expozici organismu dochází především vdechováním výparů. Krátkodobé a zejména dlouhodobé účinky jednotlivých rozpouštědel na zdraví závisejí na délce expozice a druhu rozpouštědla.

Z hlediska životního prostředí lze drtivou většinu organických rozpouštědel pokladat za těkavé organické sloučeniny (VOCs) schopné vytvořit fotochemické oxidanty (zejm. O3) při reakci s oxidy dusíku v atmosféře vlivem slunečního záření. Z tohoto důvodu dochází k neustálému zpřísňování legislativní úpravy pro používání organických rozpouštědel:  VOC Solvents Emissions Directive (1999/13/EC ) a čl. 14 tzv. Paints Directive (2004/42/CE), Vyhláška MŽP 355/2002 Sb, Vyhláška MŽP 337/2010 Sb a Zákon o ochraně ovzduší 201/2012 Sb. Důsledkem těchto snah je také rozvíjení technologií k odstranění tohoto typu látek z ovzduší.

V provozním měřítku se k odstranňování rozpouštědel ze vzduchu používají především absorpce v kapalinách adsorpce na sorbenty (aktivní uhlí, zeolity, aj.) biofiltrace kondenzace par katalytická oxidace, termická oxidace (rekuperativní, regenerativní) membránové separace . V laboratorním měřítku byly testovány také katalytický mikrovlnný rozklad fotokatalytická oxidace odbourávání v plazmatu radiolýza (odbourávání elektronovým paprskem) + kombinované postupy (adsorpce na zeolit s katalytickou oxidací nebo oxidací plazmatem, plazma s katalytickou oxidací nebo s fotokatalytickou oxidací, plazma s adsorpcí a katalytickou oxidací, aj.).

Z plazmových zdrojů byly testovány dielektrický bariérrový výboj klouzavý výboj (glid arc) povrchový výboj koronový výboj doutnavý výboj mikrovlný výboj Dosavadní snahy o aplikaci odbourávání VOC ve výše uvedených výbojích narážejí především na jejich nízkou účinnost a nemožnost pracovat s většími objemy plynu. U bariérových výbojů přítomnost organických látek navíc dochází k depozici vodivé uhlíkové vrstvy na elektrodách, což vede k výpadkům provozu (zařízení je nutno odstavit a vyčistit). Také dosavadní aplikace statického klouzavého výboje je omezena pouze na průtoky plynu v řádu jednotek l.min-1. Dalším problémem je nezanedbatelný tlakový spád a rovněž nemožnost upscalingu.

Zařízení na principu rotačního klouzavého výboje, a jeho modifikace v podobě rotujícího bariérového výboje, vyvinuté v laboratořích centra CEPLANT, umožňují upravovat vzdušiny a plyny v řádu desítek až stovek m3/hod při nízkém tlakovém spádu. Rotující klouzavý výboj o průměru 200 mm s typickým průtokem 200- 500 m3/hod. Rotující bariérový výboj o průměru 200 mm s typickým průtokem 200- 500 m3/hod. Obě testovaná zařízení lze snadno napojit na stávající vzduchotechniku, bez nutnosti připojení vysokotlakých ventilátorů

Testovanými látkami byly aceton a toluen v koncentracích jednotek až stovek ppm. Odbourávání bylo prováděno v uzavřeném systému a vzorky byly odebírány v různých časových intervalech.

Účinnost výbojů byla monitorována pomocí GC-MS a GC-FID (dávkování přes 6-cestný ventil) a později také s využitím fotoakustického analyzátoru Innova 1412. V případě obou výbojů byly hlavními rozkladnými produkty acetonu i toluenu CO2 a H2O, žádné další produkty nebyly zjištěny v kvantifikovatelném množství. Mechanismus odbourávání je poměrně komplexní, účastní se ho oxidy dusíku (NOx) a ozon (O3)

Mechanismus rozkladu

Klouzavý výboj (glid arc) aceton Výsledky GC-FID 1000 ppm toluen

Bariérový výboj 300 W 60 kHz Výsledky GC-FID (toluen) Výsledky Innova 90 ppm 300 W 60 kHz

Účinnost V laboratorních podmínkách (nízké koncentrace) bylo v jednom stupni dosaženo konverze až 95 %. Zařízení nevyžaduje tlakový spád. Účinnost lze dále zvýšit použitím vícestupňového systému, tj. zařazením několika výbojů za sebou. Otáčkami rotoru lze měnit dobu zdržení plynu ve výboji a tím i účinnost. Možnost kombinace s jinými dekontaminačními technikami (fotokatalýza, katalýza). Možnost použití jako předstupně pro jinou techniku čišťění vzduchu, např. biofiltraci.

Závěr 1. Výboj umožňuje přímý rozklad VOCs bez vzniku odpadních produktů. 2. Technologie umožňuje zpracovat velké objemy plynu s relativně malými finančními náklady. 3. Zařízení lze snadno připojit na stávající vzduchotechniku, není nutný ventilátor. X 4. Zařízení není vhodné pro výbušné prostředí (nutná protizášlehová záklopka)

Poděkování LO1411 (NPU I) Rozvoj centra pro nízkonákladové plazmové a nanotechnologické povrchové úpravy (CEPLANT plus) CZ.01.1.02/0.0/0.0/15_019/0004703 Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.

Děkuji za pozornost !!!