Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/02.0010.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/02.0010."— Transkript prezentace:

1 Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/

2 Úvod do analytické chemie Ing. Miroslav zifčák

3 Analytická chemie se zabývá chemickým rozborem neboli chemickou analýzou surovin, polotovarů a hotových výrobků. Analytická chemie má význam v průmyslu i ve vědeckém výzkumu. Její úlohou je hodnocení a zkoušení vzorků různého původu a složení.

4 Využití analytické chemie v potravinářském průmyslu:
A. Stanovení obsahu organických látek Stanovení sacharidů v řepné šťávě, čokoládě Stanovení bílkovin v mléku, mase, v obilninách Stanovení tuků v olejninách B. Stanovení obsahu anorganických látek Stanovení těžkých kovů v různých potravinách Stanovení dusičnanů ve vodě, v zelenině Stanovení zbytků (reziduí) pesticidů

5 Rozdělení analytické chemie:
Chemie kvalitativní – zjišťuje JAKÉ prvky nebo sloučeniny obsahuje zkoumaná látka Chemie kvantitativní – zjišťuje KOLIK (jaké množství nebo koncentrace) určité látky je v dané sloučenině obsaženo Při kvalitativním rozboru dokazujeme určitou látku pomocí reagencí neboli činidel a sledujeme přitom charakteristické změny roztoku – např. změna barvy, vznik sraženiny atd. Činidla jsou takové látky, které průkazně reagují s danou látkou v roztoku.

6 Kvantitativní analýza (rozbor)
1.Vážková analýza (gravimetrie) – určovaná látka v roztoku se převede činidlem na nerozpustnou sraženinu, která se po odfiltrování, vysuší nebo vyžíhá a následně se zváží. 2.Odměrná analýza (titrace, volumetrie) - založená na měření objemu odměrného činidla (odměrného roztoku) přidávaného z byrety k titrovanému roztoku určované látky až do okamžiku, kdy látka v roztoku právě kvantitativně zreaguje s činidlem. 3.Fyzikálně-chemická analýza – založená na stanovení fyzikálně-chemických vlastností látek – např. index lomu, optická otáčivost.

7 Titrace (titrační aparatura)

8 http://akademon. cz/clanekDetail. asp
Index lomu

9 Podle množství odebíraného vzorku rozdělujeme analýzu na: 1
Podle množství odebíraného vzorku rozdělujeme analýzu na: 1.Makroanalýza – asi 1 g odebraného vzorku 2.Semimikroanalýza – množství odebraného vzorku v rozmezí od 0,01 do 0,1g 3.Mikroanalýza - množství odebraného vzorku méně než 0,01 g

10 Podle způsobu a metody analýzy rozdělujeme analýzu na:
1.Zkumavková metoda 2.Kapková metoda 3.Mikroskopická metoda

11 Použitá literatura:

12 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/02.0010."

Podobné prezentace


Reklamy Google