Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu
EU peníze školám Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, Frýdek-Místek Název operačního programu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_8_23_PryR-16 Název tematické oblasti (sady) Technologie svařování potrubí z termoplastů Název vzdělávacího materiálu Tlakové zkoušky plynovodů Druh učebního materiálu Učební text Anotace Učební text je určen žákům oboru Instalatér a je zaměřen na získání a procvičování základních vědomostí týkajících se nauky o technologií svařování potrubí z termoplastů a pro výuku základního kurzu svařování ZK 15 P 2, ZK 11 P 3, ZK 16 P 3. Klíčová slova TPG, zkouška, plyn Vzdělávací obor, pro který je materiál určen 36-52-H/001 Instalatér, H/01 Zkrácené studium Instalatér Ročník I. až III. Typická věková skupina let Speciální vzdělávací potřeby žádné Autor Pryček Radovan Zhotoveno, (datum/období) Celková velikost 3,05 MB Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radovan Pryček. Dostupné z portálu

2 TECHNOLOGIE SVAŘOVÁNÍ POTRUBÍ Z TERMOPLASTŮ
Tlakové zkoušky plynovodů

3 Kdo provádí tlakovou zkoušku
TPG Tlakovou zkoušku provádí dodavatel montáže za účasti budoucího provozovatele. Tlaková zkouška potrubí se provede na smontovaném a zasypaném úseku. Rozebíratelné spoje se při zkoušce nezasypávají.

4 Jak se bude postupovat při tlakové zkoušce
technologický postup zkoušky vypracuje revizní technik. technologický postup se vypracuje na základě projektu plynovodu. vněm musí zohlednit rozsah zkoušky úkony při ní prováděné, nezbytná opatření pro její bezpečné provedení a podmínky, za kterých je zkouška uznána za úspěšnou.

5 Tlaková zkouška - vzduchem nebo inertním plynem
Tlaková zkouška - topným plynem

6 Tlaková zkouška Tlaková zkouška se provádí podle ČSN EN ( ) při tlaku zkušebního média rovného nejméně 1,5násobku MOP. Zvyšování tlaku musí být prováděno pozvolna a plynule až do dosažení zkušebního přetlaku. Tlakovou zkoušku je možno zahájit až po ustálení tlaku v potrubí. Průběh ustalování tlaku před tlakovou zkouškou se kontroluje deformačním tlakoměrem.

7 Měřící přístroje Měřicí přístroje musí mít platný doklad o kalibraci od akreditované zkušební laboratoře. Doklad nesmí být starší než 2 roky.

8 Těsnost potrubí Těsnost rozebíratelných spojů se ověřuje pěnotvorným prostředkem (viz TPG ) nebo jiným vhodným způsobem. Ověřování se provádí zejména při zahájení a při ukončení tlakové zkoušky.

9 Výsledek zkoušky O výsledku zkoušky vyhotoví revizní technik protokol o zkoušce s příslušným zhodnocením průběhu zkoušky, s uvedením potřebných údajů a se závěrem, zda bylo zkoušené potrubí uznáno za pevné a těsné.

10 Platnost tlakové zkoušky
Platnost tlakové zkoušky plynovodního potrubí je 6 měsíců. Není-li do této doby plynovod (přípojka) uveden do provozu a nebo do plynovodu (přípojky) není vpuštěn plyn, musí být zkouška opakována. Opakovanou tlakovou zkoušku je možno provádět na již zcela zasypaném potrubí.

11 Literatura: TPG Plynovody a přípojky z polyetylenu


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google