Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR."— Transkript prezentace:

1 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Předmět: Technologie Ročník: 1. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Miroslava Konečná Techniky Stříhání II Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí s technikami stříhání vlasů. Prezentace je určena pro přímou výuku či opakování. Je využitelná v předmětu technologie oboru kadeřník. Klíčová slova: Stříhání břitvou, klouzavý střih, efilace, slitování, krajkování, piketáž Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Konečná Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Sada: 9 Číslo materiálu: VY_52_INOVACE_TKD1 _ 27

3 Stříhání břitvou Stříháme výhradně na mokrých vlasech.
Na tenký pročesaný a vypnutý pramen (v levé ruce) přiložíme ostří břitvy (v pravé ruce) a plynulým tahem břitvy vlasy projíždíme směrem od hlavy ke koncům. Tlakem na nástroj určujeme v daném místě množství seřezaných vlasů. Silnější tlak = větší proředění a naopak. V místě ukončení délky tlak zesílíme (pozor na pěšinky, vír a spánky). Takové stříhání vyžaduje cit a určité zkušenosti. Kontrola pročesáním, kontrolním střihem (i korekce) a hmatová.

4 Efilace Z pramene vystřihneme určité množství vlasů.
V jednom pramenu tak získáme vlasy s různými délkami a zmenší se plnost. 1. Podpůrná efilace = v blízkosti hlavy – zvětší se objem a usnadní se tupírování (u silných vlasů). ! Pozor na prořeďování vlasů u pěšinky na spáncích a vlasovém výru. 2. Efilace délek = aby účes nepůsobil moc kompaktně, těžce. 3. Efilace konečků = v horní třetině pramene - na konečcích třásňovitý roztřepený efekt.

5 Klouzavý střih Na mokrých vlasech prořeďujeme a zároveň zkracujeme.
Uchopíme menší pramínek vlasů (levá ruka) a mírně sevřenými nůžkami (patkou) klouzavým pohybem (škrábavým) pramínek projíždíme směrem od špiček k pokožce (pravá ruka). Tlak na nůžky musí být rovnoměrný a plynulý.

6 Piketáž Jde o techniku prořeďování vlasů, kterou provádíme nástřihem špičkami nůžek (pár vlásků). V blízkosti pokožky hlavy ze spodní strany pramene používáme v těch partiích, kde chceme docílit toho, aby kratší vlasy nadzvedávaly vlasy delší. V délkách, nebo na koncích k odlehčení nebo provzdušnění účesu.

7 Slitování Prořeďování i zkracování prováděné raději na mokrých vlasech. Vlasy se nemusí zvedat v žádném projekčním úhlu, jsou pouze sčesané ve směru budoucího účesu. Nůžky s hladkým ostřím (pravá ruka) jsou vedeny ve směru přirozeného spádu vlasů (od hlavy ke konečkům). Otevřené nůžky necháváme klouzat po povrchu vlasu. Do účesu přináší více kratších délek a mezidélek – vzdušnost, lehkost.

8 Krajkování Prořeďování, kterým se označuje cílená bodová tvorba mezer u kořínků v délce vlasů i u konečků (nejčastěji). Lze jím zmenšit plnost účesu nebo např. narušit ostré hrany – kontury.

9 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje Polívka, L., Komendová, H., Pech, V., Valášek, J. Technologie I pro učební obor Kadeřník. 2. vydání. Informátorium, s. ISBN Hűlsken, M., Kortekamp, H., Wigglinghoff, B. Příručka pro kadeřnice. Europa – Sobotáles, s. ISBN Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Konečná Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR."

Podobné prezentace


Reklamy Google